:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 306
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

200 лв. студентска такса - обикновена промоция или реална политика

За някои факултети на СУ падането на цените е борба не с вътрешната, а с външната конкуренция
СНИМКА: "СЕГА"
Масово студентите предпочитат по-лесните специалности, смятат преподавателите.
Висшето образование в България отдавна не е безплатно, а по една или друга причина таксите в последните години вървяха все нагоре. Няма университет у нас, който да каже, че е доволен от субсидията си и че парите му стигат, а някои преподаватели вземат по-малко от колегите си в средното образование. Затова толкова неочаквано изглежда, че в навечерието на новата кандидатстудентска кампания Софийският университет обяви драстично намаление на таксите за обучение в редица свои специалности. В близо 20 бакалавърски програми цената на обучението практически става символична - 200 лв. на година, а намалението спрямо досегашните нива е в пъти. СУ не е просто малко известен регионален вуз, а в много направления е най-престижният университет у нас. Така че едва ли става дума просто за обикновена промоция. Как се стигна дотук?

...............................

"Държавата реши да увеличи субсидията за приоритетните професионални направления и стипендиите за студентите. И ние решихме да направим нещо" - така ректорът проф. Анастас Герджиков мотивира пред bTV предложението на СУ за понижение на таксите. Според него не бива цялата вина да се хвърля на демографската криза, защото за някои специалности напливът не стихва, напротив - за психология например са кандидатствали близо 2000 младежи. "Въпросът е не само колко са кандидатите, а къде се насочват. Доскоро имахме 40% завършващи икономика", коментира той. Според проф. Герджиков намаляването на таксите е само част от комплекс от мерки, които трябва да се вземат на различни нива, за да се ориентират правилно младите. "Математиката дава добра реализация и висока заплата, но не я търсят, защото има и по-лесен начин да завършиш висше образование", обобщи ситуацията той.

В отговор до "Сега" от висшето училище обясниха, че промяната на таксите не се подчинява на един общ принцип. "С намаляването на таксите и с повишаването на стипендиите стимулираме кандидат-студентите да кандидатстват повече в специалности, към които интересът е по-слаб, а икономиката и обществото имат нужда от специалисти. Това е мярка за привличане на повече студенти в областите, в които има по-малко кандидати, а в същото време на пазара на труда има недостиг на квалифицирани кадри", казаха от там, пояснявайки, че в специалностите, в които има повишение (общо 9 на брой, сред които право, международни отношения, психология и др.), то е от 10 лв. до най-много 60 лв.



Физически факултет



Промените тук са най-значителни, тъй като годишните такси за всички специалности в степен бакалавър падат до 200 лв. При 9 специалности понижението е почти четворно (от 750 на 200 лв.) - за "астрофизика, метеорология и геофизика", "инженерна физика", "квантова и космическа теоретична физика", "комуникационна и физична електроника", "медицинска физика", "оптометрия", "физика", "фотоника и лазерна физика" и "ядрена техника и ядрена енергетика". Специалността педагогика на обучението по природни науки в основна степен на образованието поевтинява двойно - от 400 на 200 лв.

"Приемът при нас следва числеността на випуска. Той премина минимума на раждаемостта през 1997-99 г. и последните години дори забелязваме чувствително повишение на кандидат-студентите", коментират от Физическия факултет на СУ. Преди 2 г. постъпилите бакалаври са били 78, а магистрите - около стотина. За тази година броят на бакалаврите се е увеличил до 98, а магистрите запазват нивото си. Т.е. годишно факултетът може да разчита на 180 до 200 студенти.

Проблемът с това професионално направление обаче е, че много от добре подготвените в областта на физиката абитуриенти заминават директно в Европа заради по-добрите условия за следване там. Във Франция например няма семестриални такси, преките такси за обучение за доста по-ниски, подобно е положението и в други европейски държави, казват от факултета. Затова причината за намалението на таксите е чисто пазарна, а борбата е не с вътрешната, а с външната конкуренция. "Целта е да предложим по-конкурентни условия на нашите кандидати", обобщават преподаватели от Физическия факултет. От там са на мнение, че трябва да рекламират по-сериозно различните си специалности, защото, освен че има глад за подобни специалисти, те дават и много добра реализация.

Завършилите физика например се реализират като експерти в държавни институции (напр. Агенцията за ядрено регулиране), в софтуерни фирми и др. Медицинската физика е друга перспективна специалност, която дава възможност на кандидати да работят с образна диагностика, така използвана в новите частни болници, работещи с модерна апаратура. Хитова в момента е специалността оптометрия. Кандидатите тук са най-многобройни, защото завършилите я могат да разчитат на сигурна работа. Ядрената техника пък е сред специалностите, зависещи от конкретната конюнктура - заговори ли се за строеж на АЕЦ "Белене", студентите идват, после следва отлив. "Но със и без Белене, дори за извеждането на един реактор от експлоатация са нужни поне десетина години, т.е. човек пак има гарантирана професионална реализация", посочват от факултета. В опит да отговорят на нуждите на икономиката от там се ориентират и към техническите науки - с новоразкритата специалност компютърно инженерство.

Рейтинговата система на висшите училища потвърждава, че завършилите физически науки у нас имат добра реализация. Дипломираните физици от СУ могат да разчитат на 1466 лв. облагаем доход - най-високият от всички вузове, които предлагат обучение по физика. Безработицата в това направление, завършено в СУ, също е най-ниска - едва 1.34%, а приложението на придобитото висше образование - 59%. Само по показателя удовлетвореност от избора на специалности Софийският не е на първо място от останалите 3 висши училища, обучаващи във физически науки - във вуза има 86% удоволетворени завършили физици, докато в ЮЗУ делът на доволните е 100%.

Преподаватели от Физическия факултет са категорични, че за увеличаване на интереса към физиката е нужно повишаване на държавната издръжка в това направление. "Коефициентите, от които зависи субсидията на инженерните и природните науки, е 2-3 пъти по-ниска от издръжката например за изобразителното изкуство. Ако тя се повиши, ще можем да предложим конкурентно образование на това в Европа", смятат физиците.



Факултет по химия и фармация



Факултетът по химия и фармация смята да понижи таксите за три свои специалности - обучението по ядрена химия се намалява значително от 750 лв. на 200 лв., а по педагогика на обучението по химия и информатика и по химия и английски език - от 400 на 200 лв. Тук действително се отчита намаление на кандидат-студентите - при отпуснати от държавата 93 места заетите са едва 63. "В последно време забелязваме лек отлив на кандидати, което ни учудва, защото качеството на обучението ни не се е променило, не сме станали по-лоши изследователи", коментира проф. Тони Спасов. Според него факултетът осигурява доста добри условия за студентите си, включително модерна апаратура. Намалението на кандидати той си обяснява с по-тежкото обучение по химия, на което не всички млади хора искат да се посветят, защото повечето предпочитат по-лесно изкараното висше образование. "Специалността ядрена химия гарантира след завършването й висока заплата и ясна реализация, но е свързана с много учене", обяснява проф. Спасов. При химията има и друг проблем - докато при фармацията реализацията е ясно видима, то при химията човек по-трудно може да види бъдещата си професия конкретно, независимо от гарантираните възможности за реализация.

Рейтингът на университетите тук също дава обнадеждаваща информация - завършилите направление химически науки в СУ излизат с 1024 лв. заплата - отново най-високата от останалите 4 висши училища, обучаващи химици. Безработицата сред завършилите е най-ниска - само 1.55%, а приложението на придобитото образование се оценява на 51%.

Проф. Спасов оценява като положително обявяването на някои специалности за приоритетни. Според него обаче това е само една първа стъпка, която засега се оказва недостатъчна, за да привлече интереса на студентите. "Нужни са повече мерки, за да се обърне тенденцията. България трябва да запази научния си потенциал в природните науки, все още не сме го загубили", смята той.



Факултет по математика и информатика



Две са специалностите, за които се намаляват таксите във Факултета по математика и информатика - при педагогика на обучението по химия и информатика намалението е от 400 на 200 лв., а при статистиката - от 800 на 640 лв. ФМИ смята да направи и друг жест - да освободи от такси за първата година новоприетите студенти с максимален състезателен бал в специалностите математика и статистика.

М.г. факултетът намалил таксата за обучението по математика заради отлива на кандидати, в резултат на което са привлечени немалко нови студенти. Заради изискването специалностите в едно направление да са с еднакви цени тази година факултетът предлага да се понижат таксите и за статистиката. "Не страдаме от липса на студенти, по-скоро искаме да повлияем на вътрешния прием и да преориентираме студентите от информационните специалности към математическите. Математическият състав в България застарява, ще ни липсват такива кадри", обяснява деканът на ФМИ доц. Първан Първанов. При планирани за т.г. 598 студенти са приети 730 младежи (включително олимпийците - около 40-50 души, които са извън утвърдените от държавата бройки, както и платеното обучение). "Завършилите математика могат да се радват на страхотна реализация, заплатите тук са дори по-високи от тези на някои специалности от информатиката, но до нея се стига много трудно", споделя още деканът.

Според рейтинга завършилите направление математика в СУ получават 2338 лв. заплата, безработицата е едва 1%, а приложението на придобитото образование - цели 82%. В информатиката нещата стоят още по-добре - 0.9% безработица сред завършилите, 3494 лв. облагаем доход след дипломиране и 91% реализирани висшисти на позиция, за която се изисква висше образование.



ПРАЗНО-ПЪЛНО

В професионално направление физика държавата е отпуснала на СУ за академичната 2017/18 г. 142 места за студенти в общо 10 специалности. От тях заетите места са 102 на брой, показват данни на университета. При възможност за 93 места в пет специалности по химия запълнените бройки са 63. Филология в СУ е можело да следват 772 студенти (в 23 специалности), но реално в първи курс са се записали 682-ма. Утвърденият прием по религия и теология в СУ е бил за 47 места, а реализираният - 37 души. По педагогика на обучението по... заетите места са 219 при възможност за 271, а при математиката - 74 бройки, при отпуснати 104 места.

От СУ посочват, че по-слабият интерес към природните науки не е български феномен, той се наблюдава и в Европа, и на други места. Затова природните факултети работят активно за повишаване на интереса към своите дисциплини. ФХФ например имал дългогодишно сътрудничество с концерна БАСФ за популяризиране на химията сред ученици от началното и средно училище. Във Физическия факултет активна дейност развива кръжокът по астрономия, който провежда лекции и демонстрации в Астрономическата обсерватория на СУ. Биологическият факултет също работи с ученици.



НАДОЛУ-НАГОРЕ

Факултетът по класически и нови филологии възнамерява да понижи таксите за 3 от своите бакалавърски специалности. За "Южна, Източна и Югоизточна Азия" намалението е от 690 лв. на 600 лв. Богословският факултет смята да намали таксите от 560 на 500 лв., а Геолого-географският факултет - от 800 на 640 лв., но само за първокурсниците по география. 9 специалности, които не страдат от липса на интерес, пък поскъпват. От 420 на 460 лв. се увеличават таксите за регионално развитие и политика, стопанско управление и публична администрация. От 485 на 530 лв. е повишението за специалностите неформално образование и педагогика към Педагогическия факултет. Кандидатите да следват право и международни отношения ще плащат с 60 лв. повече (от 739 на 800 лв.), студентите по психология - с 40 лв. (от 560 на 600 лв.), а по филология - с 10 лв. повече (от 590 на 600 лв.).
2
2955
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
18 Март 2018 20:02
Не е промоция, а сблъсък с действителността.
19 Март 2018 01:01
В материала има продуктово позициониране.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД