:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 178
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Семиотиката и Мао

Бойко Ламбовски
"Тя и съпругът й са минали на маоистки позиции" - пише офицер от ДС за Юлия Кръстева в разсекретеното дело на известната ни семиотичка, което разбуни духовете през последната седмица. И предлага да се снеме доверието от нея - от агент Сабина де. Не идвала на срещи, клинчела, не предоставяла значима информация и т.н.

Самото дело е стотици страници, дадох си зор да поизчета това-онова не толкова от нездраво любопитство към казуса, колкото от интерес към огромния труд, хвърлян от хората в тази организация, за да бъдат нещо като хоросан на статуквото. Вярвало се е вероятно от големите шефове, че с този нелеп труд тоталитарната държава ще пребъде завинаги - пронизана от мрежата на съгледвачеството в колективи, семейства, кръчми, университети и т.н. Дати, печати, подписи, донесения, вербовки, оценки - човек не може да не се подиви на бюрократичната енергия, харчена за всичко това, и на драмите край нея. Прави впечатление и непродуктивността на харча - безброй безсмислени срещи и битови подробности, които днес са просто скучни.

Впрочем, сега е лесно да се разсъждава така по повод



нафталинения мастодонт ДС



Като че ли днешните тайни служби - у нас и по света, са образец на човешката ефикасност и апотеоз на добротворството, което Господ очаква от нас. Не, не са. Не ни трябва поредният Скрипал, за да се уверяваме пак и пак.

Та за Юлия Кръстева - тя се обиди на публикуването на досието и заяви, че някой иска да й навреди. Такова нещо очевидно наврежда, дума да няма, но ние тука толкоз свикнахме на периодичното вадене на досиета, че дори не ни е вече интересно вярно ли е, не е ли. Досието изглежда достатъчно автентично. Чудно ми е само защо изниква тъкмо днес.

А всъщност не ми е толкова чудно. Тайните служби и връзките им със значими фигури плетат особена мрежа в политическите игри на света. Не се ли оказа, че Лех Валенса и Джордж Оруел също имат досиета - макар от служби, работещи за различни идеологии? Не се ли оказа и у нас, че с досиета се окичиха значими в културата, политиката и медиите фигури? Възможно ли е да има истинска диференциация в оценката на тези люде, или със зле скрита радост публиката се радва на публичното оцапване на авторитети, защото е приятно да видиш оцапан авторитет, особено ако имаш проблеми със самочувствието? И как днес да разграничиш онзи, подписал документ, защото е бил притиснат поради нетрадиционната си сексуална ориентация или поради естествен стремеж за специализация в чужбина, от оня, влязъл с ентусиазъм в отбора на "топачите"? Истината е, че стигмата днес върху някои от тези хора ми се вижда нелепа по същия начин, по който ми се виждат нелепи яростните борци за демокрация, борили се за партийна книжка преди. Даже ми е жал, че не мога да се туря при някои от стигматизираните днес; сигурно не съм бил достоен, па и тогава вероятно бих отказал от обикновен инат и неприязън към колекционерите на тайни.

Както и да е - сега ще се върна към заглавието на този материал. Юлия Кръстева и съпругът и Филип Солерс са били ядро на радикална философска и политическа група. За нас днес е трудно да помним, че в края на 60-те по света е имало и други големи вълнения, освен нахлуването на съветските танкове в Чехословакия, но е имало. Видях го с очите си, когато преподавателят ми по френски в Софийската френска гимназия - чист французин, ни показваше цицината си, останала му от палка на конен полицай по време на парижките бунтове и обсадата на Сорбоната. Масови леви движения, при това с маоистки уклон, в склонния към революционни експерименти Париж - това е било не по-малко стряскащо от Прага, предполагам. Особено за крепителите на друго статукво - това на мощната собственост. Трудно ни е днес да повярваме, че част от интелигенцията на Париж е могла да вземе за свои идеолози освен Маркузе, то и каскетлията Мао, при когото населението гонеше врабчета с кречетала и носеше цитатници с напътствия. Чудно, но е част от феномените на социалното, политическото и философското битие тук, на Земята. Интелектуален Париж обича да върти глава наляво - така е през последните векове, за велика досада на статуквото, каквото градим днес. И нека кажем за това статукво - то в идеалния си вид



е статукво на благообразието и софистицираното потребление,



на мирното развитие, на абсолютната неприкосновеност на собствеността, на непрестанен растеж на богатството, на внимателно отношение към отделната личност с всичките й особености. Трябва човек да е глупак, за да презре този идеал, за да бяга при военния комунизъм от маоистки тип, при милитаристичния патриотизъм на авторитаризма или при примитивния шериат на ислямистите.

Бедата при това статукво е, че все не му се получава идеалният вид. А и продуктът на Мао - днешен Китай, не отъна в калта при жабите и врабчетата, а взе да трупа неподобаваща мощ и богатство. Конфликтите не затихват, тероризмът изглежда по-жилав от хунвейбин, единението под обща шапка буксува, интелектуален Париж все така левичарства.

Ще попитате - че какво общо има новоизваденото досие на Юлия Кръстева с всичко това? Семиотиката е такова нещо, че на такъв въпрос само ще се подсмихне и ще кимне към статуквото: аа, има, има.
22
4908
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
02 Април 2018 20:23
мрежата на съгледвачеството в колективи, семейства, кръчми, университети и т.н. Дати, печати, подписи, донесения, вербовки, оценки - човек не може да не се подиви на бюрократичната енергия

Не е имало компютри бе, бате, всичко се е правело на ръка.
Ако намекваш, че сега не е така, ами няма да ти повярвам. Разликата е само в това, че сега се прави от софтуер.
02 Април 2018 20:44
Както и да е - сега ще се върна към заглавието на този материал. Юлия Кръстева и съпругът и Филип Солерс са били ядро на радикална философска и политическа група. За нас днес е трудно да помним, че в края на 60-те по света е имало и други големи вълнения, освен нахлуването на съветските танкове в Чехословакия, но е имало.

Гуру, пише ли в досието, че Кръстева е била маоистка? (Какъвто със сигурност е бил Барозу!) Щото за семиотичка - то си се знае. Май и структуралистка - споменаваха ни я в лекциите за Сосюр, Клод Леви-Строс и Ролан Барт. Това във факултета по западни филологии. С благоговение.
02 Април 2018 20:57
... Прави впечатление и непродуктивността на харча - безброй безсмислени срещи и битови подробности, които днес са просто скучни. ...
- Повече по въпроса - вж. книгите на Жерминал Чивиков: "Наблюдение и разработка: Художествената проза на Държавна сигурност" и "Конспиратори"...
02 Април 2018 21:30
„Чудно ми е само защо изниква тъкмо днес.„

Дочу се, че др.Си се бил „разправил„ с Маоистката група в Партията..
Да не би да са погнали маоистите и по Света и у нас?
02 Април 2018 22:04
А и продуктът на Мао - днешен Китай, не отъна в калта при жабите и врабчетата, а взе да трупа неподобаваща мощ и богатство.


Днешен Китай започна да трупа богатство и мощ едва след като се отърва от Мао и маоизма, които бяха направили Китай неподобаващо смешен, и гладуващ до смърт.
02 Април 2018 22:55
... на благообразието и софистицираното потребление, на мирното развитие, на абсолютната неприкосновеност на собствеността, на непрестанен растеж на богатството, на внимателно отношение към отделната личност с всичките й особености.
И какви хора, ако мога да запитам, поражда това сегашно статукво? В най добрия случай - квалифицирани потребители, разчовечени егоисти и джендърни експериментатори, чията "креативност" опира до това какъв вид секс искат днес. В масовите по-лоши случаи - илитерати, тъпаци, наркомани, лишени от морал, цел и извън времето. Юлия Кръстева не е нито от едните, нито от другите.
По същество - абе, я оставете я на мира жената, тя се е научила да пише неразбираемо и невъзможни за четене текстове- ами то си е интелектуално постижение отвсякъде. Оцапаха я и нея, все с идеята, че разузнаването, видите ли, е писане на доноси. Ами не е. Идеите, които се носят в нейния кръг през 70-80 години моделират Европа и провиждат падането на Берлинската стена. Много интересен за всяко разузнаване сюжет, а не кой с кого е спал или не е могъл да спи.
02 Април 2018 23:07
"Софистицираното потрбление" - мечтата на съвременния каскет. Абсолютно неприкосновена е собствеността единствено на единия процент. Другото са брътвежи и заклинания за забълбукване на прекариата. И още нещо - ПГУ никога не се е занимавало с доносници в трудови колективи. Аман от тъпни и простотии!
03 Април 2018 07:49
Даже ми е жал, че не мога да се туря при някои от стигматизираните днес; сигурно не съм бил достоен, па и тогава вероятно бих отказал
Смешно Не е въпрос на достойнство, а на наличност на разузнавателни възможности. Ако ги има дадено лице, появява се оперативен интерес, прави се разработка и т. н., после няма "не искам, няма недейте!" дори и да си философка, преводачка или стихоплетец. Поетична душа е авторът, не отбира от шаячната материя
Прави впечатление и непродуктивността на харча
Само Научно-техническото разузнаване (НТР) при ПГУ-ДС издържа, по-точно връща на бюджета разходитена още две-три управления на ДС. През 1981 г. на закрито съвместно заседание на ЦК с ДКНП ТЖ казва, че от НТР носи 57% от приложения в икономиката н-т продукт. Цели заводи и фабрики работят с такива продукти, ще спомена само ДЗУ Ст. Загора и "Верила". Отделно контраразузнаването колко саботажи и вредителства е предотвратило, което също следва да се калкулира като избегнати загуби, т.е. като ползи. За другите ползи от тайни служби не споменавам, но ще наблегна на обстоятелството, че първите държавни структури, които бяха разрушени след 1990 г. по искане на новите ни "приятели", бяха на ДС. А от години народът вопие именно за Държава и за Сигурност.
Досието изглежда достатъчно автентично
Тук "издглежда" е напълно уместно Особено след като си
поизчел това-онова
[/quote]
03 Април 2018 10:14
въобще нищо не разбрах какво е искал да каже авторът? ако някой е разбрал може ли да го обясни накратко.
и какво е това семиотика? аз и тази юлия не я знаех, сега за първи път я чувам.
03 Април 2018 10:28
Не беше по темата. Изтрих.
03 Април 2018 11:44
Америката с многото цифри,
по-добре кажи какво си чувал - освен цените в кварталното магазинче, че е по-лесно...
--------
Блогът на Генек

03 Април 2018 18:07
„Трудно ни е днес да повярваме, че част от интелигенцията на Париж е могла да вземе за свои идеолози освен Маркузе, то и каскетлията Мао, при когото населението гонеше врабчета с кречетала и носеше цитатници с напътствия. Чудно, но е част от феномените на социалното..„

Ми тя и сегашната интелигенция на Париж, че и на Брюксел, и на цялата Западна Европа все на каскетлията Мао се кланя и до сега. Даже сега и по-силно.
Какво има тук за вярване!
03 Април 2018 18:25
и какво е това семиотика?


Мани, черна магия е.
03 Април 2018 18:52
Четох само коментарите - стана ми ясно , че е някаква тъпня !
За Юлия Кръстева чух отдавна - още пишех коментари в "Монитор" , ще рече 1998-99г . Възмути ме това , че "не искала да говори на български , а само на френски" . После се оказа , че не е баш така , прочетох от тук от там и разбрах , че е доста интелигентна жена .
Не зная на кого и с какво е попречила и кой какво ще спечели от цялата смрад , но колкото и да я клепат , това , което е постигнала като учен - не могат да и го вземат !
Д-р Тормозчиян
02 Апр 2018 22:04
Мнения: 7,864
От: Botswana
Скрий: Име,IP
...................................................................
Днешен Китай започна да трупа богатство и мощ едва след като се отърва от Мао и маоизма, които бяха направили Китай неподобаващо смешен, и гладуващ до смърт.

Днешен Китай започна да трупа богатство , след като направи "Китайският скок" , под ръководството на Мао ! Имаше един кратък период на залитане , когато власта взе "бандата на четиримата" , но с идването на Дън всичко си дойде по местата . И никога след 1949 г Китай не е бил неподобаващо смешен и гладуващ до смърт !
03 Април 2018 22:01
Трудно ни е днес да повярваме, че част от интелигенцията на Париж е могла да вземе за свои идеолози освен Маркузе, то и каскетлията Мао, при когото населението гонеше врабчета с кречетала и носеше цитатници с напътствия. Чудно, но е част от феномените на социалното, политическото и философското битие тук, на Земята. Интелектуален Париж обича да върти глава наляво - така е през последните векове, за велика досада на статуквото, каквото градим днес. И нека кажем за това статукво - то в идеалния си вид

След смъртта на Сталин, след Унгария и Чехословакия - тогава левите интелектуалци на Запад се увлекоха по Мао и то по ирония - точно по времето на т.нар. Културна революция. Естествено това увлечение съвпадна с цялостната ориенталистична вакханалия , която обзе западните общества по онова време, така сполучливо портретирана в "Калки" на Гор Видал.
Това левичарство направи сексуалната революция, създаде съмнителни теории като "мултикултурализма", и макар да се провали с хашиша и ганджата , е на път да наложи марихуаната.
03 Април 2018 22:04
е постигнала като учен -[/quote
]Ето тук е въпросът - що за наука; ще да е тази Наука?
Наука или шарлатанство.
Или нещо друго.
05 Април 2018 14:50
Що никой не коментира „науката„ на картинките?
А се оплаквате от нивото на образователната система, от неграмотността на по-младите поколения, от изпростяваето на обществото...
05 Април 2018 15:01
Чудно ми е, че при толкова много познавачи както на творчеството на Кръстева, така и на Мао и на политическите движения в Европа през последната третина на ХХ век, никой не споменава т.н. "еврокомунизъм".
Направих си труда да "прелистя" 20-на страници от т.н. досие - действително няма собственоръчно написани от Кръстева материали, няма и как да има, тъй като справките там са изготвяни от съответния сътрудник - обикновено на първата страница, долу, в ляво пише "Източник" и се споменава нейното име. И повечето теми са свързани именно с позициите на френските и някои други западноевропейски "евро"комунисти.
05 Април 2018 21:45
"евро"комунисти.

Нито са евро, нито са комунисти.
09 Април 2018 10:16
провинциалист

05 Април 2018 21:45

"евро"комунисти.

Нито са евро, нито са комунисти.


Ами, получават си заплатата в Евро, а са и комунисти...ко да праиш?
09 Април 2018 18:37
>>>><<<<
и какво е това семиотика?
Това е когато мотиката сама се вдигне и те прасне, а ти викаш "оти?"
21 Април 2018 11:30
Оцапаха я и нея, все с идеята, че разузнаването, видите ли, е писане на доноси. Ами не е



Бъркането на външното разузнаване с доносничеството е връх на простотията, неинтелигентността и неграмотността.
Умишленото му приравняване към доносничеството е връх на лицемерието, манипулацията и подлостта. За постигане на определени цели.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД