:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 230
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ДПС поиска кабинетът да лобира за Турция пред ЕС

СНИМКА: БГНЕС
Докато в парламента спореха за приоритетите на европредседателството, премиерът Бойко Борисов посрещна министъра по въпросите на ЕС на Турция и главен преговарящ Йомер Челик. Стабилното и устойчиво развитие на отношенията между България и Турция е приоритет на българската външна политика, заяви Борисов.
ДПС постави условие на правителството по време на европредседателството да се ангажира да лобира пред ЕС за продължаване на присъединителните преговори с Турция, за да се подкрепят демократичните процеси там. Това се случи преди гласуването на позиция на парламента по проекта за програма за европредседателството.

ДПС настоя по време на председателството българският етнически модел да бъде представян като "успешно реализиран за решаване на междуетническите проблеми и изграждане на гражданска нация".

След двучасов дебат ГЕРБ, БСП, Обединените патриоти и "Воля" отхвърлиха със 154 гласа предложението на ДПС и приеха своето.

Депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин нарече темата за Турция "много токсична" и изрази съмнение, че България има силите да се захваща с подобен проблем. Председателят на външната комисия Джема Грозданова от ГЕРБ заяви, че българският етнически модел засяга само националните партии, но не и ЕС.

"Без стабилност в Турция, без Турция, демократична и приобщена към европейските ценности, никаква стабилност на Балканите не може да има. Искаме Европа да продължи преговорите, защото това е инструмент за демократизация на Турция", каза Йордан Цонев от ДПС.

Според хората на Доган проектът на мнозинството е бил окастрен, така че да легитимира присъствието на националистите във властта. "Никой в Европа не страда, че "Обединени патриоти" са в управлението. Ако Европа имаше нещо против, г-н Таяни (председателят на Европарламента - бел.ред.) нямаше да дойде", контрира Юлиан Ангелов от ОП.

На страната на ДПС застана само червеният депутат Валери Жаблянов. Той каза, че трябва да имаме позиция по положението в южната ни съседка по време на председателството на ЕС, тъй като "прекъсването на преговорите между ЕС и Турция представлява по-голяма опасност за България, отколкото Западните Балкани".



ПРИОРИТЕТИ

В приетия документ правителството се призовава да приеме следните приоритети: запазване на кохезионната политика на ЕС; утвърждаване на общата селскостопанската политика; финализиране на реформата за общата европейска система за убежище; подкрепа за развитието на европейския стълб за социалните права; доизграждане на единния цифров пазар; конкретен ангажимент на ЕС за приобщаване на Западните Балкани и др. Окончателният проект на програмата ще бъде представен в Министерския съвет на 6 декември, каза ресорният министър Лиляна Павлова.
2
1230
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
03 Декември 2017 13:31
ДПС поиска кабинетът да лобира за Турция пред ЕС

Да, отлична идея!
Да се лобира за бетонна ограда по границата с Турция и за пълното й видеонаблюдение.
Да се лобира за разширяване на КПП "К.Андреево" и за 100 % проверка на входящия в ЕС поток.
Аз съм "ЗА"!!!
03 Декември 2017 13:48
Европеец45
03 Дек 2017 13:31


И кльон, куче, граничар, автомат.

Пък видео-мидео пудрите нека са... добавка.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД