:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 497
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Президентът предупреди, че изоставаме с електронното гласуване

По време на конференцията бе демонстрирана и система за машинно гласуване от индийски участник.
Фалшивите новини, кибер атаките и сигурността на електронния вот са основните предизвикателства пред изборния процес, които трябва да решат публичните институции. Това каза вчера президентът Румен Радев пред участниците в международната конференция "Осъзнати избиратели в дигиталната епоха", организирана от Централната избирателна комисия (ЦИК). Конференцията е посветена на предизвикателствата, свързани с развитието на информационните и комуникационните технологии и тяхното влияние върху изборния процес, предизборните кампании и информираността на избирателите.

Президентът посочи, че държавните органи изостават в правно и технологично отношение. "Това, с което разполагаме в тези органи като капацитет, е насочено към времената, когато имаше ясно регламентирани печатни издания и електронни медии. С дигиталния взрив на социалните мрежи вече заплахите са отвсякъде. Затова ЦИК трябва да има повишен капацитет, за да отстоява защитата на изборите", изтъкна Радев.

Президентът напомни, че огромна част от българските граждани, напуснали страната, имат проблеми да упражняват конституционно гарантираното им право на глас, тъй като държавата не може да им осигури достатъчно избирателни секции. "Затова усилено работим по въвеждането на електронно дистанционно гласуване", подчерта държавният глава. И посочи, че приключването на тази задача е свързано с решаването на три проблема - да се даде технологична възможност на всеки един човек да гласува, да бъдат защитени личните му данни и да бъде осигурена тайната на вота, неговата сигурност и честност.

СКЕПТИЦИЗЪМ

Вицепремиерът Томислав Дончев, в чийто ресор попада подготовката на избори, предупреди за рисковете от пряката демокрация в среда, в която "постистината е норма, а не патологичен феномен". "Технологично е възможна всекидневната демокрация. Всеки ден въпросите, които решава един или друг политически представител, могат реално да бъдат подлагани на гласуване. Опазил ме господ, да изказвам скептицизъм по отношения на волята на народа, но опитайте да си представите какви решения ще се вземат", разтревожи се Дончев. И цитира Умберто Еко, че "във "Фейсбук" академикът и пияницата от кръчмата имат еднаква тежест на мненията".
1
942
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
09 Ноември 2017 19:45
сигурността на електронния вот са основните предизвикателства пред изборния процес,


Уважаеми г-н Президент, с огромно съжаление констатирам, че сте в дълбоко НЕведение относно ОСНОВНОТО предизвикателство пред изборния процес! Архи-предизвикателството, както би казал Владимир Улянов, по кличке Ленин! Преди месец и кусур г-н Станислав Т.Трифонов още веднъж Ви напомни кое е то, но Вие инатливо се правите на ударен! ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО е - час по-скоро да се премине към ИСТИНСКИ изборен процес като се замени сегашния начин на селектиране на членове на НС, който е узурпиран от върхушките на ПП и да се предаде обратно начина на селектиране в РЪЦЕТЕ на неговите собственици - гражданите над 18 години, които не в пандиза или в институция!
Нямаше да се обаждам ако вместо електронния вот бяхте казали дистанционния вот, разбиран като гласуване ПО ПОЩАТА!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД