:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Измери си въздуха сам!

Докато Столичната община все нещо обсъжда и съгласува, един проект, подет от двама ентусиасти, позволява на софиянци да знаят какво дишат
снимка: Юлиян Савчев
----
Ако сте в София и сте дигитално грамотен, то със сигурност в последните дни сте влизали поне веднъж в картата на мръсния въздух. Тя почти седмица беше безмилостно морава, докато петте станции на Изпълнителната агенция по околна среда оптимистично мигаха в зелено, а общината продължаваше все така безметежно да обсъжда и съгласува програмата с мерки за намаляване на замърсяването. От чернобилски времена човек не вярва на държавната "стъкмистика", а и пет станции доникъде не стигат, особено като се има предвид, че едната е на Копитото. Агенцията публикува информация какво сме дишали днес, на следващия ден. Затова група граждани подемат идеята да направят частна мрежа от датчици, в която всеки може да сглоби сам прахоброяч, за да има в реално време и от първа ръка информация.

В основата на проекта стои софиянецът Стефан Димитров, предприемач в сферата на транспорта и логистиката. Преди една година заедно с Николай Лучев, съмишленик, с когото се срещат в социалната мрежа, започват да търсят информация в нета - как другите големи градове в света са решили проблема, единият пуска търсачка на английски, другият на немски.

"Живея в центъра, а под прозорците ни има магазинче за алкохол и цигари. Всеки ден виждам как в най-големия автомобилен трафик 15-ина буса спират на улицата, за да го заредят, но през това време нито един от тях не изключва двигателя си. Градът емясто за споделено живеене,ако можеш сам да избираш каква храна да сложиш на масата си, не можеш да подбереш въздуха, който ти и децата ти да дишате", казва Стефан Димитров, който сам за себе си е взел отговорно решение спрямо околната среда. Шофира електроавтомобил, а камионите, с които работи фирмата, са с най-високи стандарти за емисии.

Преди да се появи проектът AirBG.Info, Стефан си дава сметка, че през последните пет-шест години по первазите на стотици софийски домове са закачени безжични датчици Netatmo, чрез които човек може да следи климатичните условия по смартфона си - хората са все по-чувствителни към случващото се със средата, в която живеем, и осъзнават как това се отразява на децата им. С Николай Лучев откриват, че Япония има подобна мрежа от датчици, отчитащи не само чистотата на въздуха, но и нивото на радиация. Но най-много им допада гражданският проект на Щутгарт, един от градовете в топкласацията на континента по мръсен въздух - проблем, с чието радикално решение властите все не се заемат. Тогава гражданите сами започват да търсят начини за осветляването му. Така се появява проектът Luftdaten.info, който днес работи в 26 страни от света, сред тях и България. Родните ентусиасти създават и "Фейсбук" групата "За чист въздух в София", форум, в който ежедневно кипят дискусии за това какво дишат жителите и гостите на столицата и се търсят варианти за решение на проблема, както и уебстраницата на проекта - AirBG.info.

Производител на сензора за качеството на въздуха SDS 011 е китайска фабрика. Прахоброячът обаче пристига у нас от Германия, идва на части, а всеки от т.нар. осиновители на станции може да си сглоби устройството сам. С помощта на доброволци - дизайнери и разработчици, и помагачи във всеки град. Конструкцията на сензорите е проста, издръжлива, работи много добре при нашите климатични условия. Частите за едно устройство струват 80 лева. Скритата в две тръби електроника, която се свързва с домашния wi-fi, прави замервания през 160 секунди и визуализира данните за най-опасните фини прахови частици, атмосферното налягане, влажност и температура. Информацията се обработва в реално време и е достъпна на адреса AirBG.info/Map , а прекрасна визуализация и статистика прави Веско - AirTube.info.

Една година по-късно станциите за независимо измерване на чистотата на въздуха вече са над 400,инсталирани са в домове и офисиШепа от доброволци всеки ден отделят по няколко часа за поръчките от Германия, чистотата на данните, работата на станциите, техния ремонт. Няколко пъти в месеца помагат на хора да сглобяват пристигналите нови станции. След края на работния ден Веско програмира в офиса си пристигналите у нас части. С мониторинга на цялата мрежа от 400 станции пък се занимават Цанко, Ния и Петър, а Стефан помага. В началото са потайни като партизани. И сега предпочитат имената им да не са широко коментирани. Затова с изключение на Стефан Димитров се представят само с малките си имена.

Ако видят на картата на София например, че целият град е в лилаво, но някъде просветне нещо зелено, апостолите се насочват към зелената точка и разглеждат графиката. Да не би притежателят на датчика да си е прибрал прахосъбирача у дома? Ако показанията сочат температурни стойности от минус 6 градуса например, значи праховият датчик е на открито и е възникнал проблем. Случва се някое обикновено паяче да влезе в прозрачната тръбичка и да си оплете вътре паяжина, а това намалява дебита на машинката. Тя "си мисли", че е засмукала еди-колко си кубически метра въздух, но количеството е много по-малко. Влезли са по-малко прахови частички, тя ги е измерила и е изкарала въздуха много по-чист. Тогава екипът "оттегля" устройството за ремонт.

Всъщност станциите, появили у нас се като резултат от гражданска инициатива, замерват неофициално запрашеността на въздуха. Не са сертифицирани по БДС и учените от БАН обичат да изтъкват, че на тях не може да се разчита, понеже право за замерване на чистотата на въздуха и обявяване на официални данни има само държавата. Само че и БАН беше принудена да признае, че системата й за прогнозиране на замърсяване дава отклонения.

"У нас, ако някой реши да направи нещо, трябва да отиде на терена и тепиха на институциите. Ние обаче нямаме намерение да им угаждаме. Станциите ни са малки и надеждни, а този спор вече е приключил в Германия. Там поставят една до друга двете станции - държавните и частните, така става ясно, чеданните им са с нищожни разликиСега данните от частните индикатори вече се взимат като спомагателни. У нас такъв диалог засега липсва. От деня, в който Европейският съд ни осъди за мръсния въздух, нито една инстанция не направи нищо за чистотата на въздуха. А ежедневно от фините прахови частици умират 37 души срещу двама от катастрофи", отбелязва с тревога Стефан Димитров.

Как да намерим логика в нелогичното

Да опитаме да проследим логиката:

--- Вдигат рязко цените за градския транспорт;

--- Не подобряват условията в градския транспорт;

--- Разбираемо се използват повече автомобили;

--- Твърдят, че автомобилите замърсяват въздуха;

--- Пускат евтини билети за градския транспорт, за да не се използват автомобили;

--- Но само в дните, в които вече е мръсно;

--- За да могат хората да ходят и да дишат повече въздуха.

Само прост математик съм. Но не виждам логика...

Ако автомобилите са виновни за замърсяването, то някой в общината трябва да да си понесе отговорност, че с предишните си решения общинарите сами са допринесли за това положение. Логично е.

Ако автомобилите не са виновни за замърсяването, то така наречените "мерки срещу замърсяването" са пълна глупост. И това е логично.

Ако по-евтиният билет помага срещу замърсяването, защо не го използваме всеки ден, за да няма замърсяване? А го използваме само когато вече има замърсяване? Това пък не е логично...

Даже няма да питам дали някой общинар прави "причинно-следствена връзка", че подобно замърсяване има предимно през зимата. А количеството коли е същото като през лятото. Т.е. може би има друга причина... Тук даже не търся логика

Имам страхотна идея. Да направим бдение и да ръсим с пясък срещу мръсния въздух. Звучи нелогично? Че да не би в другите неща да има логика?
Снимка: БГНЕС
Не е достатъчно столичният кмет Йорданка Фандъкова да отиде веднъж на работа с автобус, за да убеди софиянци да ползват градския транспорт вместо колите си.

За мръсния въздух и чистите енергии

От седмици насам от телевизионните екрани се задава един и същи въпрос - как да се справим с вредните вещества, които всеки ден дишаме? Отговорът е лесен и познат отдавна - решението е приложено в почти всички европейски държави, не е скъпо, сигурно е и е с гарантирано екологичен резултат. Това е газификацията.

В Турция например, в многомилионния мегаполис Истанбул, за последните 15 години към местната газоразпределителна мрежа домовете си са включили 3 милиона домакинства. Това прави средногодишно по 200 000 нови абонати. Кметовете на районите в Истанбул не са се и замисляли да инсталират филтри по комините на сградите, използващи твърди горива. И не го правят не защото са по-недосетливи от българските политици, а защото експертите им знаят, че подобни странни и морално остарели решения са неефективни и водят само до харчене на пари без ефект. Истината е, че там политиците отдавна са осъзнали, че най-ефективният метод за борба с мръсния въздух е поетапното премахване на неговите източници. Те прилагат два принципа: за съществуващите сгради има стимули, за да сменят твърдите горива с газ, а при новите сгради просто не е позволено да се използват мръсни енергии.

В съседна Турция са се доверили на вече доказаните подходи за увеличаване на енергийната ефективност, намаляване на разходите за енергия и премахване на вредните емисии, особено на твърдите прахови частици. Няма нито един случай на реализиран проект с филтри по комините. Има два провалени пилотно поради ниска ефективност и големи разходи.

Може ли това да се случи в България?

Може и се случва. Един от многобройните примери е станалият вече синоним на мръсен въздух квартал "Павлово" в София. Там газификацията е вече факт. В резултат на преминаването на 2500 домакинства от твърди горива към природен газ в квартала средногодишната концентрация на фини прахови частици е намаляла с над 40% и е почти в нормата. Броят на превишаванията на пределната стойност за средноденонощна концентрация на фини прахови частици е намалял годишно от 194 преди газификацията на квартала на 70 през 2016 г.

Можем да си представим какъв ще бъде резултатът, ако се финансира целево газификацията на потребителите в района, вместо да се влагат средства в недостатъчно ефективни мерки. При това газификацията на един средностатистически български дом струва два пъти по-малко от инвестициите, необходими за въпросните филтри за комините и 4 пъти по-малко от средните разходи, които държавата в момента харчи за саниране на едно жилище.

 Софиянци се научиха да разчитат на гражданската карта с датчици за въздуха.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Стефан Димитров (вдясно) с екипа от доброволци.
6
3729
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
29 Януари 2018 19:53
Софияци, ИЗЧИСТЕТЕ си въздуха САМИ! Фандъкова и СОС няма с нищо да ви помогнат! Събудете се, слезте от трошките си и ползвайте ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ! (Някога един от героите на радичковата СУМАТОХА /постановката и в Сатирата, 70-те години, дребничък тантурест беше, със шушляк, цвят интимно бебешко, с гордост казваше от сцената: Софиянецът даже да пикае ходи с ТРАБАНТА!)! И не само го ползвайте градския транспорт, ами НЕЗАБАВНО ИЗИСКАЙТЕ от Фандъкова (и кукловода й) и от СОС (кукловодът му е същият) ЗЕЛЕН билет през ЦЕЛИЯ зимен сезон (това преди месеци е предложил Венци МИЦОВ, общинар, от ГЛАС НАРОДЕН)! Поискайте МИЕНЕ на улиците - дългите серии с по няколко почивни дни са идеален "прозорец на възможностите" в това отношение! Миенето да върви успоредно с ЖЕСТОКИ глоби за собствениците на возилата, пречещи на миенето! И още по-жестоки глоби за всички, циганите, българите, турците, арменците, евреите, които горят за отопление отпадъци, които отделят ОПАСНИ вещества при изгарянето си!
29 Януари 2018 20:03
ПлесNick 29 Януари 2018 19:53

Де да беше само София... Чист въздух няма как да получим, ако не сменим радикално навиците и поведението си, в битов план. В което силно се съмнявам.
29 Януари 2018 20:14
Билетчето за градския транспорт в София – от 6 стотинки при соца до 1,60 лв. при ГЕРБ
http://www.mignews.info/wp-content/uploads/bilet-1.jpg
30 Януари 2018 07:41
>>><<<
Прахово и химическо замърсяване могат да се следят и замерват с много прости устройства.
Ако има желаеши, нека ми пишат. Аз съм в тази тематика от 1974г.в НРБ, а после и до сега в УСА.
Замерването с тези камиони-лаборатории е като да замерваме средната температура на болницата с един термометър в кабинета на главната сестра!
30 Януари 2018 08:59
"А количеството коли е същото като през лятото."
Понякога, колите през пролетта и лятото са много повече.
30 Януари 2018 12:51
Поискайте МИЕНЕ на улиците - дългите серии с по няколко почивни дни са идеален "прозорец на възможностите" в това отношение! Миенето да върви успоредно с ЖЕСТОКИ глоби за собствениците на возилата, пречещи на миенето!
Също миене на гумите на камионите, които излизат от строителни обекти. Има много кални улици и те са един от най-големите замърсители с прахови частици.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД