:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 333
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

С "туй за онуй" парламентът мина етапа на своята полупрофанизация

И все пак премиерът Борисов не отговори кой е депутатът наркотрафикант. Не че някой вече го пита
Снимка: БГНЕС
Бившият вече депутат от ГЕРБ Антон Тодоров често бе повод за прекратяване на пленарните заседания заради обиди и квалификации.
Това, че парламентът е превърнат в придатък на премиера Бойко Борисов, не е никаква новина. Изумително лесната смяна на председателя на Народното събрание в "парламентарната република", по лична инициатива на премиера обаче е нов щрих в завършване на облика на пълната политическа профанизация. Защитният рефлекс на лидера на ГЕРБ да върне БСП в пленарна зала, като замени Димитър Главчев с Цвета Караянчева, в политически смисъл е рокада в стил "туй за онуй". Тишината в парламента няма да се върне, а конфликтите между депутатите ще се отразят и на управлението.

Но Бойко Борисов очевидно е готов на всичко, за да избута европредседателството на България в мир и любов. И независимо че БСП си приписа отстраняването на Димитър Главчев като своя победа, това нямаше да се случи, ако не бяха други два фактора. Първият - провинциалният стремеж на родния политически естаблишмънт



да не се изложим пред "чужденците" в Брюксел



И може би най-важният - политическият инстинкт за самосъхранение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, чието публично поведение отдавна се води от сюжетите на "разказите с неочакван край". Очевидно е, че е и БСП осъзнава това, защото след оставката внезапно спря да пита премиера кой е депутатът наркотрафикант в парламента и самодоволно се оттегли в своя ъгъл в очакване на нов повод за словесен сблъсък.

Всъщност Борисов винаги е демонстрирал снизхождението си към парламентарната институция. Още през 2010 г., когато беше гласуван вот на недоверие към втория му кабинет, той обяви: "Аз не съм безделник като тези", визирайки депутатите. В петък отиде на крака при "безделниците", за да "уреди" оставката" на Димитър Главчев. И възкликна: "Човек трябва



да има много здрави нерви, за да издържи на такива лъжи и обиди"



Няма как да не се съгласим, че поведението на представителите на така наречената първа власт, отдавна мина всякакви граници на приличие.

Политическата профанизация в сегашния парламент не е есенно явление, а започна още от първите работни дни. И в нея основни герои са точно двете най-големи партии - БСП и ГЕРБ, чиито словесни двубои често са на една крачка от юмручната разправа.

Още в края на май БСП поиска оставката на Димитър Главчев заради това, че "подкрепя езика на омразата" в пленарната зала. И тогава той оцеля само с 4 гласа подкрепа. По това време ГЕРБ и левицата не спираха да се замерят с декларации с обидни и лични нападки. Сменилият всички разцветки на "синьото" (СДС, ДСБ, а сега и ГЕРБ) Спас Гърневски хвърляше залпове срещу комунизма и пращаше БСП да печели изборите в Северна Корея и Сибир. "Истината е, че аз и Корнелия Нинова никога в живота си не сме били членове на БКП, обаче Бойко Борисов, Цецка Цачева и още 18 души от вашата група - биха ли си вдигнали ръцете, са били", отвръщаше Антон Кутев /БСП/. А в промеждутъка Веселин Марешки "подправяше" с искането депутатите освен икономически конфликт на интереси да декларират "хомосексуалните конфликти на интереси" и тези, свързани с употребата на алкохол и злоупотреба с наркотични вещества. Напусналият парламента Антон Тодоров /ГЕРБ/ също не пестеше личните обиди и квалификации от парламентарната трибуна. Той почти директно обвини президента Румен Радев в корупция. "Той е писал опорни точки за "Грипен". Това е станало не заради едни 5 милиона, а за потупване по рамото. Виждаме, че ген. Радев, не като президент, а в своето амплоа на генерал има особен афинитет да си назначава любовниците на втори договор. Разликата е само в мащабите", обяви Тодоров. После почти се стигна до физически сблъсък между БСП и ГЕРБ заради спор между Тодоров и Румен Гечев по биографични въпроси - кой е фалирал банките и чий баща е бил убиец. Същата ситуация се повтори и когато Кутев от името на БСП изчете декларация, в която нарече ГЕРБ "шайка", цитирайки книга на Тодоров, а последният му отвърна, че БСП е "нагла, безсрамна, небългарска партия, която е клала българския народ,както турчин не го е клал". Обединените патриоти също не остават по-назад, наричайки колегите си от ДПС еничари.

Може би това нямаше да прави чак такова впечатление, ако репликите се разменяха в частни разговори в кулоарите на парламента. По-голямата част от действащите персонажи са отдавна известни на широката публика и



нито поведението им, нито езикът им са изненада



Тук същественото е, че това е нивото на всеки дебат в парламента, дори ако става въпрос за съвсем сериозен законопроект. Никой не вниква и не дискутира алинеи и параграфи. Те са заменени от ексцентрични монолози и обидни диалози. И не е чудно, че това е най-малко и най-некачествено работещият парламент в цялата ни демократична история. Заседанията му се превръщат в рецидив на политическата неадекватност и невежество. Парламентарната институция е като "конника без глава". Той се назначава, а не се избира. Лидерът на ГЕРБ няма да надскочи личния си хоризонт и затова лансираните от него кадри, тези от които може да зависи пряко, винаги ще са под собственото му ниво. Или ще направи всичко възможно, за да създаде публично усещане за това. Както често го правеше с президента Росен Плевнелиев.

Така се стига до ситуацията месеци наред българските граждани да са свидетели на всекидневно евтино риалити в сградата на Народното събрание. Неговата цел е една - да отврати от политиката всички разумно мислещи българи, които да престанат да обръщат внимание какви ги вършат представляващите ги и още по-добре - да спрат изобщо да гласуват. Защото подходящият избирател за подобни депутати не е мислещият гражданин, а онези, които могат да бъдат купени или прилъгани с обещания за светло бъдеще. Затова е нужна пълна профанизация. Песимистите биха казали, че по-зле няма накъде. Оптимистите - че профанизацията все още не е съвсем завършена. А реалистите биха питали всеки ден премиера Бойко Борисов: И все пак кой е депутатът наркотрафикант? Познайте от кой вид са депутатите в парламента.

Снимка: БГНЕС
Експресивният език на Антон Кутев (БСП) често докарва до истерия ГЕРБ.
25
4922
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
21 Ноември 2017 21:39
Политическата профанизация в сегашния парламентА не е есенно явление,


...тя започна още в зорЪтЪ на "демокрацията", когато баш демократите с присъщите им и неизменни до днес възпитание и култура не дадоха възможност на Валери Петров да говори! От там започна шествието на простотията по нашите ширини и съвсем закономерно днес тя е в апогей! Нямам никакво съмнение, че ТОЙ, питомците Му, ортаците МУ и т. н. имат още много какво да ни предложат...а СМИ-тата да се порадват на творбите си - ТОЙ си е техен продукт, барабар със свитата СИ
21 Ноември 2017 22:07
Лидерът на ГЕРБ няма да надскочи личния си хоризонт и затова лансираните от него кадри, тези от които може да зависи пряко, винаги ще са под собственото му ниво.
21 Ноември 2017 23:30
Е, аз какво ви говоря от години?
Простащината и простаците са най-големият ни бич.
Включително и в този форум.
21 Ноември 2017 23:45
кой е депутатът наркотрафикант

Първо става въпрос не за депутат наркотрафикант, (за което за сега не са изнасяни данни), а за депутат "замесен с наркотрафик" и той е известен, защото брат му бе арестуван за наркотрафик и е спонсорирал брат си в кампанията му, спонсорирайки БСП. Въпросният депутат е Георги Стоилов.

Относно купуването на гласове. То има официално обвинен депутат от БСП за това. Този депутат е Манол Генов.

Та, на неразбралите кои Борисов има предвид с репликата "В парламента има хора, замесени с наркотрафик и купуване на гласове", то става въпрос за двама депутати от БСП - Георги Стоилов и Манол Генов.

21 Ноември 2017 23:53
а за депутат "замесен с наркотрафик"


За подобни твърдения има състав в НК! От мерак да се плюснеш пред Баце, внимавай да не го закъсаш..
22 Ноември 2017 00:03
Тук същественото е, че това е нивото на всеки дебат в парламента, дори ако става въпрос за съвсем сериозен законопроект. Никой не вниква и не дискутира алинеи и параграфи. Те са заменени от ексцентрични монолози и обидни диалози. И не е чудно, че това е най-малко и най-некачествено работещият парламент в цялата ни демократична история.

Точно казано, но не са казани причините. А те са три.
1. Нивото на назначените със спуснатите листи депутати.
2. Махленското ниво и махленския стил "Нинова".
3. Липса на собствено политически различия между управляващи и "опозиция". Ако почнат да дискутират по конкретните законодателни текстове, нали ще се види, че нямат различия. Затова и "опозиционността" се поддържа с долнопробно махленско шоу на лични нападки и тъпи обиди. И тъпите фенове се прехласват.
22 Ноември 2017 00:06
За подобни твърдения има състав в НК!

Ама ти май не си го чела.

Първо е цитат, второ след като брат ти е арестуван за наркотрафик, а преди това те е спонсорирал в кампанията ти, спонсорирайки БСП, то си замесен. Замесен от това, че ти е брат и те е спонсорирал.
22 Ноември 2017 01:29
Но Бойко Борисов очевидно е готов на всичко, за да избута европредседателството на България в мир и любов. И независимо че БСП си приписа отстраняването на Димитър Главчев като своя победа, това нямаше да се случи, ако не бяха други два фактора. Първият - провинциалният стремеж на родния политически естаблишмънт да не се изложим пред "чужденците" в Брюксел.
И може би най-важният - политическият инстинкт за самосъхранение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, чието публично поведение отдавна се води от сюжетите на "разказите с неочакван край".

И третия - Борисов не иска да разчита на Марешки да осигурява кворума в НС.
22 Ноември 2017 10:23
Очевидно е, че е и БСП осъзнава това, защото след оставката внезапно спря да пита премиера кой е депутатът наркотрафикант в парламента и самодоволно се оттегли в своя ъгъл в очакване на нов повод за словесен сблъсък.

В събота се проведе пленум на ръководството на БСП, който отказа да включи в дневния си ред предложението на пловдивските социалисти за отмяна на антируските санкции, както и за всенародна подписка по въпроса, която да бъде представена в Брюксел и да превърне отмяната на санкциите в приоритет на българското председателство на ЕС.
22 Ноември 2017 10:48
панКариба,

предполага се българските партии да работят за българските интереси. как "всенародно" се вписва отмяна на санкции срещу друга държава, а не срещу България? за да е в полза на българския, а не на партийния интерес? или нечий друг?
22 Ноември 2017 10:57
С'я, да внесем малко яснота. Някъде четох, че депутатът от БСП, дето брат му от Русе е арестуван за наркотрафик, имал обща фирма с жената на брата-наркотрафикант (я, какъв предпазлив език използвам!). И не само четох, но и видях извадка от "Дакси". И още, братът на депутата му бил подарил (на депутата) "Лексус". Той пък взел, че го потрошил. Значи, не може да кара лексуси. Ми да вземе, че да се научи.

Ако това бяха клевети, досега някой да е отърчал до съда да се жали. Но не е. Ако утре има парламентарни избори, ГЕРБ ще ги спечели за пети пореден път според социолозите. Причината е, че ГЕРБ вече е системна(та) партия. На мястото на БСП. И затова е плачът Йеремиев и скърцанието сос зуби. Всичко е борба за ресурс, а ресурсът е на свършване. Башка, дето идва наводнение световно и после 11-ти ледников период. Ледът в някои части на Северното полукълбо ще е къде 2-3 километра, колкото е бил преди има-няма 15 000 години. Е, тогава ще е феерично. А ние сме се загрижили, какво ще стане със саркофага над Чернобил. Ми това ще стане, ще замръзне като мамут със сламка в уста.

А иначе, гласове купуват всички. Е, повечето не ги хващат. Но някои отделно взети балъци (които не са непременно дебили, но може и да са) все пак ги хващат. За тях иде реч.

Бъдете здрави!
22 Ноември 2017 11:37

Мишо Константинов
22 Ное 2017 10:57
Мнения: 916
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

ГЕРБ разду държавния сектор /включително общините/, някъде до към то 30, ако не и повече % от заетите у нас /Вие предполагам по-точно ще знаете/. Това всъщност е фундаментът на ГЕРБ в момента. Поне 90% от тази задушаваща всичко креативно у нас бюрократична маса, откровено паразитират. Дават според възможностите си, т.е. практически нищо, но получават според потребностите си... демек се напъват да поглъщат всичко до което се докоснат и в много от случаите успяват... т.е. упорито строят, уви само за себе си, но все пак- съвсем чист комунизъм. В този ред на мисли, а и доколкото съм чувал, че някога горещо сте симпатизирал на СДС, ми е много интересно... кога се превърнахте в убеден комунист, а също и какви бяха причините, обусловили тази странна метаморфоза?
22 Ноември 2017 12:01
"А иначе, гласове купуват всички. Е, повечето не ги хващат. Но някои отделно взети балъци (които не са непременно дебили, но може и да са) все пак ги хващат. За тях иде реч. "

това, изречено от представител на държавата обяснява причините за високото нивото на корупция в нея! т.е. престъпниците не са "престъпници", а "балъци"! и за начините, по които ставаш и си системен...

което и обяснява защо не сме здрави. въпреки пожеланията...
22 Ноември 2017 12:28
Башка, дето идва наводнение световно и после 11-ти ледников период.


22 Ноември 2017 12:30
Не всички успяха да станат престъпници. Липса на талант в матраля.
22 Ноември 2017 13:05
Много интересно мнение на "emo1971". Много внимателно си прочетох поста и въобще не разбрах, защо изглежда, че съм станал комунист. Е, не съм. Не съм членувал в БКП, не съм членувал в БСП (не съм подавал и съответните молби) и не съм бивше ченге (то бивши май няма). Е, Комсомола не успях да го избегна, но то май и никой друг не успя (говоря за 60-те години на миналия век).

Във въпросния пост споделих някои факти и мнението си, че именно ГЕРБ днес е системната партия. Някога (и днес отчасти) това беше БСП, а за съжаление СДС и производните му не успяха да станат системни. Ясно е по чия вина. Съвсем друг е въпросът, дали в една съвременна демокрация трябва да има системна партия. На Балканите и в Южна Европа това е факт. В САЩ и Германия системни партии няма, но това, което става там в момента, не го препоръчвам на страната си.

Научете се да приемате фактите, а не да ги мразите. Миналото не може да се промени. Евентуално, може да се влияе на бъдещето. В България има 300 партии, а и всеки може да си направи 301-ва, 302-ра и така до плюс безкрайност. Между другото, като гледам Западът в каква кал, маккартизъм и двойни стандарти е цамбурнал, положението у нас съвсем не ми изглежда толкова трагично. Е, бедни сме, щото много се краде. А и на фона на връхлитащия Ледников период това са бели кахъри. Или Радини вълнения, ако Вазов повече ви харесва.

Най-ценното, което всеки има в личен план, са минутите, които Господ му е отредил да прекара на тази земя. Затова не ги пилейте в глупости.

И бъдете здрави!
22 Ноември 2017 13:14
Някъде четох, че депутатът от БСП, дето брат му от Русе е арестуван за наркотрафик, имал обща фирма с жената на брата-наркотрафикант (я, какъв предпазлив език използвам!). И не само четох, но и видях извадка от "Дакси". И още, братът на депутата му бил подарил (на депутата) "Лексус". Той пък взел, че го потрошил. Значи, не може да кара лексуси. Ми да вземе, че да се научи.


Форумните бесепари не вярват на такива източници.
22 Ноември 2017 14:34

Мишо Константинов
22 Ное 2017 13:05
Мнения: 917
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Не само в този Ви постинг... и в други, чувствам как ясно струи, Ваша неподправена симпатия към ГЕРБ... Може да е отчасти на подсъзнателно ниво, но не изцяло. Ще се опитам да обясня какво имам предвид...
Несъмнено, СДС навремето разби... тази покваряваща всичко у нас партийна системност, която БСП автоматично бе получила в завещание, като най-естествен тогава правоприемник на бившото БКП. Разбира се СДС се опита да заеме овакантилата се удобна позиция, помня Костов по едно време, също уволняваше и назначаваше ударно в държавната администрация... ама пишман вождовете и се хванаха за косите и започнаха да се мъчат взаимно да си издерат очите, далеч преди този процес да се затвърди. После обаче, БСП не направи опит да си я върне тази позиция /нито пък царя/, поне не целенасочен и категоричен... освен може би само тук таме инцидентно... откъдето лесно падаше повечко келепир. Не знам на какво се дължеше това им поведение... аз също никога не съм членувал в БКП /освен и при мен неизбежния комсомол/, БСП... или в която и да е друга партия /за ДС пък... никога не са ме търсили за нещо дори... може би поради възрастта/!?! Дали се мъчеха да се харесат на западноевропейците и американците с това си въздържание, дали просто от мързел и нежелание да се захващат с нещо отвличащо ги от заменки и батко-братковски схеми, дали поради недооценяване на реалността... или всичко това взето накуп... това няма значение. Ако СДС-та тогава бяха съумели да преодолеят различията си и бяха се завърнали на естественото си място, при така създалото се положение, всичко щеше да потръгне много по-нормално. България също няма нужда, а само вреда, от такъв вид системна партия... сраснала се с властта... Вместо СДС обаче се появи ГЕРБ...преобладаващо бивши членове на БКП /не че и в СДС нямаше такива, ама далеч не беше чак толкоз натрапчиво/ усвоили седесарската риторика и от първия си ден се захванаха... да овладяват осиротялата бюрократична система изцяло за себе си /далеч не уволняваха колкото Костов... по-скоро се опитваха да обвържат заварените със себе си, но пък назначаваха, и назначаваха, и назначаваха/и да я превърнат в интегрална част от партията си...
Няма какво да се лъжем. Към момента единствения политически субект разполагащ с потенциала да разбие отново, покваряващата всичко у нас партийна системност е... БСП. Такова събитие дори със сигурност би донесло допълнителен бонус... при отстраняването на впилия се във всичко, даващо все още някакви признаци на живот у нас октопод наричан ГЕРБ... и мястото отдясно в политическия ни спектър би се освободило, за нещо далеч по-нормално, от шантавия до абсурдност популистки калейдоскоп, наблюдаван там в момента.
По тези причини реагирам толкова остро. Неизбежно е към момента, всяка нападка срещу БСП, напълно заслужена или изцяло изсмукана от пръстите... да не представлява единствено и само, пряка и недвусмислена подкрепа за ГЕРБ... без значение умишлена или сляпа. Нека първо бъде разкарано чудовището задушаващо и изсмукващо жизнените сили на България... после време за взаимни нападки, упреци... дори за старите вражди и омрази... ще си го има предостатъчно и в изобилие.
22 Ноември 2017 14:55
За Народното събрание също е в сила принципа на Парето: 80% от работата (творенето на идиотски закони, или поправките им "на коляно" се извършва от 20% от депутатите, а сред тях има 20%, които вършат 80% от работата. Които възприемаме, не без основание, като д"Ебили..

http://basaga.org/wiki/index.php?title=%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BF_%D0%BD%D0%B0_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BE
22 Ноември 2017 14:55
"... и в други, чувствам как ясно струи, Ваша неподправена симпатия към ГЕРБ... Може да е отчасти на подсъзнателно ниво, но не изцяло. "

не бе! някакъв начин да не се озовеш в позиция на "балък"! в добирането до благинките, без да се пилеят отредените минути в глупости. но в човешката история средствата винаги са имали значение. и цената, която се плаща тоже. напомням.

"Към момента единствения политически субект разполагащ с потенциала да разбие отново, покваряващата всичко у нас партийна системност е... БСП."

което ми припомни тази пролет, когато на последните парламентарни избори, за моя голяма изненада, тъмносини чак пембяни търчаха да гласуват за БСП. с риск да си счупят някой крак... горките, нямаше ли кой да им напомни железния принцип на другаря Сталин за това кое е важно - как се гласува или как се брои... а некой професор "бъдете здрави" можеше им обЯсни надграждането - КАК СЕ ОТЧИТА броенето, щото и то не е окончателно в татковината! щом някой анонимен оператор може да е натоварен, и е натоварен, с възможността да "коригира" секционен протокол по собствено усмотрение...
22 Ноември 2017 15:15
Башка, дето идва наводнение световно и после 11-ти ледников период. Ледът в някои части на Северното полукълбо ще е къде 2-3 километра,

О, няма страшно. Адаптивната Ви персона ще се приспособи успешно.
22 Ноември 2017 15:50
БСП НЕ ГО ли извика в НС за думите му,то в следващото НС ще има по-малко картотекирани от Бистрица tiger
22 Ноември 2017 16:03
emo1971,
разсъждаваш даже не от своята камбанария, а от ниския хоризонт на сесесарския окоп. Възприемаш политиката напълно неполитически, а като достъп и упражняване на властта. А това е средството и то е технологично, но не и политическо. Политиката не е благата от упражняването на властта, а благата (предимствата, възможностите), които получава една или друга социална група, като такава и независимо от технологичното участие в упражняването на властта.

Та, когато говорим за политика и блага от нея, то това означава достъпът на едни или други социални групи до блага. Да елементаризирам, за да е ясно. Означава например, ще има ли еврофондове или те ще са спрени. Означава, ще има ли саниране и подобряване на жилищните условия или няма да има. Означава (въпреки и сега да не е задача на никого) ще има ли по-достъпно и по-добро здравеопазване, образование, по-качествени и разнообразни стоки в магазините, доходи с които да се купуват и т.н. и т.н. и т.н..

Свеждането на нещата до това, да уволним едните и да назначим другите, та да им дадем на тях мизерните заплати, е едно много ниско, ама много ниско и селско провинциалистко разбиране. Типичното от периода между двете световни войни "Да нахраним партията", довело и до забраната на партиите през 1934 г..

Първо, администрацията, както вече казах е просто технология, а не политика, второ е дребнавост и неадекватност, трето България все пак е малка страна и кадровият дефицит е огромен, за да си позволим, както след освобождението да сменяме и пъдарите с партизани (партийци). Затова бе и възможно само в началото на прехода.

Силата на Герб не са чиновниците. Силата на Герб е, че единствена гледа на политиката, като на политика в собственият смисъл на думата. Че се опитва и донякъде успява да е адекватна на здравият разум, на нуждите и тежненията на обществото и отделните му части.
22 Ноември 2017 16:06
Силата на Герб не са чиновниците. Силата на Герб е, че единствена гледа на политиката, като на политика в собственият смисъл на думата.

откога собственият смисъл(whatever the fuck does that mean) на "политика" стана "мушия"? Щото те така гледат.
22 Ноември 2017 19:51

Neopol
22 Ное 2017 16:03
Мнения: 4,802
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

А според мен точно ГЕРБ гледа от твърде нисък окоп... при това преднамерено...
За тях политиката е единствено... средство за осребряване на властта... в своя полза. В този смисъл сте прав, съществува група... приемам да я наричаме условно социална... която е облагодетелствана пряко от политиката на ГЕРБ. Иначе тя е доста пъстра като състав, понеже включва от олигарси в различни разцветки /червени, сини, депесарски, герберастки... всякакви/, през министри, зам. министри, директори на агенции и пр. подобни висши бюрократи...а после и малко по-дребни предприемачи, за които са оставени необраните от олигарсите по-безинтересни обществени поръчки, разните местните феодални дерибеи, в малките населени места, редовите мутри... приели да се отчитат редовно и... приблизително честно... нагоре...та чак до масовото дребно чиновничество, копнеещо да притисне когото и да е за мъничък рушвет... който да позакръгли доходите му, но въпреки туй радващо се поне на относителна сигурност в битието си. Проблемът е, че тази "социална група" представлява по-малко и от 10% от народа на България, но поглъща някъде между 80 и 90% от ресурса за преразпределяне, без практически да дава нищо насреща...
Еврофондовете за които споменавате не идват от нея. Доколкото тя има някакво отношение към тях, то то се свежда до източването им, в много случаи без никакъв смисъл и полза, а понякога даже с вреда. Санирането пък, направо от до си бе престъпление.
Вследствие на тази политика, въпросът вече изобщо не се свежда до простото- "стани за да седна", както Ви се струва на Вас. Ако продължаваме да я караме тъй, скоро няма да има къде да се сяда...
Първо, администрацията, както вече казах е просто технология, а не политика, второ е дребнавост и неадекватност, .

Раздуването на непроизводителния държавен сектор до 30% от числото на заетите... вече не само е политика, но е и чудовищен кошмар. За държава като нашата, в която бяха ликвидирани държавните производства на каквото и да е, оптималния процент заети в държавния сектор, в никакъв случай през мирно време, не би трябвало да надхвърля с повече от 1-2 %, границата от 10% /администрация, държавна и общинска, армия, полиция, учители в държавни училища, лекари в държавни болници.../. Повече от това... неминуемо води до колапс. Дори в държави с много сериозен държавен производствен капацитет, като Франция или Норвегия, се стараят заетите в държавния сектор да се колебаят някъде около 20% от общо заетите. Това дето ГЕРБ го върши, само и само да печели избори, за да може после да продължи да осребрява властта в своя полза... е същинска лудост...
...трето България все пак е малка страна и кадровият дефицит е огромен, за да си позволим, както след освобождението да сменяме и пъдарите с партизани (партийци). Затова бе и възможно само в началото на прехода

Колкото по-малка е една страна, толкова по-малко чиновници е в състояние да храни. Вече дадох пример с друга малка страна-Холандия. Малко по-голяма от нас е... някъде към то 17 милиона, но е преценила, че и е по силиците да храни само 50 000 чиновника. Как тогава, два и кусур пъти по-малка Българя... да храни 250 000? Това е абсурдно и в никакъв случай не е кадрови дефицит... по-скоро е същински потоп...
Силата на Герб не са чиновниците.

Надявам се по-горе да съм бил достатъчно изчерпателен!
А това:
Силата на Герб е, че единствена гледа на политиката, като на политика в собственият смисъл на думата. Че се опитва и донякъде успява да е адекватна на здравият разум, на нуждите и тежненията на обществото и отделните му части.

извинете ме, но ще се въздържа да го коментирам!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД