:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 363
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Не можеш да заспиш, умът ти е в България"

През 1989 г. стотици хиляди българи от турски произход бяха принудени да се изселят в Турция. Днес все повече от тях се връщат обратно.
Снимки: авторката
------------
"Не можахме да обикнем Бурса. През цялото време мислехме само за България, макар че бяхме брутално изгонени. Затова като чухме за 10 ноември, веднага стегнахме багажа и тръгнахме към демокрацията", разказва 70-годишният Нури Фейзуллах, пенсиониран учител от Момчилград. Семейството му е прекарало едва няколко месеца в Турция. То е едно от първите, завърнали се обратно в родината. Навремето на границата имало и посрещачи от ДС, разказва Фейзуллах. Но те съдействали за превоза само на своите хора - на доносниците.

През 1978 г. Нури Фейзуллах дръзнал да търси сметка от Тодор Живков за смененото име на родното му село Кабиле, записано вече като Светлен. Три дни по-късно бил арестуван от ДС в Кърджали. "Още тогава предчувствах, че върху нашето малцинство ще бъде оказан натиск, несправедливостите ставаха все по-сериозни", разказва той. Когато успял да си купи парцел в южния български град, Фейзуллах нарекъл шеговито района "Сабра и Шатила". Четири дни по-късно отново го привикали в ДС. На разпита негов състудент го предупредил да не си отваря устата, защото никой нямало да го спаси. "Тогава изтръпнах. Беше 1980 и пак се замислих какво ли ни готвят, щом ми искат обяснения за казани думи. В началото на декември 1984 ме уволниха от работа поради непригодност, а в края на месеца започна кошмарът на т.нар. възродителен процес", спомня си пенсионираният учител.

Перипетиите на Нури Фейзуллах нямат край. Той и съпругата му, детска учителка, са били осъдени на принудителен тежък физически труд. Пет пъти е призоваван на съдебно дело заради това, че е купил "Лада", конфискувана после за нуждите на МВР в Стара Загора. В края на май 1989 получава заповед незабавно да напусне страната със семейството си.

Семейство Фейзуллах получава паспортите си с "предимство", "помагат" им да прередят дългия бежански керван пред границата и бързо се озовават в Турция. Заедно с много други изгонени, които сега напират да се върнат завинаги в България.

Навремето новината за сваления от власт Тодор Живков вдъхнала огромна надежда и на Мехмедали Рамадан - бунтаря, прокуден насила в Германия и установил се в Швеция. "Предлагаха ми дом и работа, но вестта за дошлата демокрация ме върна - родина е това. После дойдоха разочарованията. Правителствата се сменят, а още тъпчем на едно място", казва той, но не съжалява, че се е върнал в България.



Членството на България в ЕС - магнит за мнозина



Днес завръщащите се от Турция изселници стават все повече. Те ремонтират изоставените някога къщи, купуват имоти, започват бизнес. Ако през 2002 г. ставаше дума за единични случаи, то през последните години са хиляди.

Напливът за български документи може да се види всяко лято пред гишетата на паспортните служби. Опашките се вият с денонощия, правят се списъци на чакащите, повечето от които са изселници. "Българската лична карта е свобода по европейски, за такава в Турция дори не мечтаем", казва Несрин Йозтюрк от Бурса. Според данни на Националния статистически институт, през 2013 година най-голямата част от общо 26 615 имигрирали в България са хора с турски паспорти - 26.5% от новите заселници са граждани на Турция. Броят им нараства трикратно през 2014. И днес процесът продължава все така динамично. Масово се завръщат обаче най-вече изселниците от област Кърджали, подобно явление не се наблюдава в другите етнически "смесени" райони в страната.

Нури Фейзуллах разказва за племенницата си Айла, университетски преподавател в Бурса, която по време на "голямата екскурзия" била бебе, но след няколко гостувания в България поискала гражданство и обявила, че иска да заживее в страната. Той допълва, че хората се връщат не само от любов към земята си, те бягат и от стреса в големите турски градове и потъват в уюта на родния край.

"Не можеш да заспиш, умът ти е в България. Заспиш ли - сънуваш селото, баирите, насън ти мирише на Родопите, криле да имаш само и да полетиш обратно! Камъкът си тежи на мястото, парите не топлят", спомня си Шефкет от село Боровица. В Турция е бил шофьор на камион на голяма фабрика, живял е сам в Истанбул и карал автобуси до бивша Югославия и Русия, печелел добре. "Но тук е друго, селският човек си иска въздуха и зелените хълмове", казва той и сочи планината отсреща, в която се завърнал преди пет години.

В ардинското село Брезен още разказват историята на 91-годишния Исмаил Хаджимурат, който през 2001 се завърнал, за да дочака края на живота си на родна земя. Съпругата му починала тъкмо преди да поемат с бежанския поток към Турция през лятото на 1989 година и той заминал с децата си. Там обаче самотата го смачкала - нямало с кого да поговори, не можел да се разхожда, а мисълта за село не му давала мира. И се върнал, за да дочака кончината си.

Кметът на община Черноочене Айдън Осман твърди, че през всичките години е имало такъв процес. "Масовото завръщане обаче започна, след като множество нашенци в Турция се пенсионираха, а там това става още на 45-годишна възраст. Те живеят в българските си жилища почти целогодишно, 9-10 месеца са тук, стегнаха имотите си, обработват ниви и градини. А това е инвестиция в общината", посочва кметът.

Сред завърналите се има и много млади хора, които по време на "голямата екскурзия" са били деца. Община Черноочене е вероятно най-слабо засегнатата от изселването - към 1989 населението е наброявало около 15 000 души. Но пък в този район е регистрирано и най-интензивното завръщане, сега по постоянен адрес жителите са 16 500. Преди шест години едно младо семейство окончателно се е установило в Черноочене и е основало фирма за дограма, която вече изпълнява поръчки и от други съседни региони. Друго пък се заело с животновъдство, има ферма с 30 крави.

Голяма част от завърналите се хора се захващат със земеделие - обработват наследствените си ниви, наемат и общински земи. "Друг е въздухът тук, други са хората и отношенията. В Турция бяхме самотници, празниците ни се отбелязваха само в семейството, а тук цялото село се събира заедно. Тепърва хората ще проумеят плюсовете и уюта на малкото населено място, но носталгията остава на първо място", казва Меджнун, който също се е завърнал преди няколко години.

В последно време все повече стават изселниците, искащи промяна на статута на земеделските земи с цел строителство на нови къщи и кооперации. През последните години в кметството всяка седмица пристигат писма от правосъдното министерство. Те касаят изселници или потомците им от междудържавните спогодби, последната от които е от 1978 година. Те искат документи за временно пребиваване в родните си селища или в градовете и селата на покойните си родители и по закон имат право на такова в срок от 3 години. В кметството в Черноочене има средно около 30-40 подобни случая годишно.



Младите искат двойно гражданство



В началото на февруари 2018 г. ДПС внесе законопроект с идеята да се създаде ускорен ред за възстановяване на българското гражданство, касаещ особено много изселниците от 50-те и 70-те години, установили се в Турция по силата на двустранните спогодби. Този пореден опит приключи с парламентарно фиаско за авторите му, макар те да смятаха, че законопроектът ще хармонизира българското законодателство с европейските стандарти и няма да има дискриминация по национален или етнически произход.

Дни по-късно действащата в Турция програма за електронно правителство отвори нова опция, с която имигрантите могат да разследват родословното си дърво. Потомци на заселниците от Европа се надигнаха да кандидатстват за двойно гражданство. Най-активни са потомците на изселниците от България, които някои български кръгове определят като нежелани пришълци.



 Нури Фейзуллах показва присъдата си
 Новите къщи в Черноочене
83
5605
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
83
 Видими 
18 Март 2018 20:00
Бла, бла, бла, хлипам...
И аз, ако получавах турска пенсия, щях да се върна в "милия роден край".
18 Март 2018 20:23
...
18 Март 2018 20:31
Олеле, Вили къде е попаднала!

А детето? Вече самостоятелна личност...

Бъдете щастливи! Аз съм Миряна, ако четете.
18 Март 2018 20:35
Четох до "...бяхме брутално изгонени" и приключих!
Кой ви е гонил бе? Кой? Нали сами си тръгнахте? Помним как Маргарита Михнева ви питаше на границата къде отивате, а вие отговаряхте - на екскурзия. А на въпроса защо сте помъкнали и дюшеци и всичко - мълчахте като ****! Никой не ви е гонил! Вие казвахте че ще се върнете с ятагани!

Мамка ви продажна!
18 Март 2018 21:23
Дузов!
18 Март 2018 22:32
Разговарял съм с хора участвали в процеса, работил съм с турци върнали се от Турция. Казват че из между турците са били тези дето са ги карали да бягат, а властите са ги агитирали да останат. Поне в този край където работих.
Доказателство за казаното е, че са приети при връщането. И то радушно приети.
Казват че е имало турски села където наистина е имало голямо напрежение, но аз не приемам гоненето като официална държавна политика.
Примера пак е приемането им при връщането, и то преди 1989 година. Т.е. преди демократичните промени.
Не знам защо не се казва истината.
По-скоро мога да предполагам, че външни сили са ги използвали в голямото геополитическо противопоставяне.
Това обяснява и защо сега не се казва истината.
19 Март 2018 00:07
Това обяснява и защо сега не се казва истината.


А те имали ли са глава на раменете си да мислят???
Сега имат ли глави като гласуват за Доган ,Местан , ... коитоса били доносник???
А сетиха ли се за българските си имена на пра...дедите си .
Не , не са се сетили.
И защо искат двойно гражданство?
Други били хората тук . Ами други са.
В университетите имаше запазено мчсто да учат на мчстото на някой българин .
Умряла му жената , ми ще умре като му е казвала да не тръгват.
Мевду другото , много избягаха от роднините си , преди да заминат и и си останаха в България.
Сега и децата им искат да се върнат .
Никой не ги е гонил .
Това е тарикатлък на Доган , да краде.
Тогава ги е подкокоросвал , та да види кой ще се навие и после ги е предавал а сега гласуват за него.
Българите ще простят , защото са народ . Но техния Аллах , няма да им прости.
19 Март 2018 00:08

Не можеш да заспиш, умът ти е в България. Заспиш ли - сънуваш селото, баирите, насън ти мирише на Родопите, криле да имаш само и да полетиш обратно!

Това е! С тези хора сме едно, не трябва да ги даваме на никого. И тези в България, и тези в Турция.
19 Март 2018 00:22
А те имали ли са глава на раменете си да мислят???
що бе рорик, ти като имаш глава на раменете, мислиш ли? щото по продукцията ти тук не личи
19 Март 2018 01:24
19 Март 2018 01:49
Нещата са далеч по сложни, отколкото се опитва да ги представи г-жа Байрямова, но нямам толкова време.
Истината е, че старите наистина ги боли за България, но новите поколения пет пари не дават. Искат български паспорти, за да могат да пътуват из Европа без визи, не знаят български и нямат желание да го научат. Нищо не ги свързва с България.
За най-голямо съжаление съвсем същото се отнася и до младото поколение на т.н. "цариградски българи".
19 Март 2018 03:46
Лъже, разбира се тая , тласнати насила да се махат бяха само стотина от най-върлите протурски националисти. Другите тръгнаха, защото турският президент Йозал се провикна патетично "Живков, отвори границата! Всичките ще ги приемем!". Отвориха им границата, но като станаха близ 300 хиляди, ония затвориха. Съвсем обнагляха потурнаците
19 Март 2018 04:55
но аз не приемам гоненето като официална държавна политика.


Беше си съвсем, ама съвсем официална държавна политика. Имам един приятел от София който даже не знаеше, че е имало насилствена смяна на имената на турците в България. "Ама вярно ли" питаше невярващо. Самото отричане на тази дивашка политика от комунистите провеждана от някои националистически елементи в България е върха на наглостта. Толкова неосведоменост и злонамереност рядко се среща. А тези нещастни "екскурзианти" не искат нищо. Нито съдят, нито злословят, не хулят, нямат претенции. Какво още искате? Не забравяйте, че пред България има два пътя - или живеете с турците мирно и спокойно както досега, или се циганизирате и живеете с влашкия циганин варели, касабовци, костовци, бдимитровци. Изборът е ваш.
19 Март 2018 06:30
Съвсем обнагляха потурнаците
Поголовно изтрещяване. На! Чети: Натисни тук

И още:
28 февруари 1985 година
С окръжно I-28 вътрешният министър Димитър Стоянов нарежда да се удвои агентурата по турска линия и незабавно да бъдат вербовани всички кметове и ходжи в районите, където се провежда "възродителния процес". На 3 април 1986 г. е отчетено, че в Кърджали броят на секретните сътрудници е увеличен само с 21%, а в Хасково - с 55%.
Описание:27 февруари - края на март 1985 година
Представители на висшия партиен и държавен апарат обикалят районите с преобладаващо турско население, за да разясняват новата партийна линия: "България е еднонационална държава; по време на османското робство цели райони са насилствено потурчени и така се е стигнало до турцизиране на част от българския народ; в края на 1984 и началото на 1985 г. спонтанно и всеобхватно, лавинообразно сред това население се разгръща процес на възстановяване на българските имена; не става дума за асимилация, а за връщане към това, което е било с кръв и насилие изтръгнато от сърцата на българския народ; всички, възстановили българските си имена, са българи, макар и тяхното българско национално съзнание да е замъглено." Категорично се заявява, че няма да има никакво изселване в Турция и няма да се водят преговори с нея по този въпрос, "защото няма част от българския народ, която да е част от друга нация".
Март 1985 година
Завършено е насилственото преименуване на 850 000 етнически турци и започва прилагането на мерки за затвърждаване на асимилацията. Терминът "турци" е изключен от официалния дискурс и е заменен с "граждани с възстановени имена" (българите са "граждани с традиционни имена". Употребата на турски език на публични места е забранена и се наказва с високи глоби. Мюсюлманските религиозни ритуали и обичаи също са забранени. Обрязването е строго забранено и се наказва с до 3 години затвор или глоба до 1000 лева (около 5 средни работни заплати). Забранено е традиционното мюсюлманско облекло; има забрана облечените в традиционно облекло мюсюлмани да получават медицинска помощ в местните медицински пунктове и да бъдат обслужвани в административните служби, обществените заведения и магазините. Под забрана попада и турската музика. Тъй като се очаква международна анкетна комисия, комунистическата власт започва мащабно и спешно заличаване на всички следи от турската идентичност. Мюсюлманските гробища са разрушени, а в общинските съвети се променят имената на починалите родители и деди. В училищата и детските градини са изцяло преписани училищните дневници, унищожени са дори тетрадките на учениците с турски имена и свидетелствата за преминаване в по-горен клас. Един от най-вандалските актове на властта е унищожаването на здравните картони и архивите на болниците и клиниките за хронично болни. Започва спешна подмяна на традиционни топоними, дори в белетристични творби.
19 Март 2018 09:00
Nebol
19 Март 2018 06:30


Ти пропускаш една "малка" подробност , че до преди 1978г , турците се ползваха с редица привилегии като малцинство - за жилища , за телефони , за постъпване във ВУЗ , за какво ли не !
Ти пропускаш , че преди това по радиото имаше специална програма на турски : " Бу сабах сизилле" с новини на турски и музика на турски !
Ти пропускаш , че имаше мрежа от училища за турците "Назъм Хикмет" !
Защо изчезна всичко това ?
Защото след последната емигрантска вълна на български турци или както те държат да им се казва "ТУРЦИ от България" , Турция и турското разузнаване МИТ се активизира в районети със турски говорящо население , "да ги приобщават към майка Турция" , ама барабр с териториите ! Подготвяха референдум , на който да се реши Разградска , Хасковска област и част от Бургаска , дали да преминат към Турция , заради "преобладаващото турско население " ! Това принуди българското правителство да предприеме тази неприятна стъпка с "Възродителния процес" ! Така се премахваха претенциите на Турция "за приобщаване" на турското население . Когато този номер не мина , използвайки недоволството на хората от смяна на имената , Турция "отвори широко врати" ! Това бе също полезен ход за нея , защото получаваше наготово десетки и стотици хиляди образовани хора , хора трудолюбиви ! В замяна на това , в България се оголваха много работни места , най-вече в селското стопанство , обезлюдявяха цели райони . Това нямаше как да не доведе до криза в произвадството в редица отрасли , както и доведе !
19 Март 2018 09:03
"Българската лична карта е свобода по европейски, за такава в Турция дори не мечтаем", казва Несрин Йозтюрк от Бурса


Ама верно ли? Ердоган не ви дава свобода? Връщате се оттам, откъдето твърдите, че свободата ви е била отнета?
19 Март 2018 09:06
Чоки, така е както го пишеш. Само с една малка подробност - България навремето можеше да си позволи подобни остри действия, понеже до нея стоеше СССР и Турция много не смееше да шавне.
Сега - и да искаме да не приемем обратно тия турци, които кой ги знае какъв процент от тях са агенти на турското разузнаване, не смеем да направим нищо.
19 Март 2018 09:06
Перипетиите на Нури Фейзуллах нямат край. Той и съпругата му, детска учителка, са били осъдени на принудителен тежък физически труд. Пет пъти е призоваван на съдебно дело заради това, че е купил "Лада", конфискувана после за нуждите на МВР в Стара Загора. В края на май 1989 получава заповед незабавно да напусне страната със семейството си.
Аз разбирам, че трудно се спори с някой, който си е наумил нещо от битовизма си - но ви гарантирам, че написаното не е вярно. Никой - ама никой не може да докаже насилствено гонене от България - къде са тези "заповеди"? Няма ги и в архивите. А това, че бил съден, защото си бил купил Лада, направо звучи като бръщолевенията на луд - само дето е смехотворно да се публикува с претенции за сериозност.
*
Нека да ви кажа аз няколко верни неща. Едото е, че изселниците от България през 80те години завариха в Турция една по-слабо развита държава, без каквато и да е "демокрация" и с измислена религиозност несъвместима с техните разбирания. Повечето от тях скоропостижно се върнаха в България. Днес голяма част от тях драпат не за чистия въздух на Родопите, а забългарски лични карти, които ще улеснят пътуването им в Европа (досущ като македонците).
*
И друго - т. нар. възродителен процес е провеждан дословно в ЕС - в Латвия например имената на рускоезичното население бяха насилствено променени, както и тези на географски понятия и на вече починали. Също така гражданство е отказано на близо 1/3 от населението докато не докажат владеенето на латвийски език и история - което между впрочем не се случи у нас. Който твърди, че т.нар. възродителен процес е бил нещо льошо говори против пресветлите евроатлантически ценности и клати стабилността. Аз не бих могъл да търпя подобни словоизлияния и излазям.
19 Март 2018 09:12
Ох - чак сега видях, че статията е дойчи-не-'нам-к'во-си... е нямаше да се хабя да коментирам фалшиви новини. Както гласи официалният девиз на тази медия: "от дебили, за дебили".
*
(ако имате съмнения, дали това е наистина девизът, а не за достоверността на статията - то тогава проблемът е изцяло във вас).
19 Март 2018 09:14
Завършено е насилственото преименуване на 850 000 етнически турци


Нали разбираш , че това нагла лъжа ? Ходил ли си в Турция преди 1985г ? Колко русоляви и синеоки турци си видял ? Толкова начесто ли са били като тия в Езерче и въобще в Разградска и Русенска област ? Всичките те са покръстени славяни , взети в плен и отвлечени при нашествията на Османската империя в Източна Европа ! Те са турскоговорящи , но не са етнически турци ! За помаците в Родопите , дето до преди 30 години не знаеха турски да говорим ли ? Какви 850 хиляди етнически турци са те патили ? Още малко и циганите , видяли келепира и приели исляма ще ги изкараш турци ! Не всеки , който е приел исляма е турчин , не всеки който говори турски е етнически турчин , не всеки който има арабско име в България е турчин , още по-малко - арабин !
19 Март 2018 09:16
Ставаше дума дали са гонени насила, а не дали насила са сменяни имената. Предвид случилото се в Кипър - турската военна агресия - е трябвало да се бърза, което и е довело до отделни ексцеси. Те са едното нищо в сравнение с турските зверства срещу арменци, гърци и особено българи в началото на ХХ-и век, за османското "присъствие" да не говорим сега.

Действано е както и в Турция се е действало през същия период, също са сменяни имената на изселниците, най-малкото е премахвано -ов/-ова, често е добавяно -оглу. По закон "всеки роден в Турция е турчин", защо и у нас да не е така? За да го играят потурнаците "пета колона" на Анкара! Очевидно се касае за защитна реакция, несъмнено е враждебна за Бг неоосманистката агресивна политика на днешна Турция, враждебна е била и тогава. А главният аргумент на властта у нас тогава е безспорното обстоятелбство, че всъщност към българското национално тяло се връщат потомците на жестоко ислямизирани българи, а не побългаряването на истински турци.
19 Март 2018 09:20
Подготвяха референдум , на който да се реши Разградска , Хасковска област и част от Бургаска , дали да преминат към Турция , заради "преобладаващото турско население "

В Хасковска област турци плюс цигани , плюс помаци не стигат 50% процента. Не ни пращай доброволно в Турция.
19 Март 2018 10:46
Чок觧,
19 Март 2018 10:57
А за смяната на имената- неразумен акт, наистина, ама сигурно са видели от комшиите- в Турция имената са само турски, че и малцинства почти нямат, като изключим кюрдите.
19 Март 2018 11:08

Подготвяха референдум , на който да се реши Разградска , Хасковска област и част от Бургаска , дали да преминат към Турция , заради "преобладаващото турско население "
А тая партенка до кога ще я повтаряте без някакви основания? Кой, кога, какво отношение имат българските турци? Все ми се струва че изхожда от БЪЛГАРСКИТЕ "патриоти".
Впрочем дори и само по географски причини Разград не може да премине към Турция. А виж, "Разградската република" на ОНКЗНИ и Първанов беше възможна.
19 Март 2018 11:17
За желае=ите да имат двойно гражданство: зашо турците в Германия не могат да имат с Германия, а нашите да могат?След като са си избрали Анадола да си ходят в джоба с паспорта с полумесец и звезда. Никакво такова двойно гражданство. Особено за тия дето и не знаят български език. Да научат на изуст "Аз съм българче", да го изрецитират и изпишат сами на български език, пък нека имат после САМО български паспорт.
19 Март 2018 11:23
duzov18 Март 2018 20:35
Четох до "...бяхме брутално изгонени" и приключих!
Кой ви е гонил бе? Кой? Нали сами си тръгнахте? Помним как Маргарита Михнева ви питаше на границата къде отивате, а вие отговаряхте - на екскурзия. А на въпроса защо сте помъкнали и дюшеци и всичко - мълчахте като ****! Никой не ви е гонил! Вие казвахте че ще се върнете с ятагани!

Мамка ви продажна!
19 Март 2018 11:27
Чок觧
19 Март 2018 11:46
toly
19 Март 2018 09:20
Подготвяха референдум , на който да се реши Разградска , Хасковска област и част от Бургаска , дали да преминат към Турция , заради "преобладаващото турско население "

В Хасковска област турци плюс цигани , плюс помаци не стигат 50% процента. Не ни пращай доброволно в Турция.


Споменал съм ориентировъчно Хасковска и Разградска област , но ако погледнем близките Смолянска , Кърджалийска и южната част на Пловдивска област и отделно прилежащите до Разградска - Русенска , Силистренска , Добрич и западната част на Варненска област , положението не е много фифти-фифти ! Никого не искам да пращам в Турция , още повече - барабар с територията , земята на която живее , но за да се проявават претенции за "душевноста" на тези райони , сигурно са си направили добре сметката .
Аз съм бил против смяната на имената и съм си имал неприятности за това . Викаха ме при директора на режима в предприятието и аз му казах : Първо , това е унижение за самите хора - живеем в 20 век , не в 14-15 ! Второ - аз искам да знам с кого разговарям , общувам , защото с българин се разговаря по един начин , с турчина по друг - турците имат друг манталитет , служил съм в Строителни войски с турци и ги познавам . Трето , ако моето име бе еврейско , какво е гаранцията , че утре няма да искате и него да смените ? Той се засмя и ме пусна . Но когато отидох в Окръжната библиотека за книги , не искаха да ме обслужат , "защото не съм си сменил името"!!!( фамилията ми е еврейска) Та трябваше да вдигна скандал на пиклата , дето не знае коя фамилия каква е и да дойде управителката , която ме познава от 30 години и да я смъмри . Така , че и аз за малко да го отнеса .
19 Март 2018 12:14
Неверния Тома
19 Март 2018 11:08

Подготвяха референдум , на който да се реши Разградска , Хасковска област и част от Бургаска , дали да преминат към Турция , заради "преобладаващото турско население "
А тая партенка до кога ще я повтаряте без някакви основания?


Какво значи "без никакви основания" ? Че власта от нямане какво да прави е започнала смяната на имената ? Зорлем да настройва българските мюсюлмани срещу себе си ? Че са били толкова тъпи и не са съзнавали , какви могат да бъдат последствията ? Никой не ги е принуждавал да напускат България ! Аз съм разговарял с едно турче Сали(Сами) , което се канеше да замине за Турция - беше стругарче при мен . Идвали турци , които му казали , че ако не замине , българите щели да минат с автоматите и да ги разстрелват наред ! Едва успях да го разубедя да не замине , сега не съжалява .
19 Март 2018 13:08
Чок觧
19 Мар 2018 12:14
И пак не разбрах на какво основание твърдим че българските турци са искали автономия или присъединяване към Турция.
А защо българската държва е искала да настройва турци срещу българи и обратно е ясно (поне за мен). Когато една власт е застрашена, тя насочва недоволството към някой враг. Милошевич насочи към шиптарите и обедини около себе си сърбите. Тошо се опита да приложи същия номер, но закъсня.
19 Март 2018 13:12
А защо българската държва е искала да настройва турци срещу българи и обратно е ясно (поне за мен). Когато една власт е застрашена, тя насочва недоволството към някой враг.
ъхъ, нова овча мисъл. сега я да обясниш как точно 1984-1985 е била застрашена властта живкова, та да тръгне да насочва недоволство.

ясно му било.

19 Март 2018 13:13


Нещата далеч не са толкова еднопосочни. Аз имах познати и от едната страна (която административно се занимаваше с организацията на смяната на имената) и с другите - потърпевшите. Сега от дистанция на времето виждам колко много външни сили са повлияли на българските турци да бъдат толкова категорични и срещу собствените си интереси. За наивността им да не говорим - и днес ги използват като матриЯл по изборите. Ето една извадка. "Излязоха резултатите от 5 секции в Турция. Ясно се вижда кого подкрепят ДПС и ДОСТ… Бурса 1 – Румен Радев – 1, Цецка Цачева – 408 гласа; Бурса 2 – Румен Радев – 6, Цецка Цачева – 427; Буюккаръштъран – Румен Радев – 0, Цецка Цачева – 385; Измир – Румен Радев – 7, Цецка Цачева-798; Истанбул – Румен Радев – 26, Цецка Цачева – 109; Одрин – Румен Радев – 15, Цецка Цачева – 298; Общо: за Румен Радев – 55 гласа Цецка Цачева – 2425 гласа." За клечките, които си носят в урните, за да отбележат ДПС, за бабичката, която буташе Валери Симеонов - яростния "патриот" и т.н.
И да добавя - защо днес в условията УЖ на демокрация НИКОГА не се коментират терористичните актове срещу българите??? Гара Буново, детското купе във влака, жп гарата в Пловдив (и днес има паметна плоча) и т.н. КОГО ЗАБЛУЖДАВАМЕ, че САМО НИЕ сме виновни???? Защо изкривяваме историята???? За кой пореден път правим това??

19 Март 2018 13:19
как точно 1984-1985 е била застрашена властта живкова, та да тръгне да насочва недоволство.
Ми тогава беше разгара на перестройката, която 5 години по-късно свали ТЖ.
19 Март 2018 13:25
Два глиста – баща и син се подават от за.ника. Поглежда малкият глист нагоре и пита:
- Тате, какво е това синьото там горе?
- Небето, сине – отговаря възрастният екземпляр.
- Ами много е хубаво, тате – проплаква малкият.
- Хубаво е, сине – отговаря бащата.
Поглежда наследникът на фамилията напред и пак пита:
- Ами това другото голямо синьо какво е, тате?
- Морето, сине.
И пак същите разсъждения за хубавите неща в живота. Изведнъж към лежащия на плажа пловдивчанин се задава мома по монокини.
- Ами това красиво нещо какво е – попитал малкият глист.
- Мадама, сине – отговорил бащата.
- Е, щом всичко е толкова хубаво навън, ние какво правим в този г.з – чуди се малкият глист.
- Родина, сине, Родина... – отговаря мрачно неговият старец.
19 Март 2018 13:27
У нас нямаше перестройка.
Имаше лавиране за оцеляване.
Перестройка имаше в СъюзА, за това и се разпадна. Тяхна си работа.
19 Март 2018 13:35
провинциалист
19 Мар 2018 13:27
У нас нямаше перестройка.
У нас имаше страх от перестройката (в определени партийни среди). Имаше "снишаване".
19 Март 2018 14:08

Истината е винаги някъде по средата - както държавата ни искаше да се отърве от проблемен потенциал, така и чуждите служби усетиха възможността да се възползват и да раздухат проблем, за който светът не знаеше, че съществува.
И аз съм говорил с различни хора, и за себе си не се съмнявам, че краските не са само в чисто черно и чисто бяло.

Но, ситуацията е, условно казано, религиозна - всеки вярва в своята си истина и няма никакво намерение да приеме доводите на другия като нещо друго освен елементи на чуждата вяра.

Само че на мястото на г-жа Байрямова, чисто журналистически аз не бих извадил като невинен пример баш чичака, кръстил нивата си "Сабра и Шатила".
Точно такива като него с подобни селски провокации създаваха у българите усещането, че някой нещо крои и окуражава подобни "кръстници". Дори и въобще да не е имало такъв "някой".
Сега пък явно целта е да намекнем на германския читател, че страданията на българския соц-турчин са били съизмерими с тези на палестинците.
Сабра и Шатила, пфу...

Но, било каквото било, станалото - станало.
Преди буквално една седмица минах през Черноочене след пауза от, може би, 2-3 години.
Удивен бях от размера на разгърнатото ново строителство - гачели си у Манастирски ливади.

Колкото повече падишахът продължава с безумията си в Турция, толкова повече подобни строителни площадки ще има у нас и толкова по- на север към Хасково ще се мести етническата граница в района.
Обективни процеси - това е толкоз просто и логично...

Истериите няма да ни помогнат - или просто ще свикваме с новите реалности и попадането на етническите българи в Червената книга, или ще трябва трезва и хладнокръвна преценка на възможните действия, които, разбира се, не трябва да са в ущърб и за сметка на съгражданите ни от друг произход.
При настоящия личен състав на "политическата класа" обаче, първата алтернатива засега изглежда много по-вероятната.
19 Март 2018 14:21

P.S.

А инак, статията очевидно си е част от вноса на правоверни либерални маркери.

Публикувана в ДВ, после - в съответствие с установеното старшинство по заслуги, миналата седмица мина първо през сите икономедии, а сега й дойде реда да се появи и тук.
19 Март 2018 15:29
Неверния Тома
19 Мар 2018 13:08
Мнения: 11,474
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP


Ти бъркаш причина и следствие , това едно и никъде не съм казал , че българските турци са искали автономия .
Казал съм , че Турция е искала да присъедини територии с преобладаващо мюсюлманско население . Правиш разлика , нали ?
А това дали българските турци ще поискат - както поискаха да заминат за Турция , така щяха да поискат да се присъединят към нея .
Който ги е накарал за еднато , щеше да ги накара и за второто !
19 Март 2018 15:53
На националния ни празник, на 3 март, къде ли е било ръководството на ДПС в България ?
Празнували ли са и те като нас или са тъжили защото Родината им е загубила територии.
Те като са български граждани, българи ли са по самосъзнание или по самосъзнание са турци.
19 Март 2018 16:15
В университетите имаше запазено мчсто да учат на мчстото на някой българин .
И още... Чоки:
редица привилегии като малцинство - за жилища , за телефони , за постъпване във ВУЗ , за какво ли не !


Тази мантра сме я чували. Няма да е зле да престанете да реагирате първосигнално, особено когато „аргументите“ ви са продиктувани само от омраза.
Тези „запазени места“ се отменят на 25 февруари 1969 година:
Решение № 84 на Политбюро за заплахата от "културно-национална автономия" на турците. Закрити са множество вестници на турски език и турски театри, спряно е книгоиздаването на турски език, изучаването му е ограничено и постепенно ликвидирано.
Тези които са се „възползвали“ от тази привилегия са предимно учители. Сега са най-малко на 68 г. и едва ли ви пречат да формирате блестящото бъдеще на България.
19 Март 2018 16:49
Чок觧
19 Март 2018 17:23
Колко русоляви и синеоки турци си видял...Какви 850 хиляди етнически турци са те патили.

Няма спор за това. Абсолютно същите „русоляви и синеоки" само че, българи, виждам и по нашите улици. Колкото турците са „турци“ по етнос, толкова и българите са „българи“. Това защо не го споменаваш? Или по йезуитски забиваш клин. Ама те българите ще се усетят някой ден.

Свежия: По закон "всеки роден в Турция е турчин", защо и у нас да не е така?
Извикай Пара-та да ти обясни. Предполагам че умишлено пропускаш нещо много важно. Това, че там няма списък с „традиционни имена“ който да ти налагат. Нали разбираш, че това беше проблемът? Или си говоря сам!?!

Мамка ви продажна!

Duzov, много учтиво, най-учтиво, на майка те моля, смири се малко.
19 Март 2018 18:29
Nebol
19 Мар 2018 16:15
Мнения: 1,652
От: United States
Скрий: Име,IP

И още... Чоки:
редица привилегии като малцинство - за жилища , за телефони , за постъпване във ВУЗ , за какво ли не !


Тази мантра сме я чували. Няма да е зле да престанете да реагирате първосигнално, особено когато „аргументите“ ви са продиктувани само от омраза.
Тези „запазени места“ се отменят на 25 февруари 1969 година:
Решение № 84 на Политбюро за заплахата от "културно-национална автономия" на турците. Закрити са множество вестници на турски език и турски театри, спряно е книгоиздаването на турски език, изучаването му е ограничено и постепенно ликвидирано.
Тези които са се „възползвали“ от тази привилегия са предимно учители. Сега са най-малко на 68 г. и едва ли ви пречат да формирате блестящото бъдеще на България

Първо , спряни бяха предаванията по радиото и затворени училищата , но привилегиите за жилища , телефони , постъпване във ВУЗ останаха !
1972г , когато постъпих във ВУЗ в групата ни имаше турче от Казанлък . От знанията , които показваше си му личаше , че или успеха му е бил около добър и по-малко , или оценките са му били завишени - с триста зора стигна трети курс и отпадна . За телефоните - когато прокарваха телефоните в нашия блок на турчето под мен му дадоха два телефона - един на българското име и един на турското , а за мен не остана номер ! После се оправиха нещата , но това беше около 1985г . Жилището пак така го получи , като крайнонуждаещ се . Никаква омраза не изпитвам към турците - и сега имам приятели-турци в България , и в Израел имам двама турски евреи приятели .

Nebol
19 Мар 2018 17:23
Мнения: 1,652
От: United States
Скрий: Име,IP

Колко русоляви и синеоки турци си видял...Какви 850 хиляди етнически турци са те патили.

Няма спор за това. Абсолютно същите „русоляви и синеоки" само че, българи, виждам и по нашите улици.


Русолявите българи по нашите улици са славяни , със славянски корен , прабългарите са ги заварили и са се омешали . Говоря ти за Езерче , Осенец и околните села . Там има толкова руси турци на едно място , колкото няма никъде руси българи на едно място ! Пак ти казвам - това са славяни , отвлечени при нашествието на османците в Източна Европа , и насилствено сменили вярата им , но сега са с турско самосъзнание , както и много от помаците в Родопите . Никакъв клин не искам да вбивам , просто това е истината . Едните са славяни с турско самосъзнание , другите са българи с турско самосъзнание - случайно ли в Турция им викат гяури ? Имали ли са в Турция роднини преди 1878г или дори преди 1985г ? Не !
19 Март 2018 18:35
Чок觧
...
Говоря ти за Езерче , Осенец и околните села . Там има толкова руси турци на едно място , колкото няма никъде руси българи на едно място !

Осенец - Разградско?

Немалка част от турците в Делиормана не са етнически турци в тесен смисъл, а къзълбаши - алевити, които по произход са от днешен Иран.
19 Март 2018 18:55
в групата ни имаше турче от Казанлък . От знанията , които показваше си му личаше , че или успеха му е бил около добър и по-малко , или оценките са му били завишени - с триста зора стигна трети курс и отпадна
Гошо Тъпото с турска привилегия ли е влезнал и завършил? Тъпи има във всеки етнос.
По мое време турците реално (даже не формално) имаха привилегия само за специалност "учител за турско училище" мисля в Шумен. Не че не приемаха нетурци, ама кой ли българин ще запише такава специалност?
А който различава турците от насилено потурчените по цвета на косата и очите нека честно ползва аргументите за "чиста раса".
19 Март 2018 19:12
Първо , спряни бяха предаванията по радиото и затворени училищата , но привилегиите за жилища , телефони , постъпване във ВУЗ останаха !


Tова не е вярно! А привилегии за жилища пък си е твоя лична измислица. Никога никъде в България не е имало таково нещо. Дай доказателства, защото все повече клониш към злонамереност и противопоставяне. Когато аз кандидатсвах нямаше никакви привилегии. След 1969 г. имаше рабфаг-овци във висшите учебни заведения. Този твой турчин-приятел може да е бил от онези привилигированите - верни на партията, турци. В моя поток имаше 5ма от рабфаг, всичките партийни членове - 4ма българи и един турчин. Абе вие ще се изкарате, че знаете повече от турците за битието на турците!
19 Март 2018 21:59
Ти нещо зацикли на омраза , противопоставяне и злонамереност ! Искаш поименно да ти казвам кой къде е получил жилище или телефон или е влязъл в института с привилегии ? Гошо Тъпото не е толкова тъп , щом е завършил , освен ако не е бил партиен член или комсомолски активист - такива завършваха с отличен без да разбират бъкел от това , което са завършили . Един такъв тъпанар дойде след време да му напиша аспирантурата , но го разкарах . От Рабфак при мен имаше двама на 35 години , турчето беше с една година по-млад от мен , защото беше завършило гимназия , а аз - техникум . Не си спомням да е бил партиен член - те тия си личаха . Но да приемем , че след 1969г турците не са имали никакви привилегии и да приключим спора .
20 Март 2018 09:34
През 1989 г. стотици хиляди българи от турски произход бяха принудени да се изселят в Турция.


Възмутително! Не бяха принудени, бяха подлъгани, от турската пропаганда и от турските тайни служби. Заслужават си съдбата, тогава те ни предадоха!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД