:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анали

„Счупеният прозорец“ – най-разпространената икономическа заблуда

Хенри Хазлит
Често се забелязва, че некадърните икономисти разпространяват по-добре грешките си сред публиката, отколкото кадърните икономисти истините. Причината за това е, че лошите икономисти всъщност запознават хората с полуистини. Те говорят само за краткосрочните ефекти, които дадена политика би имала за конкретна група хора. За да се реши този проблем с полуистините, трябва да бъде представена и другата част на истината.

Но урокът няма да бъде научен и заблудите ще продължават да минават незабелязано в публичното пространство, докато не бъдат обяснени чрез примери. Нека започнем с възможно най-простата илюстрация - нека, имитирайки Бастиа, поговорим за известния пример със счупения прозорец.

Невръстен хулиган хвърля тухла по витрината на пекарна. Веднага след това собственикът излиза разгневен, но злосторникът вече го няма. Дузина кибици гледат с тихо задоволство дупката във витрината и парченцата стъкла, изсипали се върху стоката на хлебарницата. Разбира се, не закъсняват и философските коментари. Една част от хората смятат, че дори и да е беда за собственика на магазинчето, все пак случката има и добра страна. Счупеният прозорец на пекарната ще създаде работа на стъкларя да го поправи. Правят се трескави предположения колко ще струва стъклото. 50 долара? Това е сериозна сума. Все пак, ако прозорците никога не се чупеха, какво щеше да стане със стъкларския бизнес? Това поражда останалото движение по веригата - 50-те долара от поправката на витрината ще могат да бъдат похарчени след това от стъкларя и ще са печалба за други търговци и така до безкрай. Счупеният прозорец ще осигури пари и заетост. Като логично заключение от всичко, казано от тълпата, би могло да се каже следното:

Всъщност хулиганът, който хвърля тухлата, въобще не е обществена заплаха. Напротив, той е обществен благодетел.

Сега, нека погледнем този пример от друг ъгъл. Тълпата всъщност е права в първото си заключение. Този акт на вандализъм на първо място ще създаде повече работа за стъкларя. Последният ще бъде доволен от това нещастие по същата причина, поради която гробарят научава вестта за нечия смърт. Но собственикът на пекарната ще похарчи 50 долара за ремонта, които, например, е планирал да похарчи за нов костюм. Само защото му се налага да поправи витрината, ще се лиши от костюма или друга желана от него стока. Вместо да има здрав прозорец и 50 долара, сега има само прозорец. Или ако е планирал да си купи костюм същия следобед, вместо да има и нов костюм, и здрав прозорец - ще трябва да се задоволи само със здрав прозорец (след поправката) без нов костюм. Ако приемем пекаря за част от обществото, обществото всъщност е обедняло с един костюм в резултат на счупения прозорец.

Печалбата на стъкларя за поправката е загуба за шивача на костюма. Всъщност никаква допълнителна заетост не се добавя. Тълпата според първия положителен сценарий обръща внимание само на две от страните - хлебаря и стъкларя. Така напълно пропускат потенциалната трета страна, която би могла да бъде замесена - шивача. Забравят го, защото просто не е част от основното действие, което се разиграва пред очите им. Неговата роля не е очевидна, тя е невидима. Ще видят поправения прозорец след ден-два. Те никога няма да видят обаче новия костюм, защото така и не е бил направен, понеже пекарят не е могъл да си го позволи. Мислят само за онова, което се вижда на момента.

Така завършва историята за счупения прозорец. Елементарна заблуда, която всеки може да преодолее, ако се замисли по темата малко по-задълбочено. "Заблудата за счупения прозорец" се появява замаскирана в хиляди варианти и е една от най-честите в историята на икономиката. Днес тя е по-разпространена от когато и да е било в миналото.



* Хенри Хазлит (1894-1993 г.) е известен журналист, който пише по икономически теми в "Ню Йорк Таймс", Wall Street Journal и Newsweek. Той е може би най-известен като автор на класическия труд "Икономика в един урок" (1946).
 Чарли Чаплин като стъкларя и Джеки Куган като хлапето, което чупи прозорци, за да осигури работа на благодетеля си стъклар. "Хлапето", 1921 г.
12
3814
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
11 Юни 2018 20:18

https://ekipbg.com/avtori/
11 Юни 2018 20:26
Ремонта на ремонтите като двигател на БВП
11 Юни 2018 22:43
лошите икономисти всъщност запознават хората с полуистини. Те говорят само за краткосрочните ефекти, които дадена политика би имала за конкретна група хора. За да се реши този проблем с полуистините, трябва да бъде представена и другата част на истината.

Много е прав! Ще караме екологични електромобили! А колко екология е отишла на вятъра докато се произведе това електричество? А ремаркето с акумулатори, дето камионът трябва да влачи? А за производството на акумулаторите?
Искате екология? Стара утвърдена практика е използването на вятъра за движение на корабите. Спираме моторните, пускаме платноходите. Вятърните електроцентрали са точен аналог на корабите с платна. Защо не може?
Искате екология? Най-екологичният превоз е кон с каруца. Каруца мерцедес лошо ли е ? Ах, бързате? И т.н.
Ама кой да разсъждава!
11 Юни 2018 22:44
12 Юни 2018 00:15
Ако си представим случката във вида от филма на Чаплин, то ще лъсне пълният алабализъм за ушитият костюм. Защо ? Хлебарят продава стока с ниска елестичнот от първа необходимост. Следователно има редовни и значителни приходи, които надхвърлят потребностите му. Следователно и спестява.

Ако прозорецът не бъде счупен, тези 50 долара ще отидат в спестяване, а не за костюм, т.е. на пазара. Ако пък бъде счупен, то най-вероятно хлебарят ще ги извади от спестяванията си и на пазара ще се влее допълнителна парична маса, която ще създаде много продукти и ще даде пари на хората да си купят включително и хляб от хлебаря за много повече от похарчените от него 50 долара. Може дори да се окаже, че харчейки тази 50 долара за подмяна на прозореца, хлебарят си осигурява допълнителен приход по-голям от тях.

Казано късичко - важна е количеството парична маса на пазара, но е много по-важно тя да се намира в хората, които не са надмогнали потребностите си и ще я харчат, а няма да я спестяват. Затова и социално поляризираните общества са бедни и със слаби икономики, докато тези с относително социално равенство богати и със силни икономики.
12 Юни 2018 06:21
Ами, хайде да чупим прозорци и бързо ще оправим икономиката.
12 Юни 2018 08:17
От този момент спирам да се ядосвам на калпавите пътни, водни, тротоарни, мостови и стиропорни строители. И на още по-калпавите кърпачи след тях. Ми то какво ще стане с рехавата ни икономика, ако направят всичко да изкара едни 3 години? Трябва непрестанно да си създава сама работа. Иначе - да ги пращаме да облагородяват екзистенциалитета на Вануату?
12 Юни 2018 11:03
Ами, хайде да чупим прозорци и бързо ще оправим икономиката.

Ами това се прави. Чупят се не само прозорци, но й къщи, мостове и всичко, чрез война. Вероятно не се чувал твърдението, че именно Втората световна война е спасила САЩ от депресията ?

Разбира се, може и да не се руши, а да се дават пари на тези, които нямат и биха ги похарчили, но тук егоизмът и алчността надделяват над макроикономическият разум.
12 Юни 2018 11:30
"Политикономия на капитализма",която изучавахме преди промените -кое не беше вярно?.
12 Юни 2018 11:30
Влязох в едно столично училище.. не е ремонтирано поне 40 години - такава мизерия като сегашната нямаше даже преди 30-40 години. Демокрацията убива.. да ви кажа. Убива както водата която се нагрява убива жабата вътре бавно и полека .. без да разбере.

А вече сме 21 век.

Тая демокрация и капитализъм унищожават 8 за да са добре 2. 20% от училищата получават 80% от парите.. Същото се отнася и за болниците, и за градовете и за всичко. И за хората. И ако при хората можем да говорим за различни способности, то при държавната инфраструктура говорим за изяждане и унищожаване на 8 единици, за да може 2 единици да са горе долу добре.

И не, демокрацията в България си е истинска.. просто ония развитите крадат от другите като си раздават пари на корем.

---
Слаба държава - прост народ.
12 Юни 2018 12:53
Намяткани с лопатата глупости на кубик от автора...
А в цялата задача времето на хлебаря къде е?
Докато се е разправял със вандали,стъклари и сеирджии е назад не само с 50-тях долара ами и с поне 100 хляба х 2 долара - ето ти сумарния непроизведен
продукт. И цялата печалба всъщност е с отрицателен знак -150 долара в случая. Това икономисти да ти разясняват икономика чрез битовизми и журналяги
да им поддакват не си е работа.
12 Юни 2018 15:55
Ще караме екологични електромобили! А колко екология е отишла на вятъра докато се произведе това електричество? А ремаркето с акумулатори, дето камионът трябва да влачи? А за производството на акумулаторите

А изгорените от един ДВГ минимум 30 тона гориво?
А смените на масла, антифризи, спирачни течности, накладки, дискове?
А резервните части за ДВГ?
Доставката на всичко това?

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД