:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,532,712
Активни 128
Страници 7,503
За един ден 1,302,066

Софийският градски съд прави завой към миналото

Някогашният му председател Светлин Михайлов и бившият временен зам.-шеф Евгени Георгиев се конкурират за ръководния пост
Снимка: Архив на "Сега"
Предстои общото събрание на Софийския градски съд да обсъди двете номинации за председател на съда. При гласуването обаче Висшият съдебен съвет не е длъжен да зачете мнението им.
Двама градски съдии влязоха в надпреварата за председател на ключовия Софийски градски съд (СГС). И без да гледа делата за корупция по високите етажи на властта, той е едно от най-важните звена в съдебната власт - гледа 1/3 от гражданските дела в страната. Тук са регистърът на партиите и на вероизповеданията. Градският съд ще гледа несъстоятелността на КТБ, конфискацията на Цветан Василев и т.н., и т.н.

Из кулоарите на Съдебната палата отдавна се говореше, че някогашният председател на съда Светлин Михайлов ще поиска отново да го оглави. Това звучеше като шега, но се случи. Нищо че преди време, когато на общото събрание на съда беше издигнат за временен председател, получи подкрепата едва на петима магистрати. В крайна сметка няма те да го избират.

Вторият претендент Евгени Георгиев за кратко беше зам.-председател на съда в кризисното време след напускането на Владимира Янева.И Михайлов, и Георгиев се кандидатираха самиИмаше и трети кандидат - Величка Цанова, номинирана от общото събрание на СГС с 61 гласа от 75 присъстващи, но тя се оттегли, като посочи причини от семейно естество.

За да бъде избран някой от двамата кандидати, той трябва да получи гласовете на поне 8 от членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Търговският съдия Светлин Михайлов бе председател на съда до 2009 г. Тогава не успя да се пребори за втори мандат.

"Следя СГС от 30 години и никога не е имало толкова скандален мандат. Първият мандат е провал за съда, вторият би бил позор за съдебната система", обяви тогавашният председател на Върховния административен съд Константин Пенчев по време на процедурата по избора. Пенчев припомни как преди приемането на България в ЕС посланиците на страните членки се срещнаха с ВСС и поставиха въпроса за ползвания от Михайлов джип, който се оказа откраднат от Германия, както и за предложението му в СГС да бъде назначен Асен Воденичаров (син на Александър Воденичаров, член на ВСС по онова време). В крайна сметка след балотаж поста спечели Георги Колев, който дотогава беше заместник на сочения за фаворит Михайлов.

Имотната декларация, подадена пред ВСС във връзка с процедурата по избора, показва, чеМихайлов е милионерТой има два влога в лева - за 54 472 лв. и за 11 300 лв., както и 5 влога с общо 502 541 евро. Като произход на средствата е посочил продажба на имот, заплати, хонорари, от родителите, наследство.

Декларирал е и два договора с хора, които извършват дейност в области, свързани с вземаните от него решения в кръга на правомощията му или задължения по служба. Единият е за наем, а другият е за покупко-продажба. Кои са тези лица обаче от декларацията не става ясно, защото имената им са заличени.

В графата за имоти Михайлов е вписал два апартамента и два гаража в София и Плевен, получени по наследство. А също и купен през 2007 г. апартамент от 152 кв. м за 135 хил. лв., както и две паркоместа в София. Последната му имотна сделка е от 2016 г. - покупка на поземлен имот в София от 1093 кв.м за 18 хил. лв. Има и ниви в Телиш и Плевен, получени по наследство. Притежава два ситроена - С6 и С3. През м.г. е продал апартамент от 135 кв. м и паркомясто в София за 510 хил. лв.

Интересна история стои зад по-големия му левов влог, в който парите са от "обезщетение от непозволено увреждане". В електронните регистри "Сега" откри делото, спечелено от Михайлов.

На 14 август 2015 г. Софийският градски съдосъжда всекидневник да плати на Михайлов 10 хил. лв.обезщетение за неимуществени вреди, претърпени вследствие на публикация със заглавие "Съдия предлага по 100 бона за чадър над Цветан Василев". Искът на съдията е за 100 000 лв. На втора инстанция процесът отива в Пловдив, тъй като всички апелативни съдии си правят отвод. В решението на Пловдивския съд е записано, че според свидетел адвокат, който познава Михайлов от студентските им години, публикацията разстроила съдията, а през годината след нея той се променил изключително много. Първите месеци отказвал да се среща със свидетеля в кафене под предлог, че не иска да го компрометира и не чувал какво му се говори, бил обсебен от идеята какво са му причинили твърденията във вестника, а после малко се възстановил, ходил на консултация при психолог или психиатър.

Друга свидетелка разказва как председателката на съдебния състав на Михайлов категорично отказала да работи с него, за да не избухне нов скандал и нейното име да е замесено. И още: "По някакво дело му бил поискан отвод на база написаното в статията, за да се потушат всички съмнения. От юни 2014 г. Михайлов бил преместен в гражданското отделение на съда, където работи и понастоящем, въпреки че е изключителен професионалист в търговското право, а понякога леко подигравателно в коридорите го питат дали това е чантата, с която носи пари."

Съдията престанал да посещава деловодството, за да не го коментират; на конкурс за повишение през март 2015 г. не се класирал, като в неофициален разговор му било обяснено, че това не се дължи на недостатъчна подготовка, а на лошата му слава и прочетеното за съмнителната му дейност. В последно време Михайлов билдепресиран и се замислял дали да остане в съдебната системаАпелативният съд увеличава обезщетението на Михайлов на 40 хил. лв. с лихвите. На 14 август тази година Върховният касационен съд не допуска процеса до разглеждане и така решението вече е окончателно.

В концепцията си Михайлов се зарича: "Ще предприема всички ми разрешени действия за предотвратяване на корупция и търговия с влияние в съда. Ще възстановя приемния ден на председателя за контакти с гражданите". Ще има опция и за писмени въпроси. Твърди, че познава в детайли работата на съда. Говори за съчетаване на традиция и приемственост.

Гражданският съдия Евгени Георгиев е декларирал апартамент, купен през 2001 г. от 62 кв.м срещу 32 хил. лв., за чийто произход е посочен - заеми и лични. Със съпругата си имат и две дворни места в пернишкото с. Големо Бучино, купени със заеми през 2007 и 2009 г. Роднините му имат два апартамента в Добрич, вилно място в добричкото с. Минково, право на ползване и строеж в балчишкото с. Оброчище, и дворно място в добричкото с. Карапелит. Димитров има също така ливада от 2 дка в Големо Бучино и 11 дка земеделски земи в Добричко, получени от покупка, замяна и наследство. Съдията притежава и два автомобила хонда.Димитров е декларирал 58 акции в КТБ,купени със заем за 5160 лв., както и 1000 акции в "Химимпорт", придобити за 2000 лв. от заплата. Роднините му имат акции в "Кремиковци", "Монбат", "Билборд", "Спарки Ептос", купени за общо под 2000 лв.

Съдията е декларирал още кредит от 126 хил. лв. Както и три обучения в САЩ - за 70 хил. долара, 40 хил. долара и 15 хил. долара, платени от Държавния департамент, Американската агенция за международно развитие и фондация "Джемс", Сан Франциско.

В концепцията си Георгиев е записал, че основната му цел ще е СГС да бъде утвърден като институция, вдъхваща доверие и уважение.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Един от най-важните процеси в Софийския градски съд е този за фалита на КТБ.
1
2274
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
21 Ноември 2017 20:38

Светлин Михайлов - като съдебен мускетар, десет години по-късно.
Да се смееш ли, да плачеш ли...
/второто, второто!/

Но все има и за смеене, де:
...А също и купен през 2007 г. апартамент от 152 кв. м за 135 хил. лв., както и две паркоместа в София. ...

В пика на цените.
За сравнение:
През м.г. е продал апартамент от 135 кв. м и паркомясто в София за 510 хил. лв.


Предвид че за Евгени Георгиев се е чуло само, че е свестен и леко странен, значи и този избор изглежда предизвестен да ни дари с поредния съдебно-кадрови абсурд.

Имаше и трети кандидат - Величка Цанова, номинирана от общото събрание на СГС с 61 гласа от 75 присъстващи, но тя се оттегли, като посочи причини от семейно естество.

Мдам...
Примерно - добри хора са направили неустоимо предложение относно някои възможни административни трудности пред бизнеса на мъжа й.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД