:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 136
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лондон осъди рентиер заради кулинарна дискриминация

Милионерът Фъргъс Уилсън отказвал да дава жилища под наем на индийци и пакистанци заради миризмата на къри
Снимка: kentlive - News
Фъргъс Уилсън
Британската комисия за равенство и човешките права спечели дело срещу рентиера Фъргъс Уилсън, който не позволява на индийци да живеят в негови имоти под претекст, че оставят след себе си миризма на къри. Тя се просмуквала в стените и никой не искал да наема апартаментите му, след като индийците напуснели. Уилсън настоява, че решението му е базирано на икономически, а не на расови причини.

Бившият учител по математика Фъргъс Уилсън е известен още като "графа" на Кент, тъй като притежава стотици имоти в градовете Ашфор и Мейдстоун. Освен че достъпът на индийци и пакистанци е забранен от Уилсън, той не иска за наематели и "хора, които не работят, самотни родители, малтретирани съпруги, както и семейства с деца под 18 години". Специално заради индийците и пакистанците и кърито, с което готвят, му се налагало да прави ремонт след тях, което му коствало много пари и време.

До разследване и съд се стигна, когато през март т.г. 69-годишният рентиер изпраща мейл до агенция, която отдава апартаментите му под наем,



изрично забраняващ да се допускат индийци и пакистанци.



След като получава много сигнали по случая, Комисията за равенство и човешките права, отговаряща за спазване на законите за дискриминация и равенство на територията на Англия и Уелс, завежда дело срещу Уилсън, тъй като политиката му накърнява честта и достойнството на хора с различен цвят на кожата. Бетан Харис от комисията твърди, че е направено предложение на рентиера да премахне забраната срещу оттегляне на съдебния иск. Уилсън не само че отказва, но и се погрижил да увери съда в Мейдстоун, че никога няма да промени мнението си. Според него процесът е плод на "сбъркана политическа коректност", както и че решението му да отхвърля кандидати с различен произход е икономически мотивирано.

"Лично аз намирам пакистанците и индийците за интелигентни и приятелството ми с такива хора е доказателство за това. Преди време имахме проблем с наемател, който живееше с кучетата си. Те бяха съсипали килимите и затова забраних на пушачи и хора с кучета да наемат мои апартаменти. Тогава никой не се обиди. В мейла написах, че не искам цветнокожи, защото миришат на къри, а когато си тръгнат,



миризмата остава, заради което никой не иска повече да живее на това място",



каза рентиерът пред в. "Гардиън".

По време на делото Уилсън сам си е адвокат. Неговата защита варира от това, че мейлът със забраната бил шега към млад агент на недвижими имоти, до сълзлива история, че говори от името на всички рентиери, които обаче не искат да си признаят, че не търпят индийците. Той също така си позволява да отправи и предложение към съда - застраховката за апартамент, която всеки рентиер трябва да плаща от джоба си, да не важи за индийци, тъй като е твърде висока.

"Ако предположим, че името ти е Пател, то застраховката, която плащам, за да наемеш апартамента ми, не трябва да важи, защото каквото и да правиш, накрая винаги се случва нещо и си я получаваш", казва той пред магистратите. И допълва, че не е расист, но е пагубно за бизнеса му да осигурява дом на хора, които или ще навредят на апартаментите му с тежка миризма, или не могат да си платят наема. Поради тази причина отказва подслон на самотни родители, неработещи студенти, малтретирани съпруги и семейства с малки деца.

Нито едно от оправданията на Уилсън обаче не трогва съдията по делото Ричърд Полдън. "Подобна политика на дискриминация няма място в тази страна. Освен това не съм съгласен с твърдението на г-н Уилсън, че изпратеният мейл е бил шега, тъй като в предварителните разговори с комисията той каза, че стои твърдо зад думите си", казва съдията.

След произнасянето на присъдата Ребека Хилсенрат, която е начело на Комисията, изрази задоволство от решението на магистратите. "Нашите жилища са важни за личния ни живот. Да откажеш на някого подслон само защото идва от друга раса и е с различен цвят на кожата е неприемливо за обществото ни. Въпреки това има още да се работи по отношение на неравенството в страната, за да превърнем Великобритания в едно по-толерантно място."

Комисията спечели делото и е моралният победител, но във финансово отношение нещата не изглеждат печеливши за институцията. Рентиерът Уилсън



трябва да заплати 2500 паунда -



сума, която е в пъти по-малко от парите, похарчени от Комисията за делото. След края на заседанието, когато разбира, че е загубил делото, Уилсън казва, че няма да обжалва, защото смята скоро да се пенсионира. Той твърди, че заради присъдата много млади и тепърва прохождащи в бизнеса рентиери сигурно ще се откажат. Уилсън обаче отново ще бъде изправен пред съда - този път заради решението да не дава жилище на малтретирани жени. "Малтретираните жени имат по някой съпруг или приятел, който рано или късно идва и изпотрошава всичко", казва Уилсън.

Фъргъс Уилсън и съпругата му Джудит са едни от най-богатите инвеститори в недвижими имоти във Великобритания. По непотвърдена информация богатството им се равнява на 280 млн. паунда. Точният брой на притежаваните от тях апартаменти също е неизвестен, но се смята, че са 707, сочи проучване на в. "Дейли мейл" от 2007 г. Тогава Фъргъс оспорва данните, като казва, че всъщност са повече от хиляда. През 2015 г. съпрузите обявяват, че започват преговори с американски инвеститори, които да купят бизнеса им.

Всъщност Уилсън е стар познайник на съдилищата в Кент с отказите си да бъде представляван от адвокат, както и с абсурдните оправдания. През 2008 г. е признат за виновен за това, че говори по телефона, докато шофира. Осъден е да плати глоба от 565 паунда. В своя защита той казва, че просто си тананикал в колата, с което вероятно създавал впечатлението, че говори по телефона. През 2014 г. пък е признат за виновен, че ударил свой служител заради развален бойлер. В съда Фъргъс Уилсън казва, че е прекалено дебел, за да си завърже обувките, камо ли пък да удари човек. Съдът обаче и този път не приема оправданието му и той е осъден да плати 1650 паунда обезщетение на пострадалия.







Снимка: Landlord Today
Осъденият рентиер и съпругата му
Снимка: Уикипедия
Град Мейдстоун в графство Кент, където рентиерът Уилсън притежава много апартаменти.
Снимка: Socialist Worker
Активисти протестират срещу Уилсън, като му изпращат домашно приготвено къри.
20
2865
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
21 Ноември 2017 19:56
Уилсън настоява, че решението му е базирано на икономически, а не на расови причини.

И на расови да е- негови са си апартаментите-ще пуска който ТОЙ си прецени! Ако иска ще ги пуска само русокоси или високи над 170.
Както иска така ще ги дава!
21 Ноември 2017 20:13
Прав е.
Не е трябвало да го казва публично, а той и семейството му да одобряват кандидатите според собствените си критерии.
Да не би държавата да му плаща щетите от наемателите, та да му поставя условия?‌
21 Ноември 2017 20:32

Въобще - отвратителни поляци, румънци и българи...
21 Ноември 2017 21:22
Ами прав си е човеко, наистина миришат на къри, та се не траят.
П.П. Добре, че местните представители на дравидската цивилизация не са се научили да ядат къри.
21 Ноември 2017 21:27
Landlord не е рентиер.
21 Ноември 2017 21:43
негови са си апартаментите-ще пуска който ТОЙ си прецени!


В грешка си. В цивилизованите държави има закони ПРОТИВ ДИСКРИМИНАЦИЯТА.

Дори и твой да е апартамента, ще пускаш всеки, такъв е законът! Ако ли не солена глоба. След като си решил да го даваш под наем, ще го отдаваш без да дискриминираш. Живеем в 21 век, не в 18.
21 Ноември 2017 22:29
В грешка си. В цивилизованите държави има закони ПРОТИВ ДИСКРИМИНАЦИЯТА.
Дори и твой да е апартамента, ще пускаш всеки, такъв е законът!

Нищо подобно! Като се обяви имот за даване под наем хазяинът може да подбере наемателите си по свое усмотрение.
Естествено, няма да им каже за истинските причини да не ги пусне, а ще им каже, че е избрал други кандидати.
Съвети от британски сайт:
If a prospective tenant shows complete interest but you’re having doubts for whatever reason, have the courage to say no. Do NOT feel obliged to accept if you do not feel comfortable.
Simply inform the interested applicant that you have several viewings booked and you intend on taking them all before you make your decision. It’s a perfectly plausible and normal situation.

http://www.propertyinvestmentproject.co.uk/blog/avoiding-professional-bad-tenants/

22 Ноември 2017 00:31
Landlord не е рентиер.




rentier
A person living on income from property or investments.
landlord
A man (in legal use also a woman) who rents out land, a building, or accommodation.
22 Ноември 2017 01:11
Много ми е чудно как биха реагирали форумците защитници на този расист, ако те искат да си наемат апартамент в София и аз им откажа с мотива, че не ми харесва миризмата на печени чушки?
22 Ноември 2017 01:39
Абсолютно е прав. Миризмата е неизтребима. Кърито - как да е, ама когато тази миризма се смеси с онази от пържения чесън се получава несравнима отврат , която се отлага особено коварно и само няколко часа по-късно започва да мирише още по-зле.
22 Ноември 2017 06:50
Много ми е чудно как биха реагирали форумците защитници на този расист, ако те искат да си наемат апартамент в София и аз им откажа с мотива, че не ми харесва миризмата на печени чушки?

Ми ще си потърсят друг апартамент!
Това не е расизъм! Ако някой бял французин непрекъснато готви и мирише на къри, предполагам че този рентиер няма да му даде под наем!
З-мен, що се правиш на неразбрал?
Аре стига вече с тъпите евроатлантически измишльотини! Направиха ни на луди! Да се срамуваме, че сме бели? Виновни сме, че не сме мургави?
Аре стига са ни мачкали! Вечно трябва да се чувстваме виновни, че не обожаваме муслими, мургави, негри, миризливци, ислямисти, всякаква паплач отвсякъде?! Да си стоят в собствените страни и да се тъпчат с къри, кой им пречи там?!
Извинявайте, че сме бели, немиризливи и християни, а?
Това си е чист геноцид срещу белите нормални хора!
22 Ноември 2017 08:17
Не харесвам индийска кухня заради кърито. Дано това да не е дискриминация.
22 Ноември 2017 08:41
Преди години в смесените общежития всички студенти се изнасяха от етажа когато виетнамците готвеха! Голяма смрад - оставяха месото да писивее и тогава го готвеха - тъй и не разбрах защо!
22 Ноември 2017 09:16
Zmen се прави на луд пак. Каква дискриминация, какви пет точки! Имаш собственост - даваш я който си искаш. Държавата се меси навсякъде. Имам приятел дето беше шеф на камериерките в голям хотел в София. След престой на индиец в хотела му идеше да се гръмне. Стаята вони, всичко смърди и седмици не може да настанят нормален човек в стаята.... Камо ли наемател дето И готви отгоре на всичко. Обичам индийска кухня, ама си мирише силно на подправки
22 Ноември 2017 09:18
Фъргъс е рядко неприятен тип. Тва за сички, дето скачат къв защитник на белотата бил. Със същото презрение се отнася и към източноевропейците.
Ако кухните в апартаментите му имаха абсорбатори, проблемът с миризмата на къри, мъри или друго немаше да стои.
Иначе, да, право на хазяите е да решават на кого да дадат имота си под наем. No Irish, no dogs обаче е в едни отдавна минали времена. Можеше просто да каже, че не допуска миризма на силни подправки в жилището, без да посочва националности.
22 Ноември 2017 09:37
Иначе, да, право на хазяите е да решават на кого да дадат имота си под наем. No Irish, no dogs обаче е в едни отдавна минали времена. Можеше просто да каже, че не допуска миризма на силни подправки в жилището, без да посочва националности.

Така, де! Има си човекът изисквания, но не е необходимо да ги обявява публично.
Подозирам, че тъй като е богат и може да плати глобата е решил да се изгаври с политическата коректност и е съобщил публично критериите, по които се избират наемателите не само от него, но и от другите, даващи под наем жилища.
Въобще - отвратителни поляци, румънци и българи...

Е, ако си медицински доктор или мениджър в Ситито ще получиш жилището...
22 Ноември 2017 09:38
Живял съм 7 години като наемател във Франция. "Рентиерът" забраняваше дори един пирон да забием в стената, та поради тази причина картините стояха подпрени, а не окачени.
Когато се изнасяхме, той поиска пари за ремонт на кухнята, защото силиконът, който уплътнява кухненския плот, се бил изронил... Казахме му дасиебемайката. Той не ни върна наема, който се предлаща в началото на контракта. Казахме му даеживиздрав. Сега там живеят двама от Самоа, ръгбисти по 130 кила, по цял ден чесън, къри и по-лошо. Тъй му се пада на рентиера
22 Ноември 2017 09:46
що се правиш на неразбрал?

в някои... хм, групи по кръгове, агресивното врещене и мерак за налагане над околните отдавна е норма.
22 Ноември 2017 10:08
Когато се изнасяхме, той поиска пари за ремонт на кухнята, защото силиконът, който уплътнява кухненския плот, се бил изронил... Казахме му дасиебемайката. Той не ни върна наема, който се предлаща в началото на контракта. Казахме му даеживиздрав.

Правят такива простотии, но на мене са ми разказвали за случай в Испания, когато хазяйката казала на наемателка българка, че няма да върне депозита защото имало незнамкаквиси повреди. Такива нямало. Обаче нашенката се оплакала на познат адвокат, който й дал визитката си и я посъветвал какво да направи.
На следващата среща с хазяйката момичето подало визитката и казало: "Говорете с моя адвокат. Но да знаете, че първото, което ще направи е да провери какви данъци сте платили върху парите от наема." При което хазяйката веднага върнала депозита...
22 Ноември 2017 11:09
Той не ни върна наема, който се предлаща в началото на контракта


не е трябвало да му казвате даеживиздрав, щото си има правила, дето регулират кво се случва с депозита за щети по имота.
нормалното износване и похабяване (какъвто е случаят със силикона в кухнята) е нещо, за което хазяите не могат да искат компенсации.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД