:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 233
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

На трудовите борси свободните места са повече от безработните

11 500 безработни са намерили работа на организираните от Агенцията по заетостта 102 трудови борси от началото на годината до момента. Обявените свободни места са повече от кандидатите, показват данните на министерството на труда. На борсите са участвали малко над 1500 работодатели, които са обявили над 13 хил. свободни позиции. Това означава, че за около 1500 от местата не е намерен служител, въпреки че голяма част от борсите са специализирани, тоест насочени към определени уязвими групи, сред които е по-трудно намирането на препитание.

Близо 40 на сто от участвалите безработни не са били регистрирани преди това в бюрата по труда. Данните представи социалният министър Бисер Петков на форум за демотивираните българи. Според различните оценки хората, които нито учат, нито работят, но и не търсят работа, са между 200 и 330 хил. души. Според данните на националната статистика са дори още повече - близо 1 млн. души, които поради различни причини не търсят работа, включително здравословни. По данни на Агенцията по заетостта от началото на годината работа са намерили малко над 208 хил. души, като от тях над 181 хил. - на първичния пазар на труда.

Според министъра основната програма за демотивираните българи у нас е "Активиране на неактивни лица". Тя обаче е с твърде ограничено финансиране - за тази година в плана за заетостта по нея са заделени 1.8 млн. лв. Целта й е трудовите посредници да убедят неактивните да започнат да си търсят работа, да се регистрират в бюрата по труда или пък да се върнат в училище, ако са в тази възраст. По данните на МТСП за шест месеца - от началото на годината до юли - ромските медиатори са помогнали на близо 8500 безработни да започнат да търсят работа, като те са се регистрирали в бюра по труда. Близо половината от тях са младежи до 29 г. За шестте месеца младежките медиатори пък са подпомогнали активирането на близо 1400 младежи (до 29 г.), като 1077 от тях са регистрирани в бюрата по труда, обясняват от ведомството. И по друга програма, насочена към младите без работа, която се финансира по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", до момента близо 3000 младежи са включени в заетост или обучения.

Общият брой на официално регистрираните безработни е над 220 хил. души.

БЕЗ ИЗХОД

Въпреки подобрението на пазара на труда - рекордните нива на висока заетост и ниска безработица - 77 хил. българи към октомври са с регистрация в бюрата по труда над една година, тоест те са трайно без работа.
1185
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД