:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 369
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БАН и метеоролозите продължават спора за бюджетната субсидия

И двете страни смятат, че другата манипулира числата
Протестите на метеоролозите срещу разпределянето на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. продължават, също както и споровете между института и ръководството на БАН. От Националния институт по метеорология и хидрология излязоха с опровержение на съобщението, което в петък ръководството на БАН пусна по повод протестните действия на синоптиците. В него те твърдят, че реално не получават 13.8 млн. лв., както посочиха от академията, а само 8.7 млн. лв. Метеоролозите са на мнение, че критериите, по които се разпределят парите за наука - цели 80%, се дават на базата на публикационната дейност, ощетяват техния институт. От БАН пък остават на позицията си, че правилата са добри, както и че е нужно справедливо разпределяне на субсидията между всички звена.

Миналата седмица НИМХ излезе с протестна декларация срещу начина на разпределяне на 15-те млн. лв., които кабинетът отпусна допълнително за 2018 г. на БАН. По принцип тези пари са за научни резултати, но според метеоролозите това не отчита спецификата на техния институт, чиято дейност е предимно в приложното поле. Според тях 80% от средствата за научна дейност се разпределят на базата на публикациите на учените от съответния институт (55%) и броя на цитиранията им (25%) и само 5% са за дейности, пряко обслужващи държавата и обществото (където попада работата на метеоролозите). Така по тази линия институтът е получил едва 463 хил. лв., които следва да се разпределят между всички 1200 работещи в него. "Ако в доста от останалите институти работят по стотина човека и разпределят между тях парите за научна дейност, то в НИМХ работещите са над 1200 - около 100 души учени и 1100 помощен персонал", обясни шефът на института проф. Христомир Брънзов. По думите му те не делят заетите на учени и оперативен персонал, защото научните резултати на института зависят от работата на всички тях, взети заедно. "Имаме мрежа от 910 станции, хората там не са учени, но не можем без тях", коментира той. Според изчисленията на синоптиците, ако за т.г. БАН е получила 25% увеличение на бюджетната си субсидия спрямо м.г., то НИМХ е получил по-малко от 12% отгоре, а някои институти - дори 50% повече в сравнение с 2017 г.

Зам.-председателят на БАН Константин Хаджииванов обаче контрира, че заетите щатни бройки в НИМХ са 724. Останалите се водят наблюдатели и не са на пълен щат. Той посочи, че академията предоставя на метеоролозите средства за ток, вода и др., както и за оперативна дейност, каквито не се дават на други институти. Според неговите изчисления институтът е получил над 40% повече средства за заплати от м.г. - т.г. по това перо има 6.8 млн. лв., докато м.г. са били 4.8 млн. лв. Увеличение имало и в средствата за наука, като общият скок възлизал на около 33%. Според разчетите на БАН за стимулиране на публикационната дейност се заделят 35% от средствата за научна дейност, а за цитирания - 14.3%.

ДИСБАЛАНС

Освен метеоролозите ощетени от въпросните критерии са и други институти, които се водят на дъното по научна дейност, но са от най-разпознаваемите в обществото. Сред тях са Институтът за икономически изследвания, Институтът за ядрени изследвания, Националният археологически музей и Институтът по геофизика.
1
306
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
01 Май 2018 09:24
то в НИМХ работещите са над 1200 - около 100 души учени и 1100 помощен персонал", обясни шефът на института проф. Христомир Брънзов.
Зам.-председателят на БАН Константин Хаджииванов обаче контрира, че заетите щатни бройки в НИМХ са 724.


После сме били бедна държава.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД