:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Когато и импресионистите станат агенти...

Защо им е на Борисов и ДАНС да си врат носа сред адвокатите, гинеколозите и художниците?
Карикатура Христо Комарницки
-----------
"Адвокатът е длъжен да пази тайната на своя клиент без ограничение във времето. Адвокатът няма право като свидетел да разкрива обстоятелства, които са му били поверени в качеството му на адвокат от негов клиент или от друг адвокат относно клиент". Това е записано в чл. 45 на действащия Закон за адвокатурата.

"При изпълнение на служебните си задължения служителите на ДАНС могат да заемат длъжности на прикритие в държавната администрация, юридически лица, граждански дружества и като лица, упражняващи свободни професии." Това пък ще бъде чл. 50 от Правилника за прилагане на Закона за Държавната агенция "Национална сигурност", ако минат предлаганите от агенцията и премиера Бойко Борисов промени в правилника.

На пръв поглед изглежда, че между двете разпоредби няма връзка. За съжаление обаче връзката е директна. Рязко се разширява кръгът, в който може да се вкарват агенти на ДАНС на прикритие. Мотивът - сегашната нормативна база им създавала ограничения и следвало да бъде "актуализирана съгласно съвременната икономическа среда". Какви евфемизми, когато става дума за това, че



управляващите искат тайно да си напъхат носа навсякъде



чрез любимата си ДАНС. Естествено изброени са всички модерни заплахи, като водещ е тероризмът. Това обаче вече е дежурното оправдание за всякакви злоупотреби с правата на гражданите в името на хипотетичната сигурност.

За ДАНС се отварят вратите в гражданските дружества и сред упражняващите свободни професии. Явно не стигат агентите във фирми, фондации, министерства, агенции, комисии и т.н. Затова сега ще се обогатят с адвокати, счетоводители, одитори, нотариуси, архитекти, частни съдебни изпълнители, зъболекари, лекари, артисти, художници и много други.

Агент адвокат е абсурд - и по конституция, и по закон адвокатът не може да разкрива тайната на своя клиент, каквато и да е тя. А когато адвокат се окаже внедрен атент на прикритие от ДАНС, ще има задължението цялата тази тайна да я изсипе в доклад, разработка, проектообвинение, да я разказва на колегите и началниците си.



В директно нарушение на конституцията и закона



И други свободни професии са ангажирани със защита на професионални тайни - например лекари, зъболекари, счетоводители, одитори, нотариуси и др. Затова опитите промените в правилника на ДАНС да се изкарат безобидни и едва ли не световна практика, са жалки.

Всичко това може да бъде много опасно. Особено ако агенцията започне да вкарва свои агенти на прикритие в министерства, комисии, агенции, кметства, дирекции, институции, фирми и фондации, без преди това да иска разрешение или дори поне да уведомява техните ръководства. Ще се получи шпионски трилър - безконтролно влизане в работата на министерство или фирма и следене от страна на службите. Дано да не стане така, че агенти на различни структури да се преследват, работят, проучват или разработват, без да знаят дори помежду си, из някое ведомство или търговско дружество.



ДАНС и Борисов прекаляват с шпионските трилъри



Те искат конспиративност до крайна степен. В същото време от мотивите им не става ясно как точно ДАНС ще вкарва хора без знанието на ръководствата на фирми и ведомства. Както и какво ще стане, ако шеф на фирма не вземе на работа агент, който иска да се внедри.

Още по-странна е сигурността на ДАНС, че ще може да вкарва агенти във ведомства, където конкурсите са задължителни и сега този въпрос се преодолява с различни чиновнически врътки и обикновено се решава чрез ръководствата. Най-вероятно част от проблемите ще се преодоляват с друго искане на ДАНС - да могат да се внедряват като агенти на прикритие работещи в момента хора във ведомствата или фирмите. Изрично е посочено, че първо тези хора ще бъдат назначавани като агенти в ДАНС и чак после ще се внедряват в съответните структури или търговски дружества.

Всичко това не трябва да бъде допускано. Защото, като оставим настрана абсолютно незаконното намерение да се нарушават защитени от закона тайни като адвокатската, има още купища проблеми.



Най-важната пречка е, че няма съдебен контрол,



както например при използването на специалните разузнавателни средства.

Друга пречка е, че властта иска приемането на такава екстра, на такова правомощие, без да е доказано, че дори сегашните права са били използвани в полза на държавата, на правосъдието, на обществото. Къде са уличените в корупцията висши чиновници, къде са хванатите терористи, къде са присъдите срещу шпионите? И как може да се вярва на твърдения, че ставало дума за изключително редки случаи, когато цялата теория и практика на българските служби говорят съвсем друго?

Не са ли същите тези служби, които направиха целия криминален контингент сътрудници? Забравена ли е вече култовата реплика на една бивша депутатка, която казваше, че половината криминални босове са агенти на НСС (чийто приемник е ДАНС), а другата половина - на ГДБОП?

Затова с тези неща трябва много да се внимава, а контролът е задължителен. Както общественият, така и съдебният. Иначе всичко ще прилича на оперативна разработка, която правителството и неговите служби пробват да приложат спрямо цялото общество с цел задържането си на власт.
12
4525
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
11 Юни 2018 20:28
Изрично е посочено, че първо тези хора ще бъдат назначавани като агенти в ДАНС и чак после ще се внедряват в съответните структури или търговски дружества.


Сигурен съм, че такава дивотия не е изрично посочена никъде, едва ли в ДАНС има щат за агенти, а и едва ли можеш да назначиш професионален агент за лекар, адвокат, счетоводител и всичко друго, което не е агент. Поне без да стане ясно на всички, че човекът прави нещо друго при тях. Е, на шефовете ще го представиш и официално, разбира се, та да не се съмняват.
11 Юни 2018 22:27
ДАНС и Борисов прекаляват с шпионските трилъри
ДАНС е инструмент, не може да бъде обвинявана за издавани разпоредби и приемани закони за своята дейност. Борисов въобще не желае да има работещи тайни служби, не го желаят и всички останали от политическата "класа", защото ще им разкриват далаверите. Затова са ги блокирали отвсякъде, финансират ги колкото за заплати и им поставят дребни задачки. На практика сега нямаме действащи в полза на народа и обществото спецслужби, защото е рухнала държавността. Значи опитът за разширяването на правата на ДАНС идва отвън, от Вашингтон и/или Брюксел, но е само опит, тези предатели и продажници политиците с нокти и зъби ще противодействат на прилагането им.
Ако една страна не храни своя войска (и не укрепва свои тайни служби), ще храни чужди войски (и ще е обект на проникване на чужди подривни служби) - това е картинката у нас от поне 26-7 години. А адвокатите са интимна част от съдебната система, която у нас е просмукана от корупция и пределно отвратителна за огромното мнозинство българи.
Но и това е довреме. Времената се променят бързо, палачинките се обръщат, адвокатското правосъдие неизбежно ще се смени с конвент и Комитет за обществено спасение ( Comité de salut public), а на адвоката Робеспиер му рязват главата.
11 Юни 2018 22:35
хикса

няма нужда да се назначава някой.. може просто да се вербува..

данс = дс само дето нямат нищо общо с държавата.
11 Юни 2018 22:36
библиотекари агенти.. с огромна власт... пеевски не беше ли гъст с тях?
12 Юни 2018 00:29
едва ли можеш да назначиш професионален агент за лекар, адвокат, счетоводител и всичко друго,

Може, може. Другарят Таско например, е бил назначаван за какво ли не. Търговко аташе, енергиен експерт, народен представител дори. Ама резултаът е плачевен - един прбит голф.
12 Юни 2018 07:59
данс = дс само дето нямат нищо общо с държавата.
12 Юни 2018 09:26
Тц,тц! Един и същ агент- първо адвокат, после лекар, пък после- архитект? Ашколсун!
12 Юни 2018 12:33
Възможна редакция в чл.50 от ППна Закона за ДА "Национална сигурност" :
"При изпълнение на служебните си задължения служителите на ДАНС могат да заемат длъжности на прикритие в държавната администрация, юридически лица, граждански дружества и като лица, упражняващи свободни професии, вкл. да сключват граждански брак с лице от противоположния пол."
12 Юни 2018 13:02
Аз пък да попитам (преди всичко друго, дето се дава като възможности), какво е това животно 'агент НА прикритие'?
12 Юни 2018 13:26
вкл. да сключват граждански брак с лице от противоположния пол

Това е дискриминационно и неправилно. Трябва да може да е с лице от всякакъв пол.
12 Юни 2018 16:19
Защото, като оставим настрана абсолютно незаконното намерение да се нарушават защитени от закона тайни

Не е “настрана”, това е дилемата - как да се узнават тайните на “тайните” организации преди да са извършили “престъпното” действие като фалшива медицинска експертиза; обезпечаване на кредит с “виртуален” актив; прехвърляне на фирма, имот без собственика, стар или нов, да са изразили съгласие; опрощаване/прихващане или начисляване на данъци на “несъществуващи лица; търговия с оръжие; тайни мисии в чужбина в “коалиция на желаещите”.
Така де, докато има “законни тайни”, ще има и “тайни служби”, борещи с тяхното разкриване. При разкриването на държавни и военни тайни държавите (властта) си менкат шпионките над закона , но не винаги (Сноудън седи на Шереметиево, а Литвиненко - на оня свят). Но когато се разбулят “вътрешно държавни тайни”, шпионките ще бъдат жертвани като пионките - Косьо Самоковеца (застрелян при “внедряване” в холандски наркодилъри), Алексей Петров Трактора - три опита за покушение след разбулване на ДАНС-ки тайни; братя Галеви, топ-баретите Племен Галев и Ангел Христов, след като се “внедриха” във властта (на Дупница) трябваше да се спасяват в друг таен свят; Петко Сертов се скри в Гърция, ама жена му изпревари агентите и “оцеля” като пенсионер; одиторите на КПМГ, “внедрили се” в тайните на КТБ, престанаха да съществуват като одитори. При аналогичен случай в САЩ “агентът” Артур Андерсен, играл заедно с “престъпника” Енрон, беше затрит от правния мир ви веки веков.
Та, проблемът не са ли тайните!? Ако нямаше тайни, нямаше да има “активни борчета” за тяхното разкриване. Всъщност защо има тайни? Мерак за печалба, мерак за власт или просто мерак за измама?
12 Юни 2018 16:34
mick11 Юни 2018 22:36
библиотекари агенти.. с огромна власт... пеевски не беше ли гъст с тях?

Тц, информационни агенти с компроматна власт само, а Пеевски е само клиент. Но не успяха да го “обслужат”, когато Ердоган му “резна” търговийката с цигари.
Не го мисли този “успял млад младеж”, топ-юрист на правната мисъл (без нито един правен акт, но с, вече 12 години юридически стаж. След осем години може да се пенсионира като Петьо Еврото ... с 20 брутни заплати плюс неизползваната отпуска докато е бил депутатин).
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД