:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Електронният търг за онколекарства е пред провал

КЗК отмени процедурата, по която болниците купуват медикаменти
Комисията за защита на конкуренцията отмени електронния търг за лекарства на здравното министерство. Решението е по обжалване на търговеца на едро на медикаменти "Софарма трейдинг".

Електронната борса за всички лекарства, които купуват болниците, стартира при предишния кабинет "Борисов" - през 2016 г., по времето на Петър Москов. Тогава той беше обявен на 763 медикамента за очаквана стойност 1.2 млрд. лв., а идеята беше фирмите, предложили най-ниските цени, да печелят всяка от съответните позиции и след това всяка болница да сключва договори за доставки с тях. Още тогава две дистрибуторски компании обжалваха и МЗ само спря търга до окончателното произнасяне на КЗК.

След това търгът отново беше пуснат - от министър Николай Петров, но само за 118 лекарства в областта на онкологията. Списъкът беше намален заради редица проблеми със самата платформа, която блокира и не позволява нормално да се подават оферти. Следващият министър - настоящият Кирил Ананиев, отново спря търга заради обжалването на "Софарма Трейдинг".

Според жалбата на търговеца заради постоянните промени в търга процедурата е трябвало да се закрие и да се открие наново, а не да се рестартира един и същ търг. КЗК също приема този довод и смята, че е нарушен законът - след първоначалното публикуване на обявата за търга през 2016 г. МЗ няма право да прави промени по същество - например да намалява позициите от 763 но 118.

Според търговците освен това условията на търга не предполагат болниците да се снабдяват на най-ниска цена, а конкурсът ще доведе до еднакви цени и теглене на жребий между търговците за всяка позиция. Освен това самата платформа за провеждане на търга, в която се въвеждат офертите, блокира и не дава възможност всички да подават поръчки едновременно, каквато е всъщност идеята.

Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. Ако ВАС потвърди решението на първата инстанция, МЗ ще трябва да направи нов конкурс.

КРИЗА

Дълговете на общинските болници са се увеличили с 6% за една година и в края на миналата година са възлизали на 98 млн. лв., като просрочените са били 43 млн. лв. Дълговете на държавните болници към края на 2017 г. са били 245 млн. лв., като 157 от тях са били просрочени. Това съобщи министър Кирил Ананиев пред здравната комисия вчера.
1130
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД