:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 217
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бизнесът ще внася по бързата процедура и инженери

Работодателите, които искат да наемат инженер-химици, електроинженери и инженери в промишленото производство, вече имат възможност да си потърсят специалисти от страни вън от ЕС по облекчена процедура. Изискването те да доказват, че не могат да намерят за свободните си позиции местни кадри с търсената от тях квалификация, отпада, тъй като трите технически специалности вече са в списъка на недостигащите у нас висококвалифицирани специалисти.

Досега работодателите можеха да се възползват от възможността, наречена "синя карта" - разрешение за достъп до пазара на труда на висококвалифицирани кадри от трети страни, само при наемане на специалисти по информационните технологии. Облекченият ред важеше за софтуерни разработчици, системни анализатори, приложни програмисти, проектанти и администратори на бази данни, специалисти по компютърни мрежи и др. Сега за пръв път към десетте професии от IT сектора отваряме широко пазара на труда и за кадри с инженерно образование за промишленото производство.

Според законодателството ни списъкът с дефицитните за българския трудов пазар професии се актуализира ежегодно на 31 януари и по предложение на национално представените работодателски организации.
8
1298
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
01 Февруари 2018 19:49
Ама кат ги слушам ша внисат не по II-ро, а по I-во направление, демек ефтинджос от Молдова, Украйна... Нема да е некой фон Браун от Германията, та да Му направи една ракета! И до Луната, поживо-поздраво, да го изстреляме, нищо че е земя македонска, имаме вече договор с "братята"!
01 Февруари 2018 19:56
Бизнесът ще внася по бързата процедура и инженери

01 Февруари 2018 20:00
трафик на хора рийшли...нема ли органи да го фанат тоа Бизнес, къде търгува с хора?
01 Февруари 2018 20:03
Недостигът на човешки ресурси в областта на туризма ще тласка все повече фирми да използват роботи и изкуствен интелект. Това каза във Варна проф. Станислав Иванов, зам.-ректор във варненското Висше училище по мениджмънт, на форум за туризма.

Проф. Станислав Иванов очаква и някои недостатъци на роботизацията. Например някои служители да решат, че техните работни места са заплашени и да саботират използването на роботи във фирмата.

01 Февруари 2018 20:03
Булгаристанските капУталисти в атака ! Вардаааа !!! Пайсе , идат инджинеритееее !!!
01 Февруари 2018 21:49
Компоти , не компютри
02 Февруари 2018 11:46
В Спиди и Еконт ще има услуга "Доставка на инженер".
02 Февруари 2018 14:21
Забързаха се... С досегашните си "процедури" успяха да изнесат конвертируемата част от образованите хора и какво стана? Нема кой?
Ако бяха измислили някакъв вид трансфер като при футболистите, щяха да са на страхотна далавера...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД