:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,338,140
Активни 128
Страници 7,195
За един ден 1,302,066

Скъпата цифровизация на ефира излезе провал

Поне 300 000 българи нямат достъп до безплатната телевизия
СНИМКА: БГНЕС
Изключването на аналоговия сигнал и преминаването към цифрова телевизия бе отбелязано с фанфари. Сега обаче проблемите се замитат.
Цифровизацията, за която до есента на 2013 г. бяха пръснати около 90 милиона лева на данъкоплатците и още няколкостотин милиона лева, отпуснати от КТБ на инвеститорите, не оправда очакванията. Най-малко 300 000 души у нас продължават да нямат достъп до ефирна телевизия, показват сметки на "Сега" по данни на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Реалният брой е по-голям.

Преди пет години аналоговият телевизионен сигнал беше изключен, а дигиталното разпространение на ефирна телевизия беше една от големите интриги в държавата - заради големите пари, които бяха заделени за кампанията и декодерите. Рекламният клип"Ама как бе, младеж, как да го свържа?"беше емблема на харченето на бюджетни пари без никаква полза за потребителите. "Кабелът на телевизията - от едната страна, кабелът на антената - от другата, това е" - отговаряше младежът.

С пълно право България може да се нарече държавата с най-провалена цифровизация. Основната идея уж беше да се даде социална услуга на хора в затруднено положение и на жители в отдалечени райони и да им се осигури безплатно правото на информация. Усилията в тази посока обаче спряха, когато свършиха и фондовете за финансиране на процеса. През 2013 г. правителството "Орешарски" похарчи около 70 млн. лв. за купуване на декодери за социално слаби. Част от обществените поръчки бяха спечелени на по-високи цени, отколкото декодерите струваха на дребно в магазините. Освен това бяха пръснати и 17.5 млн. лв. за разяснителна кампания за старта на цифровизацията, от която никой нищо не разбра.

През 2009/2010 г. два от конкурсите за изграждането на мултиплексите бяха спечелени от фирмите "Нуртс Диджитъл" и "Фърст диджитал", свързвани с банкера Цветан Василев. Самият той се обяви за консултант на офшорните собственици на "Нуртс". Финансирането за мултиплексите дойде от фалиралата КТБ, като по различни данни изграждането им е струвало над 300 млн. лв. на инвеститорите.

Непрозрачните сделки бяха скандал по онова време, защото очакванията бяха, че след изключването на аналоговия сигнал радиата и телевизиите ще се втурнат да сключват договори за излъчване с мултиплексите. На практика не се получи така. Интерес проявиха единствено националните медии - БНТ, БНТ2, БНТ HD, bTV, Нова телевизия, "България он еър" и още няколко програми, а останалите предпочетоха да се разпространяват по сателит и кабел. След това дойде фалитът на КТБ, бягството на Василев в Белград и съдебните битки за жизнеспособните бизнеси, финансирани с пари от КТБ.Действащият в момента мултиплекс "Нуртс диджитъл"е собственост на "Виваком". От края на 2016 г. програмите на БНТ започнаха да се излъчват от мултиплекса за комерсиалните телевизии на "Нуртс диджитъл". Компанията притежава и собствена платформа за разпространение на платени програми по сателит. На нейния сайт липсва информация какво е покритието на мрежата и кои са териториите, до които тя не достига. През седмицата от фирмата лаконично отговориха, че изпълнява всичките си задължения съгласно лиценза. Това обаче е трудно да се провери.

В специализираните форуми продължават да се четат оплаквания на хора от погранични и други райони, че до тях не стига сигнал, както и молби за съвет как да настроят приемниците си и декодерите по-добре. През януари на страницата на един от най-популярните сайтове за телекомуникации се появиха няколко сигнала от зрители, които постоянно или в определени дни не могат да гледат ефирна телевизия.

От Комисията за регулиране на съобщенията отговориха на "Сега", че за цялата 2017 г. жалбите при тях за същия проблем са 20 за цялата страна. "Половината от жалбите се отнасят до технически проблеми - дефектирали устройства, неправилно поставени приемни антени или липса на подходящи антени. Потребителите трябва да имат предвид, че в малките населени места антените трябва да се намират поне на 10 м височина", пише в отговора.

Известно е, че затруднения с приемането на сигнала има преди всичко в отдалечени и труднодостъпни райони и махали, както и по границите, където не достига не само телевизия, но и интернет. Много от хората в тези места не са наясно с правата си и дори не знаят, че по закон има орган, към който могат да се обърнат.Горещата някога тема явно вече не е интересна на институциитеКРС съобщава, че огромен брой хора нямат достъп до ефирна телевизия, но явно нехае за проблема.

По закон собствениците на мултиплексите, които излъчват ефирните телевизии от 2013 г., не са длъжни да осигурят сигнал на сто процента от населението. "Комисията следи за спазване на условията на издадените от нея разрешения, но въпреки високия процент покритие по население (96.2%), който се осигурява от мрежата за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване, има населени места/части от населени места, за които не е осигурено покритие с цифров телевизионен сигнал", казват от КРС.

Прави впечатление, че информацията на нейния сайт е доста неточна. Там се посочва, че към днешна дата у нас действат два национални мултиплекса. Този на фирма "Нуртс Диджитъл" не достига до две трети от жителите на села край Стражица и Елена, в Тетевенско, Кърджалийско и край Мадан, до половината от населението в села край Якоруда и в Русенско и до една трета от жителите на села в Ардинско, Бобовдолско, Самоковско, край Твърдица, Враца и т.н.

Според данните на КРС вторият мултиплекс, който е собственост на фирма "Фърст диджитал", не покривал голяма част от същите райони - Якоруда, Златоград, Стражица, Ардино, Тетевен и т.н. Всъщност през юни 2017 г. лицензът на "Фърст Диджитъл" за излъчване на обществени телевизии бе отнет заради "системно" неплащане на държавни такси.БЕЗ ПОКРИТИЕ

В годишните отчетни доклади на КРС, които се одобряват от Народното събрание, темата за цифровизацията присъства все по-рядко, а проблемът с покритието изобщо не се засяга. Така на депутатите се спестява напомнянето, че ефирният сигнал все още не е достъпен в различни части от страната. В последния доклад на КРС за 2016 г. липсва какъвто и да е анализ за състоянието на ефирната цифрова телевизия. Вместо това по традиция комисията надълго и нашироко се занимава с пазарите на кабелни и сателитни програми, на интернет и с GSM операторите. В продължение на близо 10 г. председател на КРС бе Веселин Божков, а от 15 януари той е заменен от бившия шеф на Държавната агенция за електронно управление Росен Желязков.
СНИМКА: БГНЕС
Програмите, които са качени на единствения останал мултиплекс, се броят на пръсти.
19
6459
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
29 Януари 2018 20:30
Ама как бе, младеж, как да прокопса начинание на КТБ?
29 Януари 2018 20:55
И все пак кава е файдата от цифронизацията (освен "усвоените" пари)? Нито качествто се промени, нито броя на каналите се увеличи.
29 Януари 2018 21:03
Гарантирано от ГерБ: Със сигурност е скъпа, още по-сигурно е провал, и не е само цифровизацията.

Така работят крадливите калинки.
29 Януари 2018 21:07
Що филийки намаза тая цифровизация... Що вилички по Гръчко накупи
29 Януари 2018 21:16
Програмите, които са качени на единствения останал мултиплекс, се броят на пръсти.

Другите два мултиплексa са минали в нелегалност.
29 Януари 2018 21:18
Другите два мултиплекс са минали в нелегалност.

Тъ-цъ. Изтече гаранцията.
29 Януари 2018 21:50
Комбинацията от ограничен избор на програми и ниско качество, на тези които още се излъчват ефирно, води до пренасочване на интереса към ефирни цифрови телевизии с доста по-добро ниво от съседни държави, които за щастие имат и добро покритие на 20 км. от София. При това положение едва ли е учудващо, че цифровизацията в тази изоставена територия е на доизживяване.
29 Януари 2018 22:14
И все пак кава е файдата от цифронизацията (освен "усвоените" пари)? Нито качествто се промени, нито броя на каналите се увеличи.


Парите не са ги усвоили собствениците на мултиплекси, те се набутаха. Качеството, разбира се, че се промени, броят програми със сигурност е повече от предишните три, даже и сега, ама идеята беше, че телевизиите ще си плащат на мултиплексите да ги разпространяват, а те бързо загубиха интерес, щото нямаше интерес от зрителите. Мултиплексарите се надяваха веднага да почнат да печелят и не си направиха даже труда да се опитат да се борят с кабелните телевизии, като видяха, че не идват пари от нищото, свалиха гащите и минаха в нелегалност.
29 Януари 2018 22:19
Обаче юрнаха народа да брои по петдесетачка за декодер. Алтернативите бяха да си купиш нов “модерен” телевизор или да минеш на кабел.
Далавера отсекъде,
29 Януари 2018 22:27
С пълно право България може да се нарече държавата с най-провалена цифровизация.

Да, ама вече имаме Мара Габриел. И с демонстрираната от нея “компетентност” няма начин да не станем още по-последни.
30 Януари 2018 09:07
Проблемът ще се реши светкавично.
Само трябва за един месец да се спрат всички кабеларки и сателитки.
Но нали там е голямото папо, а не в декодерите.
Едно време Мури /финансовият министър Муравей Радев/ се тръшкаше за касовите апарати.
Е , напапаха се, сега излиза друго папо, и така до края на света, тоест до края на мандата.
30 Януари 2018 09:41
При това положение едва ли е учудващо, че цифровизацията в тази изоставена територия е на доизживяване.

То да беше само цифровизацията...
Въобще, в заглавието на статията "цифровизация" може да бъде заменено успешно с всяка друга дейност и няма да е грешка.
30 Януари 2018 10:34
Гените бате,гените....
Като се почне още от хайдутлука,та до днес.
И няма да има край.То е заложено.
30 Януари 2018 12:41
Сигналът не е достатъюно стабилен, да речем сравнен със сигнала на Мтел, с който гледам HBO Не е стабилен и в Шумен, и в Равда и къде ли не, не само в пограничните райони.
30 Януари 2018 13:03
поредната огромна далавера, която лиши най-бедните съвсем от телевизия, а на останалите им бърка в джоба ежемесечно, щото точовек и без телевизия в днешно време и съвсем оскотява.
Аз не съм гледала тв от повече от година, но имам интернет...
Просто всичко се изяжда и опосква и след неолибералните скакалци остава пустиня навсякъде.
30 Януари 2018 14:34
Да, ама вече имаме Мара Габриел. И с демонстрираната от нея “компетентност” няма начин да не станем още по-последни.


Немаме Мара, тя остана в Гоце Делчев. Имаме Marie.
30 Януари 2018 22:15
..............Аз не съм гледала тв от повече от година,...
.
A пералня ползваш ли или на рЯката ?
30 Януари 2018 22:44
Уважаеми форумци, искам тук да ви се оплача.
Изкуших се значи и се включих към телезрителите на една кабеларка, която няма да споменавам, ама започва на “бул” и завършва на “сатком”.
След първоначалната еуфория от научнопопулярните канали, Рыбалка и охота и Первый канал си викам, абе няма ли още канали на руски?
Гледам, че в моя “базисен пакет” няма, ама в по-следващия предлагат и Россия 24, и Время, и Мир ТВ, и Наше Кино, и, и... Та решението бързо е взето. Минавам на “премиум пакет”.
Обаждам се на едно мило девойче и викам, че искам “премиум пакет”. Тя вика “плащаш и готоо!”. Аз наивно питам “ама нали с руските канали?”. Тя - “квот’ пише тва е. Само ше пуснеш телевизора да поработи на първа програма да се понастрои и после глеаш руската”.
Пуснах, поработи, няма руска. Работи час - никой. Работи до вечерта - пак никой. На другия ден - същото.
Обаждам се и викам “ало, девойче, няма я руската!”
Тя вика “ми ше отбележа на колегите да минат да видат”.
“Ми да идват”, викам. Обаче. След малко ми звъни и “таковата, извинявайте, много извинявайте господине, обаче вече не ги предлагаме. Още веднъж извинявайте за причиненото неудобство...”
“А парите?” запъвам се аз.
“Извинявайте, много извинявайте господине, ама политиката на фирмата е ‘кръв повръщаме, пари не връщаме’. Ама много извинявайте за причиненото неудобство”.
“Добре де, що точно руските не ги предлагате вече?!” продължавам да се опъвам.
“Политика на фирмата. Ама много извинявайте за причиненото неудобство”, кърши ръце по телефона девойчето.
Та така.
Такава цензура и по време на омразния соц не помня да е имало.
19 Февруари 2018 19:48
Че това е чудесно! 300000 души с непромити мозъци си е направо върха!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД