:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 84
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Институционално

Нищо не остана от рейтинга на парламента

Управляващите влязоха в схватка с президента Румен Радев, за да спасяват имиджа на институция, която сами докараха до пълен упадък
Снимка: Юлиян Савчев
Каква институция е българският парламент, щом председателят може да бъде разкаран за отрицателно време от премиера на страната?
Никой в България не харесва работата на Народното събрание. Е, почти никой. В края на 2017 г. 9 на сто (!) от българите продължаваха да вярват, че парламентът върши нещо добро за тях, сочат социологически данни на "Алфа Рисърч". Останалите или нямат никакво доверие на институцията, или просто вече не знаят какво да мислят.

Имайки това наум, изобщо не е учудващо, че отчайващото състояние на родния парламентаризъм беше кулминацията на словото на президента Румен Радев, което той изнесе по повод първата годишнина от мандата си. "Парламентарната република атрофира. Парламентът все повече се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството. Партократските механизми убиват свободната воля на депутатите. Доверието в Народното събрание е критично ниско. Споделям го с много болка и тревога, защото това е най-висшият политически орган в държавата. И когато той отслабва, отслабват и всички останали институции", каза държавният глава.

Някои възприеха изявлението му като предупреждение.



Всъщност беше констатация,



която огромното мнозинство от българите отдавна са направили. Радев явно е разбрал какво мислят хората и побърза да се възползва, като го изговори.

Иначе речта му съдържаше и доста други критики срещу управляващите. Президентът говори и срещу наскоро приетия антикорупционен закон, бавещата се модернизация на въоръжените сили, спада в чуждестранните инвестиции, липсата на мерки срещу демографската криза. На всичко това обаче никой не обърна внимание. Оценката му за упадъка на парламентаризма беше искрата, която подпали фитила на мнозинството в Народното събрание. Защото характеристиката, която направи на парламента, съвсем очевидно се подрежда сред тезисите, които ползва опозицията, за да атакува властта - "паралелна държава", "завладяна държава", "задкулисие", "премиерска република".

Политическите опоненти на управляващите ги обвиняват, че заобикалят механизмите на демокрацията. По свой начин за същото ги държи отговорни и Радев с думите, че парламентът се е превърнал в нотариат, който легализира решенията на правителството. И тук Радев не направи кой знае какво откритие. Просто публично изрази наслоилата се в общественото съзнание представа за



НС като "гумен печат" в ръцете на премиера



Бойко Борисов. А това ГЕРБ не можеше да преглътне.

Депутатите на Борисов съвсем закономерно приемат всякакви нападки срещу парламента и начина, по който институцията работи, за атаки срещу самите себе си. И как иначе, държат Народното събрание от 2009 г. насам, като се изключи злополучното и краткотрайно управление на БСП и ДПС в периода 2013 - 2014 г. Каквито прегрешения има парламентът, всичко пада връз техните глави. Затова герберите не се успокоиха от думите на държавния глава, че "няма война между институциите". "Да, има определени ценностни разминавания. С парламента работим в рамките на законите, с премиера Борисов показахме, че можем да работим заедно, и то ефективно", уверяваше Радев в словото си. Звучеше успокоително, сякаш този път нямаше желание да завърже сражение с управляващите.

В ГЕРБ обаче цареше настроение за битка. В крайна сметка някой трябва да отговаря за катастрофално ниското доверие в парламента, а хората на Борисов изобщо нямат желание да поемат тази роля. И взеха че я стовариха на... самия Радев. Направи го лично председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ, която откри корена на проблема в "грубите и непремерени нападки" на президента към подопечната й институция. А твърдението за атрофията на парламентаризма видя като "катранено черна обида". "В какъв смисъл, г-н президент? Защото парламентарните групи гласуват в синхрон с взети партийни решения, защото мнозинството защитава правителството? С цялото дължимо уважение, г-н президент, всяка парламентарна група гласува спрямо своята предизборна програма .... И това, г-н президент, не се нарича "нотариат, официализиращ решения", нарича се отговорност към избирателите, защото те са ни избрали, за да гласуваме именно така. И това е част от демократичния процес, за който толкова много сте се притеснили, г-н президент", обърна се към него Караянчева.

В схватката се намеси БСП, усетила възможност да атакува управляващите. В битката с радост се включи и зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов, който отдавна враждува с държавния глава.



И всичко се завъртя в обичайната спирала,



по която се движат родните политически дрязги.

Междувременно главният виновник за упадъка на парламентаризма в България сновеше между София и чужди столици, увлечен в новата си роля на държавник с европейска тежест и отговорност. В отношението си към Народното събрание Бойко Борисов отдавна започна да прилича на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. И двамата смятат, че най-висшата институция в държавата е всъщност прекалено малка, за да побере собствените им дела и амбиции. Затова и присъствието им в нея е просто загуба на време и може да се делегира на подчинени с по-нисък статут (Цветан Цветанов, Мустафа Карадайъ), които да свеждат на редовите войници от парламентарните групи инструкции какво е необходимо да се свърши. А големците се намесват само при абсолютна нужда и в такива моменти изискват безпрекословно подчинение.

В случая с Борисов примерите през последните 9 години за подобно поведение трудно биха могли да се изброят. Достатъчно е да видим какво стана в края на 2017 г. В средата на ноември БСП поиска оставката на тогавашния председател на Народното събрание Димитър Главчев от ГЕРБ, след като той изгони от пленарната зала соцлидера Корнелия Нинова. В този момент съпартийците на Главчев бяха категорични, че застават зад него. Буквално ден по-късно той беше принуден да напусне поста си след среща с Борисов. "С колегите доста поговорихме. Ясно е, че това е добре обмислен план на опозицията, но винаги съм твърдял, че държавата ни е по-важна от всичко, както и стабилността в нея", лаконично обясни премиерът. И толкова. Председателят на Народното събрание си тръгна просто ей така, след кратък разговор с шефа на правителството, излъчено и уж подчинено на същия този парламент.

А през декември дойде гръмовният скандал с парите за лекарства за онкоболни в бюджета на здравната каса. Правителството защити този бюджет, парламентът го прие, президентът му наложи вето, което депутатите от мнозинството отхвърлиха. И едва ден след като беше обнародван в "Държавен вестник", същите тези хора гласуваха отмяната му. След разпореждане на Бойко Борисов, притеснил се от разрастването на скандала. Излагацията беше толкова голяма, че дори не може да се опише. Срам? Притеснения? Глупости, нали босът така е наредил.

Днешният парламентът дори не е нотариат. Нотариусът може да подбира клиентите си. По-скоро прилича на скоростна кутия, на която Борисов сменя предавките по своя преценка - понякога засилва напред, друг път рязко връща назад. А наивният му електорат смята, че е поставил шофьора на волана.
15
3745
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
29 Януари 2018 19:46
По-скоро прилича на скоростна кутия


Тц! На ибрик!
29 Януари 2018 19:50
Междувременно главният виновник за упадъка на парламентаризма в България сновеше между София и чужди столици, увлечен в новата си роля на държавник с европейска тежест и отговорност.
29 Януари 2018 20:18
В отношението си към Народното събрание Бойко Борисов отдавна започна да прилича на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. И двамата смятат, че най-висшата институция в държавата е всъщност прекалено малка, за да побере собствените им дела и амбиции. Затова и присъствието им в нея е просто загуба на време и може да се делегира на подчинени с по-нисък статут (Цветан Цветанов, Мустафа Карадайъ), които да свеждат на редовите войници от парламентарните групи инструкции какво е необходимо да се свърши. А големците се намесват само при абсолютна нужда и в такива моменти изискват безпрекословно подчинение.

Пореден пример за това, как как се създава авторитет:
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева направи уникален гаф в Търговище, където днес беше поканена по време на честванията за 140-годишнината от Освобожението на града от османско робство. Още в началото на речта си Караянчева се обърна към търговищенци със "скъпи разградчани".
След като се усети какъв лапсус е направила, тя се опита да замаже положението и се извине, че преди това била в Разград, но сърцето на празника всъщност било в Търговище, на което едва ли много от празнуващите се хванаха. В града започнаха да се шегуват с гафа и да гадаят, дали пък не става дума за новия административен план, според който ще има промени и сливане на общини.
Това не е първият гаф на Цвета Караянчева в същия дух. Очевидно парламентарният шеф е скарана с географията. По време на едно от пленарните заседания управляващи и опозиция бяха шокирани, след като Караянчева прати столицата на Китай - Пекин, във Виетнам.
29 Януари 2018 20:22
Междувременно главният виновник за упадъка на парламентаризма в България сновеше между София и чужди столици, увлечен в новата си роля на държавник с европейска тежест и отговорност.


Всичкото тъй, ама защо чак сега се вижда и коментира?
29 Януари 2018 21:40
*
29 Януари 2018 21:51
Нищо не остана от рейтинга на парламента

Що? Нима на някоя държавна институция да е останал рейтинг?

29 Януари 2018 21:53
Тези юнаци са решили да докажат, че можем да минем и без парламент.
Май наистина мажем.
Имаме над стогодишен опит...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/22/parlament-v-kuklen-teatwr/
29 Януари 2018 21:55
А през декември дойде гръмовният скандал с парите за лекарства за онкоболни в бюджета на здравната каса. Правителството защити този бюджет, парламентът го прие, президентът му наложи вето, което депутатите от мнозинството отхвърлиха. И едва ден след като беше обнародван в "Държавен вестник", същите тези хора гласуваха отмяната му. След разпореждане на Бойко Борисов, притеснил се от разрастването на скандала. Излагацията беше толкова голяма, че дори не може да се опише. Срам? Притеснения? Глупости, нали босът така е наредил.

Като ни е било припомнено така и така, най-учтиво предлагам на почитаемата редакция да провери какво се случва на практика с финансирането на т.нар. нови медикаменти след отмяната на прословутия мораториум.
Има ли финансиране, няма ли, има ли мораториум, няма ли.
30 Януари 2018 00:33
Разпад и вопиюща простотия! Начело с ансамбъла джендъристки, чийто гигантизъм.цепи мрака...
А Той се възнесе чак в Давос и ги гледа как претворяват волята Му в дела... Чепкат вълна, плетат чорапи с Неговия лик и въздишат отмалели от нега по Него...
Друм, бе!
30 Януари 2018 00:39
Forza NATO29 Януари 2018 21:55

Обаче, Форца, когато министърът с болшевишки плам защитаваше борбата с молекулите, СМИ и народът си траеха. Протестираха само болните! Когато парламентът гласува закона - пак така. Когато Президентът наложи вето, защо не запяха "Сам юнак на коня?". Подхилваха се. Когато се размириса много на мърша, Бойко се уплаши и включи на задна. Излязоха статии:" Благодарим ти, Бойко!" Защо преди това нямаше статии или възгласи:"Бойко, твойта мама!"? После се дразнят от нотариата! Имаше едно време една книга История на ВКП(б). Чукчите на власт да я четат! Има един много важен момент. Когато матросът Дыбенко излиза на сцената на парламента и казва:" Господа, караулът е уморен. Разотивайте се!"
Аз съм от последния курс държал изпит по тази книга.
30 Януари 2018 06:58
Облак, не е Дыбенко, а Железняков! Също матрос.

Ето прочута фраза и от пиесата и филма "Оптимистична трагедия":

1918 год. На военный корабль «Громобой», в экипаже которого властвуют матросы-анархисты, от ЦК партии большевиков назначена женщина-комиссар. Верховодит в экипаже анархист Вожак. Комиссару поручено переформировать морской отряд в Первый матросский полк. Из оставшихся на корабле офицеров лейтенант Беринг, служивший ещё на царском флоте, должен стать командиром и вместе с присланным комиссаром повести полк на фронт в район Чёрного моря.

Вожак через матроса Алексея провоцирует попытку группового изнасилования комиссара («А давайте, товарищ, женимся!», наблюдая за развитием событий со стороны. Но комиссар из своего браунинга хладнокровно в упор стреляет в одного из насильников. После чего произносит фразу, ставшую крылатой: «Ну, кто ещё хочет попробовать комиссарского тела?». На помощь комиссару приходят матросы-большевики во главе с Вайноненом.
30 Януари 2018 09:41
Ленин распорядился не разгонять собрание сразу, а дождаться прекращения заседания и тогда закрыть Таврический дворец и на следующий день уже никого туда не пускать. Заседание, однако, затянулось до поздней ночи, а затем и до утра. В 5-м часу утра 6 (19) января, сообщив председательствующему эсеру Чернову, что «караул устал» («Я получил инструкцию, чтобы довести до вашего сведения, чтобы все присутствующие покинули зал заседаний, потому что караул устал», начальник охраны анархист А. Железняков закрыл заседание, предложив депутатам разойтись[18]. 6 января в 4:40 утра делегаты расходятся, постановив собраться в тот же день в 17:00. Председатель Совнаркома Ленин приказывает охране Таврического дворца «не допускать никаких насилий по отношению к контрреволюционной части Учредительного собрания и, свободно выпускать всех из Таврического дворца, никого не впускать в него без особых приказов».
Комиссар Дыбенко заявил начальнику охраны Железнякову, что требуется разогнать Собрание силой немедленно, не дожидаясь окончания заседания («приказ Ленина отменяю. Учредилку разгоните, а завтра разберёмся». Сам Дыбенко был также избран в Учредительное собрание от Балтийского флота; на заседании он послал в президиум записку с издевательским предложением «избрать Керенского и Корнилова секретарями».
30 Януари 2018 10:46
Само 9 процента !
Аз мислех, че герберите са повече.
Повече, колко да са повече, на изборите имаха 30% от гласувалите, тоест 15% от цялото население.
И как управляват с гласовете на една десета от българския народ, как става тоя кирлив номер.
30 Януари 2018 13:58
Че за какво му е рейтинг на парламента?
30 Януари 2018 16:31
Възмутен и потресен съм от иронията, която се излива срещу Цвета Караянчева заради това, че е поздравила със "Здравейте, разградчани" в Търговище.
Долу ръцете от Цвета, хейтъри злобни! Тя не е обикновен политик, тя е географски реформатор.
Съвсем естествено е жената, която откри Пекин във Виетнам, да намери разградчани в Търговище.. )))
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД