:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 298
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Управляващите пак се засилиха да правят е-правосъдие

СНИМКА: СЕГА
В момента информацията е разхвърляна в няколко сайта.
Държавата ще направи пореден опит да създаде електронно правосъдие, става ясно от обществена поръчка, обявена от ресорното министерство. Задачата е да се направи преглед на съществуващите към момента сайтове и електронни услуги, предлагани от различни институции, и да се подготвят предложения за създаване на единна точка за достъп на гражданите и бизнеса до е-услуги на съдебната система.

Порталът е-правосъдие вече се превърна в символ на неспособността на институциите да се справят с подобна задача. За него се говори от над 10 години и досега са правени неколкократни безуспешни опити за реализацията му. Порталът си имаше дори адрес - e-justice.bg, който в момента не работи.

Вместо единна точка за достъп има няколко сайта, чрез които граждани могат да търсят съдебни решения и да следят делата си. Те обаче включват само информацията от съдилищата, но не и тази от министерствата и други държавни структури, където също се пазят много данни. Това се отбелязва и в документацията към обществената поръчка.

"В сектор "Правосъдие" съществува единен информационен портал само за съдебната власт. Информацията на тези сайтове касае съдебната власт и се поддържа от Висшия съдебен съвет. Подобен единен информационен портал за органите на изпълнителната власт няма, а те предоставят значителен брой услуги за граждани, както и поддържат значителен брой регистри, като част от тази информация е публична и е необходимо да се поддържа лесен достъп на граждани до нея", пише в заданието към поръчката.

Търгът е на стойност 53 400 лв. и като основни дейности са набелязани преглед на съществуващите сайтове, техните функционалности, проблеми при достъпа, както и преглед на аналогични портали на европейско ниво, например този на ЕК. След това трябва да се изготви предложение за архитектура на бъдещия портал.



АВАНТЮРА

Несполуките с електронното правосъдие са само част от скъпоплатените опити за е-управление, които нямат особен ефект. Наскоро от ГЕРБ обясниха, че досега за това са похарчени поне 100 млн. лв. От бизнеса обаче пресметнаха, че разходите за последните 15 години са около 2 млрд. лв.
1459
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД