:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,369,904
Активни 117
Страници 13,672
За един ден 1,302,066

Критиците на ГЕРБ да си слагат белезниците и да се предават

Трудно е да се повярва на зрелищния театър, в който нито едно твърдение не звучи убедително
Христо Комарницки
Туш!!!
Рядко се случва арест и обвинения в корупция да предизвикат такова обществено вълнение. Новата антикорупционна комисия, която обедини добре познати, слабо работещи органи, даде показен урок - да вземе сега някой да каже, че не работи... Откакто шефът й Пламен Георгиев се закани: "Скоро ще хванем хора с пари!", минаха едва два месеца и ето: резултатите валят.

Удивително е, че форумите прегряха от мнения, чегледаме евтин (а всъщност скъпо струващ) театъркак бухалката на управляващите се разправя с критици на ГЕРБ. Потресаващо е, че общественото доверие в прокуратурата и новия й придатък е толкова ниско, че е заорало дъното. Огромен брой хора заподозряха, че престъпниците не са тези с белезниците, а онези, които са наредили да им ги поставят. И това вече е страшно.

Разбира се, общественото мнение си е обществено мнение, а доказателствата по едно дело за подкуп - съвсем друго. Кое придвижи общественото мнение в посока, че го пързалят? Купищата гафове, несъответствия и разминавания на желаещите да се закичат със слава разследващи. Наказателно-процесуалният кодекс (НПК) явно им е бил последна грижа. Уроците, дадени от съда, по делата за обезщетения на бивши обвиняеми - също.

Унизителният зрелищен арест на кмета на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова - прави на слънцето с часове, без вода, без тоалетна (можело само без да им разкопчаят белезниците!), за да не си изтриели светещите следи - надмина всички акции на МВР, спецпрокуратурата и антикорупционната комисия. Престараването беше голямо не защото са искали да си "вържат" доказателствата - те и без друго издишат. Амбициите са били големи,защото се е чакало "Браво!", а вероятно и тлъсти бонуси в бъдещеот най-високо място в държавата. Казват, че скоро ще се освободи място за главен прокурор...

Най-хубавото е, че насреща имат лесна плячка. Иванчева е единственият несистемен играч в управлението на София и от година и 5 месеца прави невъзможно строителството в презастроения и задръстен от коли квартал, в който инвеститорите се натискат да строят, защото е пълно с купувачи, въпреки че цените на жилищата настигат тези в центъра. Враговете й са ясни: цялото общинско ръководство, благодарение на което дори спирки на метрото се оказаха върху частни терени, всички строители в квартала, които не се интересуват колко още може да поеме той, защото си имат разрешения от когото трябва, собственици на парцели от Горубляне, които и до ден-днешен незнайно как успяват да реституират квартални градинки. Добро попадение е, че я хванаха заедно с Петрова - така като отстранят двете, няма кой да се противопоставя на строежите.

Иванчева няма поддръжници, освен тези, които я избраха - жители на квартала, които отказват да се примирят с още бетон и коли. Факт е, че от година и половина няма разрешени нови строежи в "Младост". Но е известно, че поне 150 чакат. Самата тя не крие на обществените обсъждания, които са посещавани и напрегнати като боксов мач, че бави инвеститорите с пазарлъци да се откажат поне от част от инвестиционните си намерения и да се насочат към други квартали. Наричат я луда, защото ходи сама нощем по строежите да се разправя да пазят тишина.На Иванчева не е трудно да й се скрои шапката -затова й я скроиха. Имаме инвеститор, който твърди, че тя му поискала подкуп, въпреки че двамата никога не са се виждали. Страхотен очевидец... Инвеститорът, който от 15 години е в строителния бизнес в София, твърди, че за първи път му се случва някой да му поиска подкуп. За 15 години - за първи път! Значи е заловена единствената корумпирана в цяла София. И можем да си отдъхнем.

Имаме бивш районен кмет от ГЕРБ, който изпадна неочаквано от каруцата с любимците и явно търси начин да се качи пак на нея. Човекът е най за ожалване, защото е получил обещание, че ще му се размине арестът срещу определена роля по сценарий, но това не се случи, затова той се е отказал от признанията си, в които дори не се казвало за кого са парите. Но е ясно от кого са.

Имаме подкуп - белязани пари, които са прехвърляни от ръце в ръце, после в чанта, а накрая в кашон, а двете обвиняеми имат следи само по опакото на ръцете си.

Белите конци не свършват дотук - имаме предаване на парите, за да бъдат белязани, и едва 10 дни по-късно - разпит, че е искан подкуп.

Имаме подкуп за непубликувано обявление, че започва строеж - бездействие, което може да падне бързо в съда, още повече че фактори над районния кмет са дали разрешението вече. За този случай и за още няколко миналия ноември заседавал дори СОС и там се карали на Иванчева. Т.е. за този случай знаят поне 30-40 души. И именно за него били поискани 500 хил. лв. Ако това е вярно, все едно че кметицата е пуснала публична обява, че иска половин милион.

Затова гледаме и не вярваме. Причината за това положение е, че нито един високопоставен представител на управляващите от ГЕРБ, откакто партията се вклини във властта първо на столичната община, а след това и на държавата, не е бил наказан за търговията с влияние, станала емблема на тази партия. Няколко бушона изгърмяха, но само от постовете си, без наказателни последствия.

Прокуратурата напримерне посмя да образува дело за търговия с влияние срещу премиераБойко Борисов, въпреки че според собствените й твърдения експертизата е установила, че разговорът, в който нарежда на шефа на митниците да извади проверяващите си от пивоварната "Леденика", "защото поел ангажимент", е записан при законно разрешено подслушване. И макар че накрая и Борисов призна, че е казал всичко, което се чува ясно на записа, прокурорите стигнаха до извода, че признанието "изразява самокритичност към определено поведение", а това не било "доказателство по смисъла на НПК".

Затова съвестните данъкоплатци няма как да очакват на жълтите павета да бъдат натръшкани корпулентният издател, срещу когото беше подаден сигнал №1 в мегакомисията за бързото му забогатяване, както и прокурори от Софийската градска и апелативната прокуратура за осуетяване на проверки за укриване на данъци и придобиване на незаконно имущество. И не могат да се надяват, че ръководствата на бухалките на управляващите няма да се посвенят да ги провокират към подкуп, както и да им пъхнат в ръцете белязани пари. Вместо тях да се готвят критиците на властта.
19
6805
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
22 Април 2018 21:28
22 Април 2018 22:00
Светлана,

Трябва да вардим Ко́мара!
23 Април 2018 09:17
Чудесно написана, много смислена статия!
23 Април 2018 09:17
23 Април 2018 09:44
Айде бе! Тази семпла женица наистина ли си е повярвала, че може да спре строеж с официално издадено(не от нея) разрешение? Освен ако има някой в екипа и достатъчно компетентен, за да докаже че е незаконно и да падне в съда.Или няма такива, или тя не ги ползва. Може само да бави инвеститорите, да ги размотава и да ги дои. Това което може да прави, но очевидно не го прави, е кметството и да бди и да се намеси активно в тепърва започващи процедури. А пък за живущите в квартала, които са и повярвали че може- без коментар, не обичам да обиждам.
Да ми я представяте за борец срещу системата е нелепо.
А че арестът беше некачествен спектакъл- то си е така.
23 Април 2018 09:50
tatyana123 Април 2018 09:44
Айде бе! Тази семпла женица наистина ли си е повярвала, че може да спре строеж с официално издадено(не от нея) разрешение?


А колко хора вдигаха палчета на премиера, който реши да се намеси в сделката с ЧЕЗ и Инерком....
23 Април 2018 09:53
Аз съм фен на тази авторка,
23 Април 2018 11:05


23 Април 2018 11:12
Пожелавам си
всяка седмица да има статии от Светлана Георгиева
23 Април 2018 11:15
Светлана Георгиева, . А и Държавният департамент на САЩ ги разправя едни... Лошо, Борисов, лошо!
23 Април 2018 12:29
Точно.
23 Април 2018 12:41
Имаме подкуп - белязани пари, които са прехвърляни от ръце в ръце, после в чанта, а накрая в кашон, а двете обвиняеми имат следи само по опакото на ръцете си.
Не знам,не знам...Както и 60% от българите и аз си прерових багажника на колата.Няма.Нъцки.Нанай,Нихил.
Толковали е страшна тази кметица,че да жертват за нейното осрамотяване 70 000 евро?Това е равностойността на един приличен апартамент в София или къща с голям двор в провинциален град.
Но може би разсъждавам изкривено от позицията си на човек с минималка.
23 Април 2018 12:41
,,,
23 Април 2018 14:37
СВЕТЛАНА ГЕОРГИЕВА

23 Април 2018 14:37
Затова съвестните данъкоплатци няма как да очакват на жълтите павета да бъдат натръшкани корпулентният издател, срещу когото беше подаден сигнал №1 в мегакомисията за бързото му забогатяване, както и прокурори от Софийската градска и апелативната прокуратура за осуетяване на проверки за укриване на данъци и придобиване на незаконно имущество. И не могат да се надяват, че ръководствата на бухалките на управляващите няма да се посвенят да ги провокират към подкуп, както и да им пъхнат в ръцете белязани пари. Вместо тях да се готвят критиците на властта.


23 Април 2018 15:39
Зависима съдебна система, медии под натиск, корупция на всички равнища на управлението, тежки условия в затворите и арестите, трафик на хора и насилие срещу малцинствата - такава мрачна картина описва за България годишният доклад за 2017 г. на Бюрото за демокрацията, човешките права и труда към Държавния департамент на САЩ.
23 Април 2018 18:38
Светлана Георгиева,
23 Април 2018 19:15
Критиците на ГЕРБ да си слагат белезниците и да се предават


Предлагам нещо далеч по-разумно - на предстоящите парламентарни избори (редовни, предсрочни - което изпревари!) да дадат глас ЗА за ДРУГО квадратче, сиреч НЕ-гербаво да си изберат! Ако са достатъчно на брой след въпросните избори може да се окаже, че белезници на ГЕРБаджии ще започнат да се слагат!
24 Април 2018 07:38
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД