:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,312,234
Активни 150
Страници 24,235
За един ден 1,302,066
Интервю

Внимавайте: Ще ви пробутат манипулирани нови дизели

Евродепутатът от групата на зелените Клод Тюрмес алармира, че колите Евро-5 и Евро-6 замърсяват повече от старите
Снимка: Светослав Терзиев
Клод Тюрмес, евродепутат от групата на зелените
Клод Тюрмес (57 г.) е евродепутат от Люксембург в Групата на зелените от 1999 г. Член е на Комисията по индустрия, изследвания и енергетика. Заместник-член е в Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Той бе в България миналата седмица за участие в конференцията на високо равнище "Чиста енергия за всички европейци - пътят напред" и по този повод бе любезен да даде интервю на в. "Сега".

----------------------------

- Г-н Тюрмес, бил ли сте досега в България?

- За първи път съм тук, дойдох заради енергийната конференция на 19 април в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.

- Какво желаете да съобщите преди всичко на българската общественост?

- Има една доминираща тема - замърсяването на въздуха и фактът, че 35 милиона леки коли пътуват с манипулирани двигатели, произведени от европейската дизелова индустрия, главно в Германия. Те вече имат забрана да се движат в централните части на германските градове. Скоро България ще се изправи пред феномен, който наблюдаваме в други страни. Манипулирани коли, които много замърсяват въздуха с азотен двуокис, ще бъдат изнесени към вторичния пазар, след като бъдат забранени напълно в Германия. Това означава и към България. Вие ще установите, че внасяни сега уж като нови коли са по-лоши от старите в екологично отношение. Това е тема, по която се опитвам да мобилизирам съвестта на българските политици в Европарламента, но също и в правителството. Вярвам, че съм намерил добър съюзник в лицето на кметицата на София (Йорданка Фандъкова), която разбра, че съгражданите й ще страдат, ако манипулираните в Германия леки коли плъзнат по улиците.

- Но тя говори не за стари и нови дизелови коли, а за стари и нови коли, без да прави разлика между дизелови и бензинови.

- Трябва да се разбере, че част от колите с класификация Евро-5 и Евро-6, манипулирани от "Фолксваген" (откъдето тръгна Дизелгейт), имат до 10 пъти по-висока емисия на азотен двуокис от старите дизели Евро-3 и Евро-4. Затова трябва много да се внимава и да се приеме закон в България, който да забрани вноса на такива манипулирани коли или да ги допусне само в България след преправяне на двигателя.

- Знаете ли как се разви посещението в България преди два месеца на вашата партийна лидерка в Европарламента Ска Келер?

- За нас, зелените, природната среда няма граници. Защитаваме горите във Франция и Германия по същия начин, както ги защитаваме в Полша и България. В Полша също срещнахме много агресивно отношение. Населението и неправителствени организации се противопоставиха на незаконното изсичане на горите, позволено от правителството, въпреки че те са защитени от европейските закони. Добрата новина е, че преди седмица спечелихме дело в Европейския съд (в Люксембург), който призна, че имаме право, и задължи полското правителство да прекрати незаконната практика. Ясно е, че когато някой се бори срещу твърде големи интереси и неща, които не са достатъчно ясни, когато има съчетание на политици с определени инвеститори, понася агресивно отношение. Вече сме свикнали. Ние се борим за гражданите. Жалко е, че този министър (вицепремиерът В.Симеонов) се е оставил да падне в клопката на такива интереси.

- През януари българският премиер Борисов се определи по време на представяне в Европарламента като "зелен човек". Колко зелен го чувствате?

- Ако беше зелен, щеше да членува в зелена партия. В момента участвам в преговори за ново европейско законодателство по въпросите на ВЕИ и влиянието върху климата и се чудя защо сегашното българско правителство все още не излиза с ясна равносметка. Мисля, че българското председателство (на Съвета на ЕС) ще покаже дали има съвпадение между думите на министър-председателя и действията на неговото правителство. На този етап отношението му към горите не го нарежда в движението на зелените. Но преговорите за енергетиката и климата ще продължат до юни. Българското правителство има два месеца да покаже зеленината си.

- На конференцията в София направиха ли ви впечатление някакви други екологични проблеми в България?

- Определено ще отнеса в Европарламента въпроса за съществуващия риск от манипулирани западни коли на вторичния пазар в България. Надявам се това да бъде обща борба заедно с българските власти. Ще добавя и проблема за АЕЦ "Белене", който предизвиква учудване в Брюксел. В Европа се опитваме да се дистанцираме още повече от Русия заради войната в Сирия и играта за разединяване на Украйна. Трудно ни е да разберем какъв е интересът на българското правителство да поднови ядрения проект в Белене. Тъй като техниката е руска, много трудно можем да си представим, че друг, а не "Росатом" ще доставя ядреното гориво. Аз работя много в сферата на възобновяемите източници на енергия и знам, че България има страхотен потенциал от слънчева и вятърна енергия. Чудя се защо трябва да излага населението си на ядрен риск в такъв сеизмичен район. Брюксел се пита какво стои отзад, след като няма икономическа и гражданска логика. Може би логиката е руска и корупционна.

- Държавата вече е купила два ядрени реактора, които стоят на склад - какво да ги прави?

- Тъй като България вече е платила, можем да се запитаме защо да губи още пари? Няма смисъл, нали?

- Ако работят, реакторите могат да върнат похарчените пари.

- За изграждането на централата ще трябва да се инвестират още много пари. Атомната енергетика вече не е по-евтина от слънчевата и вятърната.

- У нас токът от фотоволтаици струва много по-скъпо от електричеството, получавано от АЕЦ.

- Сравнявайте с перспектива от 6-8-10 години, когато може да завърши изграждането на нова АЕЦ. Цената на тока от ВЕИ пада навсякъде. Изследване за България показва, че тя има огромен потенциал да инвестира във фотоволтаици и вятърни електроцентрали и въпросът е защо не го използва.

- Защото е скъпо.

- Моите проучвания показват, че България плаща повече за такива инвестиции, защото не е в зоната на еврото. Същото би струвало по-малко във Франция или Германия. Това означава, че финансовият пазар наказва страни, които не са в еврозоната като Румъния, България и Полша. Затова предложих на конференцията в София да се включи в следващия европейски бюджет гаранционен фонд за подпомагане на страните извън еврозоната да получават на по-ниска цена капитали за ВЕИ. Приятно ми е, че министри от няколко страни като Сърбия, Македония и Албания харесаха много тази идея.

- Защо според вас зелените партии в България са толкова слаби и не могат да излъчат поне един депутат в Народното събрание или в Европарламента?

- По традиция зелените партии са дело на университетски кадри, интелектуалци и въобще на специфична социална среда. Историята показва, че в Германия, Австрия, Люксембург, Холандия, Швеция, Дания по-лесно са си пробили път, но трудно са се появили в Италия, Испания и в страните от Източна Европа. Въпросът е до зрелост на обществото. В Брюксел има много българи, които силно се интересуват от зелените партии и техните идеи. Това е въпрос на поколения и на образование. Мисля, че зелените партии в България и в другите страни от Източна Европа трябва да преминат първо през кметското равнище.

- Вашата група в Европарламента поръча и огласи доклад срещу корупцията в България. Смятате ли да продължите тази битка?

- Корупцията подкопава демокрацията, икономиката и гражданското общество. Това е от главните ни битки и ще я продължим както в България, така и в Румъния и в други държави. Убийството на журналист в Словакия освети злоупотребата със структурни фондове на ЕС. Има проблеми със структурните фондове в ръцете на правителството на Виктор Орбан в Унгария, а може би и с правителството на Андрей Бабиш в Чехия. Ясно е, че посткомунистическите общества допускат поради незряла демокрация такава напаст, с която трябва да се воюва. Преди 30 години във Франция и Белгия имаше повече корупция от днес. Погледнете старите вестници. Това е въпрос за узряване на обществото, на народите, на нациите. На Запад битката отне 25-30 години. Сега е ред на Източна Европа да се включи в нея.

- Има ли връзка между корупцията и свободата на печата?

- Ако няма свободен печат, няма да има журналисти, които да разобличават корупцията. Това е една от причините да защитавам толкова много свободата на печата. Необходими са смели журналисти и редактори, защото корупцията стига твърде високо в държавата.

- България е сочена като най-корумпирана държава в ЕС. Но тя има и силна монополизация на медиите под контрола на властите. Не ви ли се струва уместно да поставите в Европарламента въпроса за свободата на словото в България, както го направихте за корупцията?

- През 2004-2005 г. именно зелените повдигнаха в Европарламента въпроса за монополизацията на медиите в Италия под контрола на Силвио Берлускони. Чувствам, че идва време за нов остър дебат за свободата на печата, за да се избегне доминацията.
9
4305
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
22 Април 2018 20:05
'Ако беше зелен, щеше да членува в зелена партия'
Нищо подобно.
Познавам много хора, много по-зелени от членуващите в партиите такива.
Като се замисля, и аз мога да се причисля към тях.

Това с новите дизели, замърсяващи повече от старите е новина.
23 Април 2018 07:00
"...заместник-член" - много готино, нали!
Уволнете го!
23 Април 2018 07:44
Когато илитерати (в случая технически) започнат да формират обществено мнение става страшно.
Лошото е, че с изключение на няколко специализирани медии, всички други ще яхнат тези безсмислени приказки.
Очаквам това да е тема поне няколко седмици за всички еко-талибани, начело с хъмкимян и компания и прочие.
23 Април 2018 08:24
Аз работя много в сферата на възобновяемите източници на енергия и знам


С това трябваше да почнеш и да свършиш.
Ясен си като прочетен вестник !
23 Април 2018 10:00
Когато илитерати (в случая технически) започнат да формират обществено мнение става страшно.

Аз работя много в сферата на възобновяемите източници на енергия и знам

Продължавам да чакам някой да обясни две неща:
1. Защо говорим само за дизелите на леките коли, а нищо не се казва за камионите и автобусите ?
2. Защо приемаме, че само колите на ток са алтернатива, а не се обсъждат тези на газ (вкл. метан) или на водород ? Ами че производството и рециклирането на акумулатори е едно от най-мръсните производства.

23 Април 2018 13:59
част от колите с класификация Евро-5 и Евро-6, манипулирани от "Фолксваген" (откъдето тръгна Дизелгейт), имат до 10 пъти по-висока емисия на азотен двуокис от старите дизели Евро-3 и Евро-4.

Това според мен е пълна измислица и абракадабра.
Как може коли, отговарящи на много по-високи екологични нормативи, да замърсяват 10 пъти повече?
Пък и нали от "Фолксваген" се извиниха и казаха, че ще си оправят колите да съответстват на нормативите?
23 Април 2018 15:16
Ей туй нещо аФторот си е типичен западен ЗЕЛЕН Никаква практичност. Навремето, когато бях в Германия точно зелените управляваха със социалдемократите. И те бяха измислили, че ти ако си купиш бутилка безалкохолно от гарата на Кьолн, например, трябва да я върнеш точно на гарата в Кьолн, нищо. че си отпрашил с влака на 200-300 км. Инак на бутилките бяха сложили големи цени.
Не знам за дизелите, ама за горите се е доста по-изсилил. Па наша Фанда искаше само коли с Евро 7 да останат от 1919г., а те още не са в производство. А какво ще прави българското народонаселение с гайдите, дето кара коли с Евро 0.?
23 Април 2018 19:23
А какво ще прави българското народонаселение с гайдите, дето кара коли с Евро 0.?


Споко - ще минем на рикши! По взаимната метода - днеска аз дърпам комшията до службата, паркирам рикшата пред неговата служба, и на бегом се изнасям към моята месторабота, утре - аз седя в рикшата, а той е тягата!
23 Април 2018 19:36
ъй като техниката е руска, много трудно можем да си представим, че друг, а не "Росатом" ще доставя ядреното гориво. Аз работя много в сферата на възобновяемите източници на енергия и знам, че България има страхотен потенциал от слънчева и вятърна енергия. Чудя се защо трябва да излага населението си на ядрен риск в такъв сеизмичен район. Брюксел се пита какво стои отзад, след като няма икономическа и гражданска логика. Може би логиката е руска и корупционна.


Няма по-"зелено" и щадящо природата ядрено гориво от това на ТВЕЛ.


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД