:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 438
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Само шопи със сопи могат да въведат електронното гласуване

Държавата е упорита, съпротивлява се, саботира, манкира. Има само един начин да се дисциплинира
Петьо Цеков
Хайде да не се лъжем - България ще има електронно дистанционно гласуване! Това ще се случи през 2038 г., когато конвенцията от Гармиш Партенкирхен на Съвета на интернационалистите ще ни задължи да го въведем. И ние - леви-леви, съвестно ще я ратифицираме. По това време премиерът Борисов тъкмо ще е направил магистралата за Видин и ще започне да полага оптичен кабел.

Иначе тази работа няма как да стане.

Преди дни ЦИК стори очакваното - поиска от парламента да отложи електронното гласуване. Забележете логиката - доминираната от представители на мнозинството в парламента ЦИК иска от мнозинството в НС да отложи електронното гласуване, защото МВР (което не се държи от филанкишията) не е намерило време да въведе националната система за електронна идентификация.



На това тук му викаме: "Те си пипат ушите".



Иначе, на официален европейски език, това си е жива "липса на политическа воля".

Дискусията за дистанционното електронно гласуване стана брадата. Тя се точи, откакто се помня. Има много смислени тези "за", има и разумни гласове "против". Този дебат отдавна оттече, затова този текст не е "за" или "против" електронното гласуване. По принцип повечето партии вече са "за", ама някога, не сега. Но и това не е важно. Важното е, че, въпреки споровете, през 2013 г. в Изборния кодекс бе записано, че при произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент през 2014 г. трябва да е налице възможност за електронно гласуване по интернет чрез интернет терминали. Отложиха го. В края на 2017 г. това чудо - да гласуваш по интернет - бе отложено отново - за евроизборите през 2019 г., защото бе отложена стартовата дата за въвеждане на националната система за електронна идентификация (сега тя е 1 януари 2019 г.). Е, какво толкова, малко остана, ще кажете вие. Глупости на търкалета, ще кажа аз - обществената поръчка на МВР за изграждане на система за електронна идентификация за гражданите към момента е прекратена, тя тепърва ще се прави някой ден. Не знам, като падне пак сняг след няколко месеца, какво ще измислят, но пак ще бъде нещо от този род, сигурен съм.

Покрай дистанционното гласуване бе неглижирано и машинното гласуване - през терминали в избирателната секция. Ако сте проследили темата, няма как да не сте забелязали, че почти при всеки вот се говори за това как в 50-100 секции се провежда "експериментално гласуване". Няма данни как са минали тези гласувания, нямаше кампании, насърчаващи това гласуване. Има само класическо манкиране.

Междувременно ЦИК трябваше да изпълни още нещо по закон - да проведе електронни симулации на дистанционно електронно гласуване. Казват, че са провели 6, и то само през декември м.г. Аз знам за 1 симулация, която не беше дистанционна и едва ли имаше гласуване - просто няколко души пипаха компютър. Дори и да са провели 6, не е ясно те успешни ли са били, не са ли...



Защо е тоя отпор на държавата?



Ясно е като бял ден - защото гласуването по интернет ще им обърка сметките. Не е ясно какъв ще бъде крайният резултат, когато до бюлетините допуснеш неизвестен брой лица, които никой не знае как ще гласуват. В България може да направиш социологически сондажи, може да "насочиш ресурс" към някоя махала, може да "поработиш" активно с някоя обществена група, да "обсъдиш отговорно проблемите" с някой бизнесмен и долу-горе ще са ти ясни сметките. Партийните централи знаят чудесно и колко са активните хора в чужбина - практиката показва, че те не са много и не влияят на резултата. Мнозина изтъкват едно достойнство на електронното гласуване - ще активизира българите в чужбина и това ще обърка сметките на партиите. Не е така! Само онези интернационалисти, които хал хабер си нямат от българската политическа действителност, са убедени, че с гласовете от Виена и Берлин, от Амстердам и Ню Йорк окапалата нашенска десница ще се върне от света на мрака. Или пък от Турция ще дойдат милиони гласове, които ще върнат в тройката ДПС. Не е това опасността за политическия елит.

По-опасно за него са гласовете на българите в България. Те ще се активизират, ако има лесен дистанционен достъп до гласуването. Ще се активизират младите хора, на които не им пука много за миналото и бъдещето. Ще се активизират работещите хора, които сега не искат да ходят "да им гласуват". Ще дойдат още повече гласове и от онези хора от третото поколение, които изживяват дните си, затворени по къщи и апартаменти.

Тези хора са опасна неизвестна за властта. Затова борбата срещу електронното гласуване и срещу пряката демокрация е толкова ожесточена - те могат да променят статуквото. Техният глас е камък в блатото - ще го размърда, ще го накара да се промени. Затова платени експерти са впрегнати да си чешат брадите и да мърморят: "О, много пари ще се похарчат за тая работа, демокрацията е скъпо нещо".



Скъпо е, факт, тоталитаризмът е по-евтин.



Не, политическата класа не желае такава промяна. Затова пред скоба в подобни дебати се изкарват тези като "такова животно - гласуване по интернет - нема", "мъжът ще набие жена си и ще гласува от нейно име". Вие си мислите, че последното може да го каже само девойка с неустановен пол, ревностен защитник на Истанбулската конвенция. Неее, това е теза на ЦИК - "електронното гласуване не може да пребори контролирания вот". Електронното гласуване ще размие контролирания вот! Ще го извади от уравнението...

Но не, оставете споровете. Когато държавата е срещу теб, няма никакво значение какви доводи се разменят. Накрая държавата ще победи, това е ясно. Сещам се само за един начин, по който може да накараш държавата да действа, но той не е много демократичен. За шопи със сопи става дума.

Карикатура: Христо Комарницки
----

През декември миналата година ЦИК организира провеждането на симулации на дистанционно електронно гласуване. След което обяви, че то трябва да се премахне от закона като несигурно.

 През декември миналата година ЦИК организира провеждането на симулации на дистанционно електронно гласуване. След което обяви, че то трябва да се премахне от закона като несигурно.


60
8254
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
60
 Видими 
18 Февруари 2018 19:13
За мутренска България ли е електронното гласуване?
18 Февруари 2018 19:46
цеков,

1. нямам спомен някой да е предложил гласуване през интернет, което да е в синхрон с конституцията. показвам:
Чл. 10. Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.
как точно интернет гласуването ще обезпечи тайната на вота никой не казва. а докато някой не измисли начин да направи интернетска "тъмна стаичка", с която да елиминира обоснованите страхове от всякакви покупки на гласове, интернет гласуване няма да има.

2. моля за книжовен език. все още в българския няма дума "дебат" в единствено число.
18 Февруари 2018 19:59
Да се редят благи надежди за електронното гласуване когато от 2 г. задокеанските брадъри реват и пищят как руските хакери контролирали баба Килъри и изборите едва ли е подходящ момента.
18 Февруари 2018 20:04
2. моля за книжовен език. все още в българския няма дума "дебат" в единствено число.


Отдавна има, но ти и по този въпрос не си в час.

Още в официалния Нов правописен речник на българския език (С., 2002) го има.
18 Февруари 2018 20:23
За шопи със сопи става дума.

Цеков, това никога не се е случвало, освен в поемата на Гео Милев. Шопите не знаят даже къде беше обесен Апостола.
А и болшинството истински шопя гласуват за една партия. Знаеш коя ...
18 Февруари 2018 20:26
Твърдо за машинното, твърдо против гласуването по Интернет, но с две ръце властта периодично да се среща с шояи със сояи-народ. Без значение по какъв яовод-коха да ги биеш има що и все ще е късно.
Няма по-пряка демокрация от държащата гьостерица дори в компютърният век
18 Февруари 2018 20:36
Отдавна има, но ти и по този въпрос не си в час.

Още в официалния Нов правописен речник на българския език (С., 2002) го има.
в официалния сегашен речник на ибл, достъпен изцяло онлайн, думата "дебати" е само и единствено в множествено число. потърси единствено. успех!

Натисни тук
18 Февруари 2018 20:40
Е-вотът ще промени всичко..
Технологията на гласуване ще е следната - едни хора /един човек/ ще стои в някакво помещение с компютри, при него, в индианска нишка, ще се точат роми или работници във фирмата на Ковачки, или хора взели кредит .. тези точещи се в нишка, ще казват на оператора, някакъв код за достъп-или ще му подават листче с егн-та-а той ще въвежда данните за дадена партия ..
Няма да я има неизвестността - дали малоумниците, ще се объркат в стаичките и ще налашкат с палав химикал преференции, дали няма да се объркат с числата, дали въобще ще гласуват и няма да те излъжат.
С Е-Вота, ще се постигне най-доброто при закупката на стоки и услуги-ще е гарантирана услугата ..
Даваш 100 лв. , или 200 лв. , или 300 лв. - но пък контролираш целия процес - даже може и сам да присъстваш - и лично да гледаш как се гласува!

Kак ли ще са технологичните подробности? Дали, ще се гласува въвеждайки ЕГН, или със специален индивидуален код? Ако е с ЕГН ще е тарикатско - изведнъж огромен брой хора, отивайки, да рече, до урните, ще разбират, че май вече са гласували - в Русия са, в Русия са - и от там са си пуснали гласа електронно - ей я, системата така казва ..

Ако пък е с някакви кодове / както навремето ТАН кодовете, за банкиране в Германия, да речем/ - нищо не пречи, като се купят, още на първия избор данните .. срещу 200-300 лева .. те да се ползват със здраве, и на следващите избори ..

та така ще е с Е-вота .. ромските махали, да предвидя от СЕГА, ще са 100% електронизирани ..
И тогава предвиждам такъв живот ..
18 Февруари 2018 20:42
Говорили сме си интелектуално и с Рорик и с Неопол ..

http://www.segabg.com/replies.php?id=305721&p=1



Neopol 13 Дек 2017 22:35
С две думи - дизайна на системата трябва да е следния,за да е напълно сигурна :
Писали сме навремето с високоуважавания Рорик ..
rorik 26 Сеп 2017 20:49
Константинов иска електронно гласуване???
Ми става.
Прави се затворена мрежа.
sim4o 26 Сеп 2017 21:33 Абсолютно всичко, ще е затворено с мрежа!
А отвънка-катинар! И лошо куче нейде там - лошо да лае !
Натисни тук
Да повторим, какъв ще е дизайнът ..

-нощ

-улица

-фенер

-аптека

-ромска махала

-затворено с мрежа

-куче лае лошо - нейде там, край град София!

-вързано е и с тел

-вътре едни хора гласуват дистанционно ..

Абсолютна сигурност!
18 Февруари 2018 20:43
именно, симчо, и ти имаш предвид осигуряването на тайната на вота.
18 Февруари 2018 20:45
дъртреалист 14 Дек 2017 14:26 Трябва и да помислим - защо е толкова остра и люта полемиката срещу дистанционното гласуване, при положение, че това е технически въпрос?
AБсолютен технически въпрос ..
Купуват ли се гласове СЕГА - ами купуват се!

Да , но се купуват по аналогов, неинтелигентен начин!
Закупуването се осъществява от "НЕКВАЛИФИЦИРАН ПЕРСОНАЛ" (да цитирам автора-селкор):
Да сравним правенето на списък и чакането пред секция на неквалифициран персонал (най-често цигански тартор) със зачистване на регистри/смяна на мак адреси ...


Вече всичко ще е квалифицирано (пак цитирам) ..
зачистване на регистри/смяна на мак адреси ...


Животът днес върви напред, а не назад!

Що е така остра и люта полемиката??
Що тъй правят тез хора ..

Малкото конче отстъпи пред железният автомобил, мургавите тартори, ще отстъпят пред очилати компютърджийчета ..
Пеевски и Митьо очите ще платят не на полуграмотни тартори, а на интелигентни специалисти!

И ще се гласува, гласува!
18 Февруари 2018 20:47
разбира се - има Е-вотът и плюсове!

Темата с купуването на гласовете няма връзка е дист. гласуване.
За който се продава начина няма значение
sim4o 14 Дек 2017 15:18 Абсолютно!
Все едно е .. за който продава гласа си.. !

А за който купува - му е доста по-удобно електронно!
Помислете!
Нима не бива, законите да са в удобство на хората?

18 Февруари 2018 20:58
onzi 18 Фев 2018 20:43

именно, симчо, и ти имаш предвид осигуряването на тайната на вота.
Тайната и тя , макар че е бял кахър ...

Писали сме
sim4o 14 Дек 2017 16:02 Колегата е прав.
Ако си ром или дължиш пари..
И стане дума.."дай да видим как ще гласуваш дистанционно" то тайната ще е запазена!
Ще знаеш само ти и хората пред които си гласувал.

Не повече от 5-6 човека ще знаят, мисля си !

Така че тайната-запазена ..
Друго си мисля аз - а как ще гарантираме липса на натиск и принуда?
СЕГА имаме секция - отпред - полицай, застъпници, комисия .. не може ром сводник да пребие момичето си и да и каже "ей тука гласувай"..
А дистационно електронно??

От къде знаем #кой и как гласува?? Къде ги застъпниците, къде го полицаят?
Айде - за сводниците и пребиваните момичета проблемът ще се реши - скоро приемаме Истанбулската Конвенция, а за хората дето са служители на Ковачки .. или са взели кредит .. или висят на Очите , или на Версанов с дози ?? ..или друго?

Пък и ВЪОБЩЕ как знаем,че не гласува СЪС ВСИЧКИ имена на дадена махала ЕДИН ЧОВЕК в стая ???
18 Февруари 2018 21:01
Правилно ли е да се пише дебат, или само дебати?

Това съществително име може да се употребява и в единствено, и в множествено число – дебат, дебати. Думата е заета от френски – débat.

Според блицанкети на CNN и ABC, телевизионният дебат е донесъл преднина на сенатора Джон Кери.
Германският министър на финансите Волфганг Шойбле е бил заснет как решава судоку на своя iPad по време на дебати в Бундестага.
Под знака на вяли дебати премина ремонтът на кабинета.
Източници

Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 222.
Речник на чуждите думи в българския език. Състав. М. Филипова-Байрова и др. С., БАН, 1982, с. 217.

https://kaksepishe.com/debat-debati/

Само този е официалният задължителен речник, всички други не са.
18 Февруари 2018 21:09
...пред скоба в подобни дебати се изкарват тези като "такова животно - гласуване по интернет - нема", "мъжът ще набие жена си и ще гласува от нейно име". Вие си мислите, че последното може да го каже само девойка с неустановен пол, ревностен защитник на Истанбулската конвенция.


Петушок,
18 Февруари 2018 21:18
https://kaksepishe.com/debat-debati/

Само този е официалният задължителен речник, всички други не са.
кой бе, тормозчияне, каксепише.ком ли ти е официалния задължителен речник

не се ли усещаш, че си смешен
18 Февруари 2018 21:34
това за тормозчиян, вместо да влачи измишльотини

новината е от 2014, ето какво са писали оффнюз:
Безплатен онлайн достъп до Речника на българския език осигури Институтът за български език при Българската академия на науките във връзка с честването на 24 май.

Речникът е достъпен на адрес http://ibl.bas.bg/rbe и ще бъде допълван с всяко ново издание.

Многотомният Речник на българския език е най-големият и представителен тълковен речник на българския език
18 Февруари 2018 21:35
Част от по-значимите мотиви за отлагането включват
рискът от контролиран вот при дистанционното електронно гласуване е по-голям, отколкото при гласуването с хартиените бюлетини
ще се оскъпи изборният процес
нерешени въпроси за защита срещу хакерски атаки върху бази данни и сим-карти
няма наличен реален масово достъпен метод за идентификация при дистанционно електронно гласуване
В текста не видях никакво обсъждане на тези доста сериозни мотиви, а само някакви хвърлени твърдения, как повечето били "за". Лекичко се подминава и в колко държави има такъв действащ вот сега, Да се наредим до Естония добре (ама и там вървят дискусии), ама и до Венецуела някак не е за споменаване. Други дето да избират законодатели по интернет май няма понастоящем, а отказалите се не са малко.
Интересното всъщност е дали е тръгнала някоя нова стипендиантска програма по темата или спешно е трябвало да се запълва някаква появила се дупка. Дано да е второто.
18 Февруари 2018 23:01
не се ли усещаш, че си смешен


Смешен си ти, специално съм ти подчертал страницата в единствения официален правописен речник.

Най-голям, най-представителен и пр. съвсем не означава официален и задължителен. Има много време, докато го осъвременят.
18 Февруари 2018 23:07
Част от по-значимите мотиви за отлагането включват
рискът от контролиран вот при дистанционното електронно гласуване е по-голям, отколкото при гласуването с хартиените бюлетини


Отговор

Рискът от контролиран вот е също толкова голям, колкото и при хартиеното гласуване. Проблемът не е технологичен, а социален и психологически – ако избирателят е поставен в ситуация, в която да му се отнеме средството за идентификация (напр. КЕП или лична карта) след като е гласувал в присъствие на работодател, например, и след това той бива следен дали не е отишъл да гласува в секция, то наличието или неналичието на електронно гласуване не са решаващият фактор за този избирател – той ще подаде гласа, както му е казано, поради пълната си зависимост и страх. В същото време, чрез технически и организационни методи, като двуфакторна автентикация, анализ на риска и активен мониторинг в изборния период, контролираният и купен вот ще стане по-труден и скъп за реализиране, отколкото традиционният начин.
18 Февруари 2018 23:08
не си. това, което си направил, е да цитираш некъв анонимен сайт, който твърди, че се е позовал на официалния речник от 2012.

аз се позовавам на най-големия речник на българския език на института за български език към бан. сега ще ми обясниш ли как една дума, която я няма в най-големия речник, може да присъства в по-малък? наистина ми е интересно
18 Февруари 2018 23:09
ще се оскъпи изборният процес


Грешно е допускането, че възможността гражданите да гласуват на хартия, след като са гласували електронно, ще оскъпи и забави процеса. Оскъпяването би дошло единствено от напечатаните допълнителни бюлетини, които при очакваната активност за електронния вот и настоящите нива на резерви ще бъдат достатъчни; в дългосрочен план електронното гласуване би означавало съкращаване на разходи за секции в чужбина (когато всички български граждани разполагат със средство за електронна идентификация).
18 Февруари 2018 23:13
Рискът от контролиран вот е също толкова голям, колкото и при хартиеното гласуване. Проблемът не е технологичен, а социален и психологически – ако избирателят е поставен в ситуация, в която да му се отнеме средството за идентификация (напр. КЕП или лична карта) след като е гласувал в присъствие на работодател, например, и след това той бива следен дали не е отишъл да гласува в секция, то наличието или неналичието на електронно гласуване не са решаващият фактор за този избирател – той ще подаде гласа, както му е казано, поради пълната си зависимост и страх.
това е идиотизъм!

именно в тъмната стаичка избирателят може да гласува както си иска и никой не може да знае как точно е гласувал въпросният избирател. сигурност от страна на контролиращия може да има единствено, ако неговият кандидат получи нула гласа. при всички останали варианти няма как да се знае какъв глас е пуснал конкретният избирател.

как точно се решава проблемът с тайната на вота при интернет гласуването? щото нали се сещаш, че точно това няма как да бъде премахнато от конституцията.
18 Февруари 2018 23:13
няма наличен реален масово достъпен метод за идентификация при дистанционно електронно гласуване


Липсата на готова национална схема за електронна идентификация не е причина за отлагане на електронното гласуване. Самият доклад на ЦИК посочва, че Квалифицираният електронен подпис (КЕП) е достатъчно надежден и макар да не е масово достъпен, има значително разпространение, което ще даде възможност поне на част от гражданите да гласуват, което е напълно достатъчно за първите електронни избори (напомняме, че в Естония на първите електронни избори гласуват онлайн под 10 хиляди души). Добавянето на националната схема за електронна идентификация впоследствие, чрез надграждане на системата, е тривиално от технологична гледна точка.
18 Февруари 2018 23:17
именно в тъмната стаичка избирателят може да гласува както си иска и никой не може да знае как точно е гласувал въпросният избирател.


Може, съществува такава вероятност тоест, но на практика миньорите на Ковачки дали се възползват от нея? Май не.
18 Февруари 2018 23:18
как точно се решава проблемът с тайната на вота при интернет гласуването?


Отдавна е решен в Естония, сто пъти сме го дъвкали това тук.
18 Февруари 2018 23:20
не е решен никъде, включително и в естония. ако е, то с едно съвсем пренебрежимо усилие ще можеш да докажеш тезата си. ама да не стане като с "дебат"
18 Февруари 2018 23:21
Може, съществува такава вероятност тоест, но на практика миньорите на Ковачки дали се възползват от нея? Май не.
ти не можеш да знаеш дали са се възползвали или не. защото вотът е таен.

затова и пускаш долнопробни манипулацийки от рода на "дали" и "май не"
18 Февруари 2018 23:24
Уважаван журналист като П.Цеков не бива да пише такива нескопосани статии.
18 Февруари 2018 23:25
Мога да знам, защото резултатите от гласуването в съответната секция на съответното селище са публично оповестявани. И не е трудно да видиш на кои места има масово гласуване за кандидатите на Ковачки, които на други места вземат нищожни проценти.
18 Февруари 2018 23:28
Шопите със сопи могат ноо неща. А също и сопите с шопи
18 Февруари 2018 23:31
не си. това, което си направил, е да цитираш некъв анонимен сайт, който твърди, че се е позовал на официалния речник от 2012.


Сайтът не е анонимен, създаден е от коректорката Павлина Върбанова. Ползва се от хиляди хора и е абсолютно надежден, или поне 99 %.
Освен това, речникът все още е в продажба - всеки може да мине през книжарницата и да погледне какво пише за "дебат" и на коя страница.
18 Февруари 2018 23:33
Мога да знам, защото резултатите от гласуването в съответната секция на съответното селище са публично оповестявани.
и как от публичното оповестуване знаеш как е гласувал гласоподавателят иван петров? а мария петрова как е гласувала?

баси овчата мисъл. ти му говориш, че сигурност как е гласувал конкретен човек може да има само при нула гласа или при 100%. в първия случай - че не е гласувал за кандидата х, при втория - че е.

тормозчияне, ето ти една задача: платил си на сто човека да гласуват за иван. твоят иван обаче получава само 70 гласа. от кого ще си искаш парите?
18 Февруари 2018 23:34
Освен това, речникът все още е в продажба - всеки може да мине през книжарницата и да погледне какво пише за "дебат" и на коя страница.
най-близката книжарница ми е на около 1500 км, благодаря.

ще приема, че си прав, ако публикуваш снимка на съответната страница, надявам се бан да не се разлютят за разни авторски права.
18 Февруари 2018 23:38
Д-р Тормозчиян 18 Фев 2018 23:25

Мога да знам, защото резултатите от гласуването в съответната секция на съответното селище са публично оповестявани. И не е трудно да видиш на кои места има масово гласуване за кандидатите на Ковачки, които на други места вземат нищожни проценти.
Да, но го има рискът от т.нар. "неадекватен вот" ...

Писали сме :
Engels 13 Дек 2017 23:51 Това ще е доста ефективно.
Ще изчистим доста от неадекватния вот.
Неадекватният вот ще е НАПЪЛНО ИЗЧИСТЕН..

.. ти Читателю , да речем , си Марешки, или си Пеевски, или Ковачки .... искаш да си сигурен на изборите - а то не може да се направи нищо!
Има там едни малки стаички, па отпред-полиция, и комисии от всяка партия, па и журналисти, па и наблюдатели. И виж - тъпи правила, трябва човек, САМ ДА ВЛЕЗНЕ В СТАИЧКАТА, па и е забранено да му се напомни, за коя баш партия трябва да се хвърля, нито плакати може да се лепят ни нищо!
А малоумникът дето готов да му платиш и той е готов да ти вземе парите -кой знае как ще гласува , валидно или не .. и какви преференции ще налашка .. и дали въобще ще гласува.

А електронно !? ..
Песен електронна е електронното гласуване - проблемите се решават!!
.. и ще видите, приятели-доста хора, ако се приеме електронното гласуване-ще инвестират в разработването на тази ниша!

Ще се открият нови работни места .. на територията на всяка секция, ще има поне 4-5 пункта за въвеждане с поне 7-8 млади момчета и момичета, дето да въвеждат гласуването , с данните които се диктуват ...
Ще има и мнооооого силен емигрантски вот .. " В Русия съм, в Русия съм.." ..
.. невероятно много хора от списъците с неясни адреси и ЕГН-та, ще се окажат изведнъж на екзотични места и от там ще гласуват, гласуват, гласуват ..


Ще има, в местата затворени с мрежа - млади момчета и момичета - въвеждачи.. наети, да речем, от Пеевски или Ковачки ..

Избиратели ще се точат в нишка .. а те ще въвеждат, въвеждат ..

НЯМА ДА ИМА неадекватен вот!

Ще е ликвидиран на 100% !!!
Ей ТОВА е предимството за Ковачки!

100% плаща .. 100% получава!
Ни един глас се не губи!

И защо законите, да не са в услуга на хората?
Ковачки .. или Пеевски така или иначе ще купуват и ще влияят на избора ..

Що да не е по-удобно и изборният ден да не свърши по-бързо?
18 Февруари 2018 23:39
От никого. 70 % контролиран вот мен ме устройват, аз не съм максималист, а реалист.
18 Февруари 2018 23:41
първо: с интернетското гласуване резултатът ще е 100%. и също стопроцентово неконституционен вот, щото не е таен.

второ: тогава сменям задачата, плащаш на сто човека, получаваш 15 гласа.
18 Февруари 2018 23:43
Д-р Тормозчиян
18 Фев 2018 23:39

От никого. 70 % контролиран вот мен ме устройват, аз не съм максималист, а реалист.
70% си е нормално!
Решава, да речем Митьо Очите да слага кмет на Несебър .. и си подсигурява 70%!
Електрониката, интернет и новите технологии ще са в служба на хората!

Така се прави!

д-р Тормозчиян
18 Февруари 2018 23:53
Изключително неграмотно писание. Тотално непознаване на проблематиката.

А е било достатъчно само едно внимателно преглеждане на онова, що е изписано по темата във форума.
18 Февруари 2018 23:55
onzi
18 Фев 2018 23:13


Рискът от контролиран вот е също толкова голям, колкото и при хартиеното гласуване. Проблемът не е технологичен, а социален и психологически – ако избирателят е поставен в ситуация, в която да му се отнеме средството за идентификация (напр. КЕП или лична карта) след като е гласувал в присъствие на работодател, например, и след това той бива следен дали не е отишъл да гласува в секция, то наличието или неналичието на електронно гласуване не са решаващият фактор за този избирател – той ще подаде гласа, както му е казано, поради пълната си зависимост и страх.


това е идиотизъм!


Абсолютно. Това и не само.
18 Февруари 2018 23:59
Странно, иначе интелигентни хора продължават да си вярват, че проблемът е в начина на гласуване...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/28/prozrachnost-pri-glasuvaneto/
19 Февруари 2018 00:09
всъщност тормозчиянът си е играл на копи-пейст от "становището" на христоивановата дабългария. винаги съм знаел, че дабългарите са леко алтернативно интелигентни и тези цитатченца от тормозчиянът великолепно го потвърждават.

Натисни тук
19 Февруари 2018 00:18
второ: тогава сменям задачата, плащаш на сто човека, получаваш 15 гласа.


Доколкото съм чел, плащането става след обявяване на резултатите. При само 15 гласа не бих платил на никого. Но как точно постъпват тарторите, които контролират вота, не знам. Известно е обаче, че те постигат висока ефективност. На предишните местни избори резултатите се следяха в реално време и само при необходимост се викаха платени групи избиратели. така се снижават разходите.
А при дистанционнно електронно гласуване тези разходи ще бъдат много по-високи.
19 Февруари 2018 00:22
Ами да питаме Големия брат. Там, където имало електронно гласуване, спечелила Хилари. Където гласували с бюлетини - спечелил Тръмп!
Та ако бяха въвели електронното гласуване докато бяха на власт, сега нямаше да се надлайват с Тръмп.
И затова наш Бойко бърза!
19 Февруари 2018 05:40
Тайната на вота е измислена, пакет в пакет, подобно на гласуването по пощата в някои дъжави. Опазването на тайната на вота няма да реши проблема с купения вот.
19 Февруари 2018 07:33
Аз потърсих из нета къде е въведено електронното гласуване и ето какво намерих:
http://www.moreto.net/novini.php?n=304481
Както се вижда държавите, които са го въвели се броят на пръсти.
Електронното гласуване, особено през интернет, не е добра идея с технологията, която е възможна в момента. Защото едни обвързващи избори трябва да бъдат сигурни, тайни и потвърдими. Това са всички изисквания за едни свободни и честни избори според Съвета на Европа и ООН.
"Сигурни" означава, че резултатите не могат да се променят, че гласуващите и кандидатите могат да са сигурни, че гласовете се съхраняват правилно и се броят без намеса. "Тайни" означава, че никой не може да разбере как да речем аз съм гласувал. Това е за да се избегне купуването на гласове, злоупотребата, продажата на гласове и нападенията над хора, гласували „погрешно“.

http://clubz.bg/25254-e_glasuvaneto_lesno_se_falshificira_hartiqta_e_po_sigurna
Тука трябва да се добави и опасността от хакерски атаки, които могат да подменят тотално резултатите от изборите. Примерно, една партия наема хакери за тази цел. След като ми е известен моралът на нашите политици едно такова развитие на нещата не само не е невъзможно, но и твърде вероятно.
19 Февруари 2018 07:56
айната на вота е измислена, пакет в пакет
не, това е анонимността - да не могат тези от комисията да разберат как си гласувал. тайната на вота е никой друг освен теб да не знае какъв точно избор си направил. затова е тъмната стаичка.
19 Февруари 2018 08:47
Професор Алекс Халдерман за електронното гласуване в Естония:

https://www.youtube.com/watch?v=uYmGeA4AxRM
19 Февруари 2018 08:51
Да попитам знаещите. Защо вече изборите ги "произвеждат", а едно време май просто ги провеждаха? Нек'ъф качествен скок неусетно се е "случил " тук.
19 Февруари 2018 09:23
Петьо Цеков И аз мисля, че никой никога не е имал намерение да въвежда електронно или машинно гласуване. Тези приказки на разни държавни и партийни представители са само за отклоняване на обществения натиск и поводи за харчене на пари. Всички партии и власти са доволни от сегашната система, защото са разработени схемите и механизмите за контролиран вот и фалшификации на изборните резултати. Всички промени ще доведат до главоболия и допълнителни разходи, затова ще се отлагат до второ пришествие. Както и електронното управление, електронните здравни досиета и много други неща.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД