:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Над 40 млрд. евро ще харчи Европа за модернизиране на армиите

Военните ще се нуждаят от повече специалисти за войни в дигиталната ера, прогнозират експерти
Доналд Тръмп
Европа ще трябва да харчи по 41 млрд. евро във всяка от следващите няколко години, за да модернизира армиите си и да ги пригоди за войни в цифровата ера, прогнозират експерти по отбрана.

В доклад на Мюнхенската конференция по сигурността, цитиран от "Политико", те отчитат, че лъвският пай от тези средства ще отива за свързване на оръжейните системи. Тук става дума за модернизиране на софтуер и хардуер и укрепване на системите за свързване, които да гарантират че военните дори в отдалечени райони няма да се окажат в даден момент изключени и без достъп до оръжейните мрежи. Докладът, който трябва да бъде публикуван идната седмица, прогнозира, че 28-те страни от ЕС и Норвегия ще трябва да инвестират между 27,2 млрд. и 40,8 млрд. евро годишна за период от 5 до 7 г. занапред.

Средства ще са необходими и за създаване на единни центрове за анализ на данни и за наемане на повече киберспециалисти, които да защитават дигиталната инфраструктура от вражески атаки. "Трудно е да сме точни в числата, но смятаме, че в момента европейските армии разполагат с 2500-3500 кибервойници", е записано в доклада. В него се казва още, че този брой се равнява "едва на половината от киберкомандването на САЩ, въпреки че САЩ и Европа са изправени пред еднакви заплахи в киберсредата".

Прогнозата за нужни инвестиции за отбрана от авторите на доклада идва на фона на бума в разходите за отбрана в Европа напоследък. Доста страни в Европа се тревожат от Русия, а европейските съюзници в НАТО са под силен натиск от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп да поемат повече от разходите за съюзническата отбрана, отбелязва изданието. Страните от НАТО се договориха да се опитат да отделят минимум по 2 на сто от БВП за отбрана, но все още малко от тях са изпълнили този ангажимент.

Според експертите на Мюнхенската конференция по сигурността 97 млрд. евро годишно ще бъдат на разположение за отбрана, ако всички европейски страни достигнат обещания минимум до 2024 г. Така ще бъдат набрани средствата, нужни за отбрана в дигиталната ера.





РАЗХОДИ

Само 4 страни от НАТО харчат минимум 2 на сто от БВП за отбрана - САЩ, Гърция, Франция и Естония. Като член на Алианса България също не изпълнява изискванията и е похарчила 1,51% от БВП за отбрана през 2016 г. Това представлява към 800 млн. долара по цени от 2017 г., сочат данни на PricewatherhouseCoopers, публикувани преди дни. В периода 2012 - 2016 г. разходите за отбрана на България намаляват с 1,3%.

САЩ са похарчили над 611 млрд. долара за отбрана през 2016 г. Това се равнява на 3,29% от БВП на страната. За сравнение, разходите на Русия са 69,2 млрд. долара или 5,3% от БВП на страната през миналата година.



СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Германски войници от Бундесвера чакат да бъдат натоварени заедно с бойните им машини на влак в град Графенвоер.
1
927
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
23 Ноември 2017 22:59
Над 40 млрд. евро ще харчи Европа за модернизиране на армиите
и за заздравяване на трансатлантическата връзка.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД