:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 318
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Безбожници родиха “християнски ценности”

Това не е непременно парадокс. И не е задължително да е изцяло лоша новина
Архив
През 2001 г. "либералът" Симеон Сакскобургготски безпрецедентно се закле като премиер в присъствието на патриарх.
В последните две-три години се появи пищна мебел в политическия ни интериор - религиозността. "Защитата на християнските ценности" бе мощен лозунг срещу Истанбулската конвенция. Година по-рано бурен гняв в социалните мрежи защити православието, което фалшивите новини поставиха в опасност - ЕС щеше да го забранява. Успоредно с това социологически агенции отчитат, че две трети от българите вярват в бог. Народопсихолозите, доколкото ги има, трябва да са в криза - от една страна, имаме изключително религиозен българин, от друга - лавина от нерелигиозен бяс, засипваща обикновения живот (насилие по пътища, в училища и т.н.). Всъщност шокираните изследователи са налице - двама-трима либерални културолози, които с изненада констатират с какъв огромен плам млади мъже скачат във водите на Йордановден, и колко много кръстове се татуират върху бицепси и прасци. Но вместо да анализират, се гнусят.

Тази картина на усядаща религиозност не е изненада. България е кътче от големия свят, в който



консерватизмът в последните години извоюва победи



Религията е елемент от консерватизма. Важно е да се отбележи обаче, че този елемент у нас, подобно на други, се появява най-вече виртуално. Достатъчно е да сравним многохилядния митинг срещу Истанбулската конвенция наскоро в Хърватия и стотината души, които протестират постоянно за същото в градовете на България, която е с 30% по-голямо население.

Доколко и как религията живее в главата на българина християнин и напуска ли го, за да се прояви политически, е доста интересен въпрос. За съжаление не е достатъчно изследван. Все пак разходка в миналото би хвърлила светлина върху процесите днес.

В епохата на османското владичество християнската вяра опазва и крепи българина. Но Новото време носи нюанси. Възраждането тръгва от книга на монаха Паисий, в която той не е загрижен особено за вярата, а за етническото обезличаване. Екзархията като цел е не теологично, а народообразуващо дело. Ботев директно презира "православните скотове", а най-светлият дякон в историята ни прави доста небогоугодни неща. До средата на XX век масовият българин е религиозен, но все повече физическото възприемане на света доминира, взривявайки догматичната представа за добро и зло. Дядо Матейко отива в рая, макар да попийва и побийва жена си, в ада се пържи "праведният" поп Николай ("На оня свят", Елин Пелин; за успокоение - попът е селски, не пловдивски).

През социализма цари атеизъм, той е секуларизация в краен вариант. Българите много-много не ходят на църква, но вярващи ли са? Трудно е да се каже. Изследване през 1962 г. на проф. Живко Ошавков показва, че точно една трета от българския етнос са убедени християни. Демокрацията идва с бум на показни права и свободи, но проучване през 1994 г. на доц. Антонина Желязкова отново констатира, че само една трета вярват в бог. Всъщност вярата и религиозността се схващат различно. Две трети от българите не смятат, че бог, ад и рай съществуват, но над 50% се определят за религиозни. Социологическите данни са единствените, измерващи през годините отношението към християнството, но могат да бъдат приемани само за сведение. Те не показват наличие и поведение на вяра, а просто какво отговарят хората в анкетите.



Истинска представа дава битовият живот



За него няма научни данни, но пък е пълен с красноречиви примери - през 90-те години, когато църквите бяха препълнени по Великден, младежи държаха свещите чрез свити пръсти, подобно на цигари; посещението на църква бе мода; днес християнски празници се възприемат като повод за почивка, екскурзийка, ядене и пиене с роднини. Тази "разпуснатост" си има обяснение. Българинът от модерната епоха се изгражда като нерелигиозен човек. "Пазим" вярата чрез формалните й атрибути, колкото да не дръпнем евентуален дявол за опашката. При Иван Хаджийски еснафът постоянно се кръсти - най-вече поради... страх за париците си.

В съвременния политически и обществен живот обаче се наблюдават съвсем други състояния. "Християнските ценности" може да не пробиха в бита и съзнанието на българина, но официално България стана повече от християнска - в пълния й байганьовски трагизъм.

Веднага след 10 ноември по вратовете на българи и българки блеснаха златни кръстове. "Първи, които ги навесиха по вратовете, бяха партийни секретари и активисти на БКП - пропагандисти в дружество "Г. Кирков", спомня си човек от провинцията ("Българите. Социологически погледи", П. Е. Митев). Кръстове изникнаха и по китни баири, построиха ги пак бивши партийни функционери, вече бизнесмени, демократи. Почти всички партии в десния спектър - от СДС до ГЕРБ - вписаха "християндемократически ценности" в уставите си, макар отдавна да бяха изтървали влака на родената половин век по-рано християндемокрация. И НДСВ искаше да се присламчи към тях - кандидатства за член на Европейската народна партия, не успя, миг след това премина в либералния лагер. "Либералът" Симеон Сакскобургготски безпрецедентно се закле като премиер в присъствието на патриарх. В тази клета конюнктура "християнските ценности" бяха размахвани от безбожници като политически инструмент - "катарзис" спрямо комунизма, най-често на бивши комунисти.

В годините на демокрацията църквата



преживя разкол, който, разбира се, не бе борба за дух, а за материя



Християнството куриозно започна да се отъждествява с национализма, макар да не дължим нацията си на праведни християни. Националистическите партии излъчиха много агенти на комунистическата ДС. Низката бутафория личи и от абсурдното ляво-дясно схващане по въпроса. България е източноправославна страна и всичките й "християнски ценности" би следвало да се изповядват през неговата призма. ДСБ, най-десният застъпник на тези ценности, разглежда православието като оръдие на Русия. ДСБ бори Путин... няма да я видите като защитник на православието. Лявата идеология е атеистична, БСП не би следвало да се вълнува от свещените книги. Но заплашено ли е православието, социалистите в юмрук се сбират да громят враговете, защото то наистина е инструмент на любимата им Русия. В тази долна политическа игра "християнство" и "православие" са просто термини за употреба.

Така е и днес. Християнските лозунги се родени от същата тази конюнктура - просто на мода е консерватизмът. Прекрасните (без ирония) семейни ценности се издигат като плакат в общество с нарастващо безбрачие. Българинът е все така християнин формално, върху него политици пробват християнски инженеринг - къде успешно, къде не.

По-интересно е обаче да се разсъждава дали отдолу, в "низините на народа", текат процеси независимо от политици. Мнозинството българи бяха против Истанбулската конвенция, не искат бежанци, на всеки протест срещу бежанците се появява поп. На микрониво се увеличават знаци на религиозност. Това набожност ли е? Хайде да не се лъжем, не е. Набожни са гърци и поляци, не ние. Това, което безспорно се случва, е несъгласие с промяна на установени порядки (относно етноси, култури, пол...), при което "християнските ценности" са припознати като



камък, който едновременно е и опора, и прашка.



Безспорно е също, че има вълна на "връщане към корените", която не е само българска. Под гребена й се реанимира религията. Обикновено спорим всичко това хубаво ли е, лошо ли е, не го изследваме безпристрастно.

А е добре да задълбаем - като помислим например дали бликналото "християнство" сред българите не е плод и на нещо друго. Някога правехме държава, после я обединявахме, след това строяхме социализъм, накрая се приобщавахме към Европа. Сега какво? Дирим щастие като атоми? Сливаме се хармонично във вселенското безредие с други атоми? Но не е ли този "идеален ред" несъвместим с човешката природа? Живеем ли за друго, освен да пълним коремите си? Струва си да се помисли дали тези огромни дилеми, на които "големите хора" не дават отговор, не рефлектират върху "малките люде". Няма ли отговори, има тревожност, неспокойният дух може всичко да роди. Най-вероятно той роди "християнските ценности" като заместител на отговор по тема, която даже не знаем каква е, но всички усещаме, че е проблемна.

Ако е така, значи имаме новина. Отдавна констатираният бездуховен българин се е променил. Търси нещо. Не знае какво, но го търси.
Архив
Отец Никанор от Черногорския манастир в село Гигинци целува ръка на Бойко Борисов. Премиерът, министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов връчиха през 2011 г. първите договори по проекти за реставрация на църкви, съобщиха от пресцентъра на МС.
54
6673
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
54
 Видими 
09 Април 2018 19:16
Година по-рано бурен гняв в социалните мрежи защити православието, което фалшивите новини поставиха в опасност - ЕС щеше да го забранява.

Ние помним и от по-преди, когато ни убеждаваха, че ЕС няма да ни приеме, защото сме православни и пишем на кирилица. Нищо, че много преди това беше приета православна Гърция със собствена писменост. Така, че разпространителите на фалшиви новини не са проявили никаква оригиналност.
09 Април 2018 19:53
Християнските ценности са изградени върху извечните традиции на народа. Така че с пълно право базата за съпротива срещу толерастката Истанбулска конвенция са именно те...
Натам не четох, кашата е без масло...
------
Блогът на Генек
09 Април 2018 19:57
09 Април 2018 20:21
генек 09 Април 2018 19:53
Християнските ценности са изградени върху извечните традиции на народа. Така че с пълно право базата за съпротива срещу толерастката Истанбулска конвенция са именно те...
Натам не четох, кашата е без масло...

Статията е добра, но е над нивото на "болшинството".
09 Април 2018 20:39
*
09 Април 2018 20:47
Комунистически християни.
09 Април 2018 20:48
Църквата е новият им Партиен дом.
09 Април 2018 21:05
Успоредно с това социологически агенции отчитат, че две трети от българите вярват в бог.


Малко по-надолу

Две трети от българите не смятат, че бог, ад и рай съществуват, но над 50% се определят за религиозни.


Последно?

09 Април 2018 21:25
Какви са тези глупости?!
09 Април 2018 21:51
Статията е добра, но е над нивото на "болшинството".

Да, статията наистина има доста добри находки. И иска малко повече от повърхностния (80 процентов) прочит.
09 Април 2018 22:13
Мижаво четивце, повърхностно разбиране както на Православието в български вариант, така и на социалните процеси в страната.
09 Април 2018 22:16
Статията се плъзга по по повърхността отказвайки да види очевидното.
Българинът е религиозен, но не е собствено християнин, включително православен. Той вярва, че има там една Сила, с която не е добре да се конфронтира, и според представите си в различните епохи, се опитва да я прелъстява, омилостивява, сключва сделки с нея. Типична антична и модернистична представа едновременно.

Това се дължи на съчетаването на два факта. В обозримата част на миналото си (османския период) българинът е живял в религиозна свобода и право на избор. Толерантността на исляма дава възможност за свободно разпространение на всякакви философски идеи, които тогава са почти изцяло в религиозна форма. В същото време религията, особено християнската е просто религия, а не инструмент на държавната политика, поради което досегът на българина е бил най-вече с монаси и свещеници, които не са имали пречки да изразяват своята представа, която пък е била народна и битовистична. Няма силов монопол върху идеите, налаган с клади.

След Освобождението това не се променя особено, освен в първата половина на 20 век, когато църквата става фактически държавен орган, опитва се да налага религиозно обучение (вероучение), в резултат на което атеизма силно избуява, особено сред поколението родено след Първата световна война. По късно атеизма на това поколение ще намери добра сцена за изява в комунистическия държавен атеизъм.

Отслабването на комунистическата идеология и опита на управляващата номенклатура да я замени с псевдонационализъм, води до превръщането на етикета "християнско" в синоним на "национално". Това има и по-дълбоки корени в незрелият и изкуствен модел на изграждане на нация през 19 век, където националната идентификация не унищожава религиозната (както е при естествените нации), а единствено я пребоядисва и се превръща в синоним. Получаваме национализъм нескъсал с донационалната епоха.

Та днес в България, реално православни и вярващи са не повече от 2 % от хората. Останалите са с неосъзнати антични и постхристиянски пантеистични представи, които поради липса на реално познаване на религиите не осъзнават, като такива, а наричат християнски, православни и т.н.. "Защитата на православието" е всъщност нищо поваче от евфемизъм за защита на собствената балканска културна идентичност, а пък "защитата на християнските ценности" евфемизъм за защита на здравия разум и човешката нормалност, в противостоене на "сатанизма", което пък е евфемизъм за неолибералния глобалализъм и джендъризъм.
09 Април 2018 22:19
"Защитата на християнските ценности" бе мощен лозунг


Щото защитата на ойроатлантическите ценности е немощен лозунг

Баси чорбата. Да ви е сладко.
09 Април 2018 22:19
Ние помним и от по-преди, когато ни убеждаваха, че ЕС няма да ни приеме, защото сме православни и пишем на кирилица.
Ние нормалните българи , такива простотии не помним.
Но види се, доносниците от Огнена земя помнят това, което не е било.
09 Април 2018 22:21
Много интересена и задълбочена статия
09 Април 2018 22:22
Това има и по-дълбоки корени в незрелият и изкуствен модел на изграждане на нация през 19 век, където националната идентификация не унищожава религиозната (както е при естествените нации)

няма такова нещо като "естествена пластмаса" и "естествени нации".
09 Април 2018 22:24
Ами да си припомним прочутата реплика на Соломон Паси :"Майната му на православието !".
09 Април 2018 22:24
Много интересена и задълбочена статия


Е къ нема да е задълбочена.

Истинска представа дава битовият живот


Дълбоко, та знае ли се.
09 Април 2018 22:34
wreckage, естествени са нациите създавани от собствените държави, чрез обединяване на разнородни елементи, изкуствени са тези, създавани от външни с оглед на имперските им завоевателни цели, чрез деление на единно етнокултурно пространство.

Изкуствени и естествени вероятно не са точните определения, тъй като като всички нации са създавани изкуствено, но все пак е по-естествено да създадеш нация в държавата си, отколкото да създаваш нация в чужда държава отцепвайки си част от населението й.

Във всеки случай при нациите възникнали естествено при опита за секуларизъм и преформулиране на основанията на властта от такова "от Бога" към "от Народа", религията не е националнообразуващ фактор. Например - всички германци са германци, докато разликата между сърби, хървати и бошнаци е единствено в религията.

Има и още нещо. Не само религията, но и езика не е национален белег при естествените нации. Например, няма австрийски, австралийски, американски език, но пък има македонски, черногорски, босненски, хърватски.
09 Април 2018 22:38
естествени са нациите създавани от собствените държави

тва е типичен случай на изкуствено създаване на нация. А също и кръгоф(тоест нефелен) аргумент.
Сопствена на кого държава? Ако държавата предхожда нацията, начи нацията е изкуствена.
srsly
09 Април 2018 23:17
В статията , в която почти всяко изречение съдържа "християнство", "православие", "религия", "вяра" и производни , осезаемо липсва Българската православна църква.
Иначе, нещата за които авторът пише, не са особености само на нашенските политици. Те го другарят Орбан в братска Унгария, дето туси католицизма в техната конституция и не пропуска да говори за "християнска Европа" и "християнска (разбирай католическа) Унгария". Ама, преди неколко години се получи сериозен разрив с папата точно по въпроса за мигрантите , та курията требваше "да дисциплинира" унгарските попове да окажат помощ на мигрантите в техните енории.
Подобни търкания имаше и в католически Австрия и Полша, където идеите на властите за "християнска Европа" силно се разминават с идеите, които католическата църква като цяло поддържа.
09 Април 2018 23:38
Памфуций


Това е единство на противоположностите. И е напълно разбираемо и нормално Църквата и Държавата да имат остри сблъсъци помежду си. Ето например,руският патриарх и РПЦ простиха на "Пуси райат" и призоваха да не бъдат съдени,но Путин ги вкара в изправителен лагер в Сибир.
10 Април 2018 00:08
но Путин ги вкара в изправителен лагер в Сибир.

Разбира се, че "Путин ги вкара" и "изправителният лагер" , без никакво съмнение , е в Сибир.

Както се вижда, клишета в горния коментар няма.
10 Април 2018 01:36
Много грозен текст.
не искат бежанци

Кой иска да продължава, производството на бежанци?

10 Април 2018 01:53
Путин ги вкара в изправителен лагер в Сибир.
10 Април 2018 03:53
манипулативна статия
10 Април 2018 07:32
Християнството куриозно започна да се отъждествява с национализма, макар да не дължим нацията си на праведни християни.


Авторът да вземе да прочете българите през турското робство на кого са се осланяли и тогава да пише.
Може и да се поинтересува от патриарх Евтимий и неговата защита на столицата на България от турските орди.
Впрочем, се пише Бог, а не бог, както непрекъснато подчертава авторът.
10 Април 2018 08:27
Авторът да вземе да прочете българите през турското робство на кого са се осланяли и тогава да пише.


На арменския поп? Гиди православни скотове, какво пише един от най-големите националисти на Възраждането ни!


Може и да се поинтересува от патриарх Евтимий и неговата защита на столицата на България от турските орди.


А преди това изкла клира, зарад правописната си реформа, та обезвери народа и той не се съпротивляваше срещу ордите. Съпротивата е била за собствения му задник. Пфу! И между другото, не се ли очаква точно това от всеки, та да подчертаваме как некъв си поп се е бил?!
10 Април 2018 08:41
Впрочем, се пише Бог, а не бог, както непрекъснато подчертава авторът.

Само това да беше, ама четенето на статията поставя въпроса дали списуващият изобщо е наясно с религията като система и с православието в частност - силно се съмнявам, че може да обясни разликата между православието и католицизма. А оттам идва и неразбирането за използването и за ролята на религията в организацията на социума.
В човешката история има само три големи лоста, с които ВИНАГИ е успявано да се манипулира социума. Религията е един от тези три лоста, докато парите не са от тези три лоста.
10 Април 2018 08:49
Памфуций
09 Апр 2018 23:17

В статията , в която почти всяко изречение съдържа "християнство", "православие", "религия", "вяра" и производни , осезаемо липсва Българската православна църква.

Това е съвсем естествено, при положение, че БПЦ осезаемо липсва от почти всички аспекти на обществения живот в България.
10 Април 2018 09:39
Вярвам в Бог, и вярвам че ще има възмездие за отцепоругателите и продажниците.
10 Април 2018 09:46
Не съм вярващ, не съм и религиозен. Разликата между двете категории /не забелязах автора да прави разлика/ е, че вярата ни зове да обичаме ближните, а религията - да мразим различните.
10 Април 2018 10:08
(както е при естествените нации)

Може ли пример за "естествена нация"?
Предварително благодаря.
10 Април 2018 10:42
Това е съвсем естествено, при положение, че БПЦ осезаемо липсва от почти всички аспекти на обществения живот в България.
Това не е съвсем вярно. Почти по всеки обществен въпрос се пита и някоя рошава брада, въпреки че обикновено нямат мнение и отговорите им са от рода на: "ще обсъдим и ще вземем решение". А около по-големите празници, както беше и този Великден, от църковни служби и шествия, бдения и песнопения, просто не можем да се отървем. Особено по БНТ. Мисля, че дори е преголямо присъствието на БПЦ в живота ни. Даже и да не го искаме.
10 Април 2018 11:19
Аз си мислех, че българите не са религиозни, а просто суеверни. За мен религията е система и възглед, обясняващ света по определен начин със съответните правила за живот, докато суеверието е спазване на система от ритуали. Наскоро обаче ме светнаха, че това не било суеверие, а религиозност на базисно ниво.
10 Април 2018 11:20
Мисля, че Христо Ботев не е противник на Вярата, а е срещу тези, които злоупотребяват с Вярата.
Вярващи са, доколкото е в техен интерес.
Нямам нищо против г-н Божидаров, но в този случай някак си осъдително размахва пръст, което не е хубаво.
10 Април 2018 11:26
Bonjorno,

Между другото, скоро прочетох в една книга нещо, над което не съм се замислял - там пишеше, че за католицизма православието е схизма, докато протестанството е ерес.
10 Април 2018 11:46
Ние нормалните българи , такива простотии не помним.
Но види се, доносниците от Огнена земя помнят това, което не е било.

А-ха, не помните! Избирателна памет имате, види се. Че са простотии, простотии са, но кой и с каква цел ги разпространяваше?
10 Април 2018 12:29
Остатъчното политбюро на Коледа 89 и бденията на Фори Светулката комплект с масивен златен кръст върху анцуга... новите християни.
10 Април 2018 12:31
А преди това изкла клира, зарад правописната си реформа, та обезвери народа

Брех
10 Април 2018 16:09
Някога правехме държава, после я обединявахме, след това строяхме социализъм, накрая се приобщавахме към Европа. Сега какво?... Ако е така, значи имаме новина. Отдавна констатираният бездуховен българин се е променил. Търси нещо. Не знае какво, но го търси.

Дияне, ти сам си стигнал до извода "сега какво?"
Поради что срамишся да го направиш?
Религията - да не я бъркаме с вяра. Вярата е, както вече съм споменавал, отношение между личността и Бога, религията е доктрина и институции - е необходимо условие за изграждането на нова държава и го предшества.
Не знам колко сме се "приобщавали към Европа" след социализма, но съм свидетел, че новите властници унищожаваха с ударни темпове държавата.
Ето ти го и отговорът на "сега какво?" търси българинът -
изграждане на държава отначало, по-точно отново от религията
10 Април 2018 16:11
Особено по БНТ. Мисля, че дори е преголямо присъствието на БПЦ в живота ни. Даже и да не го искаме.
винаги можеш да си пуснеш ал джазира.
10 Април 2018 16:19
Ето ти го и отговорът на "сега какво?" търси българинът -
изграждане на държава отначало, по-точно отново от религията
На кукуво лето.
10 Април 2018 16:26
Пастафарианството ми изглежда добро начало.
10 Април 2018 17:03
Религията е елемент от консерватизма. Важно е да се отбележи обаче, че този елемент у нас, подобно на други, се появява най-вече виртуално.

Така е защото не е.
Международно признат факт е, че няма по-консервативни от бившите комунистически, днешни социалистически партии. Които са императивно светски.
Консерватизмът се опитва чрез религията да измести обществения дебат от идеологиите, щото не му изнася открито да проповядва ретроградни концепции.
10 Април 2018 17:08
AzUrAL
10 Април 2018 16:19
Ето ти го и отговорът на "сега какво?" търси българинът -
изграждане на държава отначало, по-точно отново от религията

На кукуво лето.

Не съм кукувичи познавач, нито казвам, че това е пътят за изграждането на нова държава.
Наопаки, цела тема изписах да доказвам, че трябва да започнем от заложеното в Конституцията - демократична, правова и социална
11 Април 2018 00:52
Безбожници родиха “християнски ценности”
Това не е непременно парадокс. И не е задължително да е изцяло лоша новина
Диян Божидаров

Като видях туй последното и свърших с четенето...
11 Април 2018 08:12
>>><<<
Точно наблюдение:
Neopol

09 Април 2018 22:16



Статията се плъзга по по повърхността отказвайки да види очевидното.
Българинът е религиозен, но не е собствено християнин, включително православен. Той вярва, че има там една Сила, с която не е добре да се конфронтира, и според представите си в различните епохи, се опитва да я прелъстява, омилостивява, сключва сделки с нея. Типична антична и модернистична представа едновременно.
12 Април 2018 23:44
От "християнските ценности" до "радикално православие" е само една крачка. Кремъл иска да замени "комунистическата демагогия" от времето на СССР, с "радикално, войнствено православие", подобно на радикалния ислям, който замени революционните и комунистически партии и движения в Близкия изток след колапса на СССР.
Най-ревностните радетели за православие в България са все същите партийци които проповядваха атеизъм, създаваха атеистични кръжоци, събаряха църкви, убиваха и арестуваха православни свещеници, напълниха БПЦ с ченгето от ДС и унищожиха като цяло вярата в Бог в българина, по време на руската окупация на България след 1944-та!
13 Април 2018 04:42
Българинът е религиозен, но не е собствено християнин, включително православен. Той вярва, че има там една Сила, с която не е добре да се конфронтира, и според представите си в различните епохи, се опитва да я прелъстява, омилостивява, сключва сделки с нея.


Именно. Трупане на ритуален стаж за пенсия в Едема!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД