:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Страх и погнуса в Буенос Айрес след сделката с МВФ

Президентът на Аржентина и институцията загърбиха проблемите от миналото, за да спасят песото, но хората трудно ще забравят предишната криза
СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС
Аржентинският президент Маурицио Макри прие през март директора на МВФ Кристин Лагард в Буенос Айрес. В началото на май той взе решение да поиска финансова подкрепа от МВФ и преди дни получи кредитна линия от 50 млрд. долара.
Международният валутен фонд отпуска заем от 50 милиарда долара за три години на Аржентина. Това съобщи на 8 юни аржентинският министър на икономиката Николас Духовне. "Обърнахме се към МВФ, за да избегнем криза", каза той. Това споразумение ревизира целта за бюджетен дефицит преди плащането на дълга на 2.7 процента от БВП за 2018 г. срещу 3.2 процента, предвиждани досега. Заемът, отпускан от МВФ, ще бъде предназначен за осъществяване на представения от Аржентина план за развитие на икономиката. В него в частност е заложена цел за намаляване на инфлацията до 17 процента през 2019 г., до 13 процента през 2020 г. и до 9 процента през 2021 г. Помощта от МВФ бе поискана от президента Маурисио Макри на 8 май на фона на рязкото понижение на курса на песото. От началото на годината аржентинската валута изгуби над 25 процента от стойността си. Заради рязкото понижение на курса правителството на Аржентина бе предупредило, че инфлацията може да превиши планираните 15 процента. МВФ съобщи, че споразумението за отпускане на кредита предстои да бъде гласувано от директорския съвет на фонда.

-----------

Преди 17 г. Аржентина бе страна в криза. Икономиката бе в състояние на свободно падане, страната бе скована от обща стачка, капиталите изчезваха, средната класа протестираше по улиците на Буенос Айрес, защото банките затвориха. Хора загубиха живота си в бунтовете. Президенти идваха и си отиваха без време. За южното полукълбо Аржентина бе това, което през 2015 г. стана Гърция за северното, че дори и по-лошо.

МВФ бе дълбоко замесен в кризата. Институцията, базирана във Вашингтон, бе силен застъпник за твърдата икономическа стратегия на правителството тогава, основана върху конвертируемостта на песото към долара. Идеята бе, че валутната дисциплина ще принуди Аржентина



да скъса завинаги с инфлацията



Но всъщност в началото на хилядолетието страната стигна до дълбока депресия. Политическият отговор на затягането на коланите бе отказ от конвертируемостта и прекратяване на всякакви отношения с МВФ и неговите инициативи.

Така бе тогава. В началото на май тази година аржентинският президент Маурицио Макри взе решение да поиска (и в края на миналата седмица получи одобрение за 50 млрд. долара - бел.ред.) кредитна линия от МВФ, за да подкрепи песото, което пада стремглаво спрямо долара. Причината за това е проста - Аржентина има голям бюджетен дефицит, голям дефицит по текущата сметка и изключително висока инфлация. Лихвите скочиха от 32.5 на 40 на сто, преди да бъде отправено искането към МВФ, но и това не спря свободното падане на песото. Макри, който в кампанията си през 2015 г. обеща да върне Аржентина към традициите в икономиката след управлението на Нестор Кирхнер и на съпругата му Кристина Кирхнер, не успя да донесе икономическо чудо.

Планът му предвиждаше да привлече международните финансови пазари. Смяташе, че твърдата му ръка спрямо инфлацията и бюджетния дефицит ще привлече приток на чуждестранен капитал към страната му и че новите инвестиции ще донесат растеж и ще ребалансират икономиката. Но Макри в крайна сметка откри, че чуждестранният капитал може да напусне страната точно толкова бързо, колкото и пристига. Миналата година Аржентина се опита да вдигне пропазарния си авторитет, като пусна 100-годишни облигации. Но трансформирането на икономиката отне повече време от очакваното и финансовите пазари започнаха да губят търпение. Години наред има спекулации, че увеличаването на лихвите в САЩ ще създаде проблеми на нововъзникващите пазарни икономики в останалата част от света, които са обвързани с долара. Аржентина винаги е изглеждала като най-уязвимата страна и това се доказа. Инвеститорите започнаха да бягат далеч от облигациите и да продават трескаво песо.

Както каза Макри, когато поиска помощта от МВФ: "През първите две години бяхме в много благоприятен глобален контекст, но днес нещата се променят, глобалните условия стават все по-сложни поради няколко фактора - лихвите се покачват, цената на петрола расте, валутите на нововъзникващите пазари девалвират - все променливи, които не можем да контролираме".

МВФ иска да забрави



лошите неща от миналото



Марк Вайсборт, директор в Центъра за икономически и политически изследвания във Вашингтон, смята, че на теория кредитната линия от МВФ може да помогне, защото така страната получава допълнителен ресурс за защита на песото. "Но зависи какви са условията на МВФ. Най-вероятната посока е намаляване на дефицита по текущата сметка чрез свиване на икономиката, което не е добре за повечето аржентинци. МВФ има ужасна репутация в Аржентина, особено заради ролята му за задълбочаване и удължаване на депресията от 1998-2001 г."

Тъкмо наследството от преди 17 г. превърна апела на Макри към МВФ в хазартен ход. Аржентина получава помощта под пазарните нива, но все пак на някаква цена. Условията на МВФ при всички положения ще са болезнени и непопулярни. На много места по света МВФ е недолюбван. Но на много малко от тях ненавистта е толкова силна, както в Аржентина.
 Аржентинският министър на финансите Николас Духовне обявява на пресконференция на 7 юни, че страната е била одобрена за кредит от МВФ.
 Финансовият квартал на Буенос Айрес. Властите не успяха да спрат свободното падане на националната валута и се принудиха да потърсят помощ.
 Пекари раздадоха 5000 кг хляб пред Конгреса в Буенос Айрес на 6 юни като протест срещу галопиращите цени на брашното. Аржентинците са изправени пред нова криза и затягане на коланите и се ужасяват от мисълта, че отново ще трябва да връщат пари на МВФ.
3
1932
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
12 Юни 2018 00:48
Планът му предвиждаше да привлече международните финансови пазари. Смяташе, че твърдата му ръка спрямо инфлацията и бюджетния дефицит ще привлече приток на чуждестранен капитал към страната му и че новите инвестиции ще донесат растеж и ще ребалансират икономиката.

И в крайна сметка го докара до катастрофа. Същински Дянков.
12 Юни 2018 06:27
Хахаха, първо си правиш икономиката отворена за източване на капитали, разрешаваш на банкстерите да слагат лихви от 30-40% по кредитите, отказваш се да респектираш спекулантите. И на края викаш баш организатора на икономически покушения - МВФ да те довърши с едно заемче 50 милиарда. Колко му е! На мен ми се доповръща от мазната самодоволна нахилена муцуна на онази там п?ч@, оголила зъбки като гнусна хиена!
12 Юни 2018 10:39
Бе те не влязоха ли във валутен борд долу- горе едновременно с нас. Ама после се отказаха?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД