:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 300
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ековинетки в три цвята ще маркират автомобилите

Стикерите ще се поставят по време на годишните технически прегледи
СНИМКА: БГНЕС
---
Ековинетки в три различни цвята, обозначаващи степените на замърсеност от автомобилите, ще бъдат въведени до 2-3 месеца у нас, съобщи Нова телевизия. Стикерите ще се поставят по време на годишните технически прегледи, когато ще се извършва и съответната категоризация според вида двигател на автомобила и отделяните от него вредни газове. Данните за изгорелите газове ще се подават директно в "Автомобилна администрация".

Идеята се върти в публичното пространство от поне месец. Преди време депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов обясни, че стикерите ще се дават според изгорелите газове, а не според евростандарта. Кола със зелен стикер няма да има ограничения, за жълт стикер ще има "някакво ограничение", а колите с червен стикер може да бъдат забранени. Решението обаче ще бъде на кметовете. Иванов обясни, че когато отиде на годишния технически преглед, колата ще бъде проверена какви газове изхвърля и на тази база ще се залепва стикерът, а на базата на стикера кметовете ще решат дали има право да влиза в града, или няма право. Вчера той заяви, че зелен стикер ще се дава за Евро 5 и 6, жълт стикер ще обозначава Евро 3 и 4, а Евро 1 и 2 ще се маркират с червен стикер.

Винетната система за обозначаване на степен на замърсяване с автомобили се прилага във Франция, като видът на винетката се определя от годината на производство и двигателя на автомобила. В зелено са оцветени стикерите за електрическите и хибридни коли, а в сиво - за най-старите и замърсяващи, с право все още да бъдат в движение, при условие че в Париж средната възраст на автомобилите е 9 години. В Германия като част от мерките за борба срещу замърсяването на въздуха кметовете вече имат право да забраняват достъпа на старите дизелови автомобили в центъра на най-замърсените градове. От 15-те милиона коли на дизел, регистрирани там, ще бъдат засегнати над 10 милиона - всички под нормата Евро 6 - пуснати на пазара преди септември 2015 г.

ПАЗАР

Според вносителите у нас новите мерки няма да засегнат много шофьори. Според търговците на стари коли у нас годишно се продават около 130 000 коли с премахнати или неработещи катализатори, което е почти половината от пазара на коли втора ръка. Именно те създавали най-сериозни проблеми за въздуха. В същото време по официални данни на КАТ регистрацията на екоавтомобили у нас е повече от символична: близо 2500 хибрида и малко над 270 електромобила. Измерванията показват, че у нас 60% от замърсяването на въздуха идва от трафика. Средната възраст на автопарка в България е 20 години, а всяка година се регистрират над 260 000 коли втора ръка, внос от Европа.
1
1815
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
09 Април 2018 22:42
Бе мойто возило като е газифицирано Eвро колко е и с какъв цвят "ековинетка" ще ме снабдят ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД