:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,517,135
Активни 116
Страници 23,856
За един ден 1,302,066

САЩ отстъпват световното лидерство на Китай

Америка, която създаде, поддържаше и контролираше международната система, сега се оттегля в изолация, като се грижи само за себе си и за собствените си интереси
Снмика: ЕПА/БГНЕС
Доналд Тръмп е първият президент на САЩ от около век насам, който през първата година от мандата си не покани на държавна вечеря в Белия дом нито един чуждестранен лидер.
Даниел Канеман, който спечели Нобелова награда за икономика за промяната на разбирането ни за човешката мотивация, веднъж заяви: "Никой никога не трябва да взима решение заради число. Трябва да има някаква история". Това се отнася както за държавите, така и за отделните хора. Държавите винаги се ориентират по по-голяма международна история. Каква обаче е днешната глобална история?

В продължение на десетилетия важна част в световната картина заемаше идеята за Студената война. Почти всяка държава действаше или реагираше в условията на идеологическа, политическа и военна битка. След това дойде 1989 г. и рухването на комунизма. В следващите 20 и няколко години отварянето на света - глобализацията - се превърна в доминираща тенденция. Държавите се бореха да се превърнат в атрактивни нови пазари, а западният демократичен капитализъм изглеждаше неизбежен, като за това принос имаха властта и престижът на САЩ. Атентатите от 11 септември 2001 г. бяха внезапен удар, който имаше негативно въздействие върху тази картина и за кратко дори изглеждаше, че ислямският тероризъм определя хода на историята. Тероризмътобаче се оказа много слаб и с ограничена сила,за да бъде голяма глобална история.

И какво стана сега? Основната тенденция днес е намаляването на американското влияние. Не упадъкът на американската мощ - страната остава на позициите си в икономическо и военно отношение, - но намаляват желанието и възможностите й да използва тази сила, за да формира света. Администрацията има намерение да ликвидира великите постижения на САЩ, както се случва със Световната търговска организация, или просто не се интересува от това да определя глобалния дневен ред. Доналд Тръмп ще бъде първият президент от около век насам, чиято първа година в Белия дом приключва, без да е бил домакин на нито една държавна вечеря в чест на чуждестранен лидер.

Преди дни германският външен министър Зигмар Габриел обяви, че "най-важните промени, засягащи западния свят, а и света като цяло", се дължат на "оттеглянето на САЩ при управлението на Тръмп от ролята на надежден гарант за многостранност". Според него тази промяна "ускорява трансформирането на глобалния мир... и се увеличава рискът от търговски войни, надпревара във въоръжаването и военни конфликти".

Габриел смята, че в тази ситуация Европа е изправена пред ситуация, която почти поставя на карта съществуването й. От края на Втората световна война "Европа беше американски проект, определено замислен в интерес на САЩ. Настоящата американска администрация приема Европа много по-сдържано, възприемайки предишните партньори като конкуренти и понякога дори като икономически опоненти". Той настояваЕвропа да вземе съдбата в собствените си ръцеи да раздели външната си политика от тази на САЩ.

Спомнете си и речта, произнесена през юни от външния министър на Канада Синтия Фрийленд, в която тя благодари на САЩ за това, че в продължение на 70 години са осъществявали управлението на международната система. Фрийленд решително обяви, че при администрацията на Тръмп е настъпил краят на американското лидерство над тази система.

Китайският президент Си Цзинпин произнесе реч на ХIХ конгрес на комунистическата партия през октомври, в която призна тези нови реалности. "Международните позиции на Китай се увеличиха както никога досега", отбеляза той. Страната "проправянов път за други развиващи се държави, за да се модернизират"Си обяви "нова ера... в която Китай излиза на преден план и има по-голям принос за човечеството". В предишни свои речи той смело заявяваше, че Китай ще стане новият гарант на глобалния търговски ред.

Това е глобалната история на нашето време. Страната, която създаде, поддържаше и контролираше съществуващата международна система, се оттегля в изолация, като се грижи само за себе си и за собствените си интереси. Европа - другият голям поддръжник и защитник на открития и основаващ се на правила свят - пък не е в състояние да действа решително на световната сцена с ясна визия или цел, тъй като си остава обсебена от съдбата на собствения си континентален проект. За да запълнят този вакуум, много по-малки и нелиберални държави - Турция, Русия, Иран, Саудитска Арабия - излизат на преден план и заемат водещи позиции в своите региони. В действителност само Китай има необходимите средства и стратегическа сила, които ще определят каква ще бъде следващата глава от историята на нашето време.

Преди десетилетие описах "постамериканския свят", който се появява не заради упадъка на САЩ, а заради "подема на останалите". Този свят наистина започва да се заражда, тъй като другите страни просперират. Промените рязко се ускориха от безразсъдните и опасни решения на администрацията на Тръмп, който се отказва от глобалното влияние на САЩ - нещо, което трябваше да се изгражда повече от 70 години. Президентът може да напише в "Туитър": "Тъжно!".

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Китайското държавно ръководство обяви "нова ера..., в която Китай излиза на преден план и има по-голям принос за човечеството“.
6
2813
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
14 Януари 2018 22:37
Във века на интернет няма как повече да се скрие истината за финансовата система, печатането на долари, банкирането с частичен резерв, планираното остаряване на стоките.
Това е краят на сегашният световен ред.
15 Януари 2018 01:51
Статията е пълна боза (не че съм очаквал нещо повече от Вашингтон пост).
Оттеглянето на САЩ от позиция на единствен световен властови център е 'обяснено' с нежеланието на Тръмп. САЩ видиш ли остават на предишите си позиции в икономическо отношение , ама умора някаква се появила, пък и Тръмп е лош. Да бе!
Кинти няма, там е проблема. Или по точно САЩ вече не могат да си печатат кинти без да предизвика това инфлация, а оттам да се катурне цялата финансова пирамида. Ироничното е, че най-верния съюзник на американската финансова система е ... ЦБ на Русия. За съжаление на американците обаче Русия е прекалено бедна да държи на гърба си 'икономиката' на САЩ. До преди седмица тази роля беше отредена на Китай. Китай обаче заяви, че повече няма да купува американски ценни книжа.
В тази връзка изобщо не е странно че американците си насвиват платната. Местните тарикати вече е усетиха (Иран, Турция) и почнаха да надигат глава. Европа с 500млн население и икономиката на половината свят хленчи, че няма кой да я пази. Едно време Англия, Франция и Германия поотделно бяха по-силни военно от САЩ. Сега на дневен ред са правата на трансгендерните.
Иначе ние както винаги сме с грешния съюзник.


15 Януари 2018 09:01
Русия нищо "икономическо не може да държи".

Тук Закария е прав.

Китай е новия световен хегемон.

А Русия, както съм казвал многократно ще бъде неговата "бухалка".

Няма нищо по-нормално на този свят Поднебесната Империя да властва над света !

15 Януари 2018 11:13
Не упадъкът на американската мощ - страната остава на позициите си в икономическо и военно отношение, - но намаляват желанието и възможностите й да използва тази сила, за да формира света. Администрацията има намерение да ликвидира великите постижения на САЩ, както се случва със Световната търговска организация, или просто не се интересува от това да определя глобалния дневен ред.
Ей тук ги сърби и боли хамериканците. Защото те искат да определят световния ред. Тоест да се наместват в свой интерест в дневния ред на други държави. Тръмп правилно каза в предизборните сиречи: "Аз няма да бъда президент на света, аз ще бъда президент на САЩ". Само, че неолибералите го натискат в обратна псока.
15 Януари 2018 21:24
Тръмпи Бой има друга представа за дългосрочната стратегия - спират се мангизите за глобално полицайстване, мангизите за помощи за шибани държави, спира се притока на тарамбуки, протекционизъм в икономиката и да се оправя кой както може. Важното е да спре обезкървяването на Америка, да спре износа на технологии към Китай и целия този процес на захранване на противниците със инвестиции, ной хау и достъп до американския пазар. Така постепенно според него страната ще се стабилизира и тръгне отново към просперитет. Според Тръмп и тези зад него Щатите може и да имат ползи от сегашната глобализация, но техните противници (Китай) в крайна сметка печелят повече. И това си е така - ако не беше пустата алчност и ламтеж за евтина работна ръка Китай щеше още да прави евтини чадъри. Без американските технологии, изградените мрежи за снабяване на мултинационалите и достъпа до американския пазар Китай нямаше да стане това, което е сега. Америка отдавна се превръща индустриално в празна черупка. Световното полицайстване струва на Щатите цяло състояние. Тръмп изка да отреже и тези разходи. Ако другите държави искат да се изтерпат - нека да заповядат, Америка продава оръжие. След време ще изкупи разорилите се на безценица. Според мен това е доста закъсняла стратегия. Можеше да се приложи когато Щатите бяха още абсолютен лидер във всяко отношение и можеха да извиват ръцете на икономическите партнъори с протекционизъм. Сега само ще си докарат изолация и водещите държави ще се съюзят срещу тях с еквивалентни мерки. Като начало ще се противопоставят организирано на новата данъчна реформа, която е протекционистка та дрънка.
16 Януари 2018 12:36
Заглавието е мехем за душите списуващата общност, но... до там.
Разбираемо е - кинти са нужни всекиму.
Но САЩ нищо не отстъпват, нито ще отстъпят без бой.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД