:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 222
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Източна Европа е жертва на "хранителен расизъм“

Компаниите се оправдават с разликата във вкусовете в двете части на Стария континент, но не могат да представят доказателства за това
Лидерите на страните от Вишеградската четворка - Полша, Чехия, Словакия и Унгария - организираха специална среща, посветена на качеството на храните в Братислава през октомври м.г.
Средата на юли 2017 г., Братислава. Словашкият министър-председател Роберт Фицо дава воля на гнева си, съблича си сакото и заплашва да наложи санкции. Гневът му не е насочен към някой диктатор. Тирадата му е срещу рибните пръчици с марка "Игло" и омекотителя "Ленор". Фицо заплаши, че тези фирми могат да бъдат бойкотирани, ако продължават да продават нискокачествени стоки на потребителите в Източна Европа. Посланието му не би могло да е по-ясно. Фицо не говори само за жителите на своята страна. Той говори от името на хората в Централна и Източна Европа, които от дълго време се питат, например, защо течният шоколад "Нутела" няма толкова шоколадов вкус у дома, колкото в Германия, защо кока-колата не е истинска или пък защо прахът за пране не пере много добре. Фицо говори от името на 103 млн. жители на ЕС, които от години са принудени да се примиряват с второ качество стоки на известни марки. Освен това съмнителни проучвания дори твърдят, че източноевропейските потребители предпочитат посредствените стоки пред истинските. Полският в. "Газета правна" нарече този феномен "расизъм на базата на хранителни стоки". Оплакванията на Фицо, изразени в средата на лятото, бяха кулминацията в продължаващия и потенциално взривоопасен конфликт за потребителите от първо и второ качество. Проблемът не се свежда само до това защо големи компании подхвърлят очевидно нискокачествени стоки на пазара в Източна Европа, а че "мамят" милиони клиенти, казва словашката министърка на земеделието Габриела Матечна. Става въпрос и за ангажимента на ЕС за равнопоставеност и дали това задължение трябва да се простира до рецептите, използвани за "Нутела".

ЕК е информирана, че стоки, продавани под една и съща марка, понякога съдържат различни съставки в зависимост от това в коя част на Европа се продават. Изпълнителният орган на ЕС прояви интерес едва след като няколко водещи източноевропейски политици повдигнаха остро въпроса. През пролетта на м.г. шефът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан определи ситуацията като "най-големия скандал в последните години". Чешкият земеделски министър пък каза, че подобни практики карат източноевропейците да се чувстват като "кошчето за боклук на Европа". Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща помощ в речта си "Състоянието на Съюза". Първата стъпка беше на еврокомисаря по правосъдието и потребителите Вера Йоурова, която нареди да бъдат направени проверки. Тя поиска оценка на тестовете, които са били направени на продукти в различни източноевропейски държави. Този анализ показа, че Роберт Фицо справедливо се е оплакал през юли.

При една от проверките беше установено, че пакетче с рибени пръчици, което се продава в Словакия, съдържа само 58% риба, а опаковка, закупена от магазин в съседна Австрия, има 65% риба. Бутилка с омекорител "Ленор" в Словакия струва с 35 евроцента повече, отколкото в Австрия, но пък съдържа 60 мл по-малко препарат. При други продукти по-скъпи съставки като кравето масло са заменени с по-евтиното палмово масло за източноевропейския пазар, а за плодови аромати се използва есенция. В продукти като кока-кола захарта понякога се заменя с по-евтин подсладител като глюкозен сироп.

В първите години след падането на комунизма използването на по-евтини съставки може и да е било правилно: потребителите са имали малка покупателна способност, а пътят за доставката е дълъг, тъй като повечето от стоките са произвеждани в Западна Европа. Компаниите обаче отдавна коригираха цените в Източна Европа, за да няма големи разлики, но продължават да използват рецепти за по-ниско качество. Армин Вале, който е експерт по хранителните стоки в Агенцията за защита на потребителите в Хамбург, изчислява, че продажбата на нискокачествени продукти спестява на фирмите милиони. Комисар Йоурова сформира разследваща комисия, чиято задача е да разработи съвместно с организации за защита на потребителите и на производителите на храни наръчник, който да насочва потребителите. Това не е особено сериозна мярка, но компаниите изглеждат притеснени да не бъдат предприети по-радикални действия. Фирми и лобистки групи непрекъснато се тълпят пред Йоурова и екипа й.



Нечестни търговски практики



Дали усилията им ще се увенчаят с успех, ще се разбере по това дали и до каква степен ЕК е готова да направи отстъпки. Един от специфичните сектори за наблюдение е оценката на ЕС за индустриалните изследвания, свързани с предполагаемите регионални предпочитания. В бъдеще срещу компаниите, които не могат да обяснят защо използват различни рецепти, ще бъдат предприети действия за нечестни търговски практики. Опити на компаниите от близкото минало да обяснят несъответствията са основни примери за PR глупости. Една от тях е твърдението, че фирмите просто се опитват да използват местни продукти или се съобразяват с местните вкусове и предпочитания. С други думи, пестенето от висококачествени продукти е обяснение за междукултурно различие. В бъдеще ЕК ще изисква убедително доказателство за различията във вкусовете в Източна и Западна Европа. Засега обаче такова няма. Много компании предпочитат да се крият зад шаблонни изявления и продължават да отхвърлят всички обвинения за нарушения. Лобистки организации също се опитват да поставят под съмнение проучванията, които показват различия в рецептите.

Компанията "Балзен", която произвежда захарни изделия под марката "Лайбниц", е предприела различен подход. Наскоро фирмата установи разлика между рецептата, която се използва за бисквити в Германия, и тази, която се прилага в Полша. Говорителят на фирмата Кристиян Балман започна да се досеща, че приближава PR бедствие за компанията през лятото на 2016 г. "Кампанията започна сравнително тихо в социалните медии", казва той. Потребителите питаха защо бисквитите "Лайбниц", произведени във фабриката в Полша, съдържат по-малко масло и повече палмова мазнина от тези, направени в Германия. И компанията не можа да даде задоволителен отговор. Балман осъзнава, че това може да се превърне в проблем за марката. Все пак рецептата за бисквитите съществува от 1891 г. Но пък и изведнъж да се смени палмово масло изглежда изключително подозрително. През юли компанията "Балзен" промени поведението си и започна да използва само масло - дори и във фабриката си в Полша.



По-евтина продукция



Друга компания, която избра да се противопостави на разпространената в индустрията стратегия за отричане, е "Фроста" - базирана в Хамбург фирма за замразени храни. Феликс Aлерс, чието семейство е собственик на фирмата, реши да не се опитва да пробутва извинението за "националните предпочитания" както основния си конкурент "Игло". "Има една-единствена причина за да се използва по-малко риба - продукцията да е по-евтина", призна Aлерс. От години рибените пръчици на "Фроста", произведени в Полша, са увити в доста по-тънък слой хлебни трохи. Компанията обаче установи несъответствието преди година и половина. За разлика от Германия и Австрия, в Полша няма закони, които да изискват от "Фроста" да направи промяна, но Aлерс смята, че това е въпрос на доверие. "Спорът за регионалните вкусове е глупост", казва той. Не е трудно да приучите деца да предпочитат по-хлебната коричка. "В действителност обаче всеки иска повече риба в продукта, който консумира", добавя той. Проучванията, направени от фирмата, показват, че полските потребители предпочитат новата рецепта.

Все още обаче много компании настояват, че има смисъл да използват различни рецепти в различните държави. Говорител на веригата австрийски супермаркети SPAR ясно заяви, че според компанията продуктите не трябва да съдържат точно едни и същи съставки в Европа. Киселото мляко, продавано от SPAR в Източна Европа, например, има по-малко плодове, отколкото в същия продукт - носещ еднакви етикети и продаван в Австрия. Това показват данните от проучване, направено от словенската организация за защита на потребителите ZPS. Освен това рибените пръчици, продавани с марката на SPAR, са по-мазни и по-скъпи в Източна Европа. Говорителката оправда несъответствията, като се позова на разликите във вкуса и дори съживи остарели следвоенни клишета. Според нея унгарците искат "доста по-тлъсто месо". И това било известно на всички експерти в индустрията. "Не е необходимо да се прави проучване", заяви тя.

Компанията също така има доста гъвкава позиция и по други въпроси. През 2011 г. тя си постави за цел да използва риба само от устойчиви източници и методи за риболов. Това започна две години по-късно. Практиката обаче не се прилага в Източна Европа. Всъщност повечето от производителите на рибни продукти в тази част на Стария континент нямат специално разрешително, издавано от Съвета за стопанисване на морето. В Словения, например, повечето потребители не се интересуват от устойчивостта, смята говорителката.



Да ги измамим ли?



Американската корпорация за потребителски стоки "Проктър&Гембъл", която притежава марки като "Жилет", "Ленор", "Памперс" и други, е доста по-непреклонна, когато става въпрос за определянето на предпочитанията на клиентите. Неин говорител твърди, че всяка година правят по 20 000 допитвания. Според едно от "откритията", например, поляците предпочитат да поставят директно върху гъбата препарата за миене на съдове, вместо да напълнят мивката със сапунена вода, както правят германците. Дава ли компанията на поляците това, което искат, като им продава по-разреден препарат, отколкото този в Германия? Или просто е по-лесно да го измият?

Мултинационалната фирма за шоколадови изделия "Фереро" също даде странни отговори, когато беше попитана за различните рецепти на популярния си лешников течен шоколад "Нутела". Проучвания показаха, че фирмата използва по-малко какао на прах в Унгария, отколкото в Германия. Фирмата се опитва да оправдае различията с "ресурсите, с които разполагаме". От обяснението изглежда, че какаото първо се доставя в Германия, а след това остатъците стигат до Унгария. "Фереро" също така посочва и "национални регулации", въпреки че никъде в Източна Европа няма разпоредби, които да изискват да се използва по-малко какао в "Нутела"-та. Ръководството на "Фереро" даде и друго странно обяснение на еврокомисар Йоурова. Количеството какао, използвано в Германия, е малко повече заради гъстотата на течния шоколад там, тъй като германците обичали по-плътен продукт. ЕК поиска изследването, за да повярва на обяснението.



Разрушаване на марките



Достатъчно е да разберете какво мислят тези компании и ще разберете, че поставят на карта репутацията на най-известните си марки. "Изумително е колко аматьорски действат тези мултинационални компании", казва Aхим Файге от консултантската компания BrandTrust. В момент, когато лоялността към дадена марка намалява, даден продукт трябва да бъде изключително добър. "Ръководителите на фирмите обаче правят обратното - унищожават доверието в марките с нискокачествени, по-евтини варианти за други държави и разчитат на доста неубедителни извинения. Те разрешават измама и жертват идеята за обединена Европа заради алчността си", смята той.

Проблемът никъде не е така видим, както в базираната в Париж фирма "Данон". От години компанията е сериозно критикувана за високото съдържание на захар в продуктите си заедно с всички други недостатъци. Наскоро фирмата реши да покаже, че се е вслушала в притесненията и през миналия юни изпълнителният директор Еманюел Фабр призова за "революция в хранителната индустрия" на конференция на сектора. Той обаче не успя ясно да обясни каква роля смята да има компанията му в тази революция. Фабр спомена "социална отговорност" и представи новото лого на фирмата "Една планета. Едно здраве".

Ангажиментът му за социална отговорност изглежда, че не стига до Източна Европа. Най-добрата марка на "Данон" - млякото "Активиа", което се продава в една и съща опаковка по света от 2016 г., има различен вкус в двете части на Стария континент. Тест, направен в Литва, показва защо: количеството плодове, използван в продукта, е доста по-малко от това в Западна Европа. А ягодовото кисело мляко съдържа и сгъстител.... Това за пореден път показва двойните стандарти, които се използват в този сектор.
Снимки: ЕПА/БГНЕС
Служителка в словашката държавна лаборатория за храните изследва стоки, които се продават под една марка навсякъде в ЕС, но с различно качество. Подобни тестове бяха направени в няколко източноевропейски страни и резултатите накараха лидерите им остро да се възмутят.
 Всички европейци имат право да консумират хранителни стоки с еднакво качество. Битката поде Словакия по време на председателството си на Съвета на ЕС си в първата половина на 2017 г.
 Хранителните гиганти мамят милиони потребители в Източна Европа и залагат на карта утвърдени марки, като продават по-нискокачествени стоки в Източна Европа.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Еврокомисарите по правосъдието и защита на потребителите Вера Йоурова и по здравеопазването и безопасност на храните Витенис Андюкайтис (вляво) бяха в Братислава, където словашкият премиер Роберт Фицо (вдясно) сподели с тях притесненията си.
37
3503
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
07 Януари 2018 19:17
*
07 Януари 2018 19:42
*
07 Януари 2018 20:24
В продукти като кока-кола захарта понякога се заменя с по-евтин подсладител като глюкозен сироп.

не понякога,само това се използва!
Глюкозо-фруктозен сироп от царевица. Познайте кой е най-големият производител в света (САЩ) и дали има там царевица дето не е ГМО.
На печелившите честито!
Пийте Пепси-още се прави със захар. Миринда също.
Бойкот му е майката!
07 Януари 2018 20:31
Добре де, а защо купувате "расистки" продукти? Щом тези изедници не държат на престижа на фирмите си, защо ние сме се загрижили? Купувайте българското независимо от качеството му!
07 Януари 2018 20:35
Бойкот!
Франсетата например гледат да си купуват стоки, произведени в региона. И ние трябва да правим така - български производители. А с измамите на нашите хубавци ще се справяме на родна почва.
07 Януари 2018 20:38
миринда

Как може да пиете такива работи ?!?!
Когато има каберне, мерло, памид, мискет.. ?!?!?
07 Януари 2018 20:48
Хранителните гиганти мамят милиони потребители в Източна Европа и залагат на карта утвърдени марки, като продават по-нискокачествени стоки в Източна Европа.

Явно не им пука много.
07 Януари 2018 21:22
В продукти като кока-кола захарта понякога се заменя с по-евтин подсладител като глюкозен сироп.


А в Съединените щати с какво се произвежда кока-колата? Пак със сироп?!

Долу хранителният расизъм на "Кока-кола" спрямо американците!
07 Януари 2018 21:26
А в Съединените щати с какво се произвежда кока-колата? Пак със сироп?!

Долу хранителният расизъм на "Кока-кола" спрямо американците!

На теб кво ти дреме за тъпоумници и ГМО-третирани олигофрени? За тях да се грижи Тръмп.
А Фицо се е загрижил за теб.
07 Януари 2018 21:39
Потребителите питаха защо бисквитите "Лайбниц", произведени във фабриката в Полша, съдържат по-малко масло и повече палмова мазнина от тези, направени в Германия.


Аз пък питам защо не сте посочили, че продукцията на фабриката в Полша се продаваше и в Западна Европа?

Изобщо цялата статия не вдъхва доверие, защото тенденциозността е лесно забележима - избягват се конкретни данни, подробности с абсолютни стойности и проценти, премълчават се обстоятелства, които не съответстват на тезата. Пак добре, че са се въздържали да цитират смехотворните български разкрития за отклонения от 0,1 %.
07 Януари 2018 21:50
А Фицо се е загрижил за теб.


Грижи се популистинът само да остане колкото се може по-дълго на власт, с ей такива евтини пропагандни трикове.

Освен това аз кока-кола не пия, нито пък каквито и да било други безлкохолни напитки. Там проблемът не е в подсладителя, съвсем другаде е.
07 Януари 2018 22:42
Д-р Тормозчиян 07 Яну 2018 21:50
А Фицо се е загрижил за теб.
Грижи се популистинът само да остане колкото се може по-дълго на власт, с ей такива евтини пропагандни трикове.
Eвтини пропагандни трикове ..! .. ние Кока-Кола не пием!
Такива са популистите и ксенофобите .. Д-р Тормозчиян 07 Яну 2018 21:50
Ето всъщност кой и как се грижи и бори за добруването на народа, срещу експлоатацията и негативите - това не са в никакъв случай ксенофобите и популистите ..
Нови протести в Москва включват се комунистите от Д-р Тормозчиян на 15 May, 2017г. - 12:05:10

А ето и кой от нашите съфорумци ни прави съпричастни , нали прочетохте !
08 Януари 2018 00:22
Глюкозо-фруктозен сироп от царевица. Познайте кой е най-големият производител в света (САЩ) и дали има там царевица дето не е ГМО.
и кво те интересува света, след като в разград си имаме завод-слънце за тези неща?

(снимка: натиснете тук)
08 Януари 2018 02:20
Купувайте българското независимо от качеството му!

Кой нормален купува Кока-кола, за да развие клеясал болт, на колáта? Използвайте WD-40!
Нали не използвате кóлата за пиене?
08 Януари 2018 05:51
Хайде, обади се и другарят от Америка.
КолАта, кОлата...
08 Януари 2018 06:15
ManfromUtopia

Are you happy now? Сложих ударение за теб.
08 Януари 2018 08:14
Смешен плач на озитата.

Хем консумират тези стоки, хем реват.

Ами продават ви по-евтинджос стоки щото сте "голодранци" и ако качеството е същото няма да може да си платите !

Това е пазарната икономика. Никой никого не кара насила да консумира нещо. Хеле пък газирани напитки, чипсове и други "тихи убийци".

Озитата да вземат да си построят заводи и да си консумират техни стоки.

Или нямат "пипе" и чакат рибата а не могат да боравят с въдица ?

08 Януари 2018 08:18
Симчо - яростен борец срещу руснаците и комунистите!
08 Януари 2018 08:30
В продукти като кока-кола захарта понякога се заменя с по-евтин подсладител като глюкозен сироп.

В България има кока кола и със захар и с глюкозен сироп. Едното изделие е по-евтино. Кое ли се купува масово? Или андрешковците по традиция очакват някой да произвежда нещо което не се купува, но да си седи на лавиците защото така им се иска. Има стоки "за Източна Европа", но като правило са по-евтини, защото това се търси. Има обезумяващи големи компании, които поевтиняват с по-нискокачествени съставки утвърдени марки, но го правят и на запад. Сравнително наскоро имаше тестове с прахове за пране в Германия с доста потресаващи резултати за някои традиционни марки. Разликата е, че там потребителите се организират, плащат си за информацията и като хванат измама разгонват фамилията на скапания производител. У нас се чака някой друг да направи тези работи и естествено за негова сметка, а андрешко и андрешка само да папкат. При такъв LXXX манталитет - такива LXXX популисти ще го яхват.
08 Януари 2018 08:35
У нас се чака някой друг да направи тези работи и естествено за негова сметка, а андрешко и андрешка само да папкат.

Преди четвърт век се опитаха да ни внушат /и постигнаха успех!/, че Андрешко бил символ на дребната хитрост.
Днес някои дежурни пък ни представят героя на Елин Пелин като като безволев мързел, който иска "само да папка".

Мааму стара, толкова ли е трудно да прочете разказа?!?
08 Януари 2018 09:03
Разказът естествено може да се прочете отново.
Също така, не е особено трудно 20% от населението (1.4 милиона човека) да отделят годишно примерно по 1 (един) лев и да изпробват масово храни, напитки, битова химия.... Ако има обяснение извън дребнава "хитрост" това да не става, с интерес ще го прочета. И повторно да обърна внимание, че разглеждам само 20% от населението.
08 Януари 2018 09:33
Купувайте си само кока-кола сделана в СССР, тя е правена с чиста захар от кубинска меласа и ловешко цвекло. И освен това летете на самолетите на айрофлот.
08 Януари 2018 09:35
Говорител на веригата австрийски супермаркети SPAR
Мисля, че SPAR е шведска компания. Поне така я знаех, когато бях в Унгария, тамимаше супермаркет на SPAR.
08 Януари 2018 09:44
В България има кока кола и със захар и с глюкозен сироп. Едното изделие е по-евтино
.

Не е. Цената е абсолютно еднаква.
08 Януари 2018 09:51
Потребителят може да бойкотира такива продукти до промяна в качеството им.
Не виждам обаче ползата от продукти като "Нутела" и кока-кола. Таквиз неща аз не купувам.
08 Януари 2018 10:01
Тази статия показва, че корупцията на Запада е на доста по-високо ниво, отколкото е при нас. И на нас непрекъснато ни натриват носа поради факта, че, за да не се вижда тяхната, трябва да викат по нечия друга.

Аз, лично, продукти на Данон не купувам, защото тази фирма с корупционни практики ликвидира българското кисело мляко. По същия начин холандски производители на семена, с помощта на големите вериги и съдействието на супердемокрадците ликвидираха българското зеленчукопроизводство и ядем вносни ерзац зеленчуци и плодове и от веригите такива не купувам.
Западна Европа, според мен, винаги е разглеждал Източна като нова форма на колония и източва всичко - като се започне от човешки материал та се завърши с финансов. Дано се разпадне по-бързо.
08 Януари 2018 10:06
Аз, лично, продукти на Данон не купувам, защото тази фирма с корупционни практики ликвидира българското кисело мляко



Абсолютно!
Никога не купувайте нищо на Данон!
08 Януари 2018 10:11

ЗИП
08 Януари 2018 08:14

Това е все едно някой в България да произвежда един и същи продукт с едно качество за София и друго, по-ниско, например за Видин. Според мен тук става въпрос за достойнство, а не толкова за пазарна икономика.
08 Януари 2018 10:16
Еми като става въпрос за достойнство бъдете "достойни" и не яжте боклуци !

Некой насила ли ви ръга лъжицата в устата ?



Другото е пазарна икономика. Всяка фирма има право на свои "корпоративни практики" стига да не слага опасни за здравето съставки.

Но за тая цел си има контролни органи....

Но некви озита да плачат срещу западните фирми ми се струва доста странно...

Това е все едно да ревеш " ама защо не ме обичат " ?

Ми никой не е длъжен да те обича или да ти продава нещо ....

08 Януари 2018 10:43

ЗИП
08 Януари 2018 10:16


Може би не се изразих достатъчно добре. Ясно за всички е, че го правят за пари, т.е. наистина е елемент от пазарната икономика. Но в случая, потребителят е подведен и дори не може да направи информиран избор. Когато това по-ниско качество се изразява в използване на по-вредни съставки в продукти, предназначени за определен кръг от потребители, без те да го знаят, според мен наистина става въпрос за обидна практика.
08 Януари 2018 11:30
Говорител на веригата австрийски супермаркети SPAR
Мисля, че SPAR е шведска компания. Поне така я знаех, когато бях в Унгария, тамимаше супермаркет на SPAR.


Всъщност SPAR е холандска компания,. Статията е тюрлюгювеч. Никакво значение няма дали съдържанието на рибата в замразените пръчици е 58 или 65 процента. Много по-важно е какво кара хората да ядат такива боклуци или да пият кока-кола. Не бих се учудил, ако цялата безсмислена суетня е някаква форма на реклама на боклучавите продукти на транснационалните производители. Както се казва, няма лоша реклама, важното е да ви облъчват редовно с правилните търговрските марки.
08 Януари 2018 14:37
Сократ-май 08 Яну 2018 08:18
Симчо - яростен борец срещу руснаците и комунистите!
Абсолютно погрешно мнение..
За руснаците имам виждане, че са източноевропейски народ , много близък до нас - така, както са ни близки и сърбите .. имам руснаци колеги, имал съм рускиня гадже , вярно - за доста малко време (в Щутгарт - споменавал съм го) и нямам никаква идея, че който и да е би трябвало да се "Бори" с източноевропейските народи, и в частност - с руснаците ..
А с Комунизма, просто не съм запознат .. доколкото знам - се основава на Марксизма, а за мене, това си е социално учение от 18 век ..
Който иска да вее червено знаме и да преразказва смислено, макар и монотонно уводните статии на зюгановата "Правда" - да вее и да разказва! Свобода и плурализъм!

Долу ръцете от Сгугни, долу ръцете от Тормозчиян!
Съпричастност, към сложените във фризера членове на руската група ..!

08 Януари 2018 14:42

БатВаню
08 Яну 2018 09:33

Купувайте си само кока-кола сделана в СССР, тя е правена с чиста захар от кубинска меласа и ловешко цвекло. И освен това летете на самолетите на айрофлот.
Аерофлот е на 40 място, по рейтинга на ИААФ ..

«Аэрофлот» в рейтинге 2016 года занял 40 место, поднявшись на шесть позиций по сравнению с рейтингом 2015 года. Компания «Трансаэро» в 2015 году занимала 68 место, но не вошла в рейтинг этого года из-за банкротства. Таким образом, «Аэрофлот» стал единственной российской авиакомпанией, вошедшей в новый рейтинг. «Аэрофлот» также был назвал лучшей авиакомпанией в Восточной Европе.
08 Януари 2018 16:58
Могат да слагат, квото си щат, стига да не е вредно и рецептата да е еднаква за всички потребители. Иначе си е чиста измама!!!!!!!!! Мислиш, че купуваш оригинален продукт, а купуваш менте!
08 Януари 2018 18:23
ИААФ

Ох, не знам за аерофлот, но олимпийският комитет на Русия е безспорен първенец в рейтинга на атлетическата федерация...
08 Януари 2018 18:34
Никакво значение няма дали съдържанието на рибата в замразените пръчици е 58 или 65 процента.
ъхъ, къде ще има значение дали най-скъпата съставка е с 12% повече или не.

хич никакво значение няма за честния частник, който поставя печалбата над всичко, нееее

08 Януари 2018 19:46
Кока-колата и т.н. е със захар когато е в кенчета - правят се в Румъния където явно са с по-фин вкус.
Проблема обаче не е само в колата, а във всичко - например българските боклуци, наречени бира, като Загорка, Каменица и прочее са по-скъпи (в стъкло/кен) от чудесни евтини варианти на немска и чешка бира. В Лидл немския бекон е малко по-скъп от българския "бекон" с вода и химия. Така може да се продължи безкрай.
Къде обаче е проблемът? В чипа - масово тъпия българин НЕ ЧЕТЕ етикети, радва се на РЕКЛАМИ, кефи се на ПРОМОЦИИ и прочее. Когато е да се купи кола, телефон, кожено яке и прочее пари не се жалят. Когато обаче купува нещо с което трови организма си - проблем няма.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД