:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кратка история на (не)българските девизи

 
Всеки от нас още от малък научава за лозунга на въстаниците "Свобода или смърт" и на девиза, изписан и на сградата на Народното събрание - "Съединението прави силата". Но макар и тясно свързани с новата ни история, тези фрази имат дълга и забулена в миналото история.

"Свобода или смърт"

Няма българин, който да не е виждал знамената от Априлското въстание през 1876 г. с извезаната фраза "Свобода или смърт". Но откъде се появява там? Наша хрумка ли е, или е заемка от други?
За първи път изразът "Свобода или смърт" се среща в поемата "Горски пътник" на Георги Сава Раковски от 1857 г.: "Златна зелена светла хоръгва//С’ една странъ "Свобод’ или смърт!!!"//Страшны вид лъвов изобразява// С’ друга странъ "Бог с’ нами напред!!!". Най-вероятно е зает от популярния лозунг от гръцката борба за освобождение от 1820 г., който по-късно става и национален девиз на Гърция. Нещо повече - гърците приемат, че деветте ивици на знамето им символизират деветте срички на фразата - на гръцки.
Но тази фраза не е и гръцка - те също я заемат. Възможно е да идва от вестника на френския революционер и публицист Камий Демулен. Първият брой на Le Vieux Cordelier ("Старият кордилиер") от 5 декември 1793 г. носи заглавието Vivre Libre ou Mourir ("Живей свободен или умри"). По това време и прословутият лозунг, приписван на Антоан Франсоа Моморо - "Свобода, равенство, братство", е четирисъставен - "Свобода, равенство, братство или смърт". По-късно обаче думата "смърт" отпада заради асоциациите с якобинския терор.
По-вероятно обаче е фразата да е вдъхновена от финала на прословутата реч на Патрик Хенри - политик и губернатор на Вирджиния, произнесена в Ричмънд на 23 март 1775 г. "Дайте ми свобода или ми дайте смърт" (Give me Liberty, or give me Death!). Любопитно е, че самата реч е публикувана чак през 1816 г. от юриста Уилям Уърт - 17 години след смъртта на Хенри. Поради това има немалко съмнения дали наистина Хенри е произнесъл тази фраза, или е добавена като ефектен финал от самия Уърт. От друга страна, през 1775 г. фразата "Свобода или смърт" се появява за първи път и върху знаме - това на минитмъните от Кулпепър, Вирджиния, през 1775 г.
Корените на фразата "Свобода или смърт" обаче като че отиват още по-далеч в годините. Някои учени предполагат, че изразът от речта на Хенри може да е парафраза на реплика от пиесата "Катон" на английския писател и политик Джоузеф Адисън, създадена през 1713 г.: "Не е време да се говори за каквото и да е друго освен за окови и завоевания, свобода или смърт" (действие II, картина 4). Тази пиеса е била популярна тогава и е била позната на дейците от Американската война за независимост. А само година след появата й - през 1714 г., Барселона е обсадена от испанския крал Филип V. Защитниците на града издигат черно знаме с надписа Viurem lliures o morirem ("Ще живеем свободни или ще умрем").
Иронично е, че подобен е и девизът на тези, срещу които са се бунтували българите - по време на войната за независимост 1919-1923 г. турското съпротивително движение издига лозунга Ya istiklal ya ?l?m - "Независимост или смърт".


"Съединението прави силата"

Националният ни девиз се появява малко след Освобождението на България през 1878 г. Още в първите пробни монети, отсечени през 1880 г. от английската фирма "Ралф Хийтин и синове", на гърба е изобразен герб с надпис "Съединението прави силата". Това става по силата на Закон за правото за резание монети в Княжеството от 1880 г., където в чл. 8 е записано: "...На другата страна на опакото те (монетите) ще показват стойността на монетата и отдолу леточисленето всред венец от житни класове, ружеви цветове и дафинови листове, и отдолу една лента, на която ще бъде написано: Съединението прави силата". Тази лента е добавена по предложение на младия депутат от Либералната партия Стефан Стамболов. Още тогава той предлага тази лента да стане и част от герба, но това първоначално не се осъществява.
В същото време авторът на монетите е гравирал и герб, наподобяващ белгийския, с буквален превод на техния девиз L'Union fait la force ("Съединението прави силата"). Вероятно е следвана аналогията с конституцията, която също е създавана по образец на белгийската. Въпреки че девизът се среща в различни варианти на герба в следосвобожденските години, официално е част от него през 1927 г.
В герба на Белгия пък този девиз се появява след революцията от 1830 г., когато южните провинции на Нидерландия се отцепват и образуват държавата Кралство Белгия. А самите белгийци го вземат от... холандците. Първите провинции, които по-късно започват 80-годишна борба за независимост и стават основа на Нидерландската република, го възприемат в далечната 1568 г. и той остава техен девиз по падането им под властта на император Наполеон I през 1795 г. За първи път при тях се среща в книга с пословици от 1550 г. В нидерландския вариант той е на латински език: concordia res parvae crescunt, и се появява и на нидерланските монети след 1586 г.
Този израз обаче е много, много по-стар. За първи път може да бъде открит в съчинението на римския историк и писател Салустий от I в. пр. Хр. "Югуртинската война" (Bellum Iugurthinum). В глава 10 той пише: ...Nam concordia paruae res crescunt, discordia maximae dilabuntur... ("Защото малките работи се създават със съгласие, а големите пропадат от несъгласие").
9
5749
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
02 Март 2018 21:27
Авторът срам ли го е било да се подпише? Не че се съмнявам в информацията, даже ми беше интересно да я прочета.
02 Март 2018 23:25
Въобще цялата работа с гербовете и девизите е имитация. Не че е напълно оригинален, но подходящ девиз за една демократска република би бил - "От народа, за народа, на народа ! "
03 Март 2018 18:48
английския писател и политик Джоузеф Адисън, създадена през 1713 г.

Чърчил пише, че изразът е 4 или 5 века по-стар, но ме мързи да ровя
03 Март 2018 18:50
Neopol
02 Март 2018 23:25
Въобще цялата работа с гербовете и девизите е имитация. Не че е напълно оригинален, но подходящ девиз за една демократска република би бил - "От народа, за народа, на народа ! "

Посочи Линкълн и си става "напълно оригинален"
03 Март 2018 21:24
Девизът „Свобода или смърт„ е леко попреправеният девиз „Победа или смърт„ на шотландската масонерия.
Присъства при всички народоосвободителни въстания от 19 век.
Въпросът е, кое първо се е появило. Въстанията или масонерията.

„Съединението прави силата„
Случайно ли е, че във всяка столица на Европа, централният площад е назован все „съединение„, обединение„, без да имат в историята си присъединяване на Източни Румелии?
Свързвам го с думата „фашо„.
И с думата „ Concordia„ обединение, съединение също трябва да има връзка. А тя се мъдри на един герб, притежателите на който, са обединили целият свят под банковия си контрол. Разбира се, началото е било Европа, обединена, съединена чрез банковата система.
Наскоро преди години един туристически кораб с името „Конкордия„ потъна току до брега, но това няма значение...
Въпросът е, кое е първичното - гербът с „concordia, integritas, industria„ ли е измислен първи, , или девизи като „Съединението прави силата„

Ще кажете, че греша.
Знам, знам!
04 Март 2018 02:19
Ще кажете, че греша.

Ще кажем, че си функционално неграмотен
04 Март 2018 05:03
Девиза "Съединението прави силата" е за наивници като назе, за тези вътре има друг, "Съединението ни прави силни"
04 Март 2018 11:24
"Крадението прави силата, а силата увеличава крадението".
Актуална версия.
Кога ще я извезат над Събранието.
04 Март 2018 15:15
Памфуций
Коментарът ти показва, че е напипана жилката.

Знам, знам!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД