:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 485
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БАН и МОН дадоха мъгляви обещания на метеоролозите

Синоптиците поискаха отделна субсидия
Поетапно обезпечаване на работата на Националния институт по метеорология и хидрология месец по месец, но без конкретни суми - това доста мъгляво обещание успяха да издействат синоптиците на вчерашния си протест за по-голямо държавно финансиране. След срещите им с ръководствата на БАН и МОН от гилдията заявиха, че са донякъде удовлетворени от поетите ангажименти, поради което прекратяват ефективните протести. Черният фон на сайта им обаче ще остане като напомняне, че проблемите им не са решени окончателно.

След 2 месеца тихи протести вчера над 150 души от хидрометеорологичните служби излязоха на протест, настоявайки за допълнително финансиране поради изчерпване на ресурсите им. С надписи "Гордеят се с нас, вземат за тях" и "Държавата дава, БАН - не дава" синоптиците заплашиха да спрат да правят прогнози от 9 юли, ако до 2 юли не получат допълнителни 1.15 млн. лв. за работа до края на годината. Директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов заяви, че първо ще бъдат преустановени гражданските прогнози и дейности, които не са свързани с националната сигурност и безопасност, след което и прогнозите за нуждите на армията, гражданската и военната авиация и др. Метеоролозите настояха за законодателни промени, които да позволят институтът да получава целева субсидия отделно от тази за БАН, "за да е невъзможно в бъдеще средствата от държавния бюджет, предназначени за НИМХ, да се преразпределят от ръководни органи на БАН".

След срещите им с шефа на БАН акад. Юлиан Ревалски и с просветния министър Красимир Вълчев стана ясно, че напрежението е потушено, макар и срещу мъгляви обещания. Пред "Сега" проф. Брънзов обясни, че министър Вълчев е поел ангажимента да търси средства от резерви, остатъци и икономии във ведомството му. Акад. Ревалски пък ще преведе на института 160 хил. лв., 120 хил. лв. от които обаче трябва да минат през одобрение от Общото събрание на БАН. Синоптиците са доволни и от обещанието на министър Вълчев да съдейства за промени в закона за БАН, които да позволят от догодина бюджетната субсидия да бъде утвърдена по дейности, като една от тях ще бъде хидрометеорологичното обслужване на държавата и обществото.
783
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД