:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 230
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ВМРО сгафила с декларацията срещу ГЕРБ за царските имоти

"Няма сделка и услуги", кълне се външният министър Захариева
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
"Царска Бистрица" (на снимката) и "Врана" са ключовите дворци в сделката.
От ВМРО са избързали по невнимание с гневната си декларация, с която в четвъртък призоваха държавата да не влиза в договорки за царските имоти, и това е предизвикало скандал в партията, научи "Сега" от източник, пожелал анонимност. По това време лидерът и вицепремиер Красимир Каракачанов беше в Рияд като част от правителствената делегацията на премиера Бойко Борисов заедно с царския наследник Симеон Сакскобургготски.

"Виждаме опити за "сделка" със Сакскобургготски - явно срещу предполагаеми негови международни контакти. Последните са доста съмнителни, но показват желанието на Бойко Борисов да приобщава всички към политиката си. Това несъмнено е добро държавническо поведение, но с него не бива да се търгува. Господин Борисов, защитете държавния интерес!", пише в декларацията.

Публикуването на декларацията в сряда в разгара на българската визита в Рияд е техническа грешка, която е поставила коалиционния партньор на ГЕРБ в неловка ситуация, призна пред "Сега" депутат от ВМРО, пожелал да остане неназован. Огласяването на острия текст е трябвало да стане след завръщането на министрите от Саудитска Арабия. Каква е била реакцията на Каракачанов заради гафа, никой не пожела да каже, той самият се оказа вече в Скопие.

От ВМРО не пожелаха да коментират официално дали лидерът им е бил запознат със съдържанието и дали го подкрепя. В петък първоначално човек от ръководството изрази готовност да коментира казуса, но се отказа, след като чу, че въпросът е дали Каракачанов подкрепя текста.

В декларацията на ВМРО се посочва директно, че държавата се готви да отстъпи собственост в полза на царските наследници и призова управляващите да направят всичко възможно да защитят обществения интерес и да запазят собствеността на имотите. В сряда се разбра, че щаб в Министерството на правосъдието подготвя законопроект за дворците. Правителството е готово да се споразумее с бившия премиер, като изтъргува делата за имотите му с четирите иска, които той е подал срещу България в съда в Страсбург.

Депутатите от ГЕРБ се пазят като дявол от тамян от темата. Само външният министър Екатерина Захариева обясни пред bTV, че присъствието на Сакскобургготски в делегацията в Саудитска Арабия няма общо с имотите. "Този казус няма нищо общо, няма сделка и услуги. Това са абсолютни спекулации", увери тя.



СДЕЛКА

Регионалният министър Николай Нанков най-сетне отговори на БСП за делата за царските имоти. Той призна, че преговорите за извънсъдебно споразумение със Сакскобургготски се водят на по-високо ниво, намеквайки за премиера. Работната група, която обсъжда създаването на специален закон, "най-късно в понеделник ще приключи с дейността си и тогава на цялата общественост ще се представи визията на държавата". "Как да отговоря на въпрос, за който нямам информация, имам по-малко информация от теб!", обърна се Нанков пред журналистите. Той се оправда, че държавата не се е отказала от спорните имоти и че ако казусът не се реши извънсъдебно, след 6 месеца делата за тях продължават. Досега МРРБ спечели окончателно делата за "Кричим", "Ситняково" и "Саръгьол". На две инстанции спечели и "Царска Бистрица", и бившето стопанство на УБО край Врана. Без решение на първа инстанция висят споровете за "Врана" и за 16 500 дка гори в Рила.
2
4144
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
02 Декември 2017 22:50
"Няма сделка и услуги", кълне се външният министър Захариева

Доказва се много лесно.
Ако няма сделка.
Да видим?
03 Декември 2017 11:58
Поврага Врана!
Да спасим горите!
16 500 декара рилска борова гора!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД