:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Евангелисти и мюсюлмани са срещу ограниченията над вероизповеданията

СНИМКА: БГНЕС
1000-годишнината на Охридската архиепископия бе отбелязана с тържествена литургия в храма "Св. Александър Невски"."Ние сме готови и днес да сторим всичко, което е по силите ни и което е в съгласие със свещените канони на светата църква, за да подпомогнем нашите православни братя в днешна Македония", пише в посланието на Светия синод.
Расте съпротивата на религиозните организации срещу опитите на управляващи и опозиция да затегнат контрола над вероизповеданията. Парламентарните политически сили се активизираха миналия месец по настояване на президента Румен Радев, според когото са необходими мерки за защита на традиционните вероизповедания у нас и недопускане на радикализация на религиозна основа.

В началото на май ГЕРБ, БСП и ДПС внесоха законопроект, който предвижда държавна субсидия да получават само вероизповедания, към които принадлежи поне 1% от населението, въвежда забрана на духовниците да се плаща с пари от чужбина и позволява само български граждани да бъдат свещенослужители. "Обединени патриоти" излязоха със собствени предложения - засилване на контролните функции на правителствената дирекция "Вероизповедания", проповедите да се водят само на български език, духовниците, учили в чужбина, да служат само след одобрението на образователното министерство, вероизповеданията да се финансират само с доходи от България и др.

От сдружение "Обединени евангелски църкви" констатираха, че няма никакви мотиви защо се правят тези предложения, какви цели се преследват и какви са очакваните резултати. Евангелистите се оплакват, че мерките биха ги лишили от "основни източници на финансиране, необходими за съществуването и дейността им". Критично посрещат предложенията и мюсюлманите. Висшият мюсюлмански съвет определи като "антиконституционен и тоталитарен" проекта на патриотите. А Главното мюфтийство обяви, че ако идеите на ОП бъдат приети, Висшият ислямски институт ще бъде закрит и мюсюлманското вероизповедание няма да има възможност да обучава духовниците си у нас.

Правосъдното министерство напълно подкрепя проекта на ГЕРБ, БСП и ДПС, защото смята, че ще предотврати "възможното използване на вероизповеданията срещу националната сигурност, обществения ред и правата и свободите на гражданите". От ведомството на Цецка Цачева обаче критикуват проекта на патриотите, че предлага процедура за прекратяване на регистрацията на вероизповеданията, която се отклонява от правилата на Гражданския процесуален кодекс. Отправят и предупреждение срещу разпоредбата, която задължава прокуратурата да подаде иск в едноседмичен срок за закриване на партия, която използва вероизповеданията за свои цели или се опитва да промени религиозното и етническото самосъзнание на български граждани. Текстът "няма аналог в действащото законодателство и противоречи на принципа на независимост на съдебната власт", смятат в министерството.



ОГОРЧЕНИЕ

Заради отказа да вземе участие в тържествата по повод 1000-годишнината на Охридската архиепископия срещу Българската православна църква са отправени незаслужени упреци. Това се казва в послание, подписано от патриарх Неофит и всички митрополити. В него е записано, че упреците са достигали "до обвинения в предателство - тежки упреци, които, независимо дали са били плод на неразбиране или на недоброжелателство, донесоха ненужна горчивина на цялата ни църква".
1489
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД