:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 170
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сметната палата може да провери извънредните разходи на правителството

Още не е ясно откъде ще дойдат обещаните на полицаите 100 милиона лева за заплати
СНИМКА: БГНЕС
БСП поиска вчера Сметната палата да провери как правителството харчи парите от бюджета. На снимката - лидерът на социалистите Корнелия Нинова.
БСП настоя вчера парламентът да възложи на Сметната палата да провери на какви основания правителството е похарчило извънредно 1.5 млрд. лв. от бюджета през последните 9 месеца. Сумите са били предоставени с постановления на Министерския съвет, чрез които са били одобрени допълнителни разходи и трансфери по бюджетите на редица ведомства. Като пример социалистите дават допълнителните 100 милиона, които премиерът Бойко Борисов обеща да бъдат отпуснати на МВР за заплати на неговите служители.

От БСП изразиха надежда, че управляващите ще ги подкрепят при разглеждането в пленарна зала на проекторешението за възлагане на одита. Разговори с тях по темата обаче не са били водени. "Ако откажат, признават пред целия български народ, че има нарушение", заяви Румен Гечев. Депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" отказаха да коментират.

В мотивите към проекторешението се посочва, че предложението за одита се основава на "високия обществен интерес към предоставянето и изразходването на допълнителните бюджетни средства". Очаква се Сметната палата да даде "надеждна информация за условията, реда и критериите при определянето на размера и получателите" на парите. Проверката ще обхване периода от 10 май 2017 г. до 31 януари 2018 г. и трябва да бъде приключена до 1 юни т.г. Докладът с резултатите, ако решението бъде одобрено, трябва да бъде внесен до 30 юни.

Това няма да е първото произнасяне на Сметната палата за бюджетната дисциплина на управляващите. Одит на изпълнението на бюджета за 2016 г. показа, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството в нарушение на Закона за публичните финанси е завишило с 1.096 млрд. лв. капиталовите си разходи и е започнало програмата за енергийна ефективност, позната като "безплатно саниране", без това да е записано в Закона за държавния бюджет. Последствия и наказания обаче няма и бюджетните своеволия продължават.

"Не може да приемеш бюджет през декември и още на 1 януари 2018 г. да го нарушиш. Когато не си разписал 100 милиона за сектор "Сигурност" и премиерът реши еднолично да дофинансира сектора, това е изключително порочна практика", изтъкна Жельо Бойчев от БСП. И допълни: "Това обезсмисля ролята на българския парламент като орган, който дебатира и приема бюджета. Няма никакъв смисъл ние тук да спорим, да приемаме един бюджет и буквално на следващия ден премиерът да започне да одобрява разходи, които са извън определените".

Министерският съвет все още не е приел постановление за обещаните в навечерието на старта на българското европредседателство 100 млн. лв. за повишаване на заплатите на полицаите. Преди дни в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов обясни пред журналисти, че парите ще бъдат осигурени от други пера от централния бюджет и няма да се налага актуализация. Кои точно пера не е ясно.

Междувременно вътрешният министър вече пусна за обществено обсъждане наредба как точно ще бъдат разпределени парите и как ще изглеждат новите щатни таблици на полицаите.

ОПРАВДАНИЕ

Правното основание за всички подобни размествания на харчове от централния бюджет към бюджетите на държавни ведомства е текст от Закона за публичните финанси. Според него Министерският съвет може да одобрява допълнителни разходи или трансфери, стига да не се нарушава салдото по него. Политиката на правителството да трупа огромни излишъци през последните две години, му развързва ръцете да прави непланирани разходи, без да се иска санкция от парламента. Тези излишъци обаче не са единствено заради по-високи от планираното постъпления от данъци, а основно заради задържани капиталови разходи. Така например в края на 2017 г. бюджетът финишира с 845 млн. лв. превишение на приходите, докато само месец преди това излишъкът бе 2.3 млрд. лв., сочат данните на Министерството на финансите. По-голямата част от направения само за месец огромен разход са пренасочените 1 млрд. лв. към програмата за саниране.

2
1157
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
01 Февруари 2018 20:57
Е, и , какво ще помени?
Глупости.
01 Февруари 2018 21:46
Може , ама едва ли ...поне в близките 6 месеца ...После я камилата , я камиларя - Бай Онуй има навик да си ходи , ако мохабета загрубее
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД