:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 300
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Еврооптимизъм, евроскептицизъм, евроегоизъм

Емил Хърсев
Два доклада за конвергенцията (сближаването) на новоевропейците със Стара Европа са представени на шефовете от Европейския съвет. Единият - от чиновниците на Еврокомисията, вторият е с клеймо от Франкфурт и подател Европейската централна банка. Първият - с бодър, еврооптимистичен тон, вторият - по-дребнав и мнителен, но и двата с общи изводи и нито един не съдържа ясна стратегия. Нито дума за великата визия в публикувания точно преди една година "Документ за размисъл за задълбочаване на икономическия и валутния съюз до 2025 г.", според който всички страни в ЕС трябваше вече да са получили неустоимо предложение как да се присъединят към еврозоната. Изглежда, "визията" вече е забравена и шумно прокламираното "задълбочаване на икономическия и валутния съюз" се отлага, неясно за кога. Ако вместо глуповати коментари като "попариха надеждите на България за еврото" четете какво наистина пише в докладите на Еврокомисията ЕЦБ, ще се уверите, че



за първи път имаме безусловно признание,



че България отговаря на Маастрихтските критерии, т.е. налице са договорените икономически предпоставки за присъединяване на страната към еврозоната. А ако сравните с изводите за останалите 6 страни извън валутния съюз, ще установите, че в момента единствено България отговаря на тези критерии. Ако еврократите от Брюксел и Франкфурт бяха наложили същата оценъчна матрица и върху страните, които вече са в еврозоната, щяха да установят, че



едва половината еврозона спазва критериите



от Маастрихт. Останалите страни са натрупали държавен дълг далеч над допустимите 60% от брутния вътрешен продукт (БВП) или имат бюджетен дефицит над прага 3% от БВП. Седем от тях според мен са в дългово блато и ако не се вижда с просто око, това се дължи на политиката на реално отрицателна лихва, с която ЕЦБ субсидира бюджета на страните, чиито ценни книжа купува и държи. Субсидия чрез монетарната политика не получава никоя страна извън пределите на еврозоната. Но наред с тъжната икономическа картина, нарисувана в двата доклада, там има



констатации, които ни развеселяват



Чухте ли кое е единственото правно обвързващо условие за присъединяване към еврозоната, на което България не отговаря? То се нарича "стабилност на валутния курс". Само идиот би могъл да твърди, че не е стабилен валутният курс на лева, който вече 21 години не е помръднал нито с една десетохилядна от евроцента. Обаче това няма значение. За да е изпълнено условието стабилност на валутния курс, страната трябва да се включи в прословутия механизъм ЕРМ II (такъв "механизъм" няма!). За да се включи, страните от еврозоната трябва да гласуват единодушно "за", а до момента съгласие за допускане на България до еврозоната старите европейци отказват, за формална преграда ползват нищото ЕРМ II. Докато не гласуват старшите братя по съюз, валутният курс на лева няма "да се води" стабилен, та ако ще още 20 години да не мръдне. Такова лицемерие разбива еврооптимистичните илюзии - не само на българите. Цялата европейска политика на Стара Европа е откровена



демонстрация на евроегоизма



"Старите" не само отказват да изпълнят сключени договори, но все по-откровено налагат законодателни актове, с които прекрояват правилата в своя полза и ограничават достъпа на "новите" до своите национални пазари. Вече откровено се говори за "санкции", които трябвало да се налагат на страни, които се отклоняват от налаганата през Брюксел политика. Един ярък пример за евроегоизъм (не) виждаме в двата доклада за "конвергенцията". Никъде в тях, дори за миг и просто за пълнота, не се разглеждат проблемите, които продължителното пребиваване в менгемето на валутен съвет поражда за България. Нито идея за това какъв е интересът на България от присъединяване към еврозоната, какво губим ние от всеки ден забава, какви рискове носи българската икономика и каква цена плаща всеки от нас за това, че чисто егоистични страхове са в дъното на отказа от разширяване и на Шенген, и на еврозоната, а и на Евросъюза като цяло. Но от друга страна,



безпътицата е обичайно състояние



на всяка международна общност, водена от егоизма на своите членове. Насрещните егоистични интереси взаимно се блокират и бюрокрацията цикли на място. Чиновническият апарат е обречен да пази статуквото и затова никога не може да произведе стратегия, която движи общността напред. Но наред с егоистичния си нагон лидерите на всяка общност трябва да разбират и налагат неизбежни промени, за да може общността да оцелее и да се развива. Лидерите на ЕС всъщност знаят, че оставен на чиновниците в Брюксел и Франкфурт, съюзът е обречен на застой и затъване, че евроегоизмът тласка общността към разпад. Те добре разбират, че до еврозоната трябва да получат достъп всички страни. Интеграционното решение, представено (непълно) в "Документа за размисъл" от юни 2017 г. е задължително, за да се запази ЕС като икономическа общност. И то ще бъде наложено, но не от бюрокрациите, а като общо политическо решение. И не само България, а всички страни в съюза ще бъдат скорострелно интегрирани в еврозоната - за някои от тях ще се наложи сериозен натиск. Това решение трябва да бъде взето най-късно до година-две. Ако пък евроегоизмът вземе връх и осуети интеграционното решение, резултатът ще е повече от европесимистичен: скоро Европейски съюз няма да има, ще се разпадне от глупост.

11
4443
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
27 Май 2018 19:04
Ако пък евроегоизмът вземе връх и осуети интеграционното решение, резултатът ще е повече от европесимистичен: скоро Европейски съюз няма да има, ще се разпадне от глупост.


Ми той взе връх още в хода на онова унизително мъчение, в което Согласна Куна отваряше и затваряше т.нар. преговорни глави! И отказваше да качи в Интернет първоначалните т.нар. преговорни позиции (на България) по всяка глава, и странните изменения, които настъпваха в тях след нейното "преговаряне" със съответните еврократи в Брюксел и в държавите-членки!

От ЕС файда НЕМА! Не говоря за компрадориата нашенски!

27 Май 2018 19:24
Цялата европейска политика на Стара Европа е откровена демонстрация на евроегоизма
.

Ах каква сила на изказа, как д-р -ът громи Стара Европа. Позицията му щеше да е прилича на по-силна и дори ба полу-истинска, ако държавите от т.нар. Стара Европа (и българските граждани в тях) нямаха историческа памет и не знаеха за американски царевици ли беше, погребения ли беше, абе едни такива "морални работи".

Ще бъда много благодарен на този, който ми каже поговорка от вида на тази за гредата в чуждото и своето око, ама 1000 пъти по силна. Че да я използвам за доктора по икономика. На който изглежда всичко в икономиката му е абсолютно ясно, стига да има неограничен ресурс за черпене. Ако няма не може да бъде създаден, но може да бъде хленчено за него. Лошата Стара Европа би била добър донор, ама нещо взе да внимава да му се незнае.

Затова долу Валутния борд, долу Стара Европа, булгар-булгар и така докато не измъкнем всчко или държавата не остане без граждани. Пардон, ако остане без граждани щеискаме на тея в чужбина да се регистрират и да ни казват какво правят и какво печелят, щото нали ...

Уникум "преподаватели" по "икономика".
27 Май 2018 21:35
Хърсев започва да вижда светлината. Светлината в края на тунела, която се оказва фарът на идващия влак. Съгласен съм с повечето твърдения на доктора, но ме мъчи едно съмнение: Всичките тези тюхканици и вайканици , че бюрократите и евроегоистите ще провалят съюза (ЕС) имат смисъл, ако ЕС наистина е замислен като съюз на що-годе равноправни държави. А ако замисълът не е такъв? Ако изначално съюза ( ЕС, да не се бърка със СССР или СИВ) е замислен като ядро и периферия, като една нова, неоколониална форма на експлоатация на страните от периферията? (Отделно той е сиренцето в капана за НАТО)
Мога да приведа няколко немаловажни аргумента, че ЕС е замислен и осъществен като неоколониален механизъм:
1. Приватизацията.Да не се забравя, че тя е в основата на сегашния ни хал. Е, приватизацията беше, според мен, повече политически, отколкото икономически акт. Тя по ленински създаде от нищото нова класа, класа на собствениците - създаде я с НЕикономически средства и методи, при пълно беззаконие ( няма как другояче) и тотално лиши страната от икономическа самостоятелност и перспектива.
2. Кохезионните фондове. Те по един почти публично оповестяван и добре смазан корупционен механизъм, се утаиха по джобовете на същата тази нова класа, докато ЕС се правеше, че нищо не разбира и това не е негова работа. Кохезионните фондове бетонираха цялата нова класа от безполезни иначе български богаташи, с които брюкселци могат да си приказват , които ни управляват и които отлично знаят кой им маже филията с мас.
3. Шенген и еврозоната - каквото и да правим, заекът е без шапка. Изпълнили - неизпълнили ( това ,за което пише Herr докторът Хърсев) - нас не ни пускат. Което иде да докаже тезата ми, че ние сме мислени изначално като периферия. Всичко друго да източат, пак остава някакъв малък пазар за ЕС боклуци а оттук - поне качествен човешки ресурс, младежи и девойки за европейска употреба. Интелектуална и не дотам. И гена им ще подобрят, и някаква работа ще свършат и ще са благодарни, че са се отървали от мизерията и безвремието.
Това е, струва ми се, което Хърсев не казва - не става дума за грешки на съюза ( уточнихме кой) и съюзената му бюрокрация, а за изначално измислени неоколониален план и конструкция, които едва сега почваме да разбираме .
27 Май 2018 23:48
евроегоизмът тласка общността към разпад.

А тук, във форума, имаше едни, които се скъсваха да обясняват, че егоизмът е “движеща сила“ на капитализма и “по-добър от него няма измислен”.
Апропо, що Швеция, Дания, Чехия, Унгария, Полша не се натискат за еврозоната? Да не говоря, че Великобритания направо излезна от ЕС без помисъл от еврозона. Тия нямат ли си банки, които да искат да спечелят от “отрицателната лихва” на ЕЦБ? Или просто нямат нашите банкери и пишман-икономисти?
28 Май 2018 13:24
Мога само да кажа, че ние формалните неща в БГ-то ги можем и яко ги покриваме! Но си се знаем кои сме и какви сме си, та в това ни е проблема! Нали никой не вярва, че някой европейски (примерно германски политик) ще се изтъпани, и ще ни каже право куме в очи - абе тарикати, къде сте тръгнали и кого заблуждавате. Те имат "опит" с гърците и че нищо не е така, както изглежда! Колко още години с КТБ-то ще се мотаем и ще се умилкваме, но истината е на светлинни години! А за автора на статията и ние сме чували за някои негови "финансови" подвизи!
28 Май 2018 19:40
Д-р Хърсев това за валутния курс не го е вдянал май какво искат да кажат хората.
А хората искат да кажат - искаме да видим малко от малко, че може да управлявате банки без да крадете през просото.
Щото то с борд валутен - всеки може да има стабилен курс.
И въпреки борда пак опукаха едни 3-4 милиарда през КТБто - бълха ги ухапала българите.
Щото в България банкери след поколението на Буров отдавна няма.
Преди курса се редеше в Москва, сега в Европа. За малко ги упущиха след 89-та и се наиграха. Авторът и той май беше някакъв шеф в оная банкова вакханлия с черепа на Никофора, килограмите цирконий, разни червени живаци и картини за милиони рисувани от ДС генерали.
Топ банкер на годината се крие в Белград, друг е фотограф-химик и пр.
28 Май 2018 21:46
Шако,

Ами той Буров не е завършил и работил в ВИИ "Карл Маркс", пардон УНСС. На други места е учил.
Като гледам дълбочината на анализа, подбора на фактите (пардон), формулирането на тезата и (печалния) опит за доказване на нейната състоятелност, направо се чудя има ли будали да се записват да "учат" в УНСС.

Явно в България е отктрита и се развива нова дисциплина "local economics" от "local professors".

Евала бе чоджум. Чудо.
28 Май 2018 22:40
какво губим ние от всеки ден забава, какви рискове носи българската икономика и каква цена плаща всеки от нас


Когато някой губи нещо в световната икономика, неминуемо друг го спечелва! М. Константинов ще ви го каже, "Игра с нулева сума", грозната истина е че западните рицари и джентълмени играят с белязани карти. Така е било винаги.

И ще ви вземат всичко, г-н Хърсев. Баце за това ще се черви на червеното килимче в Кремъл и ще мачка каскет с потни ръце. Както казал другаря Т. Живков, да знаете как ме драха съветските другари...

На тоя свят добрият съвет не струва нищо, глупавите решения се плащат скъпо.
29 Май 2018 01:57
Лидерите на ЕС всъщност знаят, че оставен на чиновниците в Брюксел и Франкфурт, съюзът е обречен на застой и затъване, че евроегоизмът тласка общността към разпад. Те добре разбират, че до еврозоната трябва да получат достъп всички страни.
Всички страни без Англия, Швеция и Дания, които успяха да си извоюват правото да останат с националните си валути за разлика от източноевропейците, които не успяха да се уредят.
30 Май 2018 12:15
Какъв е този зор за тази зона? Прост пример показва, че не е критерии за икономическо развитие. Вижте Чехия и Словакия. До преди 30 години една държава. Откакто словаците приеха еврото не са се доближили до чешкия стандарт, които запазиха кроната си, а напротив. Т.е. и монголската тугрица да приемем, няма ли инвестиции, има ли корупция, убийства (Словакия) и пр. няма да има растеж.
31 Май 2018 22:23
Писна ми отдавна от този правещ се на вещ финансист, зетя на Пенчо Кубадински. Какъвто си беше през 1989 г. като млад асистент (или докторант в УНСС) такъв по знания и нагласа си е и днес. Като навила латерна говори за еврозоната и КОЛКО БАШ ТАМАН сме пасвали на нея, но зли сили ни отдалечават. А се спри, Емиле! Дали са ти да водиш колона във вестника, ползвай си го. Не всички са икономисти, а някои обичат да се правят на икономисти. Спорът за еврозоната е дълъг и не се наемам с тебе да го водя в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ. Безсмислено е. Както беше на онзи ден шния референдум в БНТ- един казва едно, друг казва друга - дума срещу дума и все ги избива на политика, като дори не си дават сметка, че въпросът е политически и затова отиват там. В момента ИТАЛИЯ си пати яко от лошо управление, след като влязоха ва еврозоната. А нашите ЮНАЦИ априори приемат, че политиците ни (които и да бъдат тогава) са ЕКСТРА и всичко ще ни е на 6. Е, НЕ Е!!!!Първо да си оправим съдебната система, второ - корупцията, за която управлаващите си ТРАЙКАТ и трето - ходом в Банковия съюз. Стига изцепки както с КТБ и както си реши падишахът.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД