:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,532,246
Активни 119
Страници 7,037
За един ден 1,302,066

Да върнеш четири осиновени деца

Българските институции си измиха ръцете с несериозните американци, но в тяхното поведение също има много смущаващи моменти
СНИМКА: БГНЕС
Всяко дете има нужда от стабилно семейство и любов.
Те са четирима братя и сестри, живеят в дом за изоставени деца. В един момент щастието чука на вратата им, пристига новината, че семейство американци решава да ги осинови. Децата са две момичета и две момчета, най-голямото е на 14 години, най-малкото - на 9. Родени са от една и съща майка, като три от тях са и от един и същи баща. Идват от Северна България, връзка с родителите им няма от години. Децата са силно емоционално привързани един към друг според социалните работници.

Осиновителите са Кристина и Джоузеф от Съединените щати, на 37 и 38 години. Той е мениджър в голяма търговска фирма, а тя учителка. Женени са от няколко месеца и нямат собствени деца. Според представител на агенцията - посредник за осиновяване, записан в репортаж на bTV, "двамата са имали огромно желание да осиновят децата". В действителност да вземеш наведнъж четири деца на различна възраст си е сериозно начинание. Затова всички се възхищават на американската двойка.

В България имабум на осиновяванията от приемни родители от САЩ,включително когато става дума за деца с увреждания и здравословни проблеми. Общо 90 са одобрените осиновявания от американски семейства само от началото на 2017 г. насам. Броят им е в пъти по-висок от кандидат-осиновителите от други страни като Испания, Норвегия, Дания, Холандия и др.

Процедурата за децата, избрани от Кристина и Джоузеф, върви по план, съдът им разрешава да ги получат, а социалните работници ги одобряват за надеждни бъдещи родители.

Какви са изискванията към желаещите да станат осиновители? Според български закон, за да осинови дете, човек трябва да е навършил 18 години, да е дееспособен, не е задължително да има брак, да бъде здрав, да не е лишен от родителски права, да е вписан в българския регистър за осиновяващи. Между бъдещите родители и детето трябва да има възрастова разлика поне 15 години.

При одобрение на кандидатите се изискват и други документи и гаранции, например декларации, че детето няма да бъде преотстъпено за осиновяване от трето лице, няма да бъде подлагано на експериментално лечение, или органи от тялото му да бъдат използвани за донорски цели.

Първата стъпка е установяване на личен контакт между осиновителя и детето. В срок от един месец след това новият родител трябва да заяви дали е готов да се грижи за него или не.

След изпълняване на всички процедури на 9 октомври американците взимат четирите деца от дома. Наемат апартамент в центъра на София, както за да изчакат оформянето на всички документи, така и да се опознаят с малките. Според съседите децата ги наричали "мамо и татко".

Нещатане потръгват добре още първата вечерНай-голямото дете, на 14 години, изразява открита съпротива срещу осиновителите. Има обиди, жестове, присмех, а едно от по-малките му подражава според информацията от социалните работници, цитирани от Offnews. В един момент двамата американци осъзнават отговорността, която трябва да поемат, и сериозността на задачата, с която са се нагърбили.

Специалистите от българската и американската фондация, които съдействат на осиновителите, работят постоянно със семейството, помагат им и в психологически план, както и за преодоляване на езиковата бариера. Децата, отново според експертите от агенцията, разбират бързо, че такова поведение е вредно за тях и в случая е ненужно. Но трудностите се появяват вече и от страна на родителите, които сякаш не полагат особени усилия да се сближат с тях. Първоначалното обяснение е, че проблем е езиковата бариера. Тогава им предлагат уикенд със забавления, който да им помогне да влязат в новата си роля.

Една седмица след като взимат децата обаче, мъжът и жената заявяват, че искат да прекратят осиновяването. Те посочват, че се е създало напрежение, което не е в интерес на децата, и не могат да им предложат семейството, от което имат нужда. В молбата предлагат също да останат да се грижат за тях в България, докато се намери къде да бъдат настанени за постоянно. Но според социалните работници американците вече са имали заверени билети за САЩ за 20 октомври. Собственикът на жилището казва, че "нищо не е предполагало, че нещата ще се развият по този начин".

По закон "при тежко провинение от едната страна или при наличие на други обстоятелства, които дълбоко разстройват отношенията между осиновителя и осиновения", може да настъпи прекратяване на осиновяването.

Ситуацията е доста особена. Според мнение на психолога от екипа, който е работил с американското семейство, в момента на подаване на молбата за разтрогване на осиновяването родителите не са били в психическо състояние да се грижат за децата. Тогава от Държавната агенция за закрила на детето светкавично ги настаняват в кризисен център. Те са заедно и за тях се грижат специалисти.

Българските институции разбират страха на американското семейство, но не могат да оправдаят поведението им. "Вероятно децата са провокирали страха на семейството, но децата са деца, те имат нужда от подкрепа много по-голяма от семейството в този процес" - казва пред Бе Ти Ви Милена Първанова от Министерството на правосъдието, което се занимава с международните осиновявания. Според Мая Тинчева от Държавната агенция по закрила на детето "американците не са имали сериозни намерения, защото никой човек, когато срещне трудност при решение, което е взел, не се отказва. Най-малкото от деца".Грешка ли е било да се дадат четирите деца на американците?Милена Първанова подчертава, че от гледна точка на възможността да се намери семейство, което да ги отгледа заедно, решението е било правилно. Но имайки предвид крайния резултат, който е налице, това може би е грешка.

От наличната до момента информация по случая остават твърде много въпроси без отговори. Например колко пъти са се срещали новите родители с четирите деца преди приключването на официалната процедура по осиновяване?

Имало ли е индикации за проблеми в общуването между американската двойка и българските деца още преди да се стигне до съвместното им съжителство в апартамента в София? Ако са били налице сигнали за потенциални проблеми - обърнато ли им е внимание от служителите на агенциите, които се грижат за закрилата на осиновените деца?

Не става ясно и какъв е бил поводът за напрежението, което избухва още в първата вечер от живота под един покрив - имало ли е обективна ситуация, която да е предизвикала скандал? Само поведението на децата ли е станало причина за прехвърчането на искри?

Няма и официална информацияоткога тече процедурата по осиновяванепо молба на Кристина и Джоузеф - някои от тези процедури продължават с години.

В началото всички описват двамата американци като големи ентусиасти, майката е и учителка, тя не се сблъсква с деца за първи път, как така изведнъж те решават, че не могат да се справят с децата? Едва ли някой идва от САЩ в България и заплаща сериозна сума пари - самата процедура струва 6200 евро минимум, отделно са разходите за следосиновително наблюдение, разноските за пътуване и престой и други, без да е обмислил предварително нещата. От друга страна, цел на всяко дете, настанено в дом, е да намери свои родители и да се махне от институцията.

Вероятно българските институции, както и агенцията посредник е трябвало не само да приветстват ентусиазма на американското семейство да осинови четирите деца, но и да ги предупредят за нелеката задача, с която се нагърбват. Да отгледаш собствено дете е сериозно предизвикателство, което може да завърши с неуспех, а когато става дума за осиновено, нещата стават още по-сложни. Особено ако си женен едва от няколко месеца.

Случаят е допълнително усложнен поради факта, че децата са четири, и то на възраст от 9 до 14 години, когато характерът и навиците им са вече изградени.

Независимо от всичко децата са деца и подобно отношение не е приемливо. За тях този отказ може да бъде сериозен удар, независимо че може да имат пръст в провокирането му. Но все пак, ако семейството е видяло, че няма да се справи, може би е по-добре, че се отказва сега, а не по-късно, в САЩ, когато ударът за децата щеше да е още по-голям. Трудни въпроси, за които няма категорични правилни отговори, още повече че цели парчета от общата картина липсват. От едната страна са двойка, която искаше да осинови български деца, а от другата - четирите братчета и сестричета, чиято надежда за нови родители и нов дом е разбита.
Снимка: БГНЕС
Милена Първанова от Министерството на правосъдието, което се занимава с международните осиновявания, признава, че като се има предвид крайния резултат, най-вероятно подходът не е бил правилен
13
3733
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
21 Ноември 2017 21:08
Не им дават вече русначета, затова за 2017 г. има толкова осиновители американци.
21 Ноември 2017 21:12
несериозните американци

Напротив, хората са много сериозни, щом са преценили реално нещата и са се отказали, вместо да се захванат с нещо, което няма да им е по силите. Тия деца са твърде големи вече и явно с проблемно поведение.
21 Ноември 2017 21:38
За съжеление, не всяко осиновяване може да бъде успешно. Понякога, нещата не се получават поради редица разнлични и непридвидими причини, често независещи от родители, деца, институции, просто такъв е живота.

Адмирации за семейството, че се е опитало да осинови деца, и на българските чиновници, че са работили да немрят дом на деца без родители.
21 Ноември 2017 21:39
...
22 Ноември 2017 05:22
4o4ko_4 21 ноември 2017 21:12

"Деца с явно проблемно поведение"

От изложеното в статията не личи нито явно, нито някакво друго проблемно поведение на децата. Възможно е да е такова, но то не личи от нищо.

Нящо май са засягаш от определянето на американците като несериозни. Ми да, това, което е явно, е точно тяхното проблемно и несериозно поведение на хора, свикнали да връщат купената стока и да си искат парите без да дават обяснения. Колко ли пък акъл се иска, за да предвидиш затруднения при осиновяването на вече формирана група от толкова големи деца?

Излиза, че руснаците много основателно забраниха осиновяването на руски деца от американци.
22 Ноември 2017 08:48
От изложеното в статията не личи нито явно, нито някакво друго проблемно поведение на децата.


Много ясно си го пише.

Нещата не потръгват добре още първата вечер.
Най-голямото дете, на 14 години, изразява открита съпротива срещу осиновителите. Има обиди, жестове, присмех, а едно от по-малките му подражава според информацията от социалните работници, цитирани от Offnews.


"Вероятно децата са провокирали страха на семейството, но децата са деца..." - казва пред Бе Ти Ви Милена Първанова от Министерството на правосъдието
22 Ноември 2017 09:14
Не е лесно да понасяш простотиите на 4 невъзпитани циганчета в пубертетна възраст, дори да не си им родител и за кратко. Просто хората са видели с какво си имат работа и са осъзнали, че няма да могат да се справят и ако не искат да изживеят остатъка от живота си в ужас и безумие, трябва да се откажат. Затова са взели единственото правилно решение.
22 Ноември 2017 09:53
Нещата
не потръгват добре още първата вечер
Най-голямото дете, на 14 години, изразява открита съпротива срещу осиновителите. Има обиди, жестове, присмех, а едно от по-малките му подражава според информацията от социалните работници, цитирани от Offnews.

При това положение социалните работници защо не са прекратили процедурата след като децата не са искали да бъдат осиновени от тази двойка и го изразили толкова явно?
Идват хората с добри намерения, с педагогически опит (жената е учителка), а накрая се отказват. Разбрали са, че с деца с подобно поведение не могат да се справят. Дали е тяхна вината или на социалните, които не са ги предупредили за поведенческите проблеми на децата?
22 Ноември 2017 11:09
А защо се позволява на чужденци да осиновяват деца е друг въпрос. Разбира се, че това е глупост. Знам, че тук всеки ще носи от 20 дерета вода да обяснява как институциите са нещо много льошо и най-доброто за едно дете е да е с приемно семейство. Само дето фактите няма да са на тяхна страна. Злоупотребите и издевателствата над деца от приемни семейства в пъти надвишават тези случващи се в интернати. Особено когато става въпрос за чужденци, които като каприз решават да осиновяват от по-бедни страни. Заради много злоупотреби това беше забранено в Русия. Въобще за пореден път-вместо да се решава конкретен проблем - условията и качеството на интернатите се търси някакво емоционално решение лишено от здрава логика.
22 Ноември 2017 11:32
А защо се позволява на чужденци да осиновяват деца е друг въпрос. Разбира се, че това е глупост. Знам, че тук всеки ще носи от 20 дерета вода да обяснява как институциите са нещо много льошо и най-доброто за едно дете е да е с приемно семейство. Само дето фактите няма да са на тяхна страна. Злоупотребите и издевателствата над деца от приемни семейства в пъти надвишават тези случващи се в интернати.

Написано е по-горе защо. Чужденците осиновяват деца с увреждания, които в България не намират осиновители.
Според българските закони децата за осиновяване се предлагат първо на български семейства, а ако няма желаещи чак тогава на чужденци. Вероятно за тези четири деца не е имало кандидати българи.
В Европа и САЩ ‌няма никакво значение къде е осиновено детето. Веднъж пристигнало в съответната държава социалните служби редовно проследяват дали то се отглежда и възпитава съобразно наложените стандарти.
А къде са тези факти, показващи че български деца са малтретирани от осиновители-чужденци? По-скоро обратното е вярно, има много случаи на осиновени деца, намерили далеч по-добър живот и повече грижи при осиновителите си.
22 Ноември 2017 13:47
Защо изобщо се говори за "осиновени деца"? Те не са били осиновени. Както пише и в самата статия,

"Първата стъпка е установяване на личен контакт между осиновителя и детето. В срок от един месец след това новият родител трябва да заяви дали е готов да се грижи за него или не."

Е, видели са какви са децата и са се отказали.

Това се случва непрекъснато - затова има хиляди деца в домове и приемни семейсва, защото след срещата с тях няма желаещи да ги осиновят поради ред причини. За международно осиновяване се предлагат деца след три официални отказа на български кандидат-осиновители да ги приемат.

Родени са от една и съща майка, като три от тях са и от един и същи баща. Идват от Северна България, връзка с родителите им няма от години


А защо никой не търси роднините им и не обвинява тях?
22 Ноември 2017 19:39
тази статия просто не разбирам за какво е
просто броят на децата е предизвикал този интерес
всъщност много голям брой осиновявания завършват с провал, независимо дали той е юридически санкциониран, или не
има доста митове около благородството на осиновяването,благодарността на децата, любовта
всъщност проблемът с децата, когато са вече на тази възраст е, че изобщо не им пука за осиновителите, не ги приемат като хора със собствени нужди и живот
има и доста случаи на малтретирани деца, но не толкова много, колкото на осиновители с абсолютно разбит живот
осиновяването не е никак просто, доста често е във вреда и на двете страни
22 Ноември 2017 19:50
Осиновяванията в Америка се подпомагат финансово от федералното и щатските правителства.
Осиновяването на едно дете в Америка струва към 70 хиляди долара на данъкоплатеца.
Разбирам ги американците, че са се отказали - никакви пари не могат да компенсират главоболието по осиновяване на 4 големи невъзпитани деца, било те българчета или циганета.
Нищо ненормално - отказали са се.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД