:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 226
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Министър Горанов ще отговаря има ли натиск срещу неудобни съдии

Предложението на НАП-Бургас за селекция на адвокати и магистрати е недопустимо, смята левицата
СНИМКИ: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Финансовият министър Владислав Горанов ще трябва да отговаря дали Агенцията по приходите оказва натиск на неудобни съдии.
БСП ще поиска изслушване на финансовия министър Владислав Горанов в парламента следващата седмица по казуса със "селектираните" за данъчни проверки съдии от Бургаския административен съд. "Финансовият министър трябва да обясни не на нас, а на обществото, ползват ли се приходните агенции за натиск върху български граждани, които не споделят действията на политическа партия ГЕРБ и управляваните от ГЕРБ държавни институции", заяви вчера в парламента депутатът от БСП Николай Тишев. Той представи и специална декларация на левицата.

Скандалът със селектираните съдии, за който писа и в."Сега", гръмна през октомври, когато стана ясно за доклад на шефа на бургаската дирекция "Контрол" на НАП Пенка Жекова по повод данъчните проверки по Черноморието това лято. Тогава за първи път бяха затваряни търговски обекти заради неиздаване на касови бележки. Докладът е от 11 август и в него се посочва, че Административният съд в Бургас уронвал престижа на приходната агенция, след като спирал предварителното изпълнение на запечатването на обектите. Затова Жекова предлага да се извърши селекция на счетоводните фирми и адвокатски дружества, които са обслужвали заинтересованите търговци със запечатани обекти, както и на съдии от Бургаския административен съд и членове на техните семейства. Приложена е и справка на всички дела, загубени от НАП-Бургас в съда, посочи народният представител Николай Тишев.

По този повод Съюзът на съдиите в България (ССБ) неотдавна се обърна с питане до изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова разпоредени ли са и на какво основание подобни действия. В отговор на ССБ шефът на НАП признава за въпросния доклад. В него, наред с предложенията за промени във вътрешните процедури на НАП и в законодателството, имало и идеи за извършване на селекция на счетоводни къщи, адвокати и съдии, както и членове на техните семейства. В централата на НАП обаче селекцията не е обсъждана, твърди Димитрова. Такава селекция се правела само при идентифицирани рискове от неспазване на законодателството, при получени сигнали или при получени от различни източници на информация. Шефката на НАП уверява, че за да се пристъпи към извършване на формален данъчен контрол, трябва да са налице "достатъчно коректни данни, които да водят до обособен извод, че съответното лице укрива данъчни или осигурителни задължения". От НАП уверяват, че след доклада от Бургас не са възлагани контролни производства на съдии и членове на техните семейства. Такива не са планирани и занапред.

Според БСП обаче самото изготвяне на такъв доклад от държавен служител е неприемливо и недопустимо. Николай Тишев цитира данни от друг отговор на НАП, даден след заявление за достъп до обществена информация, според който в периода 11 август (след изготвянето на доклада от НАП-Бургас) до 31 октомври са възложени общо 39 проверки на адвокати или счетоводители, а от тях 25 са в НАП - Бургас. "Казано иначе, предложението на НАП-Бургас за селекция и наказване на неудобни адвокати, счетоводители и съдии е одобрено от централата в София и е започнало изпълнение", посочи депутатът от левицата.
1206
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД