:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 504
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Как се създава данъчен рай

Каймановите острови са свободна територия, която създава идеални условия за предприемачите
Снимка: @simonwayphoto
Търговията и туризмът се развиват успешно на Каймановите острови благодарение на икономическите стимули на правителството.
Откакто излиза книгата на Айн Ранд "Атлас изправя рамене", хората все търсят мечтата на Джон Голт - място без данъци, с малко регулация и процъфтяващ предприемачески дух. Мечтата на Голт съществува и тя се намира в Карибския басейн - това са Каймановите острови.

Преди да разсъждаваме защо Каймановите острови са мечтата на Голт, е важно да разберем как се управляват те и по какъв начин са станали свободна територия. Макар Каймановите острови да са смятани за британска отвъдморска територия, те се радват на висока степен на политическа автономия. Просто са толкова далеч от Великобритания, че е трудно да бъдат пряко управлявани от британската корона. Тя обаче все още има значително влияние върху правителството на Каймановите острови. Губернаторът им се назначава пряко от британската кралица и мандатът му продължава, докато тя пожелае това. Губернаторът одобрява законодателството, гласувано от парламента на Каймановите острови, и назначава премиера, който е лидер на парламента. Парламентът се избира пряко и на свой ред назначава кабинета на губернатора, който ръководи ежедневната работа, свързана с управлението.

Но Каймановите острови не дължат свободата и успеха си на тази структура на управление. Всичко се дължи настимулите, създадени от конкурентното управлениеВ Карибския басейн има около 32 страни. Повечето от тях са доста близо една до друга географски и разполагат с малко земя. Тези факти, взети заедно, определят две важни неща - тези страни или територии зависят силно от търговията и вноса на икономическо благосъстояние, а за гражданите им е сравнително лесно да сменят юрисдикцията, като просто вземат лодка и сменят една страна с друга. Това създава натиск върху правителствата на карибските страни да създадат управленски институции, които насърчават търговията и които привличат, вместо да пъдят обитателите си. В крайна сметка, като няма природни ресурси и достатъчно земя, единствената ос, около която тези страни се конкурират, е качеството на управлението. Този конкурентен натиск придвижва карибските държави към свободата и ги отдалечава от тиранията.

Или поне така трябва да бъде, ако тези правителства действат по-скоро като корпорация, а не като правителство. Най-важният стимул, който в комбинация с предишните два създава конкурентно управление, емотивът за печалба- щом печалбата на доставчиците на управление произтича пряко от благосъстоянието и благоденствието на хората и бизнеса, тогава пазарните сили на конкурентното управление го насочват към свобода, защита на правата на собствеността, върховенство на закона и го отдалечават от корупцията и тиранията, характерни за останалите части на Латинска Америка и Карибския басейн.

Макар че третият стимул не е напълно наличен, той съществува на много места в Карибите. Това е резултат от факта, че много от териториите там са британски отвъдморски територии, управлявани от британската корона. За губернаторите на териториите времето е от много по-слабо значение, отколкото при демократично избраните представители с кратък мандат на управление. А това в комбинация със зависимостта от търговията създава конкурентни стимули, далеч по-силни от прекия мотив за печалба на Карибите.

Апогеят на конкурентните управленски стимули е на Каймановите острови.Там няма преки данъци. ТочкаТова означава, че няма корпоративенн данък, данък върху прираста на капитал, данък върху дохода, данък върху продажбите, данък върху собствеността, данък върху заплатата.

Някой ще се запита как правителството на Каймановите острови управлява без приходи от данъци. За жалост все още има някакви финансови постъпления на островите от принудителни отчисления. Най-големите са от 22-та процента вносно мито, както и от годишните разрешителни за работа, от таксите за регистрация на компании, от таксите върху прехвърляне на земя, за регистриране на автомобили и за издаване на паспорти. Макар те все още да са задължителни, повечето от тях като регистрационната такса трябва да се възприемат просто като такса за услуга, като в този случай услугата е прилагане на върховенството на закона и на закона за публичните стоки и услуги, действащ на островите.

И за да станат нещата още по-приятни, през 2011 г. Каймановите острови приеха закон за специална икономическа зона. Ето това е истинската мечта на Голт. В нея не само че липсват всички гореизброени данъци, но фирмите, които се регистрират в нея, са освободени и от таксите, които правителството събира. Тоест тези фирми не плащат такси за внос и износ, както и повечето лицензионни и корпоративни такси.

Това означава, че фирмите, регистрирани в зоната, не плащат почти никакви данъци. Никакви. Към това се добавя леката регулаторна рамка в зоната, която е ясна и прозрачна. Тази конкурентна управленска структура вече дава резултати - Каймановите острови имат най-висок БВП от страните в Карибския басейн и са на 21-во място в света по БВП, малко след САЩ.

4
2244
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
03 Април 2018 09:41
Там няма преки данъци. Точка
Това означава, че няма корпоративенн данък, данък върху прираста на капитал, данък върху дохода, данък върху продажбите, данък върху собствеността, данък върху заплатата.


— Вярно ли е, че сте открили начин за разпределяне на благата без намеса на правителството, без дори да се събират данъци — метод, който се основава изцяло на индивидуалния избор? — запита предизвикателно Гудман.
— О, да, разбира се.
— Трябва да сте нов тук — рече барманът, като най-накрая го изгледа.
— Днес пристигнах от Земята.
— Земята? Нервно, суетно…
— Да, да — отвърна Гудман. Това повторение вече взе да му лази по нервите. — Как може да няма престъпност на Транай, след като току-що бях ограбен?
— Би трябвало да е очевидно. На Транай грабежът не е престъпление.
— Но грабежът винаги е престъпление!
— В какъв цвят беше маската му?
Гудман се замисли за момент.
— Черна. Черна коприна.
Барманът кимна.
— Значи е събирал данъци за правителството.
— Това е странен метод за събиране на данъци — тросна се Гудман.
Барманът постави пред Гудман един „Специалитет на Транай“:
— Опитайте се да го оцените от гледната точка на общото благосъстояние. Правителството трябва да разполага с някакви пари. Като ги събира по този начин, избягва необходимостта от данък върху дохода заедно с целия му сложен правен и законодателен апарат. А от гледна точка на опазване на душевното здраве е много по-добре да се взимат парите с едно бързо, лесно, безболезнено действие, отколкото всеки гражданин да се тревожи цяла година за плащането им на определена дата.
Гудман изпразни чашата си и барманът му наля друга.
— Но аз мислех — рече Гудман, — че това общество се крепи върху идеите на свободната воля и индивидуалната инициатива.
— Тъй е — отвърна барманът. — И в такъв случай естествено и правителството, колкото и да е малко, има същите права за свобода на волята както всеки гражданин от частния сектор, нали?
03 Април 2018 12:06
Каймановите острови са пряка последица от договора от 1067 година между Уйлям Оранжски (William the Bastard) и Лондонското сити - една от малкото територии, незавладяни от него, даващ на територията изключителни права. В по-ново време - от решението на Bank of England след Суецката криза да започне да търгува с валути екстериториално. Първо от Каймановите острови. "Внос - износ" - бла-бла...
03 Април 2018 15:38
Каймановите острови имат най-висок БВП от страните в Карибския басейн и са на 21-во място в света по БВП, малко след САЩ.

Тези ни мислят за идиоти??? Какъв БВП, кви 5 лева?! От пране на пари и криене на данъци?! Не се знае къде се произвежда въпросният БВП, но се отчита на Кайманите?
04 Април 2018 00:39
Beps ще им свие перките.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД