:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 239
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Властта хукна по язовирни проверки превантивно

Първия ден от проливните дъждове се размина без сериозни произшествия
След като цяла седмица се говори за лошото състояние на язовирите, МВР и местните власти хукнаха по проверки преди деня на обилния валеж. Не стана ясно дали те са били съсредоточени само върху големите водоеми, а останалите 400-500, чиято собственост е неизвестна, са останали без надзор. Миналата седмица от прокуратурата заявиха за пореден път, че отговорните институции си прехвърлят топката.

Тон на говоренето за добрата организация даде вътрешният министър Валентин Радев, който вечерта преди очакваните порои свика заседание на националния кризисен щаб. "Изпратили сме хора навсякъде. Следим реки, язовири. Идеята на щаба е да не се повтори това, което стана в Бургас", рапортува той вчера сутринта по Нова тв. Осемте области с оранжев код за опасни валежи бяха разпределени между отговорни фигури - шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов пое Перник, Кюстендил и Благоевград, заместникът му е в Кърджали и Хасково, а зам.-министърът Стефан Балабанов - в Смолян, Пловдив и Пазарджик. Главният секретар Младен Маринов и кметът Йорданка Фандъкова отговаряха за София.

До края на деня дъждът не създаде сериозни проблеми. Намалена бе видимостта по магистрала "Струма". В някои райони тя бе до 50 м, а в района на Симитли, Крупник и Кресна цял ден валя. Настилките по магистралата бяха мокри и хлъзгави. Затруднено бе и движението през владайското дефиле. Наводнени пътища имаше и във Врачанско. В кюстендилското село Гърляно пък се наложи спешно да се укрепва речната дига.

В Перник кметът Вяра Церовска отиде да проверява нивото на язовир "Студена". Официалното обяснение бе "възникнало напрежение сред гражданите". "Не се налага изпускане на вода от язовира, тъй като не е достигнал обема, който може да поеме", заяви Церовска. Пак в Перник бе наводнено котелно отделение на училище. От МВР заявиха, че проблемът е бил решен. Много улици в града обаче бяха наводнени, а местни медии съобщиха, че учениците ще са с намалени часове, за да се приберат по светло.

Лошото време отмени планираното запалване на коледната елха пред НДК в София. Кметът Йорданка Фандъкова замина за с. Мало Бучино, където спешно трябваше да се почиства речното корито.

На всеки четири часа ще се подава информация за нивото на язовирите, обеща в Пазарджик зам.-министърът на вътрешните работи Балабанов. Той уточни, че всички водоеми имали свободен капацитет - между 30 и 50%.
2
1197
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
01 Декември 2017 19:19
Като гледам времето - пост-авантивно, а не пре-авантивно.
03 Декември 2017 13:27
По-добре сега, отколкото след авария.
Инакомислещи има ли?
И редакцията питам, щото нещо заглавието ми струва нелогично саркастично???
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД