:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 241
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Супермодерна, суперперспективна и вече не работи в България

Докторантите у нас все още преживяват с по-малко от минималната заплата
БГНЕС
За науката трябват пари.
"На 26 октомври в института, който самият аз ръководя, се защити поредният докторант и на 30 октомври аз подписах освобождаването. Тя е млада жена. Дисертацията е в областта на нанотехнологиите. Супермодерна, суперперспективна и вече не работи в България. Това става практика не само при мен, а и във висшите училища, и в Академията на науките. Ние изнасяме интелектуалния си продукт и източваме бюджета. Това става с подкрепа на правителства и на парламенти. Водата, която наливаме в бъдещето, не е нашето бъдеще. Аз съм изключително учуден как може в един документ, който се нарича "Бюджет на държавата" да пише едновременно "минимална работна заплата 510 лв." и "докторантска стипендия - 500 лв." Това е абсурд!".

Думите са на проф. Лъчезар Аврамов от БАН са изречени при обсъждане на бюджета на МОН в парламентарната просветна комисия. Професорът предупреждава, че ако докторантската стипендия не се повиши двойно от 2018 г., това би било ликвидация на науката. Никой обаче не се трогва особено от призива му. Със заплахата за протести БАН все пак успя да си издейства 15 млн. лв. допълнително за тази година. Какво ще значи това за докторантите, още не се знае - има договорка за диференцирано увеличение на техните стипендии, но как и с колко тепърва ще се решава.

В. "Сега" попита двама докторанти как преживяват с 500 лв.? Ето техните истории - за ежедневните лишения и ограниченията, за мотивацията да продължават и надеждата да останат в България:

.................

НИКОЛАЙ



Николай Данданов е редовен докторант в катедра "Комуникационни мрежи" към Факултета по телекомуникации към Техническия университет-София. Работи в областта на телекомуникациите и безжичните мобилни мрежи. Понеже е от София, няма право на общежитие, т.е. покрива сам всичките си разходи. Неизбежно е да работи и още нещо, тъй като не може да се издържа с докторантската стипендия (500 лв. от 1 януари). Николай е от "щастливците", които са си намерили работа точно по специалността, в която правят докторантура - работи като експерт по телекомуникации на 4-часов работен ден, колкото е разрешеното от закона, в лабораторията по телеинфраструктура към вуза. "Така съм близко до ръководителите ми, до колегите, до общността и мога да се посветя на докторантурата си", споделя той. По думите му обаче не всички негови колеги успяват да си намерят работа, тъй като повечето компании търсят служители на пълен работен ден. А започването на пълна заетост логично е с лоши последствия за докторантурата.

Стипендиите, чиято цел уж е да стимулират младите да се занимават с наука, бяха замразени на 450 лв. от 2008 г. досега. Естествено, стигат само за част от месечните разходи. За наука не остава почти нищо. Материалите, с които работи в лабораторията, той и колегите му си набавят чрез проекти. Има и такива, които липсват - например поялници или пък осцилоскопи. Затова въпросните инструменти се носят от вкъщи. Самият той работи на личния си лаптоп, който пренася всеки ден със себе си, защото служебният е остарял. "Това е ежедневен компромис, който правим, за да не спира работата", казва Данданов.

Според него е разумно докторантската стипендия да зависи от няколко показателя - от минималната заплата, от региона, в който се прави докторантурата, тъй като в София разходите са в пъти по-високи от някои градове, както и от постиженията на младия учен. "За съжаление, не се отчита дали един докторант публикува, или не. А това би трябвало да е важен критерий. Ако той има добри оценки, има статии и т.н., това трябва да се стимулира", смята Николай. Липсата на подкрепа за докторантите според него се усеща дори при картите за градски транспорт - карта за докторант е 35 лв. на месец, а ако човек си купи за цялата година - излиза по-евтино, дава пример той.

Все пак, Николай се чувства стимулиран, "но от морално естество", въпреки че в края на месеца са нужни и финанси. Николай споделя, че вижда смисъл в това да продължава в идеята да развива себе си, мисленето, знанията си, както и в посвещаването на смислена задача. "Областта, в която работя, ми е много интересна, тя е предизвикателство. Мисля, че има смисъл да продължавам заради резултатите", казва той, споделяйки, че познатите му редовно се впечатляват от неговите занимания. "Разработваме устройства, които досега не са създавани. Надяваме се те да донесат практическа полза на хората", обяснява разпалено младият учен.





АНТОНИЯ



Антония Хубанчева е първа година докторант в Института по биоразнообразие и екосистеми в БАН, преди това е учила екология в СУ. Темата, която изследва, е отношенията между хищниците и техните жертви, определящи се от техните сетива, или накратко казано - биоакустика и поведение при животните. Освен да обработва данни в лаборатория Антония действа и на терен - сред дивата природа, записвайки звуците на животните, в нейния случай - прилепи и скакалци. Наблюденията си тя прави в международна изследователска станция в природен парк "Русенски лом" предимно през топлите месеци, когато работата е особено интензивна. "Работя през цялата нощ до сутринта, почивам за кратко, след което се връщам пак. Понякога се работи 7 дни без почивка. Напрежението е голямо", споделя докторантката. Точно затова, по чисто физически причини, тя не може да си позволи да започне "друга работа" - дори на 4-часов работен ден. Казва "друга", защото по думите й това, което прави в момента, също е работа, макар и неразбираема от обществото. "Нашата работа е като специализантите в болниците. Те се учат, но от тях зависят човешки животи. Ние също се учим, докторантската работа е част от обучителния процес, за което получаваме стипендии, но също допринасяме за обществото, макар резултатът да идва на по-късен етап", казва Антония, срявнявайки работата на докторанта с бакпулвера. "Ако един сладкар пести от бакпулвера, колкото и други продукти да сложи, няма да се получи очаквания сладкиш", казва тя. Според нея основната работна сила на една научна организация са докторантите и колкото по-концентрирани в работата си са те, толкова по-голяма и качествена научна продукция ще произведат.

"Повечето ми колеги работят и нещо друго, а това отнема от концентрацията. Човек първо трябва да проумее даден проблем, а страничните занимания разсейват", казва Антония. За да се издържа, тя води образователни групи за деца, свързани с науката, които не са прекалено встрани от основното й задължение. "Не си позволявам нищо, което, може би, е нормално за други мои връстници. Не ходя в петък вечер на бар, или пък две седмици на море през лятото, кой ще ми гледа прилепите", шегува се тя. По думите й обаче става дума за избор - дали да водиш нормален живот на млад човек, или да станеш добър учен. За изследванията й например е нужна специална екипировка от 12 хиляди евро, която тя няма как да си позволи. За щастие обаче разполага с такава от института "Макс Планк", където е била на специализация.

"Удивително е, че в България все още има наука и учени. Тези, които са останали тук, имат огромна страст. Но нивото пада и ще продължава да пада. Когато няма здравословна конкуренция, страда и качеството", разсъждава Антония. Тя иска страшно много да се развива в България, но в момента не може да каже категорично дали ще остане в страната. А международен опит, изглежда, не й липсва. Била е на специализации в САЩ, в момента е на специализация в Швеция, след което й предстои 3-месечно обучение по програма "Еразъм" в модерна лаборатория по биоакустика в Германия. Защото, както казва, "науката е международна". "Доста по-лесно би било да запиша докторантура в някоя от нормално развитите държави, но аз виждам смисъл младите да остават в България и да правят наука тук", казва тя, добавяйки тревожно: "Дано да получат шанс за това".



ОБРАТНАТА СТРАНА

"В моя факултет е пълно с фалшиви докторанти. Никой не им търси отговорност, някои дори не предават нужните регулярни отчети", казва докторант в СУ, пожелал анонимност. "Колегите" записват докторантура само заради 450-те лв., които получават 3 години, след което изчезват. Според него критериите за прием на докторанти трябва да се затегнат, а изискванията за реална отчетност да се завишат, защото в момента никой не спазва правилата.
БГНЕС
Традиционно държавата остава глуха за протестите на учените.
20
4657
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
07 Януари 2018 19:17
Стипендиите, чиято цел уж е да стимулират младите да се занимават с наука, бяха замразени на 450 лв. от 2008 г. досега.

По-точно от идването на гробарите. По онова време МРЗ беше 220лв. Резултатът е видим.
07 Януари 2018 20:15
Последните 20г. се извършва погром над науката. С много малко изкл. всичко читаво се изнася и остават имитатори произвеждащи научен шум.

В облаттса, в която работя набедена от разни менти за излишна за България от всяко вложено евро се връщат 6.5.
07 Януари 2018 20:19
В облаттса, в която работя набедена от разни менти за излишна за България от всяко вложено евро се връщат 6.5.

Ми да вложа някое и друго евро от скромните си спестявания? След колко време ще ми върнеш по 6,5 на всяко?
07 Януари 2018 20:31
Темата, която изследва, е отношенията между хищниците и техните жертви, определящи се от техните сетива, или накратко казано - биоакустика и поведение при животните.

Toест накратко казано, зрението на заден план.
При така накратко обяснени изследвания и 500 лева са много.

07 Януари 2018 20:32
Темата, която изследва, е отношенията между хищниците и техните жертви, определящи се от техните сетива, или накратко казано - биоакустика и поведение при животните.

Кой е поръчал такава научна работа?! Какви са ползите за обществото от нея? За такива глупости ли харчите парите на народа?
07 Януари 2018 21:51

АНТОНИЯ



Антония Хубанчева е първа година докторант в Института по биоразнообразие и екосистеми в БАН, преди това е учила екология в СУ. Темата, която изследва, е отношенията между хищниците и техните жертви, определящи се от техните сетива, или накратко казано - биоакустика и поведение при животните. Освен да обработва данни в лаборатория Антония действа и на терен - сред дивата природа, записвайки звуците на животните, в нейния случай - прилепи и скакалци.

Чукане на вода в хаванче. От цялата огромна биология това ли избра да проучва?






07 Януари 2018 22:20
Не подценявайте подобни теми - доста открития са дошли от неочаквани от никого посоки. По принцип и аз съм удивен от темите за докторантури и е все така от бая години, но от друга страна дефинирането на тема всъщност не е толкова лесно, колкото изглежда и за докторантите това е своеобразно упражнение, а не нещо, с което трябва да се направят камара пари или обществото веднага по най-очевидния начин да спечели. Намерила си е работа момата, значи за някого това има значение. Аз мога да видя доста приложения в екологията на подобни познания - крайградски, крайпътна, а защо не и градски райони и от други изследвания знания за взаимодействието на човешкия шум с хайванчетата. Сещам се за един пример, в който от едно летище в Южна Африка бяха заръчали да им отгледат каракали и хората се чудеха какво ще стане със шума - те и без това бяха по-питомни, отколкото имаше нужда, а шума беше още един въпрос без отговор. Мисля, че е ясно защо са ги поръчали - контрол над птиците покрай летището, което заради човешката дейност беше се опразнило от по-едри хищници... Това са очевидни примери, а колко общо има между хора и животни и колко можем да научим за себе си от едно или друго животно (без нас самите, разбира се)... В чисто личен план благодарение на познатата на всички домашна котка научих много за хората, виждайки механизми, които работят и при нас, но в много по-проста и неповлиана от културата форма - всеки може да научи нещо от другите живи същества, бз значение дали са гениални или инстинктивни, модели на ракции, инстинкти, реакции на промени в екологията - нашето "висше" съществуване всъщност не е нищо друго освен тяхна усложнена форма, която малцина могат да управляват в някаква степен съзнателно.
07 Януари 2018 23:25
Ами тотално е сбъркана системата на висшето образование. 1 То трябва да е платено изцяло от студента и мераклията да става доктор на някакви си науки . 2 Плащането трябва да става след като студента завърши и почне работа със процент от заплатата . Същото и за доктора на науките . 3 Държавата трябва да се нареди на изходът и когато напазарува нужните и кадри , да им плати масрафа срещу договор. 4 Държавата трябва да плаща за резултати и по проекти , които са от национално значение . По този начин висшите учебни заведения и институти ще са заинтересовани да произвеждат качествени специалисти и научен продукт , защото ще се издържат от него . Те ще са заинтересовани да го пласират и да следят пазара на труда по света и у нас, да обучават чужди студенти при същите условия каквито са за българските , ще търсят качествени млади хора . На практика всеки който има качества и има гаранция, че ще изпълни договора си за заплащане след завършването , ще може да учи у нас. Естествено обучението ще трябва да е на английски и/или чуждестранният студент ще трябва да научи български .
08 Януари 2018 01:33
Ами тия докторанти да бяха послушали Вожда и Учителя през 2011-та, когато съветваше студентите да ходят да пасат овце.Точно по това време са били студенти днешните докторанти.Майтапа на страна, но не е ли видно, че целта на ГЕРБ относно научните работници е тяхното обезличаване.Колко бюджета вече бяха приети и целта е ясна.Нима се забравиха приказките на Дянков, на Менда, на самия Борисов?!Дали им били 15 милиона и въпросът е решен.Светлина в тунела.От насрещния влак.Та тия пари ще стигнат да се плати точно повишението на тока от оня ден.Бойковия съвет за овцете е още валиден.
08 Януари 2018 05:22
Освен да обработва данни в лаборатория Антония действа и на терен - сред дивата природа, записвайки звуците на животните, в нейния случай - прилепи и скакалци.

Боже упази.
Това не е работа за биолог.
Интересно с какво ги записва, отделно, че ултразвуковата съставка трябва да я изследва спектрално.
Моите малки пирати са 10 пъти по подготвени за такава работа от един биолог.
08 Януари 2018 08:20
Ами да се направи образованието платено или да се дава "залог" при встъпване във ВУЗ който след това да се връща ако завършилия работи да кажем десет години в България...



08 Януари 2018 09:27
Питащият, абе големи глупости си надробил. То не може който му пръкне някоя глупост и да я изходи тук във Форума. как ще живее докато си прави докторската работа. Кой частник ще му плаща процент над заплатата?
08 Януари 2018 09:48
"В моя факултет е пълно с фалшиви докторанти. Никой не им търси отговорност, някои дори не предават нужните регулярни отчети", казва докторант в СУ, пожелал анонимност. "Колегите" записват докторантура само заради 450-те лв., които получават 3 години, след което изчезват.

Авторите на статията биха могли да направят и едно проучване колко докторанти се водят на отчет и колко от тях са защитили дисертации след изтичане на тригодишния период. Защото парите вместо да отиват при добросъвестните докторанти спонсорират такива, които само се възползват от тях.
Непредаване на отчет или недостатъчен напредък - спиране на стипендията.
08 Януари 2018 10:38
Темата отдавна е актуална
Справка - "Двойникът"- героят на Павел Попандов и неговата тема, мисля беше за овцете.
08 Януари 2018 10:39
Като гледам какви тъпотии са натворили форумците, не виждам с какво основание обвиняват герберухите, че пренебрегват науката. Каквото населението, такова му и управлението.

Истинска трагедия е, че допускаме такива хора да напуснат страната. Ако не друго, замислете за поколението, което ще създадат тези млади и образовани хора. Дори след време да се смени политиката е спорно дали ще има кой да се възползва от нея.

Както вече един форумец е отбелязал, идеята на докторантурата не е да се създаде нещо полезно, което може да се продава в кварталния магазин, а да се образова докторанта и в същото време той да допринесе нещичко за напредка в дадена област на науката. Ако човек не се е занимавал с фундаментална наука, то той трудно може да стане добър приложник.
08 Януари 2018 12:58
Супермодерна, суперперспективна и вече не работи в България

Все пак да ударим едно рамо на изследването.
Ето тук има доста добри програмни аудио-спектроанализатори.
Напълно безплатно от нашите руски колеги.
https://rutracker.org/forum/tracker.php?f=1199
(снимка: натиснете тук)
08 Януари 2018 13:28
е разумно докторантската стипендия да зависи от няколко показателя - от минималната заплата, от региона, в който се прави докторантурата, тъй като в София разходите са в пъти по-високи от някои градове,


Айде-е-е, пак подкараха старата песен - София, та София !
Кое ви е по-скъпото , бе ?
Да , има много клубове и кръчми, но къде ги няма ? И кой е казал, че трябва да ги оръшкате всичките ?
Парното било скъпо - че къде не е скъпо ? Защо само столичани да бъдат субсидирани , та да им е топло , а ?!
Градският транспорт поскъпнал - е, когато си гратисчия десетилетия наред, сега ти идва нанагорно, като си плащаш !
08 Януари 2018 14:10
Айде-е-е, пак подкараха старата песен - София, та София !
Кое ви е по-скъпото , бе ?

Видяли те скъпо в София.
Нека да дойдат на село да видят как пенсионерите купуват ориз по 2.40, олио по 2.50, кисело мляко по 1.20, да не говорим че малотрайни колбаси под 6 лева няма, въпреки че са пълни със соя.
И магазинът е само един, конкуренция йок.
Транспорт до Бургас който е на 35 км в работен ден също няма.
По един рейс в събота и неделя.
Отидеш ли е Бургас в събота, трябва да преспиш за да се върнеш в неделя.
Мор за пенсионерите.
08 Януари 2018 15:46
А защо госпожицата докторантка не се записа докторантка в чужбина,а тук, където държавата я субсидира и й излиза без пари!
Ай като е толкова ербап да беше отишла да се издържа в САЩ?!
Това е супер гнусно!
Не знам как държавата го позволява!
Плаща на някой, който после не поема никакъв ангажимент към същата тази държава и даже я плюе!
08 Януари 2018 16:00
А защо госпожицата докторантка не се записа докторантка в чужбина,а тук, където държавата я субсидира и й излиза без пари!
Ай като е толкова ербап да беше отишла да се издържа в САЩ?!


Пак приказки наизуст. И в САЩ може да си направи докторантурата без пари, дори ще й плащат доста по-добре.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД