:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 354
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лекарският съюз си избра управител на частна болница за шеф

Новият председател д-р Иван Маджаров е бил начело и на здравната каса в Пловдив
Снимка: Архив "Сега"
Д-р Маджаров спечели на балотаж срещу досегашния председател д-р Венцислав Грозев. Другите кандидати - също бившият шеф на съсловната организация Цветан Райчинов и д-р Георги Тодоров от Русе не събраха достатъчно гласове още в първия кръг.
Новият председател на Българския лекарски съюз е д-р Иван Маджаров - управител на частна болница и бивш директор на районната здравна каса в Пловдив. Той беше избран на поста късно вечерта в петък с гласовете на представителите на регионалните лекарски колегии в София, Пловдив и голяма част от Южна България и ще замести досегашния председател д-р Венцислав Грозев, който също се кандидатира за втори мандат, но не успя да се пребори.

Д-р Иван Маджаров е специалист по УНГ и в момента е управител на МБАЛ "Пълмед" в Пловдив. Болницата е част от веригата частни лечебни заведения на бизнесмена Михаил Тиков, сред които са и "Софиямед" и "Бургасмед". Самият Тиков също е бил кандидат за председател на съсловната организация, в която са длъжни да членуват всички лекари и която по закон договаря условията и цените, при които здравната каса плаща за лечение. Това беше преди 10 години, а тогава Тиков загуби от Божидар Нанев, който впоследствие стана и първият министър на здравеопазването в първия кабинет "Борисов".

Последно кадър от една от болниците на Тиков - "Бургасмед" - управителят Стоил Апостолов, беше назначен за зам. здравен министър в настоящия кабинет, но прекара на поста един ден, след като беше излъчен репортаж за злоупотреби в болницата. Друг зам. здравен министър - този път дългогодишен - Бойко Пенков, пък е бил начело на "Софиямед". Маджаров също има опит и от другата страна - от 2013 до 2014 година е бил директор на районната здравна каса в Пловдив. Преди това е бил начело на МБАЛ "Първомай".

Маджаров се включи в надпреварата буквално в последния момент, предложен от лекарската колегия в Пловдив. "С д-р Грозев си оставаме приятели и колеги. Макар че не мога да го искам официално. Ще се боря за повече пари пред всички инстанции", обеща след избирането си той. По думите му е важно да спре разграничението на лекарите на такива в доболнична и болнична помощ, на работещи в частни или държавни структури и да се обръща повече внимание на това дали са можещи или не. Попитан от делегатите на събора как ще гарантира, че няма да има обвързаности, Маджаров каза, че само може да даде думата си.

Неврохирургът от "Пирогов" проф. Николай Габровски и д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари пък бяха избрани за заместник-председатели на БЛС.



ПЪРВИ СТЪПКИ

Делегатите на лекарския събор приеха с пълно единодушие декларация, с която настояват здравната каса да преустанови опитите за сключване на анекси с болниците, за да се синхронизират договорите им с новата здравна карта, която предвижда касата да плаща за над 5000 легла по-малко. "Български лекарски съюз настоява Министерството на здравеопазването и Надзорния съвет на НЗОК да спрат неправомерните опити за сключване на анекси към договорите с болниците на базата на редукция на леглата в новоприетата здравна карта. Позоваването на този оспорван от съсловието нормативен акт при влязъл в сила Национален рамков договор, въвеждането на нови рестрикции и свръхрегулации, ще доведе до нарушение на достъпа на пациенти и работата на лечебните заведения. От друга страна, в условията на лимитирани бюджети, това е напълно безсмислен акт, който ще предизвика политическо и обществено напрежение", пише в декларацията.
4
1438
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
10 Юни 2018 22:22
В здравеопазването много се краде и колкото повече откраднеш, толкова по-лесно можеш да си поставиш свой човек - я зам. министър, я шеф на здравна каса, я на съсловна организация.
11 Юни 2018 05:33
Миии... ще се докарат, додето нас ни докара управителят на частния бизнес клуб НБУ г-син Игнатов и любопитната му госпойца дамянова със ЗРАСРБ-то си и Закона за училищното образование-то си. До закриване на държавното образование, пардон, здравеопазване, до закриване на държавата сиреч. Къде на бърза ръка, къде с малки стъпчици и под вещото ръководство на БГмами от всякакво естество и на НПО-та с тугинско финансиране.
Което си и беше целта на целия "преход", да ми прости Господ - a step to nowhere, step by step.
11 Юни 2018 08:43
Малка корекция - не шеф, а дон. Все пак става въпрос за мафия.
11 Юни 2018 13:54
ще се докарат, додето нас ни докара управителят на частния бизнес клуб НБУ г-син Игнатов и ... със ЗРАСРБ-то си и ...

Извинявам се за корекцията, но законът от 2010 г. се приписва на Игнатов, но не е негов - началната форма на предложението е на съвета на ректорите, по-точно на Игнатов, Камен Веселинов и на ректора на ХТИ. Идеята им беше да се вкара в закона, че вузовете не са само образователни центрове, а и научни - причината беше известното становище на Еврокомисията, че при финансиране за наука (по фондовете, дето щяха да дойдат в България), вузовете нямат право да получават пари.
Промяната беше добра, но БАН получиха мозъчен спазъм от това и затова в зала на Народното събрание лобито им направиха каквото могат да провалят закона. Пример е как остана само 4 години за асистент без право на друг договор (било е 5 г., а и ако се защити е трябвало да премине автоматично на постоянен договор).
Още един пример - как научните сътрудници на БАН се превърнаха в доценти и професори, което им осигури директно да могат да водят часове в който си искат ВУЗ (по началната форма е нямало такава възможност за научните сътрудници).
Има и много други от този вид, превърнали закона в безсмислица.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД