:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 217
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Протести "до дупка" дават смисъл в нашата държава

Жалка работа е да видиш напомпан с власт политик да крачи в протестно шествие, с което трябва да "убеди" собствения си кабинет какво да реши
Hristo Jorov Ivanov, "Фейсбук"
Протестира се и ще се протестира срещу корупцията, която съединява тук и прави силата
Тези дни гражданската летаргия секна. "Мафия", "Оставка" и "благодаря ти, Бойко" върнаха динамиката на протестните и контрапротестните действия, които бяха унесени от призивите за "стабилност" на управляващия естаблишмънт. И едва ли висшите държавни чиновници в Министерския съвет щяха да чуват исканията на хиляди протестиращи под прозорците им, ако не беше системната им грешка: да показват наяве политическото си дебелокожие.

Протестите в България останаха единственото смислено нещо, заради което да вярваме, че все още имаме поне някаква опаковка, наречена демокрация. Все по-вече българи отказват да гласуват, защото или не вярват, че изборите са честни, или не вярват, че това ще доведе до по-добро. Голяма част от медиите "правят сянка" на властта, управляващите партии станаха най-големия работодател, разделението на властите е само на хартия, а територията ни е разделена от бизнес кланове. Всичко това няма политическа опозиция. И само протести "до дупка" създават усещането, че има алтернатива.

Жалка работа е, когато видиш някой напомпан с власт политик да крачи в протестно шествие, с което трябва да "убеди" собствения си кабинет какво да реши. През 2012 г. звучеше като виц, когато парламетарният шеф Цецка Цачева и вътрешният министър Цветан Цветанов оглавиха демонстрациите в Банско за строителство на ски писти, протестирайки срещу собственото си ограничително решение, прието от мнозинството на ГЕРБ. А днес вицът е карикатура, когато вицепремиерът Валери Симеонов поведе отново шествие със същата "кауза". С две думи,



на това му се казва: "политици на концесия".



Затова звучи и толкова нелепо заявката на Симеонов, че щял да отговаря за спазването на закона да няма нередности и да не се презастроява Пирин при изграждането на втория лифт.

Не за първи път виждаме самозабравили се епизодични герои на политическата сцена, които, опиянени от висока доза власт, започват да вярват, че са последна инстанция, от тях започва и приключва всичко. "Няма да се изсичат вековни дървета, България става сериозна европейска държава и законът има върховенство", повтаря из медийната шир Симеонов. Уверява, че за Банско няма мераклия да застрои 8% площ, камо ли 48%. Размахът на Симеонов отива дори отвъд Банско. Той повтори, че държавата ще застане не само зад инвеститора във втори лифт, но нейна задача е да развива и Витоша, Перелик, Пампорово, Чепеларе, Гела.



А никой не казва, че Банско отдавна не е на "банскалии".



Те си продадоха нивите, за да бъде презастроен целият зимен курорт със стотици необитаеми комплекси. Както българското Черноморие беше залято от бетон и желязо. А сега се готви и ново застрояване в района на Шабла, където са митничарският плаж, Дуранкулак, Крапец, Тюленово.

За какви планове за развитие на българския туризъм говори вицепремиерът Симеонов, когато лакомията и мутризацията унищожават всичко. Преди време "местни бизнесмени" искаха старият град в Несебър да бъде изваден от списъка на защитени културни обекти на ЮНЕСКО, защото това ги ограничавало да вдигнат хотели и да си построят делфинариум. Без да осъзнават, че туристите ходят в Несебър именно заради магията на стария град, а не заради хотелите. През ноември банскалии и разлогчани поискали един от най-старите природни резервати в Пирин - "Баюви дупки - Джинджирица", да бъде изваден от списъка на защитените територии на ЮНЕСКО. Отново с аргумента - да се развивал туризмът. И отново - не осъзнават, че туристите няма да ходят в планина, където са изсечени вековни мури, а природата е смазана от веригите на багерите.

Партньорите на ГЕРБ са на път



да развият своята идеология в "офшорен патриотизъм"



Да тръбят колко обичат България, да се снимат в носии и силяхлък с пищови, а да толерират фирми, регистрирани в офшорни зони на името на безработни местни, за да взимат на концесия българската природа. Затова и Валери Симеонов не виждал проблем в това. "Регистрирането на фирма в офшорна зона не е престъпление и това се прави, за да се икономисат данъци", разясни миналата седмица той и дори призова държавата да защити инвеститора в Банско. Регистрирането в офшорна фирма не е престъпление, да. Но откога толерирането да не се плащат данъци е държавна политика, Симеонов не каза.

Фасадната ни демокрация произведе всякакви форми на клиентелизъм и лобизъм в политиката, фасадни организации, икономически и партийни обръчи. Националните и природните богатства на страната се раздават на едро, без публично обсъждане. От накъдрените стенограми на Министерския съвет се вижда, че тези хора не се интересуват от обществения интерес. Ето защо не бива да ги учудва, че протестите в защита на природата се превръщат в политически искания за оставка не само на ресорния министър Нено Димов, но и на целия кабинет. Втренчено в своето европредседателство, управлението не осъзнава, че натрупванията от вътрешни проблеми ще формират лавина от недоволство.

Премиерът Бойко Борисов реши да си прави биография на регионален балкански лидер, без да е решил проблемите в собствената си държава. Раздаването на пари "на калпак" на Софийския университет, на БАН или на полицаите няма да тушира всеобщото недоволство. Нито "усещането за корупция намалява" (цитат от вицепремиера Екатерина Захариева), нито "И в Европа убиват!" (цитат от парламентарния шеф Цвета Караянчева), нито мантрата "заплатите растат" показват реалната картина.

България е бедна, с висока корупция, престъпност и калпаво правораздаване. Държавните институции са взети "на абордаж" от свързани политически и бизнес кръгове, ползват се за инструмент за натиск и саморазправа. И остава само да протестираме. Докато все още има хора, които правото на протест все още задържа да не си тръгнат.
9
5390
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
14 Януари 2018 20:45
14 Януари 2018 20:54
Регистрирането в офшорна фирма не е престъпление, да. Но откога толерирането да не се плащат данъци е държавна политика, Симеонов не каза.

В България простотията ходи по политиците. При добро прилагане на закона, данъци се плащат! Плащат се там, където се извършва дейността! Мястото на регистрация трябва само да крие собствениците ако са срамежливи. Виж, ако офшорната регистрация се използва за да се крият данъци, това е престъпление. Обикновено офшорните убежища са с нищожни данъци, но не бива да се допуска да се плаща там, а не тук. Щом фирма действа в България, след края на годината подава декларация и плаща местния данък. Това е.
14 Януари 2018 21:14
Ами харесват ги хората....обичат да ги слушат...да ги омайват....и затова ги подбират по избори....
15 Януари 2018 08:36
0.9.09... Доста хора вече разбраха, че изборите не определят резултата, а този който брои...
15 Януари 2018 09:51
"Политицитe" не са паднали отМарс (въпреки, че така звучат) - избрани са от населението. Докато дебилите са поне 80% (а според мен са повече), това ще е резултатът. Затова НРБ беше толкова по-успешна от днешната жалка държавица, в контекста на своето време. Заради икономически, социални и образователни предпоставки човешкият капитал на страната не е способен да поддържа правова държава и демократично управление. Първото образовано поколение в България (чиите родители също са образовани) стана на активна възраст 80те и 90те години, но вместо да подобрят положението на страната се разбягаха в чужбина или скачаха по идиотски митинги подкрепяйки откровени лъжци или крадци (става въпрос за СДС и всичките им производни - назначени от Луканов). Така че Бокаса и кликата му съвсем не са проблемът. А 80те%+
15 Януари 2018 09:56
Вълков Особено за "офшорния патриотизъм" на порнографа...
15 Януари 2018 10:24
15 Януари 2018 13:47
Като се абстрахираме от протестерските призиви в статията, добра е, казани са истини..
15 Януари 2018 21:25
Отличен коментар!
Проблемът с офшорката на Цеко е не само укриване на приходи, но не плащане на ДДС на предплатените ски-услуги от чуждите туристи и тур оператори.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД