:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 238
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Европа засилва охраната на коледните базари

Джихадисти заплашват с атентат Ватикана
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Германски полицаи и членове на екип за сигурността наблюдават инсталирането на нова система за наблюдение в центъра на Франкфурт на Майн. Местните власти затягат мерките за сигурност заради предстоящия традиционен коледен базар в града.
Коледните базари и празничните шествия по света се оказват потенциална мишена на терористите, заради което властите в Европа въвеждат нови сериозни мерки за сигурност, за да ги обезопасят, съобщиха световните медии.

Френските служби за сигурност са задържали във вторник шест души, заподозрени в подготовка на нападения срещу коледния базар във френския град Реймс. По данни на електронния вестник "Юнион" арестите са извършени в града, а също и в департаментите Об и Арден. При операцията е било иззето оръжие. Коледният базар в Реймс се открива днес и ще бъде закрит на 27 декември.

Шестима сирийци бяха арестувани преди това в Германия по подозрение, че са членове на "Ислямска държава" (ИД) и са планирали атентат срещу коледен базар в Есен. Четирима от шестимата задържани са дошли в Германия през декември 2014 г. като кандидати за убежище. Останалите двама са дошли през август и септември м.г. и са се представили за бежанци. Оказа се обаче, че срещу шестимата не са намерени доказателства за подготвяна атака, и те са били освободени. Базарът в Есен все пак бе ограден с бетонни блокове. Германски специални части са в повишена готовност след атаката срещу коледния базар в Берлин на 19 декември м.г., при която бяха убити 12 души, а 50 бяха ранени.

Терористична групировка, свързана с "Ислямска държава", разпространи плакат, на който е изобразена кола, насочила се към базиликата "Св. Петър" в Рим, и така предупреди за готвен атентат в навечерието на Коледа, съобщи БГНЕС, като цитира британското издание "Кетълик хералд". Изданието се позовава на Института за изследване на медиите в Близкия изток и отбелязва, че плакатът е дело на Wafa Media Foundation - пропаганден канал, свързан с ИД. Групировката разпространи преди това плакат с изображение на обезглавения папа Франциск. Наскоро в една от молитвите си понтификът припомни за жертвите на нападенията на ислямисти по целия свят. "Молим Господ да обърне сърцата на терористите и да освободи света от омразата и убийствената глупост, която злоупотребява с името Божие, разпространявайки смърт", каза Светият отец, цитиран от Радио "Ватикана".



МЕРКИ

Американските власти в Ню Йорк взеха вчера също строги мерки за сигурност заради очакваните масови улични празненства в града за Деня на благодарността - един от най-почитаните празници в САЩ, предаде АП. Особено внимание на правоохранителните органи бе насочено към традиционния парад, организиран от универсалния магазин "Мейсиз" - едно от най-масовите улични събирания в Ню Йорк. Агенцията припомня, че в миналогодишен брой на англоезично списание на екстремистката групировка "Ислямска държава" именно празничното шествие за Деня на благодарността се споменава като "отлична мишена" за атака. Десетки огромни камиони, натоварени с пясък и тежащи по над 32 тона, бяха готови да преградят движението по всяко кръстовище от 3-километровия маршрут на шествието. Полицаи с автоматично оръжие и с преносими детектори за радиация бяха сред тълпите, а снайперисти по покривите наблюдаваха прозорците на сградите и балконите за всяко съмнително движение по тях.
761
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД