:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 340
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Скъпите лекарства няма да се изписват във всяка болница

Ефектът им задължително ще се проследява в големи клиники
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Само университетски болници ще могат да отпускат новите лекарства.
Здравното министерство налага нова форма на мораториум върху новите скъпи лекарства, обявиха от центъра за защита на правата в здравеопазването и от пациентски организации "Заедно с теб". От МЗ обявиха новината за фалшива.

След серия протести предлаганият от министерството и здравната каса мораториум за плащането на иновативни лекарства през тази година беше отменен в последния момент от парламента. Наскоро обаче МЗ е приело промени в наредбата за цените на лекарствените продукти, с които се въвежда изискване ефектът от медикаментите, които за пръв ще се плащат с обществени средства, да се проследява. "То се отнася за иновативни продукти, за които не са представени доказателства за терапевтична ефективност и/или съотношението разход-резултат е неефективно. Липса на терапевтична ефективност означава, че за лекарствения продукт не са налице данни при прилагането му в реалната медицинска практика", обясняват от МЗ. Затова и 13 от новите лекарства, които попадат под отменения от НС мораториум, ще се отпускат само в определен брой университетски болници в големи градове. Болниците са различни според вида заболяване, за което е конкретният медикамент.

Пациентските организации обаче обявиха това за нов мораториум и ограничаване достъпа на пациентите до лечение, тъй като онкодиспансерите в страната няма да могат да отпускат и съответно да проследяват новите препарати.

"Болниците, които ще работят с новите 13 лекарства и ще проследяват ефекта от терапията с тях, трябва да бъдат университетски и в тях да има кадрово и апаратурно обезпечени структури по профила на съответното заболяване. Касае се за високотехнологични иновативни лекарствени продукти, които по данните на фирмите са предназначени за много малък кръг пациенти от порядъка на 10-15 души. Ето защо сред лечебните заведения не попадат комплексните онкологични центрове", обясниха от МЗ. Например нов препарат за рак на белия дроб ще се проследява само в раковата болница, ИСУЛ, "Софиямед", "Сити клиник", "Свети Георги" в Пловдив, "Св. Марина" във Варна и "Георги Странски" в Плевен.

"За болниците сме се консултирали с националните консултанти, тъй като става въпрос за лекарства предимно в онкологията. Още нещо - след като дадената фирма получи информацията в кои болници ще се проследява нейната терапия, има право да възрази. Примерно тя може да допълни, че по нейно мнение в дадена болница има много добри специалисти и тази болница да бъде добавена", обясни пред Дарик радио председателят на съвета по цените на лекарствата проф. Николай Данчев.



ИЗВЪН КОНТРОЛ

През 2017 г. здравната каса чупи собствения си рекорд по преразходи за онколекарства. При заложени по бюджет 225 млн. лв. касата е изплатила онкомедикаменти на стойност 327 млн. лв., или с 45% повече. През 2016 г. НЗОК плати 38% повече от предвиденото. Тази година се очаква още по-драматичен преразход, тъй като за онколекарства са заложени 282 млн. лв., или с над 45 млн. лв. по-малко от изплатеното за миналата година. Освен това с отмяната на мораториума се очаква разход от поне 70 млн. лв., които не са предвидени в бюджета.
979
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД