:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 330
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Зад идеята за доброволна военна служба се крие въвеждането на наборна

Военният министър изтъква швейцарския, шведския и датския модел, които България трябва да следва
Снимка Архив Сега
Всеки сам може да прецени какво правят тези хора за състоянието на армията...
Министерството на отбраната (МО) се похвали, че 37 новоназначени кадрови военнослужещи са положили клетва в Сухопътни войски. На фона на близо 6000 вакантни места в армията 37 души са нищожно число. Ако се замислим колко са напуснали, дори само докато е траела клетвата, ще се види, че работата е много, ама много зле.

Картината изобщо не е розова и това със сигурност се знае добре от военния министър Красимир Каракачанов. Но неговата игра, сигурно и по длъжностна характеристика, е да създава усещане, че нещо се случва, че има някакво размърдване. И ако това всъщност не се случва, когато вакантните места в армията продължават да са една пета, в употреба влизат екстравагантните идеи. Тяхното сбъдване е силно под въпрос, но са интересни.

Безспорно, една от тези идеи е доброволната военна служба, лансирана от "Обединените патриоти", пламенно защитавана от военния министър и вкарана дори в управленската програма на сегашните управляващи. Нещо повече. Според министъра



законопроектът се пече и аха-аха да влезе в парламента



Така или иначе, основните моменти в тази идея са ясни - патриотична доброволност срещу държавни екстри. Очевадни са и намеренията - да се направи опит да се спре постоянно отрицателната тенденция на намаляване на българската армия.

И тук започват подаръците и обещанията. Преди няколко седмици военният министър обяви, че с бъдещия закон за доброволната военна служба вероятно ще се даде възможност на хората, които минат през нея, да получат предимство при назначаване на държавна служба или при следване в университети.

"Личното ми предложение е тези граждани, които предпочетат да загубят част от личното си време, 6 или 9 месеца, за да служат на страната си, да получат военни възможности, за да могат да я защитават, да се ползват с определени предимства при постъпване на работа. Тези граждани да получат предимства и при кандидатстване в държавни висши учебни заведения", обяви Каракачанов.

Наскоро стана ясно, че се обсъжда и друг подход - държавната екстра да е



достъп до по-желани места в МО и в МВР



за тези, които минат през доброволната военна служба. Подобно предимство може да се окаже по-примамливо, защото за някои места във вътрешното министерство се явяват десетки желаещи - например в Граничната полиция за места като ГКПП и аерогари, или в Пътната полиция. В пакета определено може да се включат и митниците, например.

Кандидатите обаче трябва да имат физическа подготовка, и то не каква да е. Както се казва, да могат да пробягат поне една обиколка на стадиона, да направят поне едно коремно или набиране, да скочат от място метър-два, без да паднат по очи. Освен това трябва да са с чисто съдебно минало. Дори с чисто криминално минало. Все пак в армията ти раздават оръжие и не е добре достъп до него да имат криминално проявени лица, които заради бавната система не са осъдени все още.

Освен това трябва да имат желание, както казва министърът, да загубят лично време няколко месеца. Очевидно трябва да са или от съответния град на съответния гарнизон, или някъде наоколо. Или пък трябва да са готови да загубят и правото си на свободно придвижване. Ще е необходимо и да са готови да влязат в казармата, без да получават пари. Възможно е все пак да се предвиди заплащане, но то едва ли ще е повече от минималната заплата от 510 лв.

И ако продължаваме така с изискванията, накрая кръгът от желаещи може да се стесни дотолкова, че да се окаже, че няма нито един.

Военният министър сякаш не крие, че зад идеята за доброволната военна служба се крие желанието да бъде възстановена наборната служба. Той разчита, че младежите ще влизат в резерва и "една част от тях могат да харесат службата и да останат".

Каракачанов предлага швейцарската система - обучение на всички за кратък период от 6 месеца, но след това резерв. Ето как се аргументира: "По време на резерва да опресняваш знания и подготовка, докато си в подходяща възраст. Така че ще има един ден казарма. Нуждата го налага. След като държави като Дания, която никога не е премахвала наборната служба, Швеция, Финландия и Норвегия, които нямат никакви заплахи и по-точно заплахите към тях са много по-малко, отколкото са заплахите към държава от Южна Европа и Балканския регион, имат армия, те просто мислят за сигурността си".

Тоест дава да се разбере, че доброволната военна служба би била само крачка към връщане на наборната.

Според министъра имало "много хора, които желаят - или



родители, които желаят да пратят децата си,



пък има и млади хора, които желаят да служат доброволно, за да получат някакви знания и умения". Те нямало да стават войници по професия, а щели да научат само някои неща. Имало нужда от отделен закон, защото ако сега някой млад човек иска да служи половин или една година, не можел, защото по сегашната нормативна база трябвало да подпише договор минимум за 3 г. като кадрови войник.

Забавно е, че МО обяснява как за доброволната служба ще се ползва материалната база, където служат кадровите войници, а там, където тя била унищожена, щяла да се възстанови. За разлика от едно време, когато войниците са пращани да служат на другия край на България, сега те щели да бъдат близо до родните си места.

До този момент няма никаква яснота да е направено каквото и да е представително проучване, което да показва дали изобщо има някакви желаещи за такава доброволна служба. Не е дадена и каквато и да е финансова обосновка на начинанието или поне някакви прогнози колко би струвало. Сега не може да се намерят пари дори за професионалната армия, камо ли за доброволната.

Спорно е и доколко предлаганите екстри, свързани с държавна служба, университети, МВР, МО няма да представляват дискриминация. Няма и каквото и да е доказателство, че някой от доброволна служба би се прехвърлил като професионален войник. Армията изживява истинска кадрова криза, като официално свободните места са около 5500, но неофициално се говори за над 6000 такива бройки. По думите на самия Каракачанов в някои съединения в армията има дори 25 на сто недокомплект, като най-тежко било положението в Сухопътните войски.



Основната заплата на един професионален войник е 608 лв.



Каракачанов успя да извоюва 100 млн. лв. отгоре за повишаване на заплатите тази година, но и след това няма как да се привлекат кой знае колко хора, отговарящи все пак на някакви изисквания за психично здраве и физическа подготовка.

Ясно е, че следващата стъпка е дебати за връщане на наборната служба. Пак в тази посока бе и лансираната отново от Каракачанов идея за възстановяне на Строителните войски. Той се усети, че едва ли ще е много обществено поносима представата как месеци наред роми се обучават на военно дело, ще са въоръжени и ще стрелят с "Калашников" или "Макаров", преди да хванат кирките, лопатите и кофите. Затова само дни по-късно вече обясняваше как всъщност ставало дума за предприятие като ГУСВ, за строителна фирма, където младежи, отпаднали от образователната система, които нямат професия и препитание, като в ПУЦ да се обучават за строителна работа. Каракачанов обяви, че всичко това може да стане, но ако се въведе задължителната наборна служба. Тоест отново посоката е тази.

Всъщност, тази работа с дебатите за наборната служба ще се случи по-скоро, отколкото много хора мислят. Само това може да спаси армията в перспектива, защото процесите и тенденциите са трайно отрицателни. Още отсега е ясно обаче, че наборната служба трудно ще мине през пленарната зала. А още по-трудно ще се спре разпадът и в тази област.
Снимка Сега архив
Опасността в един момент да има генерали без войска изобщо не изглежда толкова имагинерна.
22
3511
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
28 Март 2018 20:39
каракачанов да не дрънка много, а да сподели що той се скатал от военна служба едно време. и докато не стане военна служба въпрос на чест (и да бъде относително добре платена), с нормално отношение от офицерите към войниците, с нормални взаимоотношения вътре между войниците, не виждам кой ще ходи. което е и за добре
28 Март 2018 21:02
Каракачана хич не ми е любимец, ама...не се е скатал от военната служба!!!Бил е войник в ПВО и ВВС
28 Март 2018 21:16
Старите пушки, които формираме резерва, един по един се пенсионираме или разболяваме, а за да има генерали и полковници, все пак трябва да има някаква численост армията, макар и от хора, не особено боеспособни, даже не особено жизнени. Нема страшно, наборната служба ще бъде формална, ако се стигне до нея, с основна цел, да се попълнят едни документи.
28 Март 2018 21:25
Днес разбрах, че командирът на гвардейците ни е бригаден генерал - на бригада, кадрирана до рота.
п.п. Няма да пояснявам термина "кадриран" за неслужилите в Българската НАРОДНА Армия
28 Март 2018 21:40
Премахването на задължителната наборна служба е едно от най-големите престъпления в най-новата ни история, за което обаче наказани (както винаги) няма да има. Да съгласен съм, че 24 м са ненужни, но абсолютния минимум за придобиване на бойни умения е 9 м. Това го заявява човек, служил 24 м в кашишкия полк (разбира се всички по-интелигентни бяхме в дивизиона) на Грудово (по-старите поколения знаят за т.нар. триъгълник на смърта). Така нямаше да стигнем до срамното и смешно положение почти 20% от личния състав да са жени - не можещи да си намерят работа и ставащи военнослужещи.
29 Март 2018 00:23
МВФ, ,
В момента има 'безброй' свободни места в БА, към 5000 и повече.
На който му липсва службата - моля - започва от утре с към 1К заплата, отделно парите от мисиите.
На който на децата му липсва да ги направи мъже - също.
Хайде да ви видим колко сте много мераклиите.
29 Март 2018 08:19
От къф зор някой ще се забие в мизерията за 6 месеца, при това безплатно ?
29 Март 2018 08:34
chengel
29 Март 2018 08:19

От къф зор някой ще се забие в мизерията за 6 месеца, при това безплатно ?

Когато дойде зора, и да се забиеш "в мизерията" ще е много късно.
От къф зор, Гърция има наборна военна служба и поддържа 170 000 армия?
От къф зор Турция има наборна военна служба и поддържа 380 000 армия?
От йъф зор Сърбия има наборна военна служба?
И тъй нататък.
Ама требе да се араламби, щот така е промит мозъка.
КОЙТО НЕ ХРАНИ СОБСТВЕНА АРМИЯ, ХРАНИ ЧУЖДА, с всичките последици от това.
Пример - от преди повече от 500 години.
И да не ми се контрира с НАТО и чл.5.
Стане ли патаклама, нито НАТО, нито чл.5 ще ни помогнат.
Народът е казал - ПОМОГНИ СИ САМ, ТА И БОГ ДА ТИ ПОМОГНЕ!
Та те така.
29 Март 2018 08:45
Наборната служба има икономически ефект, а при затворени граници - и демографски.

Впрочем, международното положение подсказва за възможността нашенците да ги гонят от ЕС и САЩ. Това няма да ни помогне много, щото доста от тях вече имат паспорти на съответната държава и децата им се чужди граждани, но все пак ще възпрепятства изтичането на нова порция пушечно месо. А гърците са пред война с руското прокси Турция и няма начин да не ни въвлекат и нас, въпреки метаните на Бойко.
29 Март 2018 08:51
Премахването на задължителната наборна служба е едно от най-големите престъпления в най-новата ни история

Верно ли? И що стана така? Да не би щото докато имаше наборна военна служба, вишуту военен си затваряха очите за престъпленията, които ставаха в казармите?
Пъ после реват по форумите, че никой не иска да служи в прогнилата им армия?
29 Март 2018 09:25
Evasion
29 Мар 2018 08:51
Мнения: 16,885
От: Korea, Democratic People's Republic of
Скрий: Име,IP

Премахването на задължителната наборна служба е едно от най-големите престъпления в най-новата ни история

Верно ли? И що стана така? Да не би щото докато имаше наборна военна служба, вишуту военен си затваряха очите за престъпленията, които ставаха в казармите?

Кога са си затваряле очите ??? В поделението , където служех през 1970-72г от 216 души за двете години 18 души изпратиха в дисципа и затвора ! Вярно , че повечето бяха циганьор , ама не са си затваряли очите ! Имаше при нас и разжалвани полковници , майори - на 45 години старши лейтенанти ! Ти на това "затваряне на очите ли му викаш" ? Е , имало е и такива , които са "минавали метър" - къде ги няма , но съм гледал как офицери и старшини се криеха като плъхове , когато идваха военните съдии и прокурори .
29 Март 2018 10:49
Ми да приберат контингента от войници от Афганистан и др. п. и ще има повече пари за армията тук. А пък ако някой си мисли, че ще въведе наборна казарма за да праща повече български войници да гонят Михаля по света- няма да стане!
29 Март 2018 11:03
Ти на това "затваряне на очите ли му викаш" ? Е , имало е и такива , които са "минавали метър" - къде ги няма , но съм гледал как офицери и старшини се криеха като плъхове , когато идваха военните съдии и прокурори .

Да, да, цареше реди, дисциплина, нямаше извращения, а когато дойдеше време за УВО, войниците тъжни плачеха на портала и молеха да ги задържат поне до Великден... не им се тръгваше за Новата година към дома, макар срока на службата да бе изтекъл още в края на септември... и други такива разкази от клуба на зеленочорапестите смръдливци...
29 Март 2018 11:13
Защитата на Родината е въпрос на дълг, а не на лична изгода.
29 Март 2018 11:45
Леле! Джендърски рев - искат да ги правят мъже...
---------
Блогът на Генек
29 Март 2018 12:09
Тома, то и трудът е песен, ама всеки иска да я пее друг
29 Март 2018 15:34
искат да ги правят мъже..

В казармата ли ще ги правят мъже? Мислех, че полът се определя с раждането...
29 Март 2018 17:50
абе по мое време една съученичка половината момчета от нашия клас направи мъже
29 Март 2018 18:04
Всъщност идеята да си държавен служител САМО ако си бил в армията не е нова и работи на някои места.
Но следва и да няма нито изключения, нито дискриминация - по раса, джендър или пол!!!
Другата опция е наборна армия - но отново без дискриминация
29 Март 2018 20:53
-
29 Мар 2018 18:04
А може би е разумно да взимат в полицията само служили в армията. Най-малкото ще са обучени от къде се пълни пушката.
29 Март 2018 22:29
Да , има страни , където ако не си служил в армията , не те взимат на държавна служба - една от тях е Израел. Но пък там , с изключение на нечии синчета на политици , всички искат да служат в армията , най-вече в бойните части , защото след казармата получават една значителна сума , която им помага за следването . Странното е , че приемат в казармата всички , които искат да служат , слепи , аутисти , олигофрени , граждани на други държави . Едно сляпо войниче с бял бастун разбрах , че служи в армейското радио "Галей ЦАХАЛ"( армейска вълнА) , едно олигофренче ходеше само сутрин да вдигне знамето в подделението и вечер да го смъкне . Най ме хвана срам като видях една здраво , високо момче с униформа на "джобник"(работещ в канцелария) Казах си , този е за бойните части , пък се е скрил в канцелариите . После му видях дясната ръка - имаше дефект по рождение , вместо длан , едно чуканче с някакъв израстък като пръст ! И въпреки физическия си недъг , бе отишъл да служи в армията , три години .
Дали и българчетата ще станат някога като тях ?
29 Март 2018 22:39
Дали и българчетата ще станат някога като тях ?


Някога, някога .. след 1 900 години може би, ама едва ли не..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД