:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Накъде след четвърти клас

Ако детето няма специален интерес към математиката, по-добре да не сменя училището си в пети клас, съветват учители
Големи са родителските драми и амбиции преди постъпване в първи клас. Подобна е и истерията около кандидатстването след седми клас. Все по-често обаче с напрежение се посреща и иначе "тихия" период на прогимназията. Родителите се чудят дали да преместят детето си в по-добро училище, в каква профилирана паралелка да е, какъв език да учи и т.н. Факторите за промяната са най-различни - като се почне от личните предпочитания и заложби на ученика и се стигне до близостта на училището до дома. Какви са възможностите за кандидатстване след четвърти клас?

.............

Допреди 2 г. прием след 4-ти клас се осъществяваше само в математическите гимназии. От влизането в сила на новия училищен закон това право имат и езиковите гимназии, които обаче засега не се възползват особено от тази възможност. Затова местенето в пети клас в друго училище продължава да е запазена марка предимно за учениците с подчертан интерес към математиката. Насочи ли се детето към математическа гимназия, подготовката трябва да започне от рано - дори от 1-ви, 2-ри клас. Специално в столицата конкуренцията е толкова висока, че без уроци и изпробване на детето на поне няколко математически състезания и олимпиади приемът в желаното школо е почти невъзможен, смятат родители. Всяка математическа гимназия има свои правила за прием, обикновено включващи участие и достойно представяне на поне 2 състезания (плюс прилични резултати на националното външно оценяване в края на 4-ти клас).

Задължително условие за прием в Софийската математическа гимназия например е участието в националното математическо състезание "Откриване на млади таланти", което тази година ще се проведе на 9 юни. Второто задължително състезание кандидатите могат да си изберат между "Питагор" (вече проведено - на 28 април) и областен кръг на олимпиадата по математика. Има възможност да се признават резултати и от други олимпиади, включени в календара на МОН, но за това трябва да се подаде специално заявление до директора на училището. Приемът тук става до 15 юни.

"Откриване на млади таланти" и "Питагор" са състезанията, даващи шанс за прием и в математическата гимназия "Н. Обрешков" в Бургас. Тази година там планират да разкрият три математически паралелки с по 26 ученици. "През последните 15 години не сме страдали от липса на интерес", споделят оттам.

В 107-о ОУ "Хан Крум" в столицата, което е филиал на Националната природо-математическа гимназия, също разчитат на изпит, с който да пресеят кандидатите си. Става дума за състезанието "Еврика", което се организира съвместно между Съюза на математиците в България и НПМГ традиционно през юни. "От една страна, трябва да задоволим интереса на математиците, от друга - да дадем шанс и на учениците, живеещи в квартала", споделя директорът Данко Калапиш. По думите му към училището му има огромен наплив за прием след 4-ти клас, а желаещите са тройно повече от местата. Засега намеренията му са да разкрие една математическа паралелка за 26 ученици плюс още 10-15 ученици, които да се насочат към други съществуващи в момента паралелки в зависимост от местата, които ще останат свободни след преместване на част от децата към СМГ (както често се случва).

Освен математическите гимназии прием след 4-ти клас предлагат и други средни и основни училища. Понякога те не сформират нови паралелки, апреобразуват съществуващи класове,т.е. в новите паралелки влизат деца предимно от различни класове на училището, но и външни.

"Паралелките ни в 4-ти клас в момента са 6, а планираните за догодина в 5-и клас са 8", разказва зам.-директорът на 125-о средно училище "Б. Пенев" в София Жана Рачева. По думите й в последните 2-3 години се забелязва тенденция на увеличаване на кандидатите за прием след 4-ти клас. За 2018/19 г. школото планира да приеме по 29 деца - в една паралелка по английски и руски, една по английски и немски, 3 паралелки по немски и английски и по 26 деца - в 1 хуманитарна паралелка и 2 математически, където интересът традиционно е най-голям. Кандидатите за математическите паралелки трябва да се явяват на математическия турнир "Доц. Руси Русев" на 6 юни. "В математическите паралелки влизат деца с изявени наклонности по математика, приемът тук не е самоцелен - просто за да сменят училището. Те учат повече часове, натоварването е голямо и при нас рядко попадат деца, които просто добре да са се представили. Практиката показва, че в математическите паралелки влизат и издържат само учениците с изявен интерес към математиката", споделя и другият зам.-директор Деница Вълова. По думите й расте и интересът на желаещите да учат хуманитарни дисциплини, затова от училището са решили за първа година да направят прием и за хуманитарна паралелка. Повод за това им дало успешното развитие на хуманитарната паралелка в осми клас, в която използвалииновативни методи,както и увеличаващият се глад в тази област още след 4-ти клас. "Хуманитарните дисциплини дълго време се пренебрегваха, но тази година забелязваме връщане на интереса", казва още тя.

И други училища предлагат прием в пети клас - без подбор, по документи, но за попълване на свободните места. Така е например в 18-о училище "У. Гладстон", кандидатите за което трябва да подадат молби до директора в началото на юни. Представят се още удостоверение за завършен начален етап, акт за раждане, бележник. Желаещите трябва да посочат и какъв език предпочитат да изучават. "Не е невъзможно ученик да навакса с даден език, ако досега не го е изучавал в предишното си училище", споделят оттам. В 32-ро средно училище "Св. Кл. Охридски" също има възможност за прием, но отново за попълване на свободните места. В 20-о основно училище "Т. Минков" планират прием след 4-ти клас в една математическа паралелка, една хуманитарна и една по изкуства.

Вариант за прием след 4-ти клас дават още училищата по изкуствата, естествено, ако детето има някакъв талант в областта на музиката, танците, изобразителното изкуство и т.н. У нас има 23 средни училища по изкуства и култура, които са към културното ведомство. Не всички от тях обаче правят прием в пети клас. По данни на МК за тази година в тези училища са били отпуснати 485 места за приемане на ученици в пети клас, а реално записани са били 464 петокласници. За 2018/19 г. са планирани 492 места за прием в пети клас (при общо 2020 във всички класове в школата по изкуства).

Сред школата по изкуства, приемащи петокласници, са например Националното училище за танцово изкуство-София, Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн в Казанлък, Националното училище за музикални и сценични изкуства в Стара Загора и т.н. В Националното музикално училище "Л. Пипков" в София например, където обучението е в един от три жанрови профила - класически, фолклорен и поп и джаз, за 2018/19 г. са утвърдени 3 паралелки с общо 72-ма ученици за прием в пети клас. Кандидатстването е от 4-6 юни, а изпитите за проверка на способностите (изпит по солфеж и по музикален инструмент) - между 13 и 22 юни. В Националното училище по изкуствата "Н. Пипков" в Плевен също ще има 3 паралелки за 68 петокласници за различни специалности - цигулка, акордеон, народно пеене, български танци и т.н. Националното училище за фолклорни изкуства в Котел пък предлага само 10 места за петокласници в една от следните специалности - кавал, гайда, гъдулка, тамбура, народно пеене и акордеон. Документи се подават между 18 и 22 юни, а изпитите за проверка на способностите са между 25 и 27 юни.

За талантливите спортисти пък възможност за прием в пети клас предлагат спортните училища. За 2018/19 г. в тях например са планирани 62 паралелки с места за 1687 ученици, от които с прием в пети клас са 21 паралелки за 578 ученици. Спортното училище "Ю. Гагарин" в Бургас например предлага 5 места по бадминтон, 8 по плуване, 6 по спортна акробатика и по 5 по футбол и художествена гимнастика. 153-то спортно училище "Н. Рилски" в столицата ще приеме 26 деца в пети клас, които ще изучават баскетбол, бокс, джудо, лека атлетика, тенис на маса, футбол и художествена гимнастика.ПРАВИЛА

Според заповед на МОН за организиране на дейностите за прием в пети клас в математическите гимназии и тези с профил природни науки. Според него за подобни гимназии могат да кандидатстват ученици, които успешно са завършили началния етап на основно образование, явили са се на националното външно оценяване в 4-ти клас и са участвали в два вида състезания, включени в календара на МОН - едната възможност е олимпиада на областно ниво и поне едно състезание, които са в областта на математиката или на природните науки, а втората - поне две състезания в областта на математиката или на природните науки. Състезанията се определят от педагогическия съвет преди началото на всяка учебна година.СРИВ

Стремежът на родителите да търсят по-специализирано образование за децата си от пети клас не е случаен. Известно е, че до четвърти клас българчетата показват чудесни образователни резултати и може да се каже, че началното ни образование е конкурентно на това в другите страни. На последното международно изследване PIRLS 2016, измерващо уменията за четене на 10-годишните, например нашите четвъртокласници се класираха на 11-о място от 50 държави, като изпревариха връстниците си от САЩ, Франция, Германия, Испания, Дания и пр. Добри резултати има и по математика при най-малките. След пети клас обаче започва срив в знанията, за който от години властите само обещават мерки, без да предприемат нищо.

Влизането в пети клас е сериозна промяна в живота на децата. Тогава началният учител, който е бил с децата от 1-ви до 4-ти клас, се заменя от класен ръководител, който често вижда децата максимум по няколко часа седмично. През останалото време учителите се сменят, като всеки носи своите методи на преподаване и своите изисквания. Уроците стават по-дълги, учебниците, според много родители - по-неразбираеми, и всичко това обърква и напряга децата.
3
12236
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
27 Май 2018 18:42
М,да...
След колко години проблем ще стане изборът на училище след детската градина?
Има проблем. Дали е плод на родителска маниащина, дали е резултат от срив в образованието, дали системата в държавата е в срив, та човек не знае какво да избере...
------
Блогът на Генек

27 Май 2018 18:48
В обществото винаги има прослойки, системата се опитва да създаде класи, на път сме да родим касти.
28 Май 2018 07:55
Безсмислено е да се тика детето към МГ след 5ти клас, ако няма изявен математически талант. В противен случай би било равносилно на мъчение.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД