:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 501
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Активните борци срещу домашното насилие излязоха в почивка

Късането на ризи при Истанбулската конвенция заради “закрила на жените” бе пълно лицемерие. На никого не му пука за жените. Личи сега, когато в парламента се обсъждат два законопроекта по темата, но интересът е нулев
БГНЕС
Варненци бяха особено активни в демонстрациите срещу ратификацията на Истанбулската конвенция и за пълно оттегляне на подписа на България от нея.
Преди три месеца си бях помислил, че половин България много се е загрижила за домашното насилие. Бе време на спорове около Истанбулската конвенция (ИК) и в името на борбата срещу него бяха сътворени обилни становища, петиции и декларации. Автори им бяха политици и общественици, защитаващи конвенцията. Три месеца по-късно цари пълна тишина. Конвенцията е оттеглена, но точно в момента Народното събрание обсъжда цели два законопроекта срещу домашното насилие. Извинявайте, ама ако някой някога е бил искрено загрижен за този вид престъпление, не е ли моментът сега да говори? Не са ли важни законите? Нима изведнъж проблемът бе овладян? Просто се оказа, че страстите са били относно конвенцията, а не за някакво си домашно насилие. Две различни теми зад общо заглавие. Не е ли... гадно всичко това?

За самата конвенция се казаха много неща, дано всеки я е прочел и направил лични изводи. Тя разглежда комплекс от действия в много сфери, касаещи "превенция от насилие, основано на пола". Факт е, че те няма как да се случат след оттеглянето й. Но е факт също, че домашното насилие, което е част от проблематиката и бе развято като знаме в дискусиите, може да получи противодействие и с не толкова много институционални действия.



И следва да бъдат приветствани, стига да са добри



Доброто се нуждае от подкрепа, лошото - да бъде спряно. Къде обаче са сега политическите и експертни мнения, които да дискутират "за" и "против" законовите промени? Къде са разискванията какво точно приемат и отхвърлят депутатите? Къде е гневът или одобрението? Патос няма, ама поне елементарен интерес има ли? Не. Всъщност становища са налице, но те са институционални, а без обществено внимание решенията са оставени на самотек. Този път медиите не са виновни. Малко, но все пак достатъчно от тях (вкл. вестник "Сега") информират за гласуванията в парламента. Но хора, които късаха ризи само преди три месеца, днес са заети с други по-животрептящи теми.

А събитията в Народното събрание са доста интересни. И двата законопроекта бяха внесени от БСП. Единият касае пряко закона за домашното насилие и предвижда последваща закрила на жертви чрез разкриване на кризисен център във всяка административна област. Има цели три министерски становища по него, и трите - отрицателни. Министерството на труда и социалната политика се тревожи, че в сферата цари децентрализация и със закон не могат да се вменяват на общините отговорности. Финансовото министерство негодува, че промените противоречат на куп нормативи и най-вече - не са предвидени пари за 28 кризисни центъра (2 млн. лв. според сметките на БСП). Министерството на правосъдието (МП) се застъпва за "комплексен подход", а в добавка хока колегите си социалисти, че



в проекта са допуснали граматическа грешка



Вторите предложения касаят изменения в Наказателния кодекс. При тях умишлено причинена средна телесна повреда от близък роднина или съпруг се превръща в престъпление от общ характер (сега - частен). С промените, твърди БСП, тъжби за домашно насилие няма да могат да бъде оттегляни, по делото задължително ще се провежда досъдебно производство и не жертвата, а разследващите органи ще събират доказателства. Социалистите предлагат и вписване на затвор от 1 до 5 години при повторно осуетяване на съдебно решение и неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие. МП е против и този проект, повтаряйки съображенията си за "коплексността", добавя и възражение за наказанието при повторността - то следвало да бъде съобразено не с "целения дисциплиниращ ефект", а със "степента на обществената опасност на деянието и на неговото въздействие върху обществените отношения като цяло". За Общото събрание на наказателната колегия на Върховния касационен съд няма проблем при повторността, не харесва обаче другите текстове. Прокуратурата на Република България изразява принципна подкрепа на промените. Във всяко едно становище има изказани ред интересни специфики. В крайна сметка парламентарното мнозинство подкрепи на 4 април проекта за НК с уточнението, че за второ четене ще го преработва.



Добре, не е ли интересно всичко това, не е ли важно?



Не са ли действия срещу домашното насилие? А може и да е обратно - бутафория, която цели да замаже отказа от конвенцията; ако е така, нека се заяви. Чисто формално са налице два законопроекта срещу домашното насилие, единият саботиран от министерствата, другият - силно оспорен от най-важното сред тях. И някакви 2 млн. лв. се оказват скъпи. Ако тази тема не е достойна да е водеща в общество, което само преди три месеца се бе хванало за гушите по подобни въпроси, коя ли трябва да е?

Къде е юристът и омбудсман Мая Манолова, опитен законотворец, да ни осветли на прав път ли е парламентът? Или пък бъркат министерствата? Нима Манолова не подкрепи ИК с мотива, че "насилието над жени и домашното насилие са брутално посегателство върху правата на човека и са огромен проблем в световен, европейски и национален план"? Къде е позицията на Сергей Станишев, който (поправете ме, ако бъркам), с ИК, за първи път, откакто е лидер на ПЕС, активно се намеси във вътрешен спор, пак с мотива "защита на жените" (даже заведе журналисти в кризисен център)? Къде е вицепрезидентът Илияна Йотова, според която "домашното насилие води до ужасяващ процент на трафик с цел сексуална експлоатация"? Ами Радан Кънев - тъй гласовит в социалните мрежи по всякакви въпроси? Не каза ли той: "Като адвокат съм имал много такива случаи. Основният проблем е абсолютно безразличие на полицията. Най-честият отговор, който чуват жените, е: "Не ни занимавайте с битови неща". Това се отразява сериозно на децата, които са свидетели на домашно насилие."



Законовите поправки грижа ли са за децата или не -



нима не следва "опитен адвокат" като Кънев да ни ограмоти? Нехаят и стоте университетски преподаватели, които декларираха, че "отлагането на ратификацията на ИК би ни направило отговорни за всяка жертва на насилие, основано на пола". Нима не е редно да бъдат ускорител или коректив? Неправителствените организации, консултирали ИК пак заради насилието над жени, също мълчат. Защо? Ако грижата за домашното насилие бе искрена, днес медии и парламентарни комисии щяха да бъдат залети от становища. Но такива няма, а обяснението може да бъде само едно - тая работа никога не е била искрена.

Каква е, не знам, нека всеки сам си преценява. Няма да влизам в конспирации и народопсихология. Абсолютен факт е обаче, че защитниците на ИК внезапно слязоха от барикадата , тъй както се бяха качили, сякаш всичко с домашното насилие почва и свършва с ИК. Доста от тях преди това въобще не бяха я чували.

Но мълчи и другият лагер, този, който бе против конвенцията. Пак нелепост.



Не се ли водеше той от семейни, религиозни



и други подобни ценности? Нима домашното насилие не е факт и не им противоречи? Но и на този лагер му бе важна конвенцията, не насилието. Парламентът гласувал сега някакви закони, е... голяма работа! Някой разбра ли за какво спорим всъщност покрай пустата Истанбулска конвенция - първо бе за третия пол, после да не ни нападат "ирански травестити", по-нататък - модерни хора ли сме или диваци, и в крайна сметка пак всичко опря до "за" и "против" Европа. С така подменен акцент място за домашното насилие не остана. А ето още един обективен факт - цялото мероприятие по изместване на фокуса бе проведено от властови кръг (ВМРО), с мощна подкрепа на определени медии, целта бе сплашване на хората. Добра ли е конвенцията или лоша, оправдан ли е този страх или не... - всичко това е друга тема. Факт е, че имаше активно мероприятие, проведено според утвърдените агентурни традиции. По същите опорни точки кампанията срещу конвенцията беше проведена в Латвия първо през 2016 г. и възобновена пред февруари 2018 г. покрай опита да бъде ратифицирана. Достатъчно е да се напише в Google "Латвия, Стамбульская конвенция" и да видите със задна дата как онова, което се е случвало в прибалтийската република, се повтори у нас през януари.

По-страшното е, че тогава много лицемерие бе стоварено върху болезнена тема. И адски отвратително пролича, че грижата за жертвите не преминава през сърцето.
БГНЕС
Първи демонстрираха защитниците на конвенцията. През януари те се събраха пред Народното събрание и настояха тя да бъде ратифицирана заради защитата на жените и децата. Но сега, когато се приемат закони в тази посока, техните гласове не се чуват.
16
4281
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
22 Април 2018 19:28
Авторе, защо си кривиш душата ? Всички знаят отлично, че шумотевицата около Истанбулската конвенция не беше заради насилието, а заради джендърите.
22 Април 2018 19:33
Намерено случайно в интернета...
--
Накрая се отпусна назад и махна с ръка. Най-после! Три дена труд… Но ще има резултат…
Пак погледна към грамадата документи отпред. Заверени от адвоката, от нотариуса, от домоуправителя, от кварталния, от деветте местни и седемдесетте столични НПО-та, от баща му, от майка му, от фирмата, от областната управа, от общината, от… Уф, обърка се вече…
Важното е, че всичко е готово…
И сега може да звънне по телефона и да отиде на важната среща. Само да купи цветя…
Момент! А разрешително да й поднесе цветя? И за бонбоните отделно? Че то де дават тъй – да връчи на младата жена цветя и бонбони така. Без разрешение от нейна страна то си е жива обида. И, ако я засегне с тая си грубост и мъжко посегателство над правата й…
Малей…
А времето напредваше…
Сега трябва да тръгне по познатия път, да… Не, не – по-добре без цветя и бонбони… Но – ако тя се засегне, че е отишъл на срещата с голи ръце? Ей така – като на бизнес среща? И се оплаче КЪДЕТО ТРЯБВА?
Сложно стана, сложно…
Още повече, че проблемите му се увеличаваха. Преди час му връчиха известието – да се яви като подсъдим пред трибунала за женски права. Оплакване срещу му – кака Жужа от другия вход била изпитала душевни страдания, че я засегнал с индиферентността си и не щял да обърне внимание на презрелите й прелести…
Какво го чака…
Отпусна се на стола. И махна с ръка – да става каквото ще. Природата сбъркала като го направила мъж, ама той ще оправи барем нея – като не може друга…
Взе телефона:
- Мишенце, здрасти сладък! Как си тая вечер? Ми да се видим… Ще пийнем ликьорче, ще хапнем пастичка, ще се отдадем на нашите си мъжки работи…
А погледът му падна върху стария плакат в ъгъла, останал от времето на дядо му: „Не чакай милости от природата!“…
-------
Блогът на Генек
22 Април 2018 23:05
Да, подозрително нито дума за/срещу джендъризма на ИК, мнооого подозрително, та чак ЗА.
22 Април 2018 23:34
Късането на ризи при Истанбулската конвенция заради “закрила на жените” бе пълно лицемерие.

А, дубрутро!
23 Април 2018 00:02
Ами да, видя се!! Целта (основната) на мероприятието ИК беше да се докопат до най-малките и вливат безпрепятствено в неукрепналите им главици цялата гама извратеност на болните им психики.
23 Април 2018 00:03
Сигурно съм много тъп, обаче така и не схванах какво точно искаше да ни каже авторът с похвата на двете контратези и използваните политичеки лица?!
Всичките изписани от него постановки са вече пространно дискутирани около скандала с ратификацията на идиотската джендърска конвенция.
БСП са се опитали да обърнат някакво внимание на законодателя, вероятно с цел да се приемат подходящи закони за да може да имаме аргументи за отказ от ратификация.
Виждаме кои не щат. Почти съм сигурен, че е защото вносител е врагът БСП.
И докато си политиканстват великите ни управляващи мислители, нещата ще си продължават, най-вероятно докато количествените натрупвания се окажат такива, че да има някакъв формален аргумент за ратификация.
Което си е гнусно отвсякъде!
Нищо за чудене, обаче. Вижте кои са начело на държавата.
23 Април 2018 05:59
Е - те и защитниците на въздуха са в почивка като гледам. Тези дни два пъти валя кален дъжд , но нито дума ! Както се казваше в един виц - "Всеки три дни, ново чудо "
23 Април 2018 07:19
Не в почивка, а в изчаквателна позиция.
Като дойде време за нов ферман със съответните указателни лиШчета - пак са на линия.
23 Април 2018 09:13
Скитник, модернизирано е: Навсякъде ново чудо на три дни, у нас по три чудеса дневно...
----------
Блогът на Генек

23 Април 2018 09:55
Късането на ризи при Истанбулската конвенция заради “закрила на жените” бе пълно лицемерие.

Естествено, какво друго да се очаква от калинки, дето са на хранилка при някой външен спонсор. То затова и не поискаха да подкрепят реални промени в законите - даже имаше наглоста една от тези да каже, че като не искаме да приемем един "пълен" документ като ИК, как да се подкрепи такива промени "на парче".
23 Април 2018 11:29
Конвенцията е оттеглена, но точно в момента Народното събрание обсъжда цели два законопроекта срещу домашното насилие.

... за които все още няма обявено обществено обсъждане.
Но още преди да влязат в комисия, преди един месец
https://offnews.bg/obshtestvo/kampaniata-ne-si-sama-zaedno-sreshtu-nasilieto-s-5-iskania-kam-dar-677551.html, където са формулирани основните искания към законовите промени, след като ратификацията на конвенцията беше изтеглена.
23 Април 2018 13:53
.. за които все още няма обявено обществено обсъждане.

Ами да.
То кое обществено обсъждане, ако не бъде обявено, би могло да се проведе?
Никое.
Те обсъжданията винаги стават след дадения знак, инак не.
23 Април 2018 14:05
А там пише следното
30% от жените и в България, и в Европа, са преживели физическо или сексуално насилие поне веднъж в живота си

Това значи, че 70% от жените НИКОГА не са преживявали насилие...
???
Но ако говорим за мъжете - ВСЕКИ е преживявал насилие. Всеки мъж е ял бой поне няколко пъти в живота си.
А за нежелано, но наложено сексуално общуване..., да не говорим...
23 Април 2018 14:07
Туткалчев
23 Апр 2018 13:53
тъпо и невежо включване. често ти се случва.
23 Април 2018 15:04
Памфуций,
23 Април 2018 16:04
Но хора, които късаха ризи само преди три месеца, днес са заети с други по-животрептящи теми

Господин Божидаров, и Вие, и ние знаем, че късането на ризи залади насилие над жените беше само лицемерен - доста неумел при това - претекст, зад който стоеше съвсем друг знак и ясен сигнал.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД