:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 220
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Протестът на общинските болници засега не даде резултат

Снимка: БГНЕС
Протест имаше и пред болницата в Чирпан. Зад исканията на общините застанаха и работодателските организации и синдикатите, както и лекарският съюз.
Работещите в 22 общински болници спряха работа вчера за един час по обед в знак на протест срещу неглижирането на проблемите им. Протестът беше под мотото "Спрете да унищожавате общинското здравеопазване в България". За разлика от другите протести обаче, този засега не дава резултат.

От Националното сдружение на общинските болници в България припомниха, че задълженията им са 100 млн. лв. Оттам настояват държавата да отпусне 30 млн. лв. за покриване на най-неотложните от тях, за промяна в медицинските стандарти, по които здравната каса сключва договори и за увеличение на цените на клиничните пътеки. Стандартите са еднакви за всички болници, но малките общински клиники трудно ги покриват, а цените на пътеките не са променяни от над 10 г. Болниците не се справят, въпреки че на доста места общините също помагат с известни субсидии за дълговете.

По повод протеста от здравното министерство припомниха, че държавата ежегодно отпуска субсидия на общинските болници за спешна помощ, за дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, осъществявани от общинските лечебни заведения в трудно достъпни или отдалечени райони, за ТЕЛК и др. Тази година помощта е 28.5 млн. лв. и ще бъде отпусната на над 100 болници, което е над 83% от всички общински лечебни заведения. Извън тези пари МЗ "няма право да отпуска целеви субсидии, защото това би попаднало в графа "нерегламентирана държавна помощ", за което страната ни ще бъде санкционирана от Европейската комисия", допълват оттам.

От министерството за пореден път обещаха "методологическа и експертна помощ за преструктурирането" на болниците. "МЗ категорично смята, че евентуално преобразуване на някои многопрофилни болници за активно лечение в диагностично-консултативни центрове не би оказало негативно влияние върху достъпа на населението до медицинска помощ", смятат оттам. И напомнят, че от 1 април се планира ръст на цените на клиничните пътеки, по които работят общинските болници, както и актуализация на медицински стандарти.

ЧУВАЕМОСТ

От БСП реагираха моментално и поискаха дискусия в парламента по проблемите на общинското здравеопазване. "Защо премиерът е готов да обещава пари в първия момент, когато му ги поискат, откъде се намират и защо общинското здравеопазване трябва да разчита на подаяния? За нас въпросът за общинското здравеопазване има не само медицински, а социален, демографски и политически характер", каза зам.-председателят на НС Валери Жаблянов.
877
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД