:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 298
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Ако те понуди злият

Като видях хъса и бутането да предвариш другите, за да се сдобиеш с благодатния огън по Великден, ми стана едно такова - първо смешно, а после мило и патриотично. Има, разбира се, малко ирония в това горното, но като цяло действително не смятам мераклиите да се сдобият с някакъв веществен символ на божията закрила свои сънародници за лоши хора. Или за по-лоши от останалите върху тази сложна планета. Голямата част българи просто са се напатили от идеологии, а и от обикновени повици "да сме добри", "да работим за благото на другите", "да се жертваме за другаря и ближния", докато са наблюдавали как излъчващите повиците най-често приемат работата и жертвата като нещо, което им се дължи априори. И са виждали през вековете многократно, че Бежанова майка не плаче, а Стоянова реве, та се къса, че "преклонената главица..." и т.н... Изобщо често онези, които велеречиво зоват за жертва, също така често употребяват другите за електорат, паство или безплатен труд в своя и семейна угода.

Затова тези изстрадали, боледуващи и стресирани сънародници се промушват по разни тесни места "за здраве", гледат да наточат водица от най-целебното аязмо, блъскат се кой пръв да грабне "неръкотворния огън" и се мятат за кръста по Йордановден, понякога без да си дали трудада прочетат преди това поне ЕвангелиетоМоже би донякъде с основание, защото Евангелието е четиво, което може да натъжи средния християнин. И го натъжава, особено ако чете с вникване. Както се натъжил "някой си началник", като чул поучението Христово: 18. И някой си началник Го попита: Учителю благий, какво да сторя, за да наследя живот вечен? 19. А Иисус му рече: защо Ме наричаш благ? Никой не е благ, освен един Бог; 20. знаеш заповедите: не прелюбодействувай, не убивай, не кради, не лъжесвидетелствувай, почитай баща си и майка си. 21. А той рече: всичко това съм опазил от младини. 22. Като чу това, Иисус му каза: още едно ти не достига: всичко, що имаш, продай и раздай на сиромаси, и ще имаш съкровище на небето, па дойди и върви след Мене. 23. А той, като чу това, натъжи се, защото беше твърде богат..." (Лука).

Та много неизпълнимост има. Пише вътре такива неща, че днес, две и кусур хиляди години след Христа, разбираш колко пак не по Христа тече животът. "Който те удари по едната буза, обърни и другата...", се казва още там. Тъкмо това - непротивенето на злото, е ядрото на християнството. Но светът, вкл. християнският, не живее по този канон, иначе нямаше сенатор Ралф Норман от Южна Каролина да сяда в ресторанта със зареден пистолет, който демонстративно оставя на масата. Това стана преди дни, конгресменът го направи нарочно, за да покаже, че не оръжието е проблемът, а човекът с агресивни намерения. "Който се готви да стреля срещу мен, трябва да е сигурен, че стреля точно, защото в противен случай ще отвърна на огъня", натърти Норман.

Не е в унисон с Христовото за бузата, дума да няма. Живеем в унисон с предишния канон за справедливост -"око за око, зъб за зъб"Всички народи имат такива сентенции: "Добро должно быть с кулаками", казват и руснаците, а днешните сънародници на Иисус го показват с изтребители в Сирия и Газа всеки ден. На голяма част от християните Исусовото поучение за бузата им се струва така, казуистика за книжна употреба, или - в по-лошия случай - нещо унизително, граничещо със страхливост дори.

Затова две интерпретации на темата ми се сториха повече от интересни. Йосиф Бродски разказва в свое есе как, бидейки арестант, го задължили да сече дърва. Отишъл да сече, сподирен от присмехулните погледи на пазачи и арестанти. И сякъл цял ден, а не колкото била нормата - няколко часа. Това лека-полека изопвало лицата на другари и пазванти. Защото насилието се обезсмисля, ако направиш повече от това, което искат от тебе.

Впрочем такова тълкувание дава на цитат от Матей 5:39 и Уолтър Уинк. "Аз пък ви казвам: не се противете на злия; но ако те плесне някой по дясната буза, обърни му и другата." И той, и Бродски отбелязват, че това не е пасивност. Защото по-долу продължава: "Който те принуди да вървиш с него една миля, иди с него две" (Матей 5:41).

Обезсмисля ли насилието съпротивата срещу него, ако не е с юмруци и оръжие, а само с прекомерност спрямо поисканото? Това е основната дилема на християнина днес. Защото оръжието плаши и е плашело не само евентуални нападатели в ресторанта, а хората с власт - те затова не са давали оръжие на селяните и гражданите, а само на пазвантите и войската. Тъкмо това обяснява Уинк за превода на Библията на крал Джеймс - King James Bible. Според превода "не се противете за злото" е взето от гръцкото "антистенай", което е военен термин със значение "противопоставям се със сила, опълчвам се срещу".И е преведено погрешноТака в повечето библии след това останало наложеното от краля - "не се съпротивлявайте на злия". Според Уинк кралят е виновен за превода - така си пазел монархическия абсолютизъм.

И българинът, който никога не е имал оръжие, за да си защити дома, изглежда прав да се бута за огъня - това е все пак активност към доброто. Заслужава не присмех, а така - съчувствие към нас си.
14
4897
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
09 Април 2018 19:37
И така, опитайте се да бъдете толкова зле, че и на злия да му стане гадно, като ви гледа. А не да се бутате за Божествен огън и разни други такива благи неща, ако ви е добре и на злия ще му е добре.
09 Април 2018 20:04
Евангелието ли да четат? Кое от официалните четири /4/? Или от останалите 25, че и повече, според някой?
Хайде да изясним, щото някой сме чели туй-онуй и се питаме как съвпадат родословията на Христос
5. Салмон роди Вооза от Раав; Вооз роди Овида от Рут; Овид роди Иесея;
6. Иесей роди цар Давида; цар Давид роди Соломона от Уриевата жена;
7. Соломон роди Ровоама; Ровоам роди Авия; Авия роди Аса;
8. Аса роди Иосафата; Иосафат роди Иорама; Иорам роди Озия;
9. Озия роди Иоатама; Иоатам роди Ахаза; Ахаз роди Езекия;

и
30. Симеонов, Иудин, Иосифов, Ионанов, Елиакимов,
31. Мелеаев, Маинанов, Мататаев, Натанов, Давидов,
32. Иесеев, Овидов, Воозов, Салмонов, Наасонов,

Потомък на Соломон или на Натан е?
Питам само...
------
Блогът на Генек
09 Април 2018 20:16
9. Озия роди Иоатама; Иоатам роди Ахаза; Ахаз роди Езекия;

като спомена Генезиса, та се сетих:
12 And Arphеxad lived five and thirty years, and begat Salah.

Тука Библията бърка, щото Пеги Арфексад освен че е черен и нема как да е родил белия Мо Сала, разликата въф възрастта им предполага да го е родил, докато ни беше трети вратар по времето на Улие, а тва щеше да се разчуе.
Фсе пак е ноо мило, че съставителите на Библията са качили Мо на родословното дърво на Спасителя.
09 Април 2018 20:32
"Който те удари по едната буза, обърни и другата...", се казва още там. Тъкмо това - непротивенето на злото, е ядрото на християнството.


Не точно непротивенето, а по-скоро да посрещаш злото/злината с добро/добрина. Защото така злото се гаси.

На хората им се струва трудно, но реално не е. Защото повечето веднага влизат в коловоза "Ама той ако ти убие близък" Никой не говори за това. Всички обаче твърде буквало възприемат израза за бузата- някой като те нападне и ти да го оставиш. Ами не е това.

Става дума за по-обичайни ежедневни битовизми- клюки, интриги, чул си лоша дума от някой-отвърни му с добра дума. За прошката също иде реч, и тя е пряко свързана с обръщането на другата буза. Това са все изпълними и елементарни неща, много са такива, всеки ще се сети за още.
Но нещо пречи, и това не става. Според мен е глупостта, но мъдри хора казват че е егото, собствената важност.


"Правете от злото добро, защото то няма от какво друго да се направи"
09 Април 2018 20:42
собствената важност

Кастанеда?

А всъщност светът отвън е огледало, отражение на вътрешния свят. Системата така е направена, че всеки лае срещу собствения си образ в огледалото. И колкото повече се озлобява, толкова повече се озлобява и онова в огледалото.

Настанало е време разделно, т.н. страшен съд, който почти никой не забелязва. Отделя се зърното от плявата. СЕГА!
Та не лянкайте по форумите срещу тоя или оня. Ами се превъзпитавайте.
Щото като нищо ще откарате още 26 000 години въртележка.
09 Април 2018 20:47
Кастанеда?


Не само, но също.

Абсолютно съм съгласна с казаното от теб

Настанало е време разделно, т.н. страшен съд, който почти никой не забелязва


Забелязват го. Повишеното зло спомага за това. Някои други мъдри хора казват, че целия този ужас в света има и тази цел- да стресне, и човек да се обърне, да се определи на чия страна е.
09 Април 2018 20:51
Щото като нищо ще откарате още 26 000 години въртележка.

кайле, ако отчетем тенденцията към увеличение на средната продължителност на живота, некъде към средата на 26000-годишния период прераждането ще стане безпредметно и ще се получи зацикляне.
09 Април 2018 21:01
Не само, но също.

Аз заради собствената важност, иначе ясно...

Слизащите по-високи енергии - те са причината всички въшки да излизат на челото. Затова злото изглежда повече. То е като пукната порцеланова чаша във фурна на висока температура. Затова и политиците перхолясаха първи - щото са най-пукнати.
10 Април 2018 00:15
Българите не са нито вярващи нито неверници. Те са суеверници дори когато се пишат християни или се смятат за ербап атеисти.
10 Април 2018 00:55
Който те удари по едната буза, обърни и другата...", се казва още там. Тъкмо това - непротивенето на злото, е ядрото на християнството.


Винаги съм се чудила как е възможно поучението с плесницата да се тълкува, като непротивене на злото въобще. Що за абсурдни обобщения!
На никой ли не му хрумва, че плесницата не e злото, което убива и често е просто проява на гняв дори на близък човек. А обръщането на другата буза цели да събуди съвестта на гневния, за да го спре.
В други случаи плесницата е наказание за грешка, а подаването на другата буза е признаване на грешката и покаяние.
16 Април 2018 13:04
След поменуването на Бродски и израелската авиация в една статия просто не мога да се въздържа:
"Над арабской мирной хатой гордо реет жид пархатый."
16 Април 2018 13:57
Из един библейски псалом - "Va, pensiero, sull' ali dorate;" Дзукаре

https://www.youtube.com/watch?v=5wqnom0C2Bg

Не ви ли струва, че и нашата родна страна е изгубена, макар да сме си уж в нея. Уви, тя е чужда земя! Да си я върнем!, Хора!

16 Април 2018 14:06
Още нещо от библейски мащаб https://www.youtube.com/watch?v=iBv-qqqjY_A


Увеличить шрифт Уменьшить шрифт
Господи помилуй

Miserere miserere
Miserere misero me
Pero brindo alla vita

Ma che mistero è la mia vita
Che mistero
Sono un peccatore
Nella ottantamila
Un menzognero
Ma dove sono e cosa faccio
Come vivo
Vivo nell'anima del mondo
Verso nel vivere profondo

Miserere misero me
Pero brindo alla vita

Io sono santo
Che ti ha tradito
Quando eri solo
E qui poltrone
Osserva il mondo
Dal cielo
E vedo il mare l'onda
Le foreste
E vedo me che
Vivo nell'anima del mondo
Verso nel vivere profondo

Miserere misero me
Pero brindo alla vita

Se c'è una notte
Buia abbastanza
Nascondermi nascondermi
Se c'è una luce una speranza
Sole magnifico che splendi
Dentro me

Dammi la gioia di vivere
Che ancora non c'è
Miserere misero me
Quella gioia
Di vivere che forse
Ancora non c'è


Господи, помилуй, господи помилуй,
Господи, помилуй меня, презренного!
И все же, я пью за жизнь!

Но какая же тайна, эта моя жизнь,
Какая тайна!
Я грешник
Среди тысяч других,
Я лжец.
Но где же я и что я делаю?
Как живу?
Я живу в душе мира,
В самой ее глубине

Господи, помилуй меня, презренного!
И все же я пью за жизнь!

Я святой,
Который предал тебя,
Когда ты был один.
И вот лениво
Наблюдаю за миром
С неба
И вижу море, волны
Леса
И вижу себя, который
Живет в душе мира,
В самой ее глубине.

Господи, помилуй меня, презренного!
И все же, я пью за жизнь!

Если ночь
Так темна,
Чтобы спрятать меня, спрятать меня,
Если есть свет, есть надежда,
Ослепительное солнце, которое сверкает
Во мне,

Дай же мне радость жизни,
Которой еще нет.
Господи, помилуй меня, презренного!
Эту радость жизни,
Которой, может быть,
Автор перевода — Наталья Романович
16 Април 2018 14:22
За цялата наша страна не съм сигурен дали е изгубена, но мисля, че болшинството наши сънародници усещат себе си лично изгубени, напуснати от своя ангел-хранител (не е Бродски, но има връзка според мен):

Не во гневе, а так, между прочим,
наблюдавший средь белого дня,
когда в ватниках трое рабочих
подмолотами били меня.

И тогда не исполнивший, в сквере,
где искал я забвенья в вине,
так, чтоб эти милиционеры
стали не наяву, а во сне.

Это ладно, все это детали,
одного не прощу тебе, ты,
бля, молчал, когда девки бросали
и когда увядали цветы.

Не мешающий спиться, разбиться,
с голым торсом спуститься во мрак,
подвернувшийся под руку, птица,
не хранитель мой ангел, а так.

Наблюдаешь за мною с сомненьем,
ходишь рядом, урчишь у плеча,
клюв повесив, по лужам осенним
одинокие крылья влача.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД