:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 239
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

bTV и Нова тв предпочитат глобите вместо ограниченията в рекламите

За 3 г. СЕМ е санкционирал двете телевизии около 120 пъти за превишаване на времето на рекламните блокове
СНИМКА: БГНЕС
Рекламните блокове се удължават неправомерно в най-гледаните вечерни пояси.
Зрителите се оплакват постоянно, че рекламните блокове на телевизиите са толкова дълги и на често, че накрая забравят сюжета на филма, в който се излъчват. Телевизионните критици добавят, че всъщност предаванията се избират от програмните директори не за да се харесат на аудиторията, а на рекламодателите.

Оказва се, че въпреки усещането, че рекламните паузи и в момента са прекалено много и прекалено дълги, времето в тях не стига на големите частни телевизии да обслужат клиентите си. Затова те редовно излизат извън ограниченията, наложени им от Закона за радиото и телевизията. Около 120 наказателни постановления е наложил Съветът за електронни медии (СЕМ) през последните три години за неправомерно удължаване на рекламното време над позволените 12 минути на час, съобщиха за "Сега" от медийния регулатор. Почти всички нарушения са направени в най-гледания вечерен пояс от 19.00 до 23.30 ч., или в т.нар. праймтайм, но има и няколко в сутрешните часове. Повечето глоби са за Нова телевизия и bTV и само три са за телевизия "Планета". Всички наказания са обжалвани от операторите, като около 85 от делата вече са приключили с потвърждаване на санкцията. Две са отменени от съда, а останалите производства все още са висящи.

Част от глобите са за пресрочване с под 60 секунди на 12-те минути рекламно време на час, но има и случаи на блокове с продължителност по около 14 минути. По закон ограничението не включва времето за реклами на собствени предавания, на което телевизиите също имат право, кампаниите за благотворителност и общественополезни каузи и промоциите на европейски филми. С тях времетраенето на блоковете може да стигне до 15-16 минути. Независимо дали неправомерното удължаване е със секунди или с минути, санкцията е 3000 лв. за първо нарушение и двойна за следващо. За сравнение на БНТ са разрешени общо 15 минути на денонощие и 4 мин. на час. Освен това обществената телевизия има право да продава в праймтайма до една трета от рекламното си време.

Пикът на наложените глоби от СЕМ е до средата на м.г. Само за един от месеците в този период съветът е постановил общо седем санкции за Нова телевизия в праймтайма на обща стойност 21 000 лв., личи от информационните бюлетини на съвета. През есента на 2016 г. bTV пък е глобена с над 50 000 лв. След това случаите на пресрочване на рекламното време намаляват и през последните месеци СЕМ е наложил само една-две санкции. Юристи смятат, че причината може да е в това, че от известно време казусите вече се намират в условията на повторно нарушение на един и същ член, вследствие на което и санкциите трябва да са по 6000 лв. за всеки конкретен случай. Според тях следваща вълна от неправомерни удължени блокове може да се очаква през следващата или по-следващата година, когато ще изтече давността на последно влезлите в сила наказания през 2018 г. Тогава надхвърлянето на рекламните пояси отново ще се санкционира с по 3000 лв.

От СЕМ отказаха да коментират причините за постоянното удължаване на блоковете от страна на Нова телевизия и на bTV. От регулатора поясниха, че мониторингът над двете медийни групи е постоянен и че евентуални нови нарушения ще бъдат санкционирани отново. Позицията на телевизиите е, че става дума за "маловажност" на нарушенията и за различия в начина, по който те и СЕМ изчисляват кога започва "даден едночасов период", както е записано в ЗРТ.

В мотиви, представени по време на съдебни дела, се казва и че "в някои случаи превишаване може да се случи при предавания на живо".

Според хора от рекламния бранш големите частни телевизии прескачат ограниченията толкова често, защото поемат ангажименти за компенсации на рекламодателите - да излъчат допълнително клипове на дадена марка извън предварително договореното, когато медиата не е успяла да постигне предварително обявения рейтинг сред зрителите.

Като причина най-мощните медии у нас да не спазват ограниченията в ЗРТ може да се посочи и това, че предвидените глоби, особено за първо нарушение, са сравнително ниски на фона на постъпленията им в праймтайма. От известно време bTV не публикува тарифите си за телевизионна реклама на сайта си, а приканва фирмите да се свържат директно с рекламния й отдел. Според публикувани преди справки обаче минута рекламно време във вечерните турски сериали струва около 7000 лв., а във вечерните праймтайм формати цената достига 8400 лв.
2
2972
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
11 Юни 2018 20:37
Тия хора хич не си правят сметката! Очевидно нарушение с по-малко от минута е неизгодно, а те имали и такива.
12 Юни 2018 08:42
Такива проблеми се решават много просто - увеличават се глобите след всеки 3 месеца, до достигане на "равновесие"- забелязване на намаляване на нарушенията с 5%. Толкоз.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД