:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 349
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ не знае какво да прави с фонд "Радио и телевизия"

Управляващите нямат идея какво да правят с фонд "Радио и телевизия", от който БНТ, БНР и Съветът за електронни медии на теория трябваше да започнат да се финансират. Това става ясно от отговор на финансовия министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол на въпрос, зададен от БСП. Социалистите искат да знаят какво ще се случи със средствата във фонда и със самия фонд. "Радио и телевизия" бе създаден преди повече от 20 години, като идеята бе той да започне да се попълва от зрителски такси и други приходи и постепенно да замени субсидията от държавния бюджет за БНТ и БНР. На практика обаче това не се случи, тъй като политиците не създадоха работещ механизъм за събирането на такси.

Горанов отговаря, че не е в състояние да даде информация относно събраните пари и дейността на "Радио и телевизия". Той посочва, че на практика фондът не е създаден и в него не постъпват финанси. "С разпоредбите на Закона за радио и телевизия се предвижда средствата във фонда да се набират от: събраните месечни такси за приемане на радио и телевизионни програми, първоначалните и годишните лицензионни и регистрационни такси, събирани от Съвета за електронни медии, лихви върху средствата във фонда... Предвиденият модел за финансиране на радио- и телевизионна дейност чрез събиране на месечна такса въз основа на всеки регистриран електромер до момента не е намерил реализация. Неприложимостта на разпоредбите е свързана и с нормативната уредба, уреждаща обществените отношения в енергийния сектор", се казва в отговора. Посочва се още, че на енергийните дружества е забранено да събират такси по медийния закон, което би било извън лицензията им, както и че събираните от СЕМ по около 1 милион лева на година от такси на оператори са отивали за покриване на административните дейности на регулатора. "Предвид гореизложеното не можем да предоставим исканата информация по отношение на средствата и дейността на фонд "Радио и телевизия", обобщава финансовият министър.

Горанов припомня, че през ноември 2015 г. Министерският съвет е внесъл законопроект за промени в Закона за радио и телевизия, с който се предлага "отмяна на разпоредбите, уреждащи статута на фонда" и неговото закриване. Законът обаче все още не е приет от Народното събрание.



1
1322
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
11 Юни 2018 17:33
Вземете пример от Германия, умници
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД