:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 311
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сега ли забелязахте, че болници се източват?

Далаверата е "разкрита" едва когато е стигнала естествения си край - вече няма какво да се краде
Снимка: МЗ
Кирил Ананиев представя на ръководството на болницата във Враца оздравителния план за оцеляването й. А можеше и да не се стига до ситуация, близка до палиативната.
В близките месеци здравният министър Кирил Ананиев е обещал да представи нов модел за финансиране, функциониране и управление на здравната система. Защото - очевидно - настоящият носи само зло за повечето граждани на България. Подробности няма, но може да се предположи, че и идеята, и моделът действително ще целят поне нормализиране на положението, а не умишлено предоставяне на възможности за още повече злоупотреби, кражби и девиации. И че поне в някаква степен ще е насочена към подобряване на здравните показатели на населението, а не просто към въвеждане на механизми, които да гарантират, че бюджетът на здравната каса няма да се дъни ежегодно.



Изпълнението обаче е друга история, за съжаление



Новата реформа е предшествана от акция на прокуратурата по профилактиране на системата. Не че това е лошо - напротив - няма съмнение, че за да е справедлива здравната система, т.е. постоянно растящият ресурс да отива за здраве, а не за бизнес планове, трябва да се въведе ред, да се види какъв е процентът на кражбите и съответно - колко е реалното недофинансиране на системата. Но е показателно за успеха на бъдещите начинания на Ананиев, защото е безкрайно трудно от този бардак да се съгради нещо ново.

Прокуратурата образува досъдебни производства за безстопанственост срещу седем държавни и общински болници - болницата в Попово, УМБАЛ Бургас, МБАЛ Благоевград, МБАЛ Русе, МБАЛ Велико Търново, МБАЛ Кърджали и "Пирогов" в София. Отделно има повдигнато обвинение на бивш зам.-министър, дал разрешително на частна болница за дейност на територията на държавна през далечната 2010 г., а шеф на районна здравна каса постоя и в ареста, защото е сключил договор с частна болница, въпреки че законът не му позволява. От прокуратурата се заканиха да продължат и да стигнат дори до министри.

Данните сочат престъпна дейност още от 2010 г., обявиха от прокуратурата. Освен това производствата бяха образувани след проверките на Министерството на здравеопазването във всички държавни болници, т.е. "разследването" най-вероятно е дело на МЗ, което е предоставило на магистратите всички нужни данни и документи. Основно ставало дума за схемата "болница в болница", при която частна болница функционира на територията на държавната, като - образно казано - усвоява плюсовете, а минусите оставя на държавната. Има си, например, хирургия и ортопедия, но ползва лабораторията и аптеката на държавната срещу наем от 50 лв. А директорът на държавната болница подписва договор за целта с ясното съзнание, че освен че ще получи 50 лв., ще се лиши от половината си пациенти, т.е. приход, тъй като те ще отидат в частната болница.

Това се случваше над 7 години, под носа на същото здравно министерство, което освен че е принципал на държавните болници и назначава същите тези директори, издава и разрешенията за дейност на частните болници в държавните. И реши да се задейства едва когато две от най-потърпевшите болници - във Враца и Ловеч, превърнати в опасни за пациентите си кочини, аха да спрат да работят, тъй като заради огромните си дългове и запори дори не можеха да купят лекарства и консумативи. В едната имаше цяла частна болница в държавната, а в другата - частна лаборатория за инвазивна кардиология, която първо е работила в рамките на и по договор с държавната, а после изведнъж е станала многопрофилна болница и е "изяла" бюджета от касата за държавната. Тази свинщина е била такава още в момента на зараждането й, но не е правила нужното впечатление нито на МЗ, нито на здравната каса, нито на прокуратурата. Защото, както отбеляза и бившият министър и след това и зам.-министър на здравеопазването Мирослав Ненков, "не може да се случи нещо подобно без разрешение". Има цели региони и обществени сфери, в които



и чистачка не се назначава без благоволението на ГЕРБ,



а какво остава за появата на цяла частна болница, и то на територията на държавната.

Или с други думи - благоволението отгоре за схемата беше оттеглено едва когато държавните болници бяха опоскани до степен да няма какво повече да се краде от тях, тоест - едва когато далаверата е приключила. Допълнителен минус е и че населението обикновено не остава особено доволно, когато му закрият болницата. Затова се жертват няколко партийни калинки (в болницата в Ловеч трябва да бъдат съкратени 80 от общо 116 души администрация), вдига се пушилка и дефектът става ефект - борим се с престъпни схеми, нищо че цели 7 години - в най-добрия случай - сме се правили, че не съществуват. А след известно снишаване далаверата продължава.

За последно, Ненков, например, който сега охотно обяснява какво се е случвало, беше зам.-министър през 2017 г. Затова и знае, че нарушенията, установени в ловешката болница, "работят на няколко места в страната под милия поглед на управлението - и политическо, и административно на системата на здравеопазването". И обяснява: "Много е проста схемата - законът категорично забранява в една болница да се отваря друго заведение със същата дейност". Факт е, че екипът, от който и Ненков беше част, започна тези проверки и сезира прокуратурата, но има и един логичен въпрос: Като е незаконно, защо МЗ не отне разрешителното на частната болница, упражняваща дейност в държавната?

Нещо подобно се случва и в "Пирогов" - болница, която е сред нарочените от прокуратурата за безстопанственост. Там години наред са съществували невероятните седем отделения по неврохирургия, със седем началници и вероятно седем схеми с фирми за покупко-продажба на медицински изделия (тъй като те се плащат от джоба на пациента и никой не контролира цените, бизнесът е особено сладък), четири урологии и четири хирургии. И чак наскоро на здравното министерство - и евентуално на управата на болницата - направи впечатление тази особеност. При положение че "Пирогов" от години е с огромни дългове и далеч от доброто финансово състояние. На какво се дължат те, ще покаже проверката на прокуратурата, смята директорът Асен Балтов. Което значи, че или той не знае как се трупат дългове в болница, която ръководи от една година, или - по-вероятно - не смее да каже и съответно - да спре.

Ненков с основание повтаря, че не вярва прокуратурата да стигне докрай и да има някой осъден - опитът досега сочи точно това. По-страшното е обаче, че в подобна среда би било напълно невероятно успешно да бъде въведен и поддържан нов модел, чиято цел би била да я унищожи. Неслучайно след първите обещания за нов, едва ли не революционен модел, напоследък Кирил Ананиев вече говори за три варианта, които ще се обсъждат, за да "се вземе решение кой модел е най-работещ, без да се правят резки движения". Сценарият "без резки движения" го гледаме отпреди 2010 г. и той води до абсолютното дъно.

7
4149
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
28 Март 2018 21:01
Бе не знам дали настоящият модел е носел само зло, ама в момента вече десет дена не мога да си намеря инсулин нито срещу рецепта и протокол на НЗОК, нито срещу пари. А той е животоподдържащо лекарство.
28 Март 2018 21:58
Хиксе, твърде много хора са в подобно положение. И в същото време само циганите имат акъл как се общува с Бялата мафия. Ама е по-лесно да се съберат агитките да защитават един убиец, наместо да подкрепят хората срещу престъпниците в престилки.
28 Март 2018 23:09
Големият проблим на хората с престилки е, че са прекалено простовати и първосигнални и като попаднат на подобен човек насреща, почват да хвърчат искри.
29 Март 2018 04:24
Има само един модел: солидарната система да финансира общинските и държавните болници, а частните да се финансират от застраховките. Защото в момента всички пациенти се пренасочват във вторите. А тези по-изгодните пътеки най-вече. Както е тръгнало, всеки втори българин ще се окаже с 4-5 стента, за да се обере Касата. На кого му пука, че това е животоспасяваща манипулация, а не профилактика??? Колко струва и какъв риск носи?!
Аз бях жертва на измамниците. На един мошеник в Бургас, който се казва Читаков. Още лекарката от СМП ми каза, че имам стенокардия. Но препоръча да си направя изследвания и, ако искам да ме закара до МЦ. Кризата беше вече отминала, докато дойде и то с един аспирин. Реших да отида все пак до болницата. И там попаднах на тоз, окойто ме измами, че имам инфаркт и умирам. До 3 минути трябвало да вземем решение. Със съпруга, който беше шашнат до крайност. Защото Читаков крещеше и заплашваше. Разбира се проблемът щял да се реши за 2 дни в частната Дева Мария, а в МБАЛ не трябвало да ходя, че била развалина и ще ме мъчат седмици. Кой да не се поддаде??? Някога знаела ли съм що е стент? Линейката дойде след повече от два часа. Пътувах седнала в неудобна поза и друсаше ужасно. В частната болница не ме сложиха на количка, нямаше персонал да ме обгрижва и трябваше да се усетя, че ме мамят. Лекарката, която ме прегледа там, явно си знае урока. Няколко пъти питам какво ми има. Но обяснява, че трябва да се вземат мерки, а диагноза хич. Та ме приеха, подписах сума документи и ме затвориха зад бариерата. Чак след часове се опитаха да ми сложат стента, но тока спря. Знак от Господ, но пак не схванах. Даже и доктора измънка ,че ще чакаме тока, защото не съм била много спешна. Пак не ми дойде акъла. За миг се усетих, но после нямах куража да си събера багажчето и колко щеше да ми струва да се измъкна??? Така едва не си изгубих ръката. Бяха адски мъки. Но най-гадното беше след това. Когато разбрах, че трябва да вземам лекарства с шепи, за да не отхвърля стента. Когато при изписването видях диагнозата: Стенокардия. С тази диагноза и лекарства майка ми живя десетки години без проблем. Оказа се, че и аз това ще правя, защото стентът е нахалост. Той не ми подобри състоянието, а го влоши и ме постави на риск да умра. Тези изобщо не бяха прочели, че при жените има огромен риск и висока смъртност от подобна процедура. Или пък какво ги интересува?! За капак попаднах случайно на Читаков. И му разправям, че ми е объркал диагнозата, а наглият ми вика: Че аз не съм писал инфаркт?! Да, сигурно не е. Но сред няколкото листа, които трябваше да подпиша в легнало положение в Спешното, не видях наистина какво е писал. Кой очаква умиращата да си търси диагнозата и да знае къде?! Днес животът ми е съсипан. Година и повече се мъкнех като парцал. След това ми смениха лекарствата и се позакрепих малко. Но в това състояние не мога да работя нищо. А и пенсия не ми се полага. По подобен начин осакатиха и колега на съпруга ми. На него пък му сложиха байпаси. Опитах се да му обясня на човека ,че не толкоз зле като са го изкарали от болницата да търси пари за осигуровките си. И три дни се разхожда по улиците. Ама не ме послуша. Накрая се оказа и той с Стенокардия. Измъчиха го. Изритаха го от работа. Поне се уреди с мижава пенсия заради други заболявания, но тя не му стига и за лекарствата.
Пазете се от бялата мафия!!!!!!
29 Март 2018 10:24
Болниците се управляват по същият модел, по който се управлява цялата държава - мафиотски. Просто здравеопазването и примерно енергетиката, са най-сигурните и сериозни законни източници на пладнешките обирджии, да пият кръвчицата населението.
29 Март 2018 11:54
"Пазете се от бялата мафия!!!!!!"


Пазим се, ама как да я разпознаем? И докато всички доктори ходят с този етикет ще питам аз след време като изчезне "мафията", съответно и докторите, то къде ще идете на лечение? Така на ангро всички лекари да са под това наименование е не само тъпо, но и абсолютно погрешно.
29 Март 2018 18:15
Моделът е изначално сбъркан. Работя в тази сфера и съм наясно как се случват нещата. Университетите произвеждат търговци а не лекари. Здравеопазването отдавна не е елемент на националната сигурност, то е превърнато в нещо като плод и зеленчук. А както знаете търговците не лекуват, а правят пари.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД